Jump to content

Wieści piwowarskie ze świata.


jacer

Recommended Posts

53 minuty temu, x1d napisał:

To prawda, choć bardziej użyteczna byłaby per capita.

Jest dalej:
Beer-Consumption_Supplemental.jpg

Mi bardziej chodziło o, to, że to dane sprzed 2 lat. Nie wiem jak z częstotliwością ich upubliczniania w sumie i może niepotrzebnie się czepiam.

Link to comment
Share on other sites

Polska piwnym potentatem. W Europie więcej produkują tylko Niemcy
Autor: PAP Data: 30-08-2022, 12:43

W 2021 roku najwięcej piwa w Europie uwarzyły Niemcy - 7,5 mld litrów. Za Niemcami uplasowały się ex aequo Polska i Hiszpania, które wyprodukowały po 3,7 mld litrów, czyli po 11 proc. całkowitej produkcji UE.

Kraje UE wyprodukowały w ubiegłym roku 33,1 mld litrów piwa zawierającego alkohol i prawie 1,7 mld litrów piwa, które zawierało mniej niż 0,5 proc. alkoholu lub w ogóle nie zawierało alkoholu.
W 2021 r. w porównaniu z 2020 rokiem nastąpił wzrost produkcji obu odmian napoju. Najbardziej, bo prawie o 20 proc., wzrosła produkcja piwa bezalkoholowego, natomiast o prawie 3 proc. wzrosła produkcja piwa zawierającego alkohol. W 2021 roku całkowita produkcja w UE wyniosła prawie 78 litrów piwa na mieszkańca.

Źródło: Portal Spożywczy

Reszta za paywallem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

https://www.brewer-world.com/germanys-hop-yield-down-by-20-encourages-brewers-to-embrace-modern-varieties/

 

W skrócie: tegoroczne plony niemieckiego chmielu mogą być o 20% niższe. Przyczyną ma być suchy sezon. Mowa tu o odmianach takich jak Mittelfruech, Tradition, Perle a zatem dojrzewających wcześniej. Niewymienione odmiany późniejsze mogą skorzystać na opadach z końca sierpnia i dać plon większy. Problem jest jednak w tym, czy będą to odmiany popularne i poszukiwane. Druga rzecz to zawartość alfa-kwasow niższa niż średnie wieloroczne poszczególnych odmian.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

W sumie to kwestia do "wieści" dla piwowarów domowych.

Whitelabs po raz kolejny zmienia opakowanie.

Po twardych fiolkach, które zmieniły się w miękkie saszetki przyszedł czas na "tubki" przypominające opakowania z musami/ twarożkami/ jogurtami z dodatkami dla dzieci.

Ciekawe kiedy pojawią się w PL.

Info na stronie WLP oraz w i pod filmikiem:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe posunięcie. 2 x więcej drożdży za cenę ok 50% większą.

Firma chyba dostrzega że ludzie dają przeważnie za mało drożdży niż za dużo. Wolą chyba unikać pretensji typu rurka nie bulka ;).

Niestety przy tej cenie dolara + narzut polskiego sklepu, te drożdże będą kosztować ($16+10-15%) minimum 90 zł...

Raczej ryzykowny interes dla sklepów i słaby interes dla piwowarów. 

 

Link to comment
Share on other sites

Idąc trochę OT, także ceny sucharow w 2022 strasznie poszły w górę. Są sklepy gdzie standardowe drożdże górnej fermentacji (głównie Danstar ale i Fermentis) przebijaja 20zl. Nadal jednak można znaleźć paczki za 12-13 a czasami 9 z. W tej sytuacji ciekawy jestem ruchu jedynego polskiego laboratorium: wzrost cen, zwiększenie liczby komórek, wycofanie z rynku...

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, zasada napisał:

Idąc trochę OT, także ceny sucharow w 2022 strasznie poszły w górę. Są sklepy gdzie standardowe drożdże górnej fermentacji (głównie Danstar ale i Fermentis) przebijaja 20zl. Nadal jednak można znaleźć paczki za 12-13 a czasami 9 z. W tej sytuacji ciekawy jestem ruchu jedynego polskiego laboratorium: wzrost cen, zwiększenie liczby komórek, wycofanie z rynku...

Liczba komórek już wzrosła ostatnio

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Internety donoszą, ze niemiecki browar wprowadzil do obrotu piwo w proszku. Jak na razie tylko bezalkoholowe. Prace nad alkoholowym podobno trwają w najlepsze.

Maja rozmach skurczybyki!

Więcej:

https://nypost.com/2023/03/22/german-brewery-creates-powdered-beer/

https://interestingengineering.com/diy/german-brewery-instant-beer-powder

https://www.thedrinksbusiness.com/2023/03/german-brewery-creates-worlds-first-powdered-beer/

 

edit: wiedziałem, że ten koncept był już grany - https://kiepscy.fandom.com/wiki/Zagadka_nieśmiertelności

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Trwa ofensywa Lallamanda.

Po Novalager pryszedl czas na suchary do non/ low.alco.

Jak na razie 500g. Ciekawe czy/kiedy będzie  w EU/ 11?

Zdawkowe:

https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/blog/revolutionize-low-alcohol-beer-with-lalbrew-lona/

I przybajerzone: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/lona/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Akurat w piwie to chyba bardziej się powinniśmy przejmować obecnością alkoholu i cukrów. Przynajmniej mnie te nitrozaminy szczególnie nie ruszają (chociaż oczywiście nie cieszą).

P.S. Jeszcze akrylamid! Nic, tylko pić deszczówkę. A nie, czekaj... 🤷‍♂️

Link to comment
Share on other sites

W dniu 24.06.2023 o 16:49, Łachim napisał(a):

Akurat w piwie to chyba bardziej się powinniśmy przejmować obecnością alkoholu i cukrów. Przynajmniej mnie te nitrozaminy szczególnie nie ruszają (chociaż oczywiście nie cieszą).

P.S. Jeszcze akrylamid! Nic, tylko pić deszczówkę. A nie, czekaj... 🤷‍♂️

A to ciekawe, jak robiłem cukier karmelizowany do piwa/ zaprawka do wódki, to wspominali o reakcji Maillarda. Nikt nie wspominał o akrylamidzie! Dobrze wiedzieć...

https://www.doz.pl/czytelnia/a15890-Akrylamid__czym_jest_i_jaki_ma_wplyw_na_nasze_zdrowie_Jak_ograniczyc_jego_ilosc_w_diecie

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Anchor Brewing z San Francisco kończy swoją działalność.

Niemal 130 lat aktywności - poniżej linku tłumaczenie guglowe.

https://www.sfchronicle.com/food/wine/article/anchor-steam-18192913.php
 

Cytat

 

San Francisco Anchor Brewing Co., ojciec chrzestny piwa parowego, zamyka się po 127 latach.

 

Browar „tracił miliony dolarów rocznie”, powiedział rzecznik Anchor, Sam Singer. „Presja ekonomiczna sprawiła, że biznes przestał być zrównoważony”.

 

Anchor uwarzył już swoje ostatnie piwo w historycznym browarze Potrero Hill – „z browaru nie wydobywa się teraz para” – powiedział Singer – i właśnie powiadomił 61 pracowników browaru o zamknięciu. Bar browaru, Anchor Public Taps, będzie działał co najmniej do 1 sierpnia, być może dłużej.

 

„Zdajemy sobie sprawę ze znaczenia i historycznego znaczenia Anchor to San Francisco i browarnictwa rzemieślniczego”, powiedział Singer, „ale wpływ pandemii, inflacja – zwłaszcza w San Francisco – i wysoce konkurencyjny rynek nie pozostawiły nam innego wyboru, jak tylko podjąć tę smutną decyzję”.

 

Wiadomość pojawia się miesiąc po tym, jak Anchor ogłosił, że wstrzymuje krajową dystrybucję i zaprzestaje produkcji swojego ukochanego Christmas Ale, które jest produkowane od 1975 roku. Kiedy japoński gigant piwny Sapporo kupił Anchor w 2017 roku, firma była już „na minusie”, według Singera, który powiedział, że przychody spadły o dwie trzecie od 2016 r. Pandemia była szczególnie trudna dla browaru, dodał Singer, ponieważ zazwyczaj sprzedaje on większość swojego piwa za pośrednictwem barów i restauracji. Browar próbował rozszerzyć swoją dystrybucję detaliczną, ale „nie był w stanie przebić się w wystarczająco duży sposób” – powiedział.

 

Branża piwowarska jako całość porusza się po wzburzonych wodach. Według National Brewers Association sprzedaż piwa spadła o około 3% w 2022 r., a stagnacja w piwie rzemieślniczym doprowadziła do konsolidacji kilku browarów Bay Area, aby utrzymać się przy życiu.

 

Założony w 1896 roku Anchor był często reklamowany jako pierwszy browar rzemieślniczy w kraju, ale przejęcie Sapporo pozbawiło go oficjalnego oznaczenia „rzemieślniczego” i przyniosło szereg innych zmian. Historycznie anachroniczny browar zaczął produkować dziesiątki modnych i eksperymentalnych stylów, takich jak Blackberry IPA i Meyer Lemon Lager. Otworzyła nowoczesną knajpę i browar pilotażowy, a także zaczęła pobierać opłaty za wycieczki. W 2019 roku niezadowoleni pracownicy pomyślnie utworzyli związek zawodowy po raz pierwszy w historii firmy Anchor.

 

W 2022 roku Sapporo zakupiło kolejny duży amerykański browar, San Diego’s Stone Brewing, i zaczęło tam produkować piwa Sapporo’s. Singer powiedział, że przejęcie Stone nie miało wpływu na decyzję o zamknięciu Anchor. Podczas gdy sprzedaż w Sapporo spadła w 2020 r. podczas szczytu pandemii, firma odnotowała 9% wzrost sprzedaży w 2022 r., a jej roczny dochód brutto wzrósł o 4% do 139 miliardów dolarów, według MarketWatch.

 

Aktywa Anchor wkrótce zostaną wystawione na sprzedaż w ramach procesu zwanego Cesja na korzyść wierzycieli (ABC), alternatywy dla bankructwa, mającej na celu jak najszybszą spłatę wierzycieli. W trakcie tego procesu ktoś mógł wkroczyć i kupić browar; długoletni właściciel Fritz Maytag kupił Anchor na skraju upadku w 1965 roku. Ale Singer powiedział, że „wielokrotne próby” znalezienia nowego nabywcy zakończyły się niepowodzeniem.

 

„Anchor zawsze zajmował specjalne miejsce w piwnym świecie i specjalne miejsce w San Francisco” – powiedział Singer. „Skończyły im się pieniądze i czas”.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Uuu to Ci informacja. Anchor Steam Beer to było chyba moje pierwsze amerykańskie piwo przywiezione przez kolegę z emigracji..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Po tym jak w streamie Kopyr odpowiadał na pytania subskrybentów, w tym o to jak będzie wyglądało piwo za 50 lat dziś artykuł w Wyborczej (za NYT) "Przez zmianę klimatu wkrótce twoje piwo może smakować inaczej".  Rzecz głównie z poziomu niemieckich plantatorów. Tutaj w oryginale.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Serwis Inside Beer donosi, że miasto Żatec i jego krajobraz związany z uprawą chmielu Żatecki, został 2 tygodnie temu wciągnięty na listę dziedzictwa UNESCO.

Ma stronach Unesco można przeczytać co następuje:
 

Cytat

 

Miasto Žatec i krajobraz uprawy chmielu Saaz

Ten krajobraz kulturowy kształtowany jest od wieków przez żywą tradycję uprawy i handlu najsłynniejszą na świecie odmianą chmielu, wykorzystywaną do produkcji piwa na całym świecie. Na terenie posiadłości znajdują się szczególnie żyzne pola chmielowe w pobliżu rzeki Ohrzy, uprawiane nieprzerwanie od setek lat, a także zabytkowe wsie i budynki wykorzystywane do przetwórstwa chmielu. Elementy urbanistyczne nieruchomości obejmują średniowieczne centrum Žatec i jego rozbudowę przemysłową z XIX do XX wieku, zwaną „Praskim Przedmieściem” ( Pražské předměstí ). Razem ilustrują one ewolucję procesów rolno-przemysłowych oraz systemu społeczno-gospodarczego uprawy, suszenia, certyfikacji i handlu chmielem od późnego średniowiecza do współczesności.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

W Polsce nie doczekaliśmy się mimo wszystko, kraftowego $®@#!@ do kadzi.

Tymczasem koncern, na dodatek chiński zaliczył sikanie do slodu ;)

https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/man-in-china-allegedly-breaks-into-tsingtao-brewery-warehouse-to-pee-on-raw-materials

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.