Jancewicz Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 17 minut temu, Przemysław Osmólski napisał: Czy to normalne (zdjęcie) 7 dzień fermentacji, zaszczepione gestwą z poprzedniej warki US 05 ok 100 ml jasnej części gestwy prosto z poprzedniej warki(w dzień przelewania tej poprzedniej na cicha po odstaniu aż do rozwarstwienia) - mój pierwszy raz zadawania drozdzy w ten sposób(zawsze wcześniej były nowe z saszetki). 13 blg na start. Aktualne blg ok 7 mierzone refraktometrem wiec wg kalkulatora 3.1 blg Wygląda całkiem normalnie Przemysław Osmólski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Wygląda jak zwykła piana na tym co widać. Pewnie za dzień, dwa widocznie opadnie. Jaka temperatura fermentacji? Przemysław Osmólski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 18 stc prawie cały czas. Jednego dnia jak nie zapomniałem zamknąć porządnie okno to było 16 stc w pokoju w trzecim dniu fermentacji. Tez mi się wydaje ze jest ok, po prostu to mój pierwszy raz i wolę się upewnic. Z rurki pachnie przyjemnie wiec chyba wszystko ok. Dzięki. A jak by nie opadło to czy w ok 10 -12 dniu mogę zlecać na cicha ? Normalnie wezyk kranik i do linii tej czapy ? Czy najpierw coś z ta z czapą zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 13 minut temu, Przemysław Osmólski napisał: 18 stc prawie cały czas. Jednego dnia jak nie zapomniałem zamknąć porządnie okno to było 16 stc w pokoju w trzecim dniu fermentacji. Tez mi się wydaje ze jest ok, po prostu to mój pierwszy raz i wolę się upewnic. Z rurki pachnie przyjemnie wiec chyba wszystko ok. Dzięki. A jak by nie opadło to czy w ok 10 -12 dniu mogę zlecać na cicha ? Normalnie wezyk kranik i do linii tej czapy ? Czy najpierw coś z ta z czapą zrobić? Jak nie opadnie samo to zabeltaj delikatnie i czapa powinna zniknąć. Tylko zrób to chociaż dzień przed rozlewem bo możesz zruszyc osady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Część potrzebuje pomocy jak przeprowadzić burzliwą fermentację. Za 20min skończę gotowanie i nwm jak przygotować fermentor. Chodzi o to że napotkałem się aby nie domykać pokrywki i nie dawać ten plastikowej na górę co pokazuje że bulgocze. Ponieważ i tak by wywaliło. Czy mogę dać ta rurkę i nie zatykać jej od góry ? Czy jak to zrobić. Dzięki sorki za błędy i chaos mojego pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Część potrzebuje pomocy jak przeprowadzić burzliwą fermentację. Za 20min skończę gotowanie i nwm jak przygotować fermentor. Chodzi o to że napotkałem się aby nie domykać pokrywki i nie dawać ten plastikowej na górę co pokazuje że bulgocze. Ponieważ i tak by wywaliło. Czy mogę dać ta rurkę i nie zatykać jej od góry ? Czy jak to zrobić. Dzięki sorki za błędy i chaos mojego pytania.Zacznij od czytania wiki, albo może "warze z Kopyrem"... Rurki Ci nie wywali, przecież masz przez nią ujście dla gazu. Można też fermentowac z niedomknietym wiekiem (uchylasz lekko z jednej strony, dosłownie zamykasz i unosisz na tyle żeby tylko się odpielo z mocowania), z uchylonym wiadrem ryzykujesz... W sumie nic. Z rurka ryzykujesz że przy przenoszeniu zassie Ci wodę do środka. Dlatego nie warto dawać jej jakoś bardzo dużo. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Za 20min skończę gotowanie i nwm Co to jest nwm? :> Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 2 godziny temu, Adam Pawlicki napisał: Zacznij od czytania wiki, albo może "warze z Kopyrem"... Rurki Ci nie wywali, przecież masz przez nią ujście dla gazu. Można też fermentowac z niedomknietym wiekiem (uchylasz lekko z jednej strony, dosłownie zamykasz i unosisz na tyle żeby tylko się odpielo z mocowania), z uchylonym wiadrem ryzykujesz... W sumie nic. Z rurka ryzykujesz że przy przenoszeniu zassie Ci wodę do środka. Dlatego nie warto dawać jej jakoś bardzo dużo. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Widzisz ja raz sie pokusilem fermentowac z "uchylona pokrywa" i piwo wylalem z powodu muszek, ktore jakims cudem sie w ta mikro szczeline dostaly. . Rurke uwazam za bezpieczniejsza opcje 19 minut temu, RobertSlask napisał: Co to jest nwm? ? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Domyslam sie ze nie wiem Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Wiem że to nie wiem ale w całym zdaniu brzmiało jakby warzył coś oprócz piwa Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Dobra dzięki postanowiłem fermentować z rurką. Przepraszam za takie niejasne tłumaczenie problemu. Wszystko poszło prawie tak jak chciałem, oprócz chłodzenia brzeczki. Udało mi się ją schłodzić do 37 stopni i zacząłem przelewać do fermentora myśląc ,że te 10 C wytraci przy przelewaniu. Okazało się ,że straciła tylko 1 stopnień. o 3 nad ranem skończyłem i zamknąłem fermentor z brzeczką o temperturze 35C postanowiłem poczekać i dodać drożdze rano gdy brzeczka się ochłodzi. Około 10:00 dałem drożdze w temperaturze brzeczki 27C. Teraz jest 23C. Mam nadzieje ,że nie doszło do jakiegoś zakażenia i nie będzie problemu z tym p[óźnym dodaniem drożdzy. Narazie nic szczególnego się nie dzieje. Na przyszłoś już będe wiedział, człowiek się uczy na błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Źle zrobiłeś dodając drożdze w tak wysokiej temperaturze. To największy błąd początkujących. Też taki robiłem.Jeśli nie masz możliwości schłodzić niżej kup FM53 kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrubyDzoló Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 19 minut temu, INTseed napisał: Źle zrobiłeś dodając drożdze w tak wysokiej temperaturze. To największy błąd początkujących. Też taki robiłem. Jeśli nie masz możliwości schłodzić niżej kup FM53 kveiki. Nie chciałem dużej czekać, bałem się że taki czas zaszkodzi brzeczce bez drożdży. Co do chłodzenia to włożyłem garnek z brzeczką do większego garnka dzięki czemu powstał taki pierścień wolnego miejsca o szerokości 2-3 cm. Do niego wylewałem zimną wodę a on chłodził ścianki garnka z brzeczką . Po jakiejś godzinie ze 100 stopni zostało 40. Mogłem jeszcze wylać i wlać zimną wodę ze 2 razy,wtedy by było raczej dobrze wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 1 godzinę temu, GrubyDzoló napisał: dałem drożdze w temperaturze brzeczki 27C. Duży błąd. Mniej zaszkodziło by zaczekać i zadać drożdże w dużo niższej temperaturze. To piwo nie będzie najlepsze. Następnym razem zrób jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Cześć. Mam zamiar uwarzyć harcerskie ok 5 blg 20L na t58 z chmieli mam waimee citre amarilloo. Pytanie jak chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Cześć. Mam zamiar uwarzyć harcerskie ok 5 blg 20L na t58 z chmieli mam waimee citre amarilloo. Pytanie jak chmielić?Ostrożnie. Daj na hopstand po 15g Citry i Amarillo. Na zimno powtórz zabieg. Nie chmiel nic na goryczkę.Będziesz zadowolony.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Moi mili, za moment mam zamiar dodać z 1.2kg mrożonych malin do 10l berinera i tu pytanie czy dodać tak po prostu luzem, czy blendować, czy jeszcze inaczej? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Nie wrzucaj z woreczkiem Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 A tak na poważnie to ja sparzył bym je wrzątkiem przed dodaniem, nie wiem czy to słuszny krok ale ja bym tak zrobil. I ja bym nie blendowal Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 W czym miałoby pomóc sparzenie? Przetrwalników tak czy siak nie ubije. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Oczywiście że przetrwalników nie zabijesz w ten sposób, ale grzyby i inne zarazki juz tak, takie jest moje przekonanie, że lepiej sparzyć niż wylać warkeWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 53 minuty temu, RobertSlask napisał: Oczywiście że przetrwalników nie zabijesz w ten sposób, ale grzyby i inne zarazki juz tak, takie jest moje przekonanie, że lepiej sparzyć niż wylać warke @RobertSlask nie zabijesz. Nie ma takich szans. Dopiero dłuższe gotowanie zabije Ci formy wegetatywne, tyndalizacja można założyć, że również formy przetrwalnikowe. Jakby parzenie pomagało nikt by nie pasteryzował żywności. Berliner weisse za sprawą niskiego pH powinien sobie poradzić z czystymi owocami. Lany wrzątek bardzo szybko traci energię i staje się mało skuteczny jako środek dezynfekujący. Wrzątek raczej bym traktował jako środek myjący. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Też byłem tego zdania i wsypałem mrożonki bezpośrednio. Jak to piwo się nie zakaziło do tej pory, mimo tego co przeszło, to już niczym się nie zakazi Ładny kolorek od razu złapało. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Listopada 2018 przez Wuuu Robert87 i DanielN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Tak jak mówi @Daniel(), sparzenie nic nie daje. Dobrze zrobiłeś, nawet jak coś wyrośnie (co się na piwach z owocami zdarza) to pewnie nie wpłynie na smak. Wuuu, Robert87 i DanielN 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 I tym sposobem jestem o coś mądrzejszy:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Witajcie, mam pytanie dość na szybko. W sobotę uwarzyłem pszeniczne karmelowe - wyszło mi 9 brix czyli cieniutkie. Do piwa wrzuciłem 4 łyżki gęstwy lagerowej po Porterze 20 brix. Piwo do teraz nie ma żadnych oznak fermentacji, ani piana się nie robi ani nie bulka. Piwo było napowietrzone jak zwykle, przelane z wiadra do wiadra z wysokości ok 1,5m. Od zadania drożdży mineło już ok 56h. Piwo stoi w temp. otoczenia 10 st. Co myślicie czy poczekać jeszcze czy dodać kolejną porcję gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi