x1d Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 To chyba coś więcej niż twarda woda, wygląda na początki infekcji, także zachowaj czujność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Dodawałem dzisiaj chmiel na zimno , fermentacja stanęła na 5blg. Cykłem przy okazji fotkę. Wszystko jest ok, waszym zdaniem? Jestem początkujący. Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Kmiciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 Potrzebujemy Blg początkowe, jakie drożdże, temperaturę fermentacji. Możesz jeszcze napisać jak zacierałeś. Nie ten dział kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 18 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Potrzebujemy Blg początkowe, jakie drożdże, temperaturę fermentacji. Możesz jeszcze napisać jak zacierałeś. Nie ten dział kolego. Od około 3-4 dni stanęło na 5blg, początkowo było 12. Piwo nastawione 3 grudnia z tym że był ciężki start drożdży. Drożdże piwowarskie Mangrove Jack's US WEST COAST. Piwo z brew kitu . Temperatura pomieszczenia w jakim stoi wiadro to 20-21C° . Chodzi mi o to czy ta piana i obrączka na obrzeżach wiadra to nie jest żadną infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 W ten temat wchodzi się by oglądać zdjęcia nieszczęść i niepowodzeń kolegów z forum. By podbudować poczucie swojego profesjonalizmu, że mi wychodzi im nie ? No i lubię oglądać wiadra z pleśniami, błonami, wykwitami. Pocztaj więcej, piana ok a obrączka jest z drożdży. Jak któregoś dnia spałeś to czapa z piany była tej wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Odfermentowało do 60%, producent podaje odfermentowanie między 70%-85%. Piwo fermentuje 2 tygodnie i to za krótko na butelkowanie, zostaw na dwa tygodnie i w butelelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Hejka, Właśnie chciałem zlać piwo lecz mam wątpliwość czy to przypadkiem nie jest jakiś pleść/ grzyb ? Drożdże US-05 Tem ~17°C Edytowane 15 Stycznia 2023 przez AsdFlow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Po zdjęciu ciężko coś powiedzieć bo w sumie za wiele na nim nie widać... Moja pierwsza myśl że to resztka drożdży. Us lubią zostawiać sporo na powierzchni nawet po dłuższym czasie. Pleśń ma charakterystyczny wygląd, musisz się przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Wygląda ok, drożdże czasem zostają na powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Grzyb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Niestety mój aparat tego nie odda. Może słowami postaram się to troszkę dokładniej opisać / porównać. Biały, zbity wyróżniający się kawałek substancji na powierzchni piwa. Gdybym miał do czegoś to porównać to kawałku gipsu budowlanego, lub kawałka oderwanej farby. @fotohobbyczy takie resztki też moga zostawić us? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zostaw i patrz czy się powiększa. Ja obstawiam infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszko Rymbaba Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Witam, Zrobiłem 14 warek i od ostatnich 3 powtarza się to samo. Przy butelkowania wszystko wygląda dobrze blg, zapach, smak taki jak miał być. Już po tygodniu nagazowaniac sprawdzam i zapach oraz smak zmieniają się na 'apteczne'. I z każdym tygodniem jest coraz gorzej. Czym mam wywalić wszystkie węże, rurki kraniki etc, i wtedy spróbować ? Czy może ktoś jakoś inaczej rozwiązał tej temat Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Jak dbasz o higienę? Jakie środki, jakie procedury, jakie sprzęty wykorzystujesz? Coś się od tych 3 warek zmieniło? Najszybciej by było zmienić cały osprzęt do butelkowania jak sugerujesz, no i zrobić audyt tej higieny bo skądś ta Infa musi wychodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Nie używaj też lepiej już tych butelek. Poczytaj o środkach do dezynfekcji. Jak już wjechała infekcja, to stawiałbym na coś bardziej zaawansowanego niż nadwęglan sodu, jeśli to jego używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Cały sprzęt potraktować NaOH, fermetory, węzyki itp. Rozebrać kraniki, wymoczyć w NaOH Butelki to akurat najmniejszy problem, o ile nie mają nalotu. Ale też można je zalać NAOH, po paru dnach czyste jak kryształ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Roztwór pirosiarczynu potasu wlej do wiadra, namocz wszystko, zakryj workiem na kilka godzin. Przy zdejmowaniu worka wietrz pomieszczenie i nie wdychaj oparów. Ja tak robię kiedy pojawi się coś dziwnego. 1-2l roztworu wystarczy na całe wiadro, gaz ubije wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszko Rymbaba Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 1 godzinę temu, zasada napisał: Jak dbasz o higienę? Jakie środki, jakie procedury, jakie sprzęty wykorzystujesz? Coś się od tych 3 warek zmieniło? Najszybciej by było zmienić cały osprzęt do butelkowania jak sugerujesz, no i zrobić audyt tej higieny bo skądś ta Infa musi wychodzić. Pojemniki, wężyki kraniki wszystko przepłukane sanipro przed rozlewem. Zawsze robiłem tak samo dopiero od ostatnich warek cos się dostało. Odnośnie stosowania chemii, lepiej NaOH czy pirosiarczyn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 NaOH. Przy kaustyku trzeba bardziej uważać niż przy piro, ale masz też większą skuteczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Paszko Rymbaba napisał: Pojemniki, wężyki kraniki wszystko przepłukane sanipro przed rozlewem. Zawsze robiłem tak samo dopiero od ostatnich warek cos się dostało. Odnośnie stosowania chemii, lepiej NaOH czy pirosiarczyn ? Nie płucz tylko zostaw na działanie gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 (edytowane) 35 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Nie płucz tylko zostaw na działanie gazu Sanipro i działanie gazu ? Moim zdaniem Jak już doszło do infekcji, to tylko NaOH. Piro jest dobre do "codziennej" dezynfekcji (choć wolę Starsan) Edytowane 21 Stycznia 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszko Rymbaba Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Ok, w kolejny weekend coś ugotuje przed tym ogarnę czyszczenie NaOH wszystkiego i za około miesiąc się odezwę czy pomogło. Dzięki za pomoc do usłyszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Miałem na myśli pirosiarczyn. Miałem sytuację gdzie starsan mogłem schować do szuflady, a siarka pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczupak_krol_wod Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 (edytowane) Cześć, chciałem zrobić swoją pierwszą warkę, ale chyba wdarła się infekcja. W sobotę wszystko ze sobą zmieszałem, ale nie było żadnych reakcji drożdży, więc zamówiłem nowe. Długo czekałem aż warka się ochłodzi, żeby je dodać. Dzisiaj doszły nowe i chciałem je dodać, ale po otwarciu zobaczyłem, że zrobiła się delikatna piana, ale też doszedł kwaśny zapach. Temperatura 18-19 stopni otoczenia, brewkit lager. Podrzucam zdjęcie pianki, myślicie, że do wylania? Edytowane 15 Lutego 2023 przez Szczupak_krol_wod Nowe zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się