Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
18 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Potrzebujemy Blg początkowe, jakie drożdże, temperaturę fermentacji. Możesz jeszcze napisać jak zacierałeś.

Nie ten dział kolego.

Od około 3-4 dni stanęło na 5blg, początkowo było 12. Piwo nastawione 3 grudnia z tym że był ciężki start drożdży.  Drożdże piwowarskie Mangrove Jack's US WEST COAST. Piwo z brew kitu . Temperatura pomieszczenia w jakim stoi wiadro to 20-21C° . Chodzi mi o to czy ta piana i obrączka na obrzeżach wiadra to nie jest żadną infekcja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ten temat wchodzi się by oglądać zdjęcia nieszczęść i niepowodzeń kolegów z forum. By podbudować poczucie swojego profesjonalizmu, że mi wychodzi im nie ?

No i lubię oglądać wiadra z pleśniami, błonami, wykwitami.

 

Pocztaj więcej, piana ok a obrączka jest z drożdży. Jak któregoś dnia spałeś to czapa z piany była tej wysokości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Niestety mój aparat tego nie odda. Może słowami postaram się to troszkę dokładniej opisać / porównać.

 

Biały, zbity wyróżniający się kawałek substancji na powierzchni piwa. 

 

Gdybym miał do czegoś to porównać to kawałku gipsu budowlanego, lub kawałka oderwanej farby. 

 

@fotohobbyczy takie resztki też moga zostawić us? 

IMG_20230115_190720_1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Zrobiłem 14 warek i od ostatnich 3 powtarza się to samo. Przy butelkowania wszystko wygląda dobrze blg, zapach, smak taki jak miał być. Już po tygodniu nagazowaniac sprawdzam i zapach oraz smak zmieniają się na 'apteczne'.

I z każdym tygodniem jest coraz gorzej.

Czym mam wywalić wszystkie węże, rurki kraniki etc, i wtedy spróbować ?

Czy może ktoś jakoś inaczej rozwiązał tej temat 

Dzięki!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dbasz o higienę? Jakie środki, jakie procedury, jakie sprzęty wykorzystujesz? Coś się od tych 3 warek zmieniło?

Najszybciej by było zmienić cały osprzęt do butelkowania jak sugerujesz, no i zrobić audyt tej higieny bo skądś ta Infa musi wychodzić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały sprzęt potraktować NaOH, fermetory, węzyki itp.

Rozebrać kraniki, wymoczyć w NaOH

 

Butelki to akurat najmniejszy problem, o ile nie mają nalotu.

Ale też można je zalać  NAOH, po paru dnach czyste jak kryształ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roztwór pirosiarczynu potasu wlej do wiadra, namocz wszystko, zakryj workiem na kilka godzin. Przy zdejmowaniu worka wietrz pomieszczenie i nie wdychaj oparów. Ja tak robię kiedy pojawi się coś dziwnego. 1-2l roztworu wystarczy na całe wiadro, gaz ubije wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, zasada napisał:

Jak dbasz o higienę? Jakie środki, jakie procedury, jakie sprzęty wykorzystujesz? Coś się od tych 3 warek zmieniło?

Najszybciej by było zmienić cały osprzęt do butelkowania jak sugerujesz, no i zrobić audyt tej higieny bo skądś ta Infa musi wychodzić.

 

Pojemniki, wężyki kraniki wszystko przepłukane sanipro przed rozlewem. Zawsze robiłem tak samo dopiero od ostatnich warek cos się dostało.

 

Odnośnie stosowania chemii, lepiej NaOH czy pirosiarczyn ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Paszko Rymbaba napisał:

Pojemniki, wężyki kraniki wszystko przepłukane sanipro przed rozlewem. Zawsze robiłem tak samo dopiero od ostatnich warek cos się dostało.

 

Odnośnie stosowania chemii, lepiej NaOH czy pirosiarczyn ?

 

Nie płucz tylko zostaw na działanie gazu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

 

Nie płucz tylko zostaw na działanie gazu

Sanipro i działanie gazu ?

 

Moim zdaniem Jak już doszło do infekcji, to tylko NaOH.

Piro jest dobre do "codziennej" dezynfekcji (choć wolę Starsan)

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć,

 

chciałem zrobić swoją pierwszą warkę, ale chyba wdarła się infekcja. W sobotę wszystko ze sobą zmieszałem, ale nie było żadnych reakcji drożdży, więc zamówiłem nowe. Długo czekałem aż warka się ochłodzi, żeby je dodać. Dzisiaj doszły nowe i chciałem je dodać, ale po otwarciu zobaczyłem, że zrobiła się delikatna piana, ale też doszedł kwaśny zapach. Temperatura 18-19 stopni otoczenia, brewkit lager. Podrzucam zdjęcie pianki, myślicie, że do wylania?

photo_2023-02-15_16-15-40.jpg

 

photo_2023-02-15_16-40-29.jpg

photo_2023-02-15_16-40-30.jpg

photo_2023-02-15_16-40-30 (2).jpg

Edytowane przez Szczupak_krol_wod
Nowe zdjęcia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.