amator lagera Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia @wizi@INTseeda jest sens próbować to rozruszać dodając z 10g zrehydratyzowanych drożdży? Cośtam bulka, ale blg nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Po co ? Co ci da 10g, jak w fermentorze masz ze 20x więcej ? One już ani się nie namnożą, ani spektakularnie nie dojedzą, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Ja butelkuje kveiki po 14 dniach. Temperatura otoczenia 22-23C.Najszybciej butelkowałem po 7 dniach, ale jedne mi odfermentowało okey a drugie nie.Używaj blendera do napowietrzenia. Taka trzepaczka do jajek. I użyj pożywki. Szybciej drożdże ruszają.Twoje piwo ile blg miało i ile litrów?Jaka temperatura otoczenia? Stała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 41 minut temu, INTseed napisał(a): Ja butelkuje kveiki po 14 dniach. Temperatura otoczenia 22-23C. Najszybciej butelkowałem po 7 dniach, ale jedne mi odfermentowało okey a drugie nie. Używaj blendera do napowietrzenia. Taka trzepaczka do jajek. I użyj pożywki. Szybciej drożdże ruszają. Twoje piwo ile blg miało i ile litrów? Jaka temperatura otoczenia? Stała? Zawsze nakreślam to w brewnessie i próbuję tak to zrealizować, https://brewness.com/pl/recipe/5-na-suchych-kveikach/view Gotuję ekstrakty w garnku 12l i w nim chmielę, reszte dopełniam filtrowaną kranówką. W skrócie: ektrakt bruntala, ok 12,5-13blg, 26l, zadawałem i rehydratyzowałem drożdze w 21 stopniach i w takie temp otoczenia przebiegała fermentacja, która ucichła po niecałym tygodniu. Po 2 tygodniach sprawdziłem kranikiem blg i stało na wartości 5, więc: przeniosłem wiadra pod kominek, nagrzały się do 27 stopni (już mierzone termometrem naklejanym na wiadro). W rurce dalej było cicho, więc uniosłem i zamieszałem wiadrem i zaczeło mocno bulgotać. Zadowolony z efektu zrobiłem im lodówkę z styropianu 10cm i postawiłem wiadra na macie grzewczej podłączonej do termostatu utrzymującego 27,5 stopnia Dziś jest 7 dni od zapewnienia im lepszych warunków, ale blg chyba nic nie ruszyło Jedyny plus, że mam matę i lodówkę więc kolejne puszczam już od 27 stopni tak jak producent drożdzy każe, i napowietrze lepiej, dzięki za patent z blenderem. Ja z 15 razy rozchlapałem to chochlą i tak zakończyłem napowietrzanie. Edytowane 20 Stycznia przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Jak stoi to butelkuj i spijaj. Dobre napowietrzenie 26l brzeczki to gęsta piana aż pod dekiel fermentora 33l. Bez porządnego napowietrzenia ciężko o poprawną fermentację i dobre piwo. Następnym razem dodaj pożywki, porządnie napowietrz i zaczynaj fermentację w dolnej granicy optymalnej temperatury dla danego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Zawsze nakreślam to w brewnessie i próbuję tak to zrealizować, https://brewness.com/pl/recipe/5-na-suchych-kveikach/view Gotuję ekstrakty w garnku 12l i w nim chmielę, reszte dopełniam filtrowaną kranówką. W skrócie: ektrakt bruntala, ok 12,5-13blg, 26l, zadawałem i rehydratyzowałem drożdze w 21 stopniach i w takie temp otoczenia przebiegała fermentacja, która ucichła po niecałym tygodniu. Po 2 tygodniach sprawdziłem kranikiem blg i stało na wartości 5, więc: przeniosłem wiadra pod kominek, nagrzały się do 27 stopni (już mierzone termometrem naklejanym na wiadro). W rurce dalej było cicho, więc uniosłem i zamieszałem wiadrem i zaczeło mocno bulgotać. Zadowolony z efektu zrobiłem im lodówkę z styropianu 10cm i postawiłem wiadra na macie grzewczej podłączonej do termostatu utrzymującego 27,5 stopnia Dziś jest 7 dni od zapewnienia im lepszych warunków, ale blg chyba nic nie ruszyło Jedyny plus, że mam matę i lodówkę więc kolejne puszczam już od 27 stopni tak jak producent drożdzy każe, i napowietrze lepiej, dzięki za patent z blenderem. Ja z 15 razy rozchlapałem to chochlą i tak zakończyłem napowietrzanie.Pomiar robiony spławikiem? Ile dałeś tego ekstraktu?Nie musisz podgrzewać fermentora z kveikami jeśli nie potrzebujesz piwa w 7 dni.Przedział 25-40C jest optymalny, ale jak fermentacja będzie w 20C to tylko przetrzymaj fermentor te dwa-trzy tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia @INTseed ekstraktu dalem 4,6kg na 26l , a aby było 12,5blg. No niedofermentowuje mi to i już nie wiem gdzie szukać problemu jak nie w temperaturze jak sugeruje @wizi. Dodatkowo bo chce w koncu zrobic normalne piwo, kupie pożywke yeast gf i lepiej napowietrze. Blg mierze spławikiem w małym naczyniu po drożdzach płynnych lub w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia [mention=14420]INTseed[/mention] ekstraktu dalem 4,6kg na 26l , a aby było 12,5blg. No niedofermentowuje mi to i już nie wiem gdzie szukać problemu jak nie w temperaturze jak sugeruje [mention=6746]wizi[/mention]. Dodatkowo bo chce w koncu zrobic normalne piwo, kupie pożywke yeast gf i lepiej napowietrze. Blg mierze spławikiem w małym naczyniu po drożdzach płynnych lub w wiadrze.A co to za ekstrakt? Daj link.Jak w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 42 minuty temu, INTseed napisał(a): A co to za ekstrakt? Daj link. Jak w smaku? https://homebeer.pl/pl/p/Pilznenski-ekstrakt-slodowy-14kg-Bruntal/1395 O ten. W smaku bdb, jak gotowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia W butelkach w szyjce pojawiły się dryfujące białe cząsteczki. Troche zdziwiłbym się na infekcję, skoro w wiadrze jej nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia To są drożdże z procesu refermentacji. Wszystko raczej w porządku. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 11 minut temu, korzen16 napisał(a): To są drożdże z procesu refermentacji. Wszystko raczej w porządku. no dobre w smaku ale gazować się nie chce @zasadadzięki za polecenie vossów 😃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Czekaj cierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia To prawda. Vossy sa drozdzami bardzo chimerycznymi. Najpierw zejda szybko do pewnego poziomu, a pozniej piwo srednio chce sie nagazowac albo nagle rusza i gorzej bedzie jak juz w butelkach dojedza. Rzeczywiscie jest problem z refermentacja. Moze najlepiej by bylo dac butelki do piekarnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 17 hours ago, Ununul said: Moze najlepiej by bylo dac butelki do piekarnika. Ale że pełne butelki? Do włączonego piekarnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia W butelkach w szyjce pojawiły się dryfujące białe cząsteczki. Troche zdziwiłbym się na infekcję, skoro w wiadrze jej nie byłoDawałeś coś na klarowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 10 godzin temu, Pingwinho napisał(a): Ale że pełne butelki? Do włączonego piekarnika? No ale tylko tak na 40 stopni. Nie wiem czy to dobry pomysl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2 godziny temu, Ununul napisał(a): No ale tylko tak na 40 stopni. Nie wiem czy to dobry pomysl... refermentacja idzie w temp 21, a fermentowało w 27, ale mogę dać je do lodówki z matą grzewczą i trzymać na czas refermentacji w 27, czy to coś może zmienić? @INTseednie dawałem nic na klarowanie, na 5 warek te białe kropki widziałem tylko w piwie które zabutelkowałem świadomie z infekcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 6 godzin temu, Ununul napisał(a): No ale tylko tak na 40 stopni. Nie wiem czy to dobry pomysl... Że jak? XD Jak chcesz zapasteryzować sobie piwo to 65C przynajmniej 30 minut. Pytanie czy tak szybko Ci piekarnik zagrzeje butelki i płyn... Liczyć tez będziesz musiał straty - przynajmnie na 10 butelek jedna strzeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Pytanie, bo zgłupiałem. Przed gotowaniem, po zacieraniu i filtracji: 23 litry do gotowania przez 80 minut. BLG 15. Po gotowaniu 18,4 litra BLG 16. Jak? Jak to możliwe? Balingometr skalibrowany prawidłowy, podaje prawidłowe dla wody w 20 stopniach. Jeśli chcecie szczegóły zasypu, to tutaj, ostatni post: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Próbki mierzone w tej samej temperaturze? Jeśli tak, to pozostaje np. balingomierz oparty o dno czy błąd odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Godzinę temu, punix napisał(a): Próbki mierzone w tej samej temperaturze? Jeśli tak, to pozostaje np. balingomierz oparty o dno czy błąd odczytu. Ta sama, 20 stopni. Jeśli błąd odczytu, to w pierwszej próbie. Jakie to smutne, że z 7,5 kilo słodu wychodzi mniej niż 15 BLG... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Może jednak nie były porządnie schłodzone i odgazowanie. 18,4l to finalnie w wiadrze czy wraz ze stratami z chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 13 godzin temu, wizi napisał(a): Może jednak nie były porządnie schłodzone i odgazowanie. 18,4l to finalnie w wiadrze czy wraz ze stratami z chmielenia? Ze stratami, jeszcze w garze. Odebrałem część do probówki, schłodziłem na szybko i zmierzyłem, reszta chłodziła się w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Godzinę temu, Rheged napisał(a): Ze stratami, jeszcze w garze. Odebrałem część do probówki, schłodziłem na szybko i zmierzyłem, reszta chłodziła się w garze. Cześć, Jak masz areometr pływakowy - balingometr to na 100% odlepiła się kartka i przesunęła. Sprawdź na wodzie co pokazuje i sprawdź czy się nie przesuwa bo w tych biowinowskich to cżęsta sprawa. Druga rzecz - czy sprawdzałeś próbę jodową? Jakiej firmy słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się