lechu555 Opublikowano 1 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 17 godzin temu, INTseed napisał(a): 19 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): [mention=24719]lechu555[/mention] [mention=21892]x1d[/mention] [mention=25541]Ununul[/mention] Ewidentnie to nie jest mój dzień. Oprócz wpadki z wodą, to jeszcze zapchała się pompa. Do najbliższego sklepu mam 25km, ale dzisiaj już nie zdążę, najwyżej podjadę jutro i zadam gęstwę rano. Jeśli zdecydowałbym się na puchę, to raczej jasną/bursztynową? Zasyp to głównie wiedeński + monachijski (60/40), trochę karmelu 600 i 30 i czekoladowy. Na razie gotuję na maksymalnej mocy kociołka (już widzę tę smołę na dnie). Po 20 min wszedłem do łazienki i nie byłem w stanie zobaczyć drugiego końca pomieszczenia, aż tak zaparowało Balkonu nie masz? Wtedy nie byłby piwowarem domowym.... ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Potrzebuję pomocy, właśnie kończę warzenie... Trochę pomyliłem się z ilością wody do wysładzania i na dodatek wydajność okazała się trochę niższa od zakładanej (pierwszy raz używałem słodu Bestmalz - czyżby on tak miał w porównaniu do Weyermana?) Postanowiłem zatem podbić BLG suchym ekstraktem słodowym Bruntal, który akurat kiedyś kupiłem na czarną godzinę. I tu zdziwiłem się w jakiej on jest postaci. Po rozpuszczeniu otrzymałem białawą ciecz. Jak tego użyć - mogę to dodać wprost do fermentora? Wyklaruje się z czasem? Z góry dzięki za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 9 minut temu, dzejkej napisał(a): Jak tego użyć - mogę to dodać wprost do fermentora? Ja bym przegotował, wystudzil i dodał jak już drożdże będą roznujane. dzejkej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 2 minuty temu, zasada napisał(a): Ja bym przegotował Właśnie w międzyczasie pogotowałem to 5 minut. Biała jest jednak tylko piana. Płyn pod spodem wygląda spoko. Chyba wystudzę i dodam jednak z drożdżami, bo już mam to gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Wszystko jest OK Możesz dodawać dzejkej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Czy jest jakiś sposób, aby drożdże ponownie ruszyły i przy okazji wyczyściły kwaśne posmaki? 7 dzień fermentacji, gęstwa po Omega Lutra Kveik stoi pod pięciu, z 13,3 BLG zeszło tylko do 4,8. Dotychczas po dwóch dniach było pozamiatane. Czy mogę dodać kapkę cukru? Tylko to mam na stanie. Aktualna temperatura 26, 9,5 litra koźlaka, to jest trzecie piwo na tych drożdżach, wcześniejsze były słabsze. Gęstwa wcześniej półtora tygodnia w lodówce, piwo w niej było lekko kwaśne, ale bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Kwaśności raczej nic już nie "wyczyści". Może coś po drodze się do gęstwy wdarło? W jakiej temperaturze fermentowało wcześniej? Od tych 5 dni nie ma oznak fermentacji, czy od 5 dni nie spada blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Nie ma oznak, wcześniej nie otwierałem, bo szkoda nawet kveiki otwierać po dwóch dniach. Fermentacja w pokoju, od 20 do 25 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 A temperatura brzeczki? Jeśli w pokoju masz 20-25 °C, a w fermentorze 26°C to wygląda, że fermentacja jeszcze trwa. Chyba, że któryś termometr przekłamuje. W jakiej temperaturze zadałeś drożdże (pytam o brzeczkę, nie otoczenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Zadałem w 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Potrząśnij, zamieszaj, podnieś temperaturę, daj kilka dni, zmierz. Jeżeli się nie zmieni, to znaczy że zjadły wszystko co mogły. I nie wiem czy to na pewno ostry dyżur... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Czy ktoś się orinetuje jaki wymiar mają uszczelki głowicy stosowane w polykegach ? Dwie sztuki puszczaja mi na uszczelkach Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kam.suder Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 Witam potrzebuje PILNIE drożdży lub gęstwy do lagera w KRAKOWIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Głupia sytuacja, ale wypadki chodzą po ludziach. Muszę dziś zabutelkować piwo (nie jestem w stanie przeciągnąć tego nawet o jeden dzień), a bardzo zależy mi na gęstwie, bo są to kveiki. Nie mam dosłownie żadnego słoika pod ręką, więc wpadł mi do głowy głupi (a może nie do końca?) pomysł, żeby zabutelkować ~90% piwa z fermentora, a pozostałość zostawić w fermentorze i wsadzić do lodówki. Wróciłbym do tego po moim powrocie, więc za ~1,5-2tygodnie i użył tej gęstwy do następnego piwa. Ma to sens? Od osiągnięcia finalnego ekstraktu minęło +/- 5 dni, więc gęstwa jest bardzo świeża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Kilka razy korzystałem z miesięcznej gęstwy, tyle że u mnie była po fermentacji ciśnieniowej i pozostawiona w fermentorze w zimnym z resztką piwaWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Głupia sytuacja, ale wypadki chodzą po ludziach. Muszę dziś zabutelkować piwo (nie jestem w stanie przeciągnąć tego nawet o jeden dzień), a bardzo zależy mi na gęstwie, bo są to kveiki. Nie mam dosłownie żadnego słoika pod ręką, więc wpadł mi do głowy głupi (a może nie do końca?) pomysł, żeby zabutelkować ~90% piwa z fermentora, a pozostałość zostawić w fermentorze i wsadzić do lodówki. Wróciłbym do tego po moim powrocie, więc za ~1,5-2tygodnie i użył tej gęstwy do następnego piwa. Ma to sens? Od osiągnięcia finalnego ekstraktu minęło +/- 5 dni, więc gęstwa jest bardzo świeża. Da radę. Dobrze, żeby były przykryte piwem. Możesz potem wlać brzeczkę bezpośrednio do tego fermentora, choć gęstwy pewnie będzie za dużo, bo to kveiki, więc część sobie odlej. Edytowane 8 Grudnia 2023 przez x1d ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 39 minut temu, x1d napisał(a): Da radę. Dobrze, żeby były przykryte piwem. Tak zrobiłem, dzięki panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Panowie, brzeczka leży napowietrzona w fermentorze w temperaturze 10 stopni. Starter drożdżowy jeszcze się nie sklarował. Czy napowietrzona brzeczka może poleżeć do jutra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 4 minuty temu, Eselchen napisał(a): Panowie, brzeczka leży napowietrzona w fermentorze w temperaturze 10 stopni. Starter drożdżowy jeszcze się nie sklarował. Czy napowietrzona brzeczka może poleżeć do jutra? Duży ten starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, anteks napisał(a): Duży ten starter? 3-litrowy. Brzeczki mam 30l. Helles 14 IBU więc będzie czuć jak go wleje w całości. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 9 godzin temu, Eselchen napisał(a): Panowie, brzeczka leży napowietrzona w fermentorze w temperaturze 10 stopni. Starter drożdżowy jeszcze się nie sklarował. Czy napowietrzona brzeczka może poleżeć do jutra? Schłodzona spokojnie przetrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia siemka, Jeszcze w starym roku popełniłem warkę 01.12, fermentowana pod ciśnieniem 1bar przez 2 tygodnie, drożdże w34/70. Fermentacja a raczej jej oznaki ustały gdzieś 6dnia fermentacji, ale jeszcze 8 dni stała warka w temp 19-20*. Po tym czasie przeniesiona do pomieszczenie gospodarczego temp wahała się w okolicach 5*, potem przyszły lekkie mrozy aż do czasu mrozów gdzie zrobiło się -15, warka zgęstniała, na górze była czapa lodo-płynu. Wstawiłem wczoraj do ciepłego, warka się rozmroziła, jednak dziś na nią zerkam i zrobiła się mleczna, a była już prawie klarowna. Macam petainera twardy, podłączam manometr a tam prawie 2,5 bara. Świecę latarką w warkę, widać bąble co2 idące ku górze, na górze zrobiła się 2cm pianka i wygląda jakby warka znowu zaczęła fermentować. Możliwe że to jakieś dzikusy ją dopadły, dziwne trochę bo w34 raczej już tam nie mają co jeść, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia W ciepłym pomieszczeniu uchodzi z niej CO2, dlatego rośnie ciśnienie. Uchodzący gaz wzruszył osady z dna i dlatego też pewnie powstała piana górą. Jak przeniosłeś warkę do 5°C, trwała pewnie jeszcze cicha i nadal wytwarzał się CO2, ale w zimnej cieczy dobrze się rozpuszczał, a teraz się uwalnia. Dzikusy to raczej nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Czyli znowu wędrówka do garażu celem sklarowania i przelanie do kega Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Tak, pogoda teraz sprzyja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi