Pepis Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Witam, chciałbym się zapytać o wasze doświadczenie z ilością cukru do refermentacji. Ogólnie mam już za sobą około 40 warek i parę piw już zabutelkowałem. Z doświadczenia widzę, że moje piwa porzebują dużo mniej cukru do refermentacji niż wychodzi z kalkulatora. Przykładowo większość kalkulatorów podaje, że ilość cukru do refermentacji to 5-7 g/L w zależności od stylu. U mnie przy 4g/L piwo samo wychodzi z butelki. Zwykle wsypuję około 3g/L i jest ok. Cukier odmierzany jest na wadze jubilerskiej (lub kuchennej). Podczas warek zmieniałem wagę, więc to bym raczej wykluczył. Gdzie może leżeć przyczyna tej rozbieżności? Pozdrawiam, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Za szybko butelkujesz, brudne butelki, osad ci jakiś robi gaszing. Coś jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Butelki zawsze przemywam OXI. Każdorazowo. Jak wsypuje te 3g/L to jest ok. Nagazowanie, smak itd. tak jak powinno być. Przy 2g/L piwo jest za mało gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Piszesz, że sypiesz cukier. Spróbuj zrobic syrop cukrowy. Może to coś zmieni? "Przemywanie oxi" - czy to Twoje jedyne dzialanie z butelkami? Ja stosuje 3 kroki: namaczanie w nadwęglanie (do 4 g na litr), płukanie kwasem cytrynowym a przed rozlewem płukanie roztworem starsanu. Sprawdzilbym jak zmiana formy dodawania surowca i zmiana reżimu sanitarnego wpłynie na problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Ale to wszystkie warki które zoribłem w życiu byłyby zakażone? Od razu mówię, że piwo w smaku jest jak najbardziej ok. Piana też. Czasami używałem też nowych butelek, nigdy wcześniej nieużywanych. Prosto z huty. Mimo wszystko zawsze przemywałem oxi. To nie jest tak, że któraś warka była inna. Wszystkie był takie że potrzeba ilość cukru to max 4g/L. No i jest to powtarzalne. Butelki zawsze przemywam OXI. Każdorazowo. Jak wsypuje te 3g/L to jest ok. Nagazowanie, smak itd. tak jak powinno być. Przy 2g/L piwo jest za mało gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) Podajesz dawkę w g/l. Pamiętasz że butelka ma 0,5? Sorry za podejrzenie takiej pomyłki po 40 warkach, ale trzeba badać wszystkie możliwości 😉 Edytowane 11 Listopada 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Pepis napisał(a): Witam, chciałbym się zapytać o wasze doświadczenie z ilością cukru do refermentacji. Ogólnie mam już za sobą około 40 warek i parę piw już zabutelkowałem. Z doświadczenia widzę, że moje piwa porzebują dużo mniej cukru do refermentacji niż wychodzi z kalkulatora. Przykładowo większość kalkulatorów podaje, że ilość cukru do refermentacji to 5-7 g/L w zależności od stylu. U mnie przy 4g/L piwo samo wychodzi z butelki. Zwykle wsypuję około 3g/L i jest ok. Cukier odmierzany jest na wadze jubilerskiej (lub kuchennej). Podczas warek zmieniałem wagę, więc to bym raczej wykluczył. Gdzie może leżeć przyczyna tej rozbieżności? Pozdrawiam, Piotr Mam za sobą blisko 200 warek, ale takiej rozbieżności nie zauważyłem. Pojedyncze przypadki, wyglądające podobnie do opisanych przez Ciebie, były wynikiem - niedofermentowania (spadek temp podczas ostatnich etapów fermentacji) - niewyfiltrowanych drobinek chmielu po chmieleniu na zimno - infekcji dzikimi drożdżami, które dojadły to, czego zadane drożdże już dojeść nie potrafiły Można jeszcze popełnić błąd, przyjmując złą tempetaturę podczas obliczania dawki cukru 1 godzinę temu, Pepis napisał(a): To nie jest tak, że któraś warka była inna. Wszystkie był takie że potrzeba ilość cukru to max 4g/L. No i jest to powtarzalne. Może masz wiecej cukru w cukrze Edytowane 11 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Sprawdź wagę. Połóż monetę i zobacz czy waga jest taka jak na stronie https://joblife.pl/finanse/polskie-monety-obiegowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) Obstawiam nie dofermentowane piwo. Czyli pierwszy punkt z podejrzeń Fotohobby. Mi ostatnio piwo świąteczne które miało po 20 dniach 5,2 blg przeniosłem do pomieszczenia gdzie brzeczka uzyskała około 22 stopnie i je delikatnie zabujałem. W 22 dniu rozpoczęła się normalnie fermentacja. Wszystkie klasyczne oznaki fermentacji na powierzchni czyli ponowna tym razem lekka pianka i pykanie co kilka chwil. Trwało to około 2-3 dni. Sprawdzam 31 dnia brzeczkę a tam blg 3,2🤪 Zgłupiałem i do dzisiaj jestem w szoku😁 Jak bym zabutelkował piwo w np. 21 dniu. To pozamiatane😄 U mnie po 10 warkach takie dziwne przegazowanie z np. 3.3 gr cukru na 0,5l butelkę po prostu nie występuje. Edytowane 11 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 5 godzin temu, Reters napisał(a): Obstawiam nie dofermentowane piwo. Czyli pierwszy punkt z podejrzeń Fotohobby. Mi ostatnio piwo świąteczne które miało po 20 dniach 5,2 blg przeniosłem do pomieszczenia gdzie brzeczka uzyskała około 22 stopnie i je delikatnie zabujałem. W 22 dniu rozpoczęła się normalnie fermentacja. Wszystkie klasyczne oznaki fermentacji na powierzchni czyli ponowna tym razem lekka pianka i pykanie co kilka chwil. Trwało to około 2-3 dni. Sprawdzam 31 dnia brzeczkę a tam blg 3,2🤪 Zgłupiałem i do dzisiaj jestem w szoku😁 Jak bym zabutelkował piwo w np. 21 dniu. To pozamiatane😄 U mnie po 10 warkach takie dziwne przegazowanie z np. 3.3 gr cukru na 0,5l butelkę po prostu nie występuje. To jest jedna, prawdopodobna rzecz. Zauważyłem że czasami te drożdże robią co chcą. Ewentualnie zastanawiałem się nad drugą rzeczą. Czy przypadkiem brzeczka świeżo po fermentacji nie jest już wstępnie nagazowana. Przykładowo mój obecny lager, który jest na końcówce fermentacji cichcej, leżakowany w 8-10 st. C, moim zdaniem jest lekko gazowany. Takie odczuwam wrażenie podczas degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) Każde piwo po fermentacji ma w sobie już pewną ilość CO2. Po to podajesz w kalkulatorze temperaturę piwa, aby CO2 rozpuszczone w piwie zostało uwzględnione w obliczeniach. Na przykładzie dowolnej warki opisz jak kontrolujesz temperaturę fermentacji oraz jak zmieniała się temperatura od zadania drożdży do butelkowania? Plus jakich drożdży użyłeś. Obstawiam niedofermentowane piwo przez źle prowadzoną fermentację. U mnie lekkie nagazowania zaczyna się od 4,6g/l. Mocne ok 6-7g/l. Przy 3g/l to bym zastanawiał się czy czasem nie zapomniałem cukru dodać. Edytowane 11 Listopada 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, Pepis napisał(a): To jest jedna, prawdopodobna rzecz. Zauważyłem że czasami te drożdże robią co chcą. Ewentualnie zastanawiałem się nad drugą rzeczą. Czy przypadkiem brzeczka świeżo po fermentacji nie jest już wstępnie nagazowana. Przykładowo mój obecny lager, który jest na końcówce fermentacji cichcej, leżakowany w 8-10 st. C, moim zdaniem jest lekko gazowany. Takie odczuwam wrażenie podczas degustacji. Jest, dlatego w kalkulatorze podajesz najwyższą temperaturę w jakiej znajdowało się piwo w trakcie fermentacji. Do nagazowania do 2.4 vv lagera o temperaturze fermentacji 10C potrzebujesz 4,8g/l, a do ale kończącego w 20C 6.7g/l Edytowane 11 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Tak szczerze to do kalkulatora zawsze podawałem temperaturę, w której było trzymane piwo po zabutelkowaniu (czyli temperaturę refermentacji). Pewnie tutaj jest pies pogrzebany... Szybko wpisałem w kalkulator no i Lager 8 st. C potrzebuje 3,6g cukru na litr. Jak dla mnie to i tak dużo, normalnie sypię mniej, ale jest to dużo bardziej zbliżone do tego co faktycznie sypię do piwa... zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Jeszcze pytanie do jakiego kalkulatora wpisujesz. Większość chyba kalkulatorów zagranicznych podaje potrzebna ilość glukozy (corn sugar) a nie zwykłego. Jeśli tego nie zmieniłeś to używasz bardziej kalorycznego którego należy dodawać mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Sam będę testował niedługo nagazowanie lagera fermentowanego w 9 stopniach na zewnątrz. Tylko problem jest taki, że sam nie wiem co zrobić. Bo i tak po około 21 dniach piwo przeniosę do temp. około 20-21 stopni na np. 10 dni. Dlatego, że po zabutelkowaniu mam tylko warunki na przechowywanie piwa w temp. pokojowej. Więc podejrzewam, że jak przeniosę fermentor do temp. pokojowej to mi drożdże po kilku dniach i tak coś dojedzą. Więc wtedy być może nie trzeba wpisywać w kalkulator temp fermentacji np. 11 stopni(wewnątrz brzeczki na burzliwej) tylko normalnie wpisać 19-20 stopni, gdyż te końcowe 10 dni może w większym stopniu wytrącić CO2 z brzeczki niż jak by cały proces był przeprowadzany w temp 9-10 stopni łącznie z rozlewem, refermentacją i lagerowaniem. Wtedy przy pierwszej opcji dał bym np. 3.3 gr cukru na 0,5l(nag 2.4-2.6) w drugiej opcji 1.5gr cukru na 0,5l(nag. także 2.4-2.6) To wszystko sam będę testował, bo na tą chwilę za bardzo nie wiem, ile dać cukru przy pierwszej opcji. Druga odpada z racji braku odpowiednich warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 @Reters Dajesz 20-21 st. C do kalkulatora Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Teraz, buber napisał(a): @Reters Dajesz 20-21 st. C do kalkulatora Wstępnie w 90% byłem właśnie na to zdecydowany😉 Szczególnie po przeczytaniu tego artykułu: https://brulosophy.com/methods/lager-method/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Panowie, załączam kilka zdjęć i filmik z mojej ostatniej warki. Czy to zakażenie, czy przegazowanie? Ogólnie piwo w smaku nie jest mocno nagazowane. Mogłoby być bardziej. Takie są moje odczucia smakowe. Ale mimo wszystko samo wychodzi z butelki, piana gruba, długo utrzymująca się. Może to też jakiś problem z zacieraniem? To też wpływa na pianę. Tylko, że słyszałem że to działa w drugą stronę. Jak źle zatarte to piany nie ma. A tu mamy w dugą stronę. W smaku nic złego nie wuczywam. 8bf004a9-490e-4e2f-8b41-6abf67262544.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Strasznie dużo tej piany.Zmień sposób przygotowania butelek przed rozlewem. Ja najpierw jadę szczotka na wkrętarce z płynem do naczyń. Płukanko i do zmywarki na najwyższą temperaturę. Potem płukanie starsanem. Generalnie się sprawdza choć też czasem coś wlizie ale rzadko.Nie lubię piw mocno gazowanych ale daje około 3-3.5 g na butelkę w formie syropu cukrowego.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonixis Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Jakie masz odfermentowania piw? Używałeś drożdży diastetycznych co jedzą dekstryny sta1 ? Robisz przerwy di-acetylowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Napisz coś więcej o tym piwie, jakie blg, drożdże, czas i temperatury fermentacji. Chmieliłeś na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Brudna szklanka, najprawdopodobniej butelki też, CO2 ma się na czym wydzielać stąd piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Mowie Ci sprawdz wage. Waga kuchenna ma dokladnosc +- 2g. Waga juliberska moze byc rozkalibrowana. Najpierw trzeba wykluczyc problemy, ktore najlatwiej rozwiazac. Jak sie okaze, ze jest ok to wtedy mozna patrzec dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 3 godziny temu, Ununul napisał(a): Mowie Ci sprawdz wage. Waga kuchenna ma dokladnosc +- 2g. Waga juliberska moze byc rozkalibrowana. Najpierw trzeba wykluczyc problemy, ktore najlatwiej rozwiazac. Jak sie okaze, ze jest ok to wtedy mozna patrzec dalej. Waga jest ok, sprawdzałem. Po waszych wypowiedziach zakładam dwie możliwości: 1. Nieodpowiednie odfermentowanie piwa. Drożdże łapią laga, a póżniej budzą się w butelce. 2. Podanie złej wartości temperatury do kalkualtora. Żadnej z przyczyn na szybko nie mogę potwierdzić bo na sprawdzenie potrzeba czasu. Jak już dojdę w czym jest problem to zaktualizuję post dla potomnych. Póki co, dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonixis Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Jest jeszcze opcja że źle myjesz butelki i zamiast np:oxi+ starsan używasz jakiegoś płynu do mycia który ma wszelkie enzymy do rozkładu białek/dekstryn/skrobi itd i jakoś to zostaje w butelkach a starsan chyba nie dezaktywuje enzymów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się