korzen16 Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) 12 godzin temu, zasada napisał(a): Tymczasem koncern, na dodatek chiński zaliczył sikanie do slodu Samo życie Edytowane 22 Października 2023 przez korzen16 zasada, monodem i sihox 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 https://www.inside.beer/news/detail/australia-green-light-to-the-creation-of-the-worlds-largest-malting-group/ Cytat 18 października 2023 Australia: Zielone światło dla utworzenia największej na świecie grupy słodowniczej Pod koniec ubiegłego tygodnia australijska Komisja ds. Przeglądu Inwestycji Zagranicznych i Ukraiński Komitet Antymonopolowy wyraziły zgodę na proponowane przejęcie United Malt Group przez francuską firmę Malteries Soufflet , przygotowując grunt pod utworzenie wiodącego producenta słodu na świecie. Malteries Soufflet, spółka zależna francuskiego agrobiznesu InVivo , ogłosiła w marcu tego roku zamiar przejęcia United Malt Group Ltd za 1,5 miliarda AUD (950 mln USD). ( inside.beer, 27.3.2023 ) To strategiczne posunięcie umacnia drugą i czwartą pozycję na światowym rynku słodu, tworząc największą na świecie grupę słodowniczą o rocznym wolumenie produkcji około 3,6 miliona ton słodu. Jedynym większym konkurentem, który pozostał, jest obecny lider rynku, Boortmalt , z roczną produkcją słodu na poziomie około 3 milionów ton, a następnie Malteurop , który produkuje około 2,3 miliona ton. „W rezultacie, po uzyskaniu wszystkich pozostałych zgód na finansowanie kapitałowe, warunek zawieszający [...] umowy w sprawie realizacji programu został spełniony” – stwierdził w ubiegły piątek United Malt. Po wydaniu przez Sąd Federalny w poniedziałek postanowienia zatwierdzającego układ wspólników, który zakłada nabycie wszystkich akcji zwykłych United Malt przez Malteries Soufflet SAS, spółka została oficjalnie wycofana z Australijskiej Giełdy Papierów Wartościowych i usunięta z indeksu S&P/ASX 200 indeksów. Jak to wpłynie na detalistów? No i czemu wypowiada się Australia i Ukraina skoro Soufflet "francuski"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 1 godzinę temu, zasada napisał(a): https://www.inside.beer/news/detail/australia-green-light-to-the-creation-of-the-worlds-largest-malting-group/ Jak to wpłynie na detalistów? No i czemu wypowiada się Australia i Ukraina skoro Soufflet "francuski"? United Malt Group jest australijski, stąd pewnie Australia Soufflet ma słodownię na Ukrainie, może coś w tą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 11 godzin temu, punix napisał(a): Soufflet ma słodownię na Ukrainie, W Poznaniu tez ale ani "naszego", ani unijnego regulatora rozumiem nie pytali. edit: ciekawostkowo, na australijskim https://www.beerandbrewer.com cisza na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Fermentis wypuszcza nowe suchary do weizenów: https://fermentis.com/en/product/safale-w-68/ “SafAle W-68™, a renowned German yeast strain from Weihenstephan, Germany, is ideal for traditional German styles. It offers medium attenuation, a moderate phenolic flavor, and prominent banana and tutti fruti notes.” zasada, punix i x1d 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 49 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Fermentis wypuszcza nowe suchary do weizenów: https://fermentis.com/en/product/safale-w-68/ “SafAle W-68™, a renowned German yeast strain from Weihenstephan, Germany, is ideal for traditional German styles. It offers medium attenuation, a moderate phenolic flavor, and prominent banana and tutti fruti notes.” Jeśli okaże się, że będą dawały efekty zbliżone do wlp300 / wy3068 to zapowiada się prawdziwa bomba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) Cytat https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/carlsberg-kupuje-udzialy-w-slynnym-browarze-rzemieslniczym-maja-ekscytujace-portfolio,244939.html Carlsberg kupuje udziały w słynnym browarze rzemieślniczym. "Mają ekscytujące portfolio" Autor: Adam Tubilewicz Data: 17-01-2024, 18:05 Carlsberg nabył mniejszościowe udziały w duńskim browarze rzemieślniczym Mikkeller. Gigant ma pomóc mniejszemu graczowi w poszerzeniu dystrybucji piwa w Danii. Carlsberg zawiązuje partnerstwo z browarem Mikkeller Jak informują strony transakcji, nowe partnerstwo pomiędzy Mikkeller i Carlsberg ma na celu wzmocnienie dystrybucji piwa Mikkeller w Danii, podczas gdy Mikkeller będzie nadal zaangażowany w opracowywanie nowych i innowacyjnych koncepcji piwa. Założyciel i dyrektor generalny Mikkellera Mikkel Bjergsø utrzyma pakiet kontrolny w spółce i nadal pełni funkcję dyrektora generalnego, podczas gdy Carlsberg nabywa jedynie mniejszościowe udziały w spółce. Carlsberg kupuje akcje od spółki Orkila, która w 2016 roku nabyła część Mikkellera i po transakcji pozostaje drugim co do wielkości akcjonariuszem spółki (po Mikkel Bjergsø). Umowa wejdzie w życie w drugiej połowie 2024 roku. Na czym polegać będzie partnerstwo Carlsberga i Mikkellera? Mikkeller i Carlsberg nawiązały partnerstwo dystrybucyjne, którego celem jest zwiększenie dostępności piwa Mikkeller's w Danii. W związku z tą umową partnerską Carlsberg przejmie 20 procent Mikkellera, podczas gdy założyciel i dyrektor generalny Mikkel Bjergsø zachowa pakiet kontrolny i będzie nadal pełnił funkcję dyrektora generalnego. - To dla mnie osobiście wielki dzień. Kiedy prawie 20 lat temu poświęciłem się warzeniu piwa, robiłem to z dużą dozą werwy i ambicją, aby zapewnić znacznie większej liczbie osób dostęp do piwa wysokiej jakości. Od wielu lat oferujemy naszym klientom wysokiej jakości piwo, jednak brakowało nam ugruntowanych kanałów sprzedaży. Dzięki znacznemu aparatowi sprzedaży Carlsberga to partnerstwo oferuje nam możliwość dotarcia do znacznie większej liczby konsumentów”. mówi założyciel i dyrektor generalny Mikkel Bjergsø i kontynuuje: 2023 był naprawdę dobrym rokiem dla Mikkellera. Po kilku trudnych latach udało nam się przywrócić działalność i rentowność na właściwe tory. Teraz, wraz z Carlsbergiem na pokładzie, nasza dystrybucja w Danii zostanie przeniesiona na wyższy poziom. Jestem podekscytowany nadchodzącymi latami, w których naprawdę jesteśmy gotowi umieścić Danię na mapie wśród najlepszych piwnych krajów na świecie”. Carlsberg wzmocni dystrybucję Mikkellera w Danii? Twórca Mikkellera wierzy, że sojusz z browarniczym gigantem jest w stanie pobudzić sprzedaż i dystrybucję piwa Mikkeller w Danii: „Dzięki temu partnerstwu dokonujemy milowego kroku na froncie dystrybucji. Oznacza to, że będziemy mogli dotrzeć do znacznie większej liczby miłośników piwa w całym kraju. Zapewni to zespołowi Mikkellera jeszcze lepszą podstawę do skupienia się na opracowywaniu nowych i ekscytujących produktów, a jednocześnie na tworzeniu doświadczeń, które wyróżniają Mikkellera, poprzez współpracę, wydarzenia, festiwale piwa, restauracje i bary, skupiając się jednocześnie na wejściu na nowe i istniejące rynki globalne. ” mówi Mikkel Bjergsø. Carlsberg o Mikkellerze: Mają ekscytujące portfolio piw „Jesteśmy bardzo zadowoleni z nawiązania współpracy z firmą Mikkeller. Mikkeller to silna marka i zrobimy, co w naszej mocy, aby pomóc jej osiągnąć jeszcze większy sukces wśród klientów i konsumentów w Danii. Mamy ekscytujące portfolio piw specjalistycznych, a dzięki tej współpracy będziemy mogli zaoferować klientom i konsumentom jeszcze więcej unikalnych odmian w tej kategorii. Zależy nam na tym, aby Mikkeller zachował swoje szczególne cechy, a Carlsberg przyczynił się do rozwoju marki - mówi dyrektor generalny Carlsberg Denmark, Peter Haahr Nielsen. Partnerstwo nie będzie miało wpływu na codzienne wydarzenia w Mikkeller, gdzie Mikkel Bjergsø będzie nadal pełnił funkcję dyrektora generalnego. Mikkeller zamierza kontynuować swój rozwój dzięki własnym barom i restauracjom, a także poprawiać jakość obsługi klientów i dalej wzmacniać markę. Firma będzie co roku opracowywać dziesiątki nowych i innowacyjnych piw i pozostanie niezależnym browarem rzemieślniczym na całym świecie. Czym jest Mikkeller? Firma Mikkeller została założona w 2006 roku przez nauczyciela matematyki i fizyki Mikkela Bjergsø, który zaczął warzyć piwo w kuchni swojego domu w Kopenhadze. Dziś Mikkeller jest obecny na ponad 40 rynkach na całym świecie i jest między innymi odpowiedzialny za dostawy do barów i restauracji takich jak Warpigs (CPH) i Ramen to Biiru (DK/SWE), a także bary Mikkeller's w lokalizacjach obejmujących Tokio i Londyn , Paryż, Wyspy Owcze, Tallin i Tajpej. Ponadto Mikkeller zarządza ogólnoświatowym klubem biegaczy składającym się z ponad 150 lokalnych oddziałów. Mikkeller organizuje także coroczne festiwale piwa „Mikkeller Beer Celebration Copenhagen” i „Mikkeller Beer Celebration Tokyo”. Edytowane 18 Stycznia przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Czy to sprytna kampania reklamowa czy jak w przypadku jakiś czas temu relacjonowanemu chińskiemu przypadkowi faktyczny fakap? Artykuł: https://bringmethenews.com/minnesota-lifestyle/video-captures-brewer-blasted-backward-by-beer-at-minnesota-brewery Wideo: https://m.facebook.com/reel/1581173126038861/ Edytowane 16 Lutego przez zasada wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Litwa wyprzedza Belgię, Czechy i Polskę pod względem ilości piwa dostarczonego do Rosji w ubiegłym roku. Na pierwszym miejscu są Niemcy. https://kresy.pl/wydarzenia/niemcy-i-litwa-najwiekszymi-eksporterami-piwa-do-rosji/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca Udostępnij Opublikowano 19 Marca Brulosophy zaprasza do badania ankietowego na temat bieżącego stanu piwowarstwa domowego. Wpis wraz z odnośnikiem do arkusza google: https://brulosophy.com/2024/03/18/announcement-2024-general-homebrewer-survey/#more-152576 monodem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Na rynku pojawia się nowa książka o lagerach. https://www.brewerspublications.com/products/modern-lager-beer Cytat Idea rześkich, jasnych lagerów może mieć korzenie w XIX-wiecznych Czechach, ale piwo typu lager jest znacznie starsze i bogato złożone. Odkąd piwo Pilsner szturmem podbiło świat, piwo typu lager stało się potocznym określeniem i komercyjnym kolosem, zanim zakorzeniło się wśród piwowarów domowych i rzemieślniczych. Modern Lager Beer to eksploracja świata piw typu lager, ich historycznego pochodzenia oraz szczegółowego rozwoju i technik stosowanych obecnie w ich produkcji. Poznaj bawarskie i czeskie pochodzenie, a następnie przeanalizuj wiele znaczących sposobów, w jakie współczesne postrzeganie stylów lagerowych zostało ukształtowanych przez niezliczone techniki stosowane do ich produkcji. Doświadczony piwowar może wykorzystać wiele tradycyjnych metod stosowanych niegdyś w produkcji piwa typu lager do stworzenia wyjątkowych i pysznych piw typu lager. Spostrzeżenia wielu współczesnych współczesnych piwowarów, wraz z tradycyjnymi piwami, które ich zainspirowały, uwydatnią ciekawe sposoby, w jakie browarnicy typu lager czerpią z tych tradycji w poszukiwaniu tworzenia własnych, niepowtarzalnych wyrazów piwa typu lager. Nowoczesne piwo Lager jest wypełnione praktycznymi metodami, procesami, kulturą i przepisami z największych na świecie browarów rzemieślniczych typu lager. Od najdrobniejszych szczegółów programów dekokcyjnych po filozofię geometrii zbiornika fermentacyjnego, badane jest jak najwięcej szczegółów najpopularniejszej kategorii piwa na świecie. ISBN: 978-1-938469-82-4 EISBN: 978-1-938469-83-1 Rozmiar: 6 x 8,875 cala, 352 strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Marca Udostępnij Opublikowano 22 Marca Augustiner wprowadza na rynek jasne bezalkoholowe: https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/nowe-piwo-w-ofercie-po-38-latach-kultowy-browar-zrywa-z-niemal-700-letnia-tradycja,250819.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja Gazeta Wyborcza donosi: 10 osób zmarło po spożyciu piwa. Do produkcji użyto pasty do butów Przynajmniej 10 osób zmarło po spożyciu piwa w południowej Zambii. Kolejne kilkanaście walczy o życie w szpitalach. Jak poinformowała lokalna policja, trunek był zanieczyszczony m.in. pastą do butów oraz alkoholem metylowym. "Dziesięć osób zmarło w trzech różnych częściach Prowincji Południowej po spożyciu podejrzanego piwa domowej roboty" - przekazał w piątek (17 maja) zastępca rzecznika zambijskiej policji Danny Mwale cytowany przez Prime Television Zambia. Służby rozpoczęły dochodzenie. Zambia. 10 osób zmarło po wypiciu piwa domowej roboty Funkcjonariusz przekazał, że pierwszy incydent miał miejsce w niedzielę (12 maja). Wówczas zmarły dwie osoby, a pięć innych zostało przyjętych do lokalnego szpitala. Sprawa trafiła na policję dopiero po kilku dniach. W trakcie dochodzenia wyszło na jaw, że podobne przypadki odnotowano także w innych miejscowościach w Prowincji Południowej. Ponadto policjanci nie mają złudzeń, że ofiar może być znacznie więcej, ponieważ trunek był rozprowadzany w całej prowincji. Piwo z pastą do butów. Policjant wskazał, jakie objawy miały ofiary W oświadczeniu rzecznik zambijskiej policji wyjaśnił, że ofiary zmarły po spożyciu piwa domowej roboty, które zostało zrobione z alkoholu metylowego, wody, cukru i pasty do butów. Wszystkie ofiary cierpiały na silną biegunkę, bóle brzucha i miały problemy ze wzrokiem - poinformował policjant Danny Mwale. Z kolei jak wyjaśnia TVN24, to nie pierwszy taki przypadek w Zambii, gdzie dużą popularnością cieszy się piwo domowej produkcji zwane kachasu. Chociaż jest ono nielegalne, to cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców ze względu na stosunkowo niską cenę. Kosztuje połowę mniej niż trunki produkowane przez duże browary. W marcu w stolicy Zambii Lusace po spożyciu kachasu zmarło osiem osób. Źródło: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30983432,10-osob-zmarlo-po-spozyciu-piwa-do-produkcji-uzyto-pasty-do.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja Ale z tego czo czytałem to ten wynalazek nie jest piwem tylko jakimś destylatem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) Godzinę temu, dziedzicpruski napisał(a): Ale z tego czo czytałem to ten wynalazek nie jest piwem tylko jakimś destylatem . Czyli dziennikarze tłumaczyli "homebrew" na pałę nie sprawdzajac czym jest kochasu. Cenię dobre dziennikarstwo! PS. dzięki Twojemu wpisowi doczytałem https://afrisciheroes.wordpress.com/tag/kachasu/ Edytowane 19 Maja przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/przetestowali-20-piw-bezalkoholowych-z-tego-ciesza-sie-najbardziej,256247.html e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Czerwca Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca Na stronie CAMRA pojawiła się w przedsprzedaży nowa książka Andy'ego Parkera i Jamila Zainasheffa, The Modern Homebrewer. Mają być w niej m.in. przepisy, opisy składników, sprzętu i procesu. Można ją też dostać w sklepie internetowym kojarzącym się z dużą rzeką Premiera planowana na wrzesień. Jeśli ktoś czytał książki współautorstwa Jamila, to pewnie nie potrzebuje rekomendacji. zasada i monodem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca @elroyto kiedy polskie tłumaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 42 minuty temu, wizi napisał(a): @elroyto kiedy polskie tłumaczenie? Na razie to walczymy z dwoma tytułami, więc ciężko rzec Ale kupię w/w tytuł i zobaczymy co i jak wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września Co dla konsumenta wynika z działań stowarzyszeń - nie wiem. Chyba trzeba nasłuchiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października Nie wiem jak wiarygodny jest toportal ale wyniki ankiety budzą uśmiech na mojej twarzy. Wiadomo, realia amerykańskie ale rzucić okiem można. Artykuł znaleziony na HBT, tłumaczenie Google. https://vinepair.com/articles/wa-brewers-next-big-beer-style-2024-2/ Cytat Zapytaliśmy 12 piwowarów: Jaki będzie następny popularny styl piwa? (2024) Biznes piwowarski nieustannie ewoluuje. Dawno temu odszedł od europejskich stylów na rzecz wspaniałego amerykańskiego lagera, a następnie znów prosto w erę piwa rzemieślniczego. A po początkowym boomie West Coast IPA, mętny styl New England zdominował scenę. Ale obecnie konsument piwa ma bardziej zróżnicowane podniebienie. Od browarów rzemieślniczych używających ryżu jako dodatku do lagerów, eksperymenty z dzikimi drożdżami i przywracanie do życia wielowiekowych technik warzenia, istnieje wiele czynników zmieniających odpowiedź na pytanie: „Co jest na kranie?” Więc udaliśmy się prosto do źródła. Aby dowiedzieć się, co będzie następnym hitem, zapytaliśmy 12 piwowarów, jaki styl widzą na wzroście. I od odrodzenia się saisonów po lagery wszystkich styli i słodów (?), ich odpowiedzi były następujące. Następny popularny styl piwa, według piwowarów: Niemieckie lagery WC Pilsner Saison Włoski pilsner WC IPA Piwa produkowane przy użyciu historycznych technik Hefeweizeny Angielskie piwa Słodowe Lagery Piwa o niskiej zawartości alkoholu Ultra lekkie lagery „Myślę, że piwo przeniesie się do niemieckich lagerów, mam nadzieję, helles! —Mariana Domínguez Cárdenas, właścicielka, Cervecera Macaria „Następnym dużym stylem piwa może być West Coast Pilsner i ogólnie lagery. Choć nie są nowością, te style zyskują na popularności, ponieważ konsumenci szukają świeżych, czystych i orzeźwiających opcji — a jeśli mają subtelną [różnicę], taką jak charakter chmielowy, tym lepiej. Ten trend odzwierciedla zmianę w kierunku lżejszych, bardziej przystępnych piw, które nadal zapewniają smak”. —Maíra Kimura, współzałożycielka/mistrz browarnictwa/strateg biznesowy, Japas Cervejaria , São Paulo, Brazylia „Mam przeczucie, że saison powróci w przyszłości! Zazwyczaj mają niską zawartość alkoholu i dużo smaku, a [piwowarzy] mogą być wszechstronni w ich stosowaniu, wykorzystując rośliny botaniczne i inne rzeczy poza chmielem”. — Bobby Rolandi, główny piwowar, Kings County Brewers Collective , Brooklyn „Mam nadzieję, że więcej stylów, takich jak włoski pilsner i pilsner z zachodniego wybrzeża, rozwinie się i stanie się bardziej popularnych”. —Seth Barnum, główny piwowar, True North Ale Co. , Ipswich, Mass. „Następnym wielkim stylem są oszczędne West Coast IPA. Widzieliśmy, że klienci byli bardziej zaskoczeni ceną w ciągu ostatnich dwóch lat i wypalali się na mętnych IPA. Browary, które potrafią wypuścić rozsądnie wycenione West Coast IPA z odrobiną goryczki i tym sosnowym, chmielowym charakterem, będą na szczycie kolejnej fali”. —Joseph Wells, niezależny piwowar i konsultant, Minneapolis „Ostatnio widziałam powrót hefeweizenów lub pszenicznych piw ale. Nigdy nie byłam wielką fanką tego konkretnego stylu, ale ostatnio jestem na nie o wiele bardziej otwarta, ponieważ natknęłam się na takie, które mają spokojniejszy profil drożdżowy, więcej cytrusów i mniej goździków.” —Molly Flynn, piwowarka, Tripping Animals Brewery , Miami „Następnymi wielkimi stylami piwa są angielskie ale. Lagery mają teraz swój dzień, ale ludzie stali się obsesyjnie zainteresowani pianą [lub] brakiem dwutlenku węgla. Angielskie ale oferują mnóstwo smaku i różnorodności, a przy tym są w bardzo rozsądnej cenie.” —Richie Tevlin, właściciel i mistrz piwowarski, Space Cadet Brewing Co. , Filadelfia „Powiedziałbym, że West Coast IPA, ale zaktualizowana wersja, która obejmuje goryczkę klasycznego stylu, ale aktualizuje go nowymi odmianami chmielu i nowoczesnymi technikami warzenia. Łącząc nostalgię i innowację, [te piwa] równoważą ostry, czysty profil oryginalnego stylu z ekscytującymi smakami i aromatami chmielu współczesnego świata rzemieślniczego piwa. To „nowoczesne” West Coast IPA ma potencjał, aby zasypać przepaść między miłośnikami mętnego IPA a tymi, którzy pragną powrotu rześkiego, gorzkiego klasyka”. —Theo Castillo, założyciel i piwowar, No Seasons , Miami „Widzimy czasy, w których browarnicy bardziej skupiają się na historycznych stylach, a [ten] proces prowadzi do wyjątkowych i charakterystycznych piw. Zamiast szukać nowego składnika do piwa, wielu skupia się teraz na starszych procesach (wywar, otwarta fermentacja itp.), które zostały utracone na rzecz wydajności lub oszczędności kosztów”. —Chris Lohring, założyciel i piwowar, Notch Brewing , Salem, Mass. „Wydaje się, że trwa długi, powolny proces zmierzający w kierunku lagerów całkowicie słodowych, prowadzony przez browarników, którzy je lubią. Nie przewiduję, aby w najbliższej przyszłości pojawiło się coś, co przyćmi kategorię IPA dla piw rzemieślniczych, chociaż każdy browar, w którym ostatnio byłem, miał na kranie pilsnera lub hellesa. Konsumpcja ostentacyjna stawia nieprzejrzyste IPA w centrum tak wielu naszych działań, ale browarnicy zwiększają świadomość tradycyjnych europejskich stylów oraz innowacyjnych IPA i pilsnerów z Zachodniego Wybrzeża”. —Josh Waldman, główny piwowar, Cloudburst Brewing , Seattle „Myślę, że trendy pokazują, że bardziej przystępne piwa o niższej zawartości alkoholu cieszą się większym popytem. Myślę, że następnym wielkim wydarzeniem będzie wzrost rynku rzemieślniczego piwa typu lager i piwa sesyjnego”. —Travis Londen, brewmaster, Bad Martha Beer , Falmouth, Mass. „Lekkie lub ultralekkie lagery. Wraz ze znacznym wzrostem rynku gotowych do spożycia (RTD) i seltzerów, konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na spożycie kalorii. Ten styl lagera może zaspokoić to zapotrzebowanie, oferując jednocześnie piwne doznania. W miarę jak młodsze pokolenia odchodzą od tradycyjnego piwa, współczesna odmiana tego stylu może zachęcić je do powrotu do świata picia piwa”. —Ivan Dedek, dyrektor ds. operacji browarniczych, Meier's Creek Brewing Company , Cazenovia, NY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się