Pawelw3 Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 10 godzin temu, INTseed napisał: W dniu 1.10.2022 o 20:26, Pawelw3 napisał: Cześć, butelkowałem niecałe 2 tyg. temu milky stouta, do każdej butelki dodałem około 2,5g cukru, jednak po tym czasie dalej praktycznie w ogóle nie ma gazu, nie powstaje żadna piana. Butelki leżą w szafie w temperaturze 18 st., piwo robione na drożdżach safale s-04. Robiłeś CC? Nie, zlewałem w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Idzikowski Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Cześć, w sobote minie tydzień od warzenia stauta. Jednak od tego czasu nie ma żadnych oznak początku fermentacji. Tafla brzeczki praktycznie bez piany. Pierwsze drożdże (S-04) zostały poddane rehydratacji i wlane do brzeczki o temp okolo 20*. W środę wieczorem została wyspana 2 paczka luzem. (Nie ma mnie w domu a kobieta nie chciała sie bawić w uwadnianie -,-) Nie mam możliwości zmierzenia czy blg spadło bo cukromierz stwierdził że się schowa i nikt go znaleźć nie może i nie znam nawet blg brzeczki nastawnej. Temp otoczenia wokół fermentatora to około 18* Prosze o poradę. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekpiwosz Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Witam blg w mojej nastawionej 13 dni temu brzeczce wynosi ok.4-5, więc liczę że niebawem spadnie do pożądanego poziomu.Czy po wsypaniu 4 g glukozy do butelek i po zakapslowaniu należy piwo zabełtać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 2 godziny temu, Kamil Idzikowski napisał: Prosze o poradę. Co robić? Ja bym skosztował - jak będzie w opór słodkie, to znaczy że fermentacja nie ruszyła, a jak kwaśne, to znaczy że najprawdopodobniej fermentacja się nawet nie zaczęła i brzeczka jest już do wylania. W międzyczasie poszukać cukromierza. Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Cześć, w sobote minie tydzień od warzenia stauta. Jednak od tego czasu nie ma żadnych oznak początku fermentacji. Tafla brzeczki praktycznie bez piany. Pierwsze drożdże (S-04) zostały poddane rehydratacji i wlane do brzeczki o temp okolo 20*. W środę wieczorem została wyspana 2 paczka luzem. (Nie ma mnie w domu a kobieta nie chciała sie bawić w uwadnianie -,-) Nie mam możliwości zmierzenia czy blg spadło bo cukromierz stwierdził że się schowa i nikt go znaleźć nie może i nie znam nawet blg brzeczki nastawnej. Temp otoczenia wokół fermentatora to około 18* Prosze o poradę. Co robić?Nie przejmuj się tak. Zostaw to piwo na pełny trzy tygodnie. W tym czasie kup spławik i zrobisz pomiar. To tylko piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 W dniu 6.10.2022 o 19:22, maniekpiwosz napisał: Witam blg w mojej nastawionej 13 dni temu brzeczce wynosi ok.4-5, więc liczę że niebawem spadnie do pożądanego poziomu.Czy po wsypaniu 4 g glukozy do butelek i po zakapslowaniu należy piwo zabełtać? Glukoza szybko się rozpuszcza więc nie musisz. Przy cukrze delikatnie obracam butelka aby odkleić cukier z dna butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Hej, mam pytanie co do mojego pierwszego pszeniczniaka, 12 dni temu zlałem na burzliwą (11,5 BLG), temp 19 st. C. Obecnie piwo ma 3 BLG (od 4 dni nie spada), poprzednie piwa spadały mi do 2 - 2,5, ale pszeniczniaka robię pierwszy raz, więc może to normalne (drożdże Lallemand Wit). Chciałbym również przeprowadzić pierwszy raz cold crasha w związku z niską temperaturą na zewnątrz. Jeżeli na dworze będzie ~ 5 st. C to na jak długo wystawić fermentor pod daszek w taką temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Pszeniczniaka nie musisz wcale przelewać. 90% piw też. Wystawiasz fermentor i po dwóch dniach przelewasz dodając wodę z cukrem na refermentację. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Na cold crash chyba jeszcze za ciepło bo piwo powinno osiągnąć gdzieś 2-4stopni to przy 5stopniach po nocce pewnie będzie jeszcze cieplejsze. Nic nie stoi na przeszkodzie aby potrzymać kilka dni w takich temperaturach tylko jak wystawiasz na dwór to przykryj fermentor jakimś kocykiem, ręcznikiem od światła no chyba że masz stalowy. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Piwo pszeniczne nie musi być klarowne, więc cc nie ma tu większego sensu. Przed wypiciem celowo podnosi się osad drożdżowy z dna butelki. Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy także wpływa na klarowność i piwo z założenia jest nieprzejrzyste. Butelkować jak już przestanie pracować i pić świeże jak się nagazuje. Pawelw3 i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Czym może być jakby tłustawa warstewka na powierzchni piwa? Czasem widoczna od razu po przelaniu do fermentora. Możliwe że resztki strasana dają taki efekt? Ktoś miał coś podobnego? Drugie pytanie, czy ktoś ma wieści kiedy w sklepach można się spodziewać tegorocznych chmieli z PolishHops? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Ja używam sanipro i też mam taki efekt. Opalizująca tłusta warstewka. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Starsan też u mnie daje taki efekt. OCzywiście może to też być kwestia dodatków do piwa (głównie łuska kakaowa, orzechy i inne tłuste dodatki). Nie zauważyłem negatywnego wpływu na piwo oraz trwałość czy wygląd piany. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 (edytowane) Hej mam pytanko zrobilem pszeniczniaka poczatkowe BLG 5 po 4 dniach BLG 1, zostawie jeszcze na pare dni, wogule nie bulgotalo, duzo piany, brak smaku i zapachu kwasu, drozdze z zestawu standart, dextroza 1kg, moje pytanie brzmi, kalkulator wylicza zawartosc alkoholu 2% czy to normalne? moze glupie pytanie, czy mozna dolac do baniaka bimbru ??? Edytowane 27 Listopada 2022 przez lubo111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 36 minut temu, lubo111 napisał: zrobilem pszeniczniaka poczatkowe BLG 5 po 4 dniach BLG 1 (...) kalkulator wylicza zawartosc alkoholu 2% czy to normalne? moze glupie pytanie, czy mozna dolac do baniaka bimbru ??? Z BLG 5 może jak najbardziej być 2% alkoholu. Pytanie jaki to zestaw i czym robisz pomiar. Jeśli masz linki to wklej do wiadomości będzie łatwiej zrozumieć co się stało, że nastaw miał 5 BLG. Na szybko zakładam, że czytasz potencjalną zawartość alkoholu i wtedy wszystko się zgadza. A bimbru można dolać ale raczej do szklaneczki a potem do brzuszka szczególnie po jakimś tłustym żarciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 (edytowane) A wiec tak piwko puszka byla taka https://www.wilko.com/en-uk/wilko-ltd-edition-wheat-beer-18kg/p/0507804 Mierze podobnym ten sam sposob dzialania https://www.wilko.com/en-uk/wilko-floating-hydrometer-for-wine-beer/p/0022575 Edytowane 27 Listopada 2022 przez lubo111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Wyszło 5blg bo pewnie dałeś 1 puszkę na 20l piwa? W tych zestawach trzeba dodać drugą puszkę ekstraktu lub (nie polecam) cukier by uzyskać nastaw o założonej gęstości na taką objętość. Swoją drogą cena powalająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Cena mnie nie przeraza co kraj to obyczaj. da sie to jakos uratowac ? Czlowiek uczy sie na wlasnych bledach, to moja druga warka NA NASTEPNY RAZ BEDE WIDZIAL ZEBY DAC MNIEJ WODY LUB 2 PUSZKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Mniej wody raczej nie, bo ta puszka jest nachmielona na 20lpiwa, więc trzeba dać jedną nachmieloną i druga niechmieloną. Bądź ekstrakt słodowy sypki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 2 godziny temu, lubo111 napisał: da sie to jakos uratowac Raczej nie, choć możesz się szczycić prawie bezalkoholowym trunkiem 2 godziny temu, lubo111 napisał: Czlowiek uczy sie na wlasnych bledach, to moja druga warka NIkt nie jest doskonały, zwłaszcza na początku. Swoją drogą zamiast brewkitów proponuję użyć ekstraktów i chmielić samemu, stosować też drożdże odpowiednio dobrane do piwa, które chcesz osiągnąć. Oczywiście jeżeli nie chcesz się (jeszcze) bawić w zacieranie. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Witam. Kupiłem brew kit Mangrove Jack's Craft Series Pink Grapefruit IPA. Jest to zestaw z chmieleniem na zimno. Dodatkowo płynny ekstrakt słodowy tej samej firmy wersję light. Pytanie czy dodatkowy ekstrakt nie podbije znacząco słodkości piwa? Czy nie lepsza by była jednak laktoza? Lubię gdy piwo jest wytrawne. Słodu niechmielonego jest 1,5kg ile użyć ewentualnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Nie podbije słodkości. Rób, nie krępuj się. Kmiciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 2 godziny temu, Kmiciu napisał: Lubię gdy piwo jest wytrawne Zastosuj głęboko odfermentowujące drożdże (nie wiem jakie są w zestawie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 11 godzin temu, x1d napisał: Zastosuj głęboko odfermentowujące drożdże (nie wiem jakie są w zestawie) W zestawie są: M44 US West Coast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 17 hours ago, Kmiciu said: Witam. Kupiłem brew kit Mangrove Jack's Craft Series Pink Grapefruit IPA. Jest to zestaw z chmieleniem na zimno. Dodatkowo płynny ekstrakt słodowy tej samej firmy wersję light. Pytanie czy dodatkowy ekstrakt nie podbije znacząco słodkości piwa? Czy nie lepsza by była jednak laktoza? Lubię gdy piwo jest wytrawne. Słodu niechmielonego jest 1,5kg ile użyć ewentualnie? Laktoza jest cukrem niefermentowalnym i to ona podbije Ci słodycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się