punix Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Sprawdzonym połączeniem jest citra i mosaic, jak już @korzen16 wcześniej wspomniał. Możesz też część amerykańskiego chmielu dodać na chłodzenie albo zrobić hopstand (chmielenie po gotowaniu po schłodzeniu brzeczki poniżej ~75°C) - nie wpłynie specjalnie na goryczkę, a podbije aromat. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) Przecież wyżej pisałem, że ja chmieliny oddzielam gorące przy pomocy wężyka z oplotu i dopiero już czystą bez chmielin schładzam. Chcę dodać chmiel do fermentacji cichej w woreczku nylonowym tylko zastanawiam się, który z wyżej przeze mnie wymienionych użyć mosaic, Amarillo, cassade, citra. . Edytowane 24 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) Czy takie chmielenie będzie ok : 30g Marynka 60 min 40 g Lubelski na koniec ok 5 min. na zimno na 4 dni przed końcem cichej w woreczku 100 g chmielu, i tutaj zastanawiam się, który lepszy :mosaic, citra, amarillo, cascade Edytowane 25 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) Według Tinsetha wychodzi 30 IBU, wg Ragera 40, więc zależy której formuły używasz. Chmielenie na zimno skróciłbym do 2 dni, szczególnie, jeśli nie obniżasz temperatury na koniec. W kwestii odmian masz w poprzednich postach dwie pokrywające się propozycje. Edytowane 25 Listopada 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 4 godziny temu, punix napisał(a): Według Tinsetha wychodzi 30 IBU, wg Ragera 40, więc zależy której formuły używasz. Chmielenie na zimno skróciłbym do 2 dni, szczególnie, jeśli nie obniżasz temperatury na koniec. W kwestii odmian masz w poprzednich postach dwie pokrywające się propozycje. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z mierzeniem ibu, bo dopiero jedna warka za mną. Dzisiaj celem spróbowania stopnia nagazowania, otworzyłem jedną referentującą się od 6 dni butelkę z jasnym pełnym. I taka goryczka dla mnie ok, wg metody Tinsetha w tej mojej pierwszej Warce wychodzi 40 IBU. Więc w tej drugiej będę ustalał tak na 35 IBU. Co do chmielenie na zimno, to jak wcześniej podane były sprawdzone chmiele zastosuję na 2 dni cichej po 50 g chmielu citra i mosaic. Czy to na aromat będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 Chmielenie będzie ok. Co do metod obliczania IBU - warto trzymać się jednej, wtedy łatwiej planować kolejne warki wg własnych upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 3 godziny temu, Raf78 napisał(a): Czy to na aromat będzie ok? Będziesz Pan zadowolony, jak mawiał klasyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) Uwodniłem wczoraj drożdże we wskazanej przez producenta temperaturze. Po zakreślonym czasie doprowadziłem je do temp brzeczki, po czym zadałem je do brzeczki 17/18 stopni i zamieszałem. Po 9 h brzeczka 18 stopni, ale nie widzę żeby pracowały drożdże. Edytowane 27 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) Chyba zapomniałeś o napowietrzaniu brzeczki. Zero śladów po pianie. Tak więc podłóż coś pod wiadro, zatkaj szczelnie pokrywą bez otworku na rurkę i do roboty, a raczej do wstrząsania wiadrem. Edytowane 27 Listopada 2023 przez wizi Szumidło, korzen16, Reters i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Poza tym one moga miec dlugiego laga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) 8 godzin temu, wizi napisał(a): Chyba zapomniałeś o napowietrzaniu brzeczki. Zero śladów po pianie. Tak więc podłóż coś pod wiadro, zatkaj szczelnie pokrywą bez otworku na rurkę i do roboty, a raczej do wstrząsania wiadrem. Twoje rady okazały się skuteczne. Porządnie wstrząsnąłem fermentorem i po kilku godzinach drożdże ruszyły 😀 Obecnie mam je w temperaturze 18,5 stopnia, gdzie termometr ciekło krystaliczny na brzeczce podaję 19 stopni. Czy temp. Ok? Edytowane 27 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Jak na razie ok. Przy czym drożdże podniosą temperaturę, szczególnie w początkowej fazie, jakieś 2-4°C. Więc jeśli masz możliwość, przenieś do chłodniejszego pomieszczenia/otwórz okno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 I na przyszłość pamiętaj o tym napowietrzeniu. Taka jedna z podstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 28 minut temu, punix napisał(a): Jak na razie ok. Przy czym drożdże podniosą temperaturę, szczególnie w początkowej fazie, jakieś 2-4°C. Więc jeśli masz możliwość, przenieś do chłodniejszego pomieszczenia/otwórz okno. Miałem podłożony poliwęglan komorowy pod fermentor, żeby odizolować od posadzki z płytek. Na razie usunę go i zobaczę jak się będzie kształtowała temperatura. Mam piwnicę w drugim budynku, jednak jest tam temperatura 15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) Dla Nottinghamów 15°C otoczenia będzie bardzo dobrą temperaturą na początek fermentacji. Jak zacznie zwalniać, pewnie po kilku(nastu) dniach, wtedy przenieś do wyższej temperatury. Edytowane 27 Listopada 2023 przez punix Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Twoje rady okazały się skuteczne. Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 52 minuty temu, Raf78 napisał(a): Mam piwnicę w drugim budynku, jednak jest tam temperatura 15 stopni. Jak koledzy napisali. Dobra temperatura dla Nottinghamów. Moje ulubione drożdże. Nawet dużo niżej je puszczałem. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Drożdże rozhulały się na dobre. Temperatura otoczenia 16 stopni, temperatura brzeczki 18 19. Jak wcześniej wskazywaliście mam obserwować spowolnienie fermentacji i później podwyższenie temperatury. Czy da się to jakoś określić czasowo dla tego rodzaju drożdży. Po ilu dniach podwyższyć temperaturę otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Zalezy od drozdzy. Trzeba mierzyc, i patrzec jak spada gestosc w trakcie. Po kilku warkach jestes w stanie juz przyjac pewna strategie. Nie ma tu jednej recepty. Kazde drozdze sa inne a zalezy tez od dawkowania, temperatury startu i zasypu - surowcow niefermentowalnych itd. Mozesz przejrzec tez opinie o swoich drozdzach w podforum charakterystyka drozdzy. Ja zawsze tam zagladam a zwlaszcza jak probuje nowy szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) Oczywiście gęstość będę mierzył, co do weryfikowania procesu fermentacji i jej zakończenia. W pytaniu bardziej mi chodziło o to, jak długo trzymać w tej niższej temperaturze obecnie 16 stopni. Bo wiem że z czasem fermentacja spowolni, a też sugestie są żeby podwyższać temperaturę fermentacji z czasem. Edytowane 28 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Przy Nottinghamach po trzech dniach od startu fermentacji można podnosić. Max po czterech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Przy większości szczepów, nawet lagerowych, można stopniowo podnosić temperaturę po 2-3 dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Mam jeszcze pytanie, czy ten worek https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/worek-do-chmielenia będzie dobry do zadania chmielu na te ostatnie 2 dni fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) @Raf78 Jakbyś bardzo chciał wiedzieć jak dokładnie przebiega fermentacja/ chciał zainwestować sprzętowo: https://sklep.piwo.org/ispindel-uklad-zmontowany-podstawowa-kalibracja-p-6.html https://www.olx.pl/d/oferta/ispindle-ispindel-balingomierz-do-sledzenia-fermentacji-piwowarstwo-CID628-IDIj33v.html Worek do chmielenia: zobacz HomeBrewing.pl i Browamator.pl - ceny: 2,5 - 8,5 zł... Edytowane 29 Listopada 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Mam jeszcze pytanie, czy ten worek https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/worek-do-chmielenia będzie dobry do zadania chmielu na te ostatnie 2 dni fermentacji? Za 2,49zł/2szt można dostać podobne worki w biedronce/lidlu na dziale z warzywami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Do chmielenia polecam te woreczki https://sklep.nomart.pl/14673907-woreczek-do-chmielenia wazne zeby zawiazac go na koncu zeby jak najwiecej przestrzeni zostalo. Worki z lidla polecam do namaczania slodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się