Łachim Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Jeśli te czarne kropki to bąbelki, a nie pleśń, to nie wygląda na infekcję. Czasem można mieć wrażenie kwaśności w zapachu podczas fermentacji, ale to może być mylne, np. od aldehydu octowego, który potem się redukuje. Możliwe, że wszystko jest ok. Szczupak_krol_wod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczupak_krol_wod Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 13 minut temu, Łachim napisał: Jeśli te czarne kropki to bąbelki, a nie pleśń, to nie wygląda na infekcję. Czasem można mieć wrażenie kwaśności w zapachu podczas fermentacji, ale to może być mylne, np. od aldehydu octowego, który potem się redukuje. Możliwe, że wszystko jest ok. Wrzuciłem dodatkowe fotki do postu, lepszej jakości. Jest sens próbować smaku czy lepiej dać jej jeszcze dni i sprawdzić jak się wyklaruje sytuacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 @Szczupak_krol_wodzostaw, nie ruszaj wiadra przeZ 1-2 tygodnie i dopiero wtedy wróć. Jak dla mnie nic tam nie ma, zwykła piana fermentacyjna. Pamiętaj że każde odkrycie pokrywy to większe ryzyko infekcji, więc na razie daj sobie spokój ze sprawdzaniem. Szczupak_krol_wod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Większość fermentujących piw wydziela kwaśny zapach bo taki jest zapach CO2 (w dużym stężeniu). Odstawić na 10 dni, nie zaglądać Szczupak_krol_wod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszko Rymbaba Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 W dniu 21.01.2023 o 19:46, Paszko Rymbaba napisał: Ok, w kolejny weekend coś ugotuje przed tym ogarnę czyszczenie NaOH wszystkiego i za około miesiąc się odezwę czy pomogło. Dzięki za pomoc do usłyszenia A więc 2 kolejne warki ok. Obstawiam wężyki,/rurkę do butelkowania. Zauważyłem że piwo zepsute jest bardzo klarowne/transparentne, a wszystkie dobre są mętne. Może to jakieś clue Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Dlugo nic sie nie dzialo w piwie (ponad 48 godzin, zero bulkania, sladow drozdzy nad tafla, przynajmniej patrzac z zewnatrz). stwierdzilem ze dzis otworze i zajrze co tam sie chowa. Czy na zdjeciu ponizej mamy czape fermentacyjna czy cos zlego? W wiadrze west coast ipa (z bardzo zmetniona brzeczka z jakiegos dziwnego powodu), drozdze us-05 zadane w temperaturze ponizej 20 stopni (Wczoraj teremometr na wiadrze pokazywal 17, dzis 18), zapach mocno chmielowy. Spoiler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 24 minuty temu, javalemcgee napisał: Dlugo nic sie nie dzialo w piwie (ponad 48 godzin, zero bulkania, sladow drozdzy nad tafla, przynajmniej patrzac z zewnatrz). stwierdzilem ze dzis otworze i zajrze co tam sie chowa. Czy na zdjeciu ponizej mamy czape fermentacyjna czy cos zlego? W wiadrze west coast ipa (z bardzo zmetniona brzeczka z jakiegos dziwnego powodu), drozdze us-05 zadane w temperaturze ponizej 20 stopni (Wczoraj teremometr na wiadrze pokazywal 17, dzis 18), zapach mocno chmielowy. Ukryj zawartość Fetmentuje javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Brzeczka przy fermentacji jest mętna m.in. od zawieszonych drożdży. Nic dziwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Czy to jest biofilm czy to może być tłuszcz? Po fermentacji porteru bałtyckiego pojawiły mi sie takie piękne bąble na piwie BLG 5,3 ABV 7%, brzeczka była zaszczepiona gęstwą 1,5 tygodniową (bochemska rapsoda). Pytanie o tłuszcz stąd, że ok 1,5 kg słodu wędzonego było przechowywane w opakowaniu po kawie przez jakiś rok i jak sypałem do mielenia to pewnie razem z resztkami kawy. Blog Oskalibera z wpisami na temat zakażeń sobie przyswoiłem i dalej nie wiem co to. Piwo smakuje normalnie, żadnych dziwnych zapachów też nie rozpoznaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nikt nie odpisał, więc ja to zrobię. Jak na moje - infekcja. Bąbelki piękne, biofilm też. "Wylać zawsze zdążysz" ? Ja zostawił bym tak jak jest w fermentorze jeszcze z pół roku na "Breet Porter Bałtycki". Sprzęt do solidnej dezynfekcji. Pozdrawiam, Paweł. CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 @CERNUNNOS zdecydowanie infekcja, ale póki nie jest to pleśń to nie ma co wylewać. Może z tego zrobić się bardzo fajny dziko-kwaśny bałtyk. Zostaw na miesiąc, zobacz czy nie będzie pleśni, zlewaj spod biofilmu i próbuj czy nie pachnie/smakuje odrzucająco. CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Dzięki @Paweł76 @Pingwinho, generalnie to z infekcją mam doczynienia pierwszy raz (a przynajmniej nigdy wczesniejnie zauważyłem). Zleję do petainera znad drożdzy, wstawię do piwnicy i zostawię do jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Panowie ratujcie, co to za dziadostwo?? Wiem że zdjecia słabe ale tak się światło odbija. Piwo ma 3 tyg. Tydzień temu zlane na cichą żeby odzyskać gęstwe. W smaku jest ok, choć wydaje mi się jak by trochę gęste. Od tygodnia piwo ma 5,5 BLG z 17,5BLG poczatkowego. Za tydzień chce butelkować tylko muszę jeszcze nachmielić na zimno. Chyba troche panikuję bo wyglada to na zwyklą pianę. Co myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Piana Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Infekcja i nie butelkuj piwa. Zostaw na tydzien lub dwa i zobaczysz co z tego wyrośnie. Możesz po tym czasie zrobić kolejne zdjęcia i przesłać na forum? Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Nie jestem przekonany co do infekcji. Po poruszaniu wiadrem ta piana się rozpływa i znika. W smaku jest bardzo dobre. Czekam na trzecią opinię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 szybko butelkuj i szybko wypij, idzie w złą stronę Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 @anteks hmm ta opcja najbardziej do mnie przemawia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclubow Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Witajcie zestaw taki i pytanie ponizej Coopers Brew Kit Mexican Cerveza (1.7kg) £13.99 1 £13.99 9310441002091 LIGHT Malt Extract Coopers 1.5kg hej czy to mozliwe zeby nie bąbelkowalo po takim zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) 30 minut temu, maclubow napisał(a): Witajcie zestaw taki i pytanie ponizej Coopers Brew Kit Mexican Cerveza (1.7kg) £13.99 1 £13.99 9310441002091 LIGHT Malt Extract Coopers 1.5kg hej czy to mozliwe zeby nie bąbelkowalo po takim zestawie. Za taką kasę to w rurce powinno być tornado, ps pod warunkiem dodasz drożdże Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclubow Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Oczywiscie sa drozdze, minelo dopiero jakies 16h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) 18 minut temu, maclubow napisał(a): Oczywiscie sa drozdze, minelo dopiero jakies 16h To napisz coś więcej. Czy ten ekstrakt jakoś rozcieńczyłeś czy może drożdże dodałeś bezpośrednio do tych puszek. Jakie drożdże, jaka temp? Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclubow Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) W dniu 3.04.2023 o 09:17, anteks napisał(a): Za taką kasę to w rurce powinno być tornado, ps pod warunkiem dodasz drożdże Safale 04, dwie puchy zagotowane z woda, drozdze osobno w cieplej wodzie ponizej 25 stopni dodane, odczekane, jakies 40min, brzeczka miala 24 stopni przy pomieszaniu/wlaniu drozdzy, napowietrzone, BLG 50 edit BLG 12 baniak stoji w temperaturze 16-17 stopni ruszylo idzie jak szalone 12h i po bulgotaniu, wazne ze ruszylo, bedzie dobrze Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez maclubow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 46 minut temu, maclubow napisał(a): BLG 50 Tyle to nie. Masz balingometr w skali SG, więc odczyt to lekko poniżej 1.050. https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity maclubow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclubow Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 19 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Tyle to nie. Masz balingometr w skali SG, więc odczyt to lekko poniżej 1.050. https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity Niezabardzo wiem jak to sie mierzy, dlatego napisalem 50 i dalem zdjecie anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się