Reters Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego A jaki jest zbliżony zamiennik drożdży suchych tych właśnie WLP833 i WLP838? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 7 minut temu, Reters napisał(a): A jaki jest zbliżony zamiennik drożdży suchych tych właśnie WLP833 i WLP838? Żaden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Ha,ha;) To inaczej. Czy można je zadać bezpośrednio do brzeczki bez startera?😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 24 minuty temu, Reters napisał(a): Ha,ha;) To inaczej. Czy można je zadać bezpośrednio do brzeczki bez startera?😄 2-3 paczki te nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 41 minut temu, Reters napisał(a): Ha,ha;) To inaczej. Czy można je zadać bezpośrednio do brzeczki bez startera?😄 technicznie te Pure Pitch wielce można zadać do piwa bezpośrednio. Niestety dla lagerów jak kolega wyżej pisał dwie paczki drożdży trzeba dać ale wtedy wchodzi ekonomia bo 160 zł - za tyle kupisz zestaw do robienia starterów kolba+rdzeń+mieszadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Tak. Tutaj to już kosmos cena. Zostanę na tą chwilę przy suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 58 minut temu, Reters napisał(a): Ha,ha;) To inaczej. Czy można je zadać bezpośrednio do brzeczki bez startera?😄 Można, pod warunkiem, że na start zrobisz sobie 10l piwka 10 BLG. Jak robisz z ekstaktów to przecież chwila. A potem lecisz na gęstwie Ja ma mam kolbę, mam mieszadło a i tak wolę zrobić tę Desitkę. Zawsze można jakiś chmiel przetestować, albo zasyp przy okazji. Edytowane 2 Lutego przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 4 minuty temu, Reters napisał(a): Tak. Tutaj to już kosmos cena. Zostanę na tą chwilę przy suchych. To szczerze nie będe Cię czarował na W34/70 nie uzyskasz mega słodowego piwa. Niestety te drożdże dają wytrawne piwa i trochę pustawe w odbiorze. Pomimo, że można oczywiście świetne piwa na nich ukręcić - np. czeski pils czy portera to niestety pod Niemieckiego pilsa i hellesa ciężko będzie. Popróbuj modyfikacje wody i słody zobaczysz czy się udało. LukBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, Reters napisał(a): Czy można je zadać bezpośrednio do brzeczki bez startera? Przygotowanie startera wcale nie jest takie trudne. Do tego jeżeli ktoś używa ekstraktów do warzenia to już w ogóle. Przegotować brzeczkę, dodać płynne drożdże i poczekać na namnożenie się startera - ot cała filozofija Na upartego nawet mieszadło nie jest wymagane. Prosty poradnik @dori Edytowane 2 Lutego przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Dzięki za wskazówki. Sądzę, że za jakiś czas pokombinuje coś ze starterem lub gęstwą. Poradnik super jak to od Doroty🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Zamówiłem WLP838, zobaczymy, raczej wątpie by to była kwestia drożdży, ale dam im szansę. Najpierw nie będę modyfikował wody poza ph, potem pogotuję ją w celu zmiękczenia. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Kurde weź kup sobie S23 zbierz porządną zdrową gęstwę i będzie miał słodowy profil lagerowy to nie trudne. Chyba bym się puknął w łeb żeby 160 zł dać za drożdże. ŻADNE drożdże nie są tyle warte i żadne piwo to jest tylko piwo. Piwo to są warunki fermentacji pod odpowiedni szczep i tyle lub aż tyle. To jest rozsądny szczep cena/jakość (taka Skoda ) pięknie flokuluje, średnio odfermentowuje i daje słodowość i lekki sznyt owocowy zanikający z czasem (nie ma nic wspólnego z owocowoscią górnej fermentacji - to Lager i od razu to wiadomo). Ja już od 2017 r. nie wróciłem do 34/70 i to są moje lagerowe z wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Chyba Ci się daty pomyliły. W 2019 pisaleś o swojej 3 warce (pierwszym lagerze) i pytałeś się ile dać gęstwy z W34/70 do kolejnej. Co do ceny to starter plus kilka pasaży i portfel tak nie boli Edytowane 5 Lutego przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego (edytowane) 55 minut temu, wizi napisał(a): Chyba Ci się daty pomyliły. W 2019 pisaleś o swojej 3 warce (pierwszym lagerze) i pytałeś się ile dać gęstwy z W34/70 do kolejnej. https://piwo.org/forums/topic/29255-wydajność-flitracji/ Co do ceny to starter plus kilka pasaży i portfel tak nie boli To nie byłem ja. Możesz sobie wydać 8000 zł na drożdże lecz w mojej opinii trzeba w takich zakupach tez zachować resztki rozumu. Edytowane 5 Lutego przez Piotr Ba . Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 4 minuty temu, Piotr Ba napisał(a): To nie byłem ja. Ukradłeś komuś konto? 5 minut temu, Piotr Ba napisał(a): Możesz sobie wydać 8000 zł na drożdże lecz w mojej opinii trzeba w takich zakupach tez zachować resztki rozumu. Gdzie widzisz 8000 zł za drożdże? Płynne kosztują 65zl. 5 pasaży i wychodzi 13zł na warkę, co nie jest kosmiczną kwotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Drożdże gozdawy Czech pils polecam. Przyzwoity lager mi wyszedł na nich o solidnej podstawie słodowej, gdy bym tych warek nie przechmielił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 5 godzin temu, Piotr Ba napisał(a): Chyba bym się puknął w łeb żeby 160 zł dać za drożdże. ŻADNE drożdże nie są tyle warte i żadne piwo to jest tylko piwo. P To się puknij Nie trzeba wydawać tyle by korzystać z dobrych drożdży, wystarczy użyć mózgu, więc dalej rób "pilsy" dla siebie do picia i nie wmawiaj innym bzdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Lutego Udostępnij Opublikowano 24 Lutego W dniu 2.02.2024 o 19:23, Suchejroo napisał(a): Ja tak samo, od początku zacząłem z Weyermannem i nigdy nie używałem Vikinga. Dostaje z konkursów czasami i nie wiem co z tym zrobić - chyba na destylat. Gdzie kupujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 21 godzin temu, smola napisał(a): Gdzie kupujesz? Centrum Piwowarstwa. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Z mojej serii lagerów na W34/70 i FM Bohemska Rapsodia (ponoć odpowiedniki i do tej rodziny należy któryś Wyeast [bohemian lager?]) ni czorta nie moge uzyskać tej charakterystycznej słodowości jęczmiennej, nie chodzi mi przy tym o pełnię tylko o tę charakterystyczny smak jęczmienia, kojarzący się z łuską albo kaszą jęczmienną. Wiem, że nie są to genialne drożdże i jedyna powtarzalność na nich to puste wodniste piwa, ale piłem również na nich piwa o smaku jakim opisałem i to nawet na 100% udziału slodu pilzeńskiego. Próbowałem zacierać wysoko, nisko, dawać kaszę nawet do 30% zasypu i tylko raz mi wyszła owa słodowość z kaszą jęczmienną. Potem te same zabiegi i nic. Zupełnie jakby to było kwestią przypadku. Czy są jakieś drożdże, gdzie powtarzalność tego efektu jest 100%?Może tą kasze dosypać jak ci to się z tym kojarzy. Tylko nie wiem czy to się jakoś zaciera.Jak macie mniej drożdzy dajcie pożywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 21 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Ok, wieści z pola boju są takie, że faktycznie WLP838 są super i muszę przyznać, że walą one na łeb wszystkie W34/70 i ich płynne odpowiedniki (a raczej to w34/70 jest odpowiednikiem). Nie jest to do końca to czego szukam w tym wątku, ale niewspółmiernie bliżej tego co chcę uzyskać. Następna warka na nich będzie z udziałem kaszy jęczmiennej i zobaczymy co z niej owe drożdże wycisną. Nawet mój 100%pils lager z końcowym 2blg (z 12 początkowych) ma nieporównywalnie więcej słodowości niż cokolwiek lagerowego na w34/70 z wymyślnymi zasypami słodów specjalnych. Reters i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, lechu555 napisał(a): Ok, wieści z pola boju są takie, że faktycznie WLP838 są super i muszę przyznać, że walą one na łeb wszystkie W34/70 i ich płynne odpowiedniki (a raczej to w34/70 jest odpowiednikiem). Nie jest to do końca to czego szukam w tym wątku, ale niewspółmiernie bliżej tego co chcę uzyskać. Następna warka na nich będzie z udziałem kaszy jęczmiennej i zobaczymy co z niej owe drożdże wycisną. Nawet mój 100%pils lager z końcowym 2blg (z 12 początkowych) ma nieporównywalnie więcej słodowości niż cokolwiek lagerowego na w34/70 z wymyślnymi zasypami słodów specjalnych. No widzisz, warto jednak samemu się przekonać To drożdże "robią piwo" Warto jeszcze wspomóc się odpowiednią wodą, dobrym słodem i świeżym chmielem, a drożdże odwdzięczą się przyjemnym piwkiem Edytowane 21 Kwietnia przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 23 godziny temu, lechu555 napisał(a): Ok, wieści z pola boju są takie, że faktycznie WLP838 są super i muszę przyznać, że walą one na łeb wszystkie W34/70 i ich płynne odpowiedniki Pisałem, że warto Ja w przyszły weekend na mieszadło wrzucam WLP860 (pochodzenie browar Augustiner) Augustiner Helles to jeden z lepszych przedstawicieli tego stylu, jakie piłem. przy okazji - moja warka, którą opisywałem w tym wątku 30stycznia (Wyrasta Octoberfest Blend) jest słodowa, choć wydaje mi się, że WLP838 rok temu zrobiły lepszą robotę Edytowane 22 Kwietnia przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 3 godziny temu, fotohobby napisał(a): Pisałem, że warto Ja w przyszły weekend na mieszadło wrzucam WLP860 (pochodzenie browar Augustiner) Augustiner Helles to jeden z lepszych przedstawicieli tego stylu, jakie piłem. przy okazji - moja warka, którą opisywałem w tym wątku 30stycznia (Wyrasta Octoberfest Blend) jest słodowa, choć wydaje mi się, że WLP838 rok temu zrobiły lepszą robotę Właśnie kończę drugą warkę na WLP860. Pierwsze ciężko ocenić bo to pils ryżowy ze skórką limonki. Drugi natomiast helles, jednak pod ciśnieniem w 12st otoczenia. Póki co lekki siarkowodór został w kegu, ale ma najlepszy "lagerowy" smak. Ogólnie kryształ piwo przy whirlfloc + żelatyna. Mogę dać znać jak się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca W dniu 21.04.2024 o 15:33, lechu555 napisał(a): Ok, wieści z pola boju są takie, że faktycznie WLP838 są super i muszę przyznać, że walą one na łeb wszystkie W34/70 i ich płynne odpowiedniki (a raczej to w34/70 jest odpowiednikiem). Nie jest to do końca to czego szukam w tym wątku, ale niewspółmiernie bliżej tego co chcę uzyskać. Następna warka na nich będzie z udziałem kaszy jęczmiennej i zobaczymy co z niej owe drożdże wycisną. Nawet mój 100%pils lager z końcowym 2blg (z 12 początkowych) ma nieporównywalnie więcej słodowości niż cokolwiek lagerowego na w34/70 z wymyślnymi zasypami słodów specjalnych. Hej. Mam pytanko. W jakiej zewnętrznej temp. rozpocząłeś fermentację? Wczoraj nastawiłem lagera na właśnie saszetce tych drożdży, zadałem je w 10 stopniach(brzeczka) jednak ostro poleciałem w winiarce i mam teraz brzeczkę o temp. około 6.5 stopnia. Chyba za mało? Może trochę podniosę? bo po 15 godzinach nie chcą sobie ruszyć🤨 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się