x1d Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 3 godziny temu, AsdFlow napisał: Chmiel Sybilla 50gr (na 45min i 55min po 25gr) daj albo wszystko na 60, albo - co doradzam - część na krótki czas na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 4 godziny temu, x1d napisał: daj albo wszystko na 60, albo - co doradzam - część na krótki czas na aromat. Ja zrozumiałem to jak wrzucanie chmielu w 45 min gotowania w 55min czyli na ostatnie 15min oraz na ostatnie 5min gotowania a Lubelski na całe 60min i w ten sposób będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 5 godzin temu, Glabro napisał: Ja zrozumiałem to jak wrzucanie chmielu w 45 min gotowania w 55min czyli na ostatnie 15min oraz na ostatnie 5min gotowania a Lubelski na całe 60min i w ten sposób będzie ok. a tak to ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Dokładnie to miałem na myśli Dzieki Panowie, czyli rozumiem że dobrze by było zaopatrzec się jeszcze w dodatkowe słody ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Cześć wszystkim. Przygotowuje sie do mojej pierwszej warki z zacieraniem. Kupiłem zestaw do warzenia z pewnego sklepu, w pakiecie mam ponizsze slody do pale ale (wymieszane w worku, na 10l ) Słody:Pale Ale - 1.6kgMonachijski - 0.3kgKarmelowy 30 - 0,1kg Szczerze to wolałbym zrobic z tego jakas ipe mocno nachmielona (bo to lubię pic i głównie pije) ale pytanie do szanownych forumowiczów co sie da. Gar mam 15l, chmiele czy drozdze chętnie dokupie. Jako ze srednio komfortowo sie czuje z procesem instrukcja raczej szczegółowa będzie potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 8 godzin temu, javalemcgee napisał: co sie da. Z tego zasypu da się zrobić piwo bliższe brytyjskiemu pale ale - bitterowi niż APA (IPA jest nieosiągalna z 2 kg zasypu). Piszesz o mocnym chmieleniu, nie piszesz jakie masz chmiele. Nie piszesz jakie masz drożdże. Nie piszesz jaki masz sprzęt i prosisz o dokładną instrukcję. Imo post nadaje się bardziej do "jestem zagubiony" a nie do "co mogę z tych składników". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 (edytowane) 4 hours ago, zasada said: Z tego zasypu da się zrobić piwo bliższe brytyjskiemu pale ale - bitterowi niż APA (IPA jest nieosiągalna z 2 kg zasypu). Piszesz o mocnym chmieleniu, nie piszesz jakie masz chmiele. Nie piszesz jakie masz drożdże. Nie piszesz jaki masz sprzęt i prosisz o dokładną instrukcję. Imo post nadaje się bardziej do "jestem zagubiony" a nie do "co mogę z tych składników". Dzieki za odpowiedz i wybacz chaos. Nie pisalem o chmielach i drozdzach bo to chce kupic wiec zalozylem ze moge odpuscic. Slod tez moge dokupic. Zaden problem. Chmiel Amarillo granulat 30 g (2020) Chmiel Centennial granulat 100g (2020) Gozdawa drożdże piwne U.S.WEST COAST 10g x2, Suche drożdże piwowarskie US-04 x2 Co do sprzetu - gar 15l, cukromierz, termometr, termometr, fermentator z kranikiem 15l, fermentator bez kranika 15l, filtrator z oplotu. woreczek muślinowy do filtrowania, rurka. Fermentuje w mieszkaniu, w pokoju gdzie temperatura jest pomiedzy 18-22 stopnie Edytowane 30 Listopada 2022 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Cześć, Na Twoim miejscu zrobiłbym z tego 10 litrów Bittera na amerykańskich chmielach, drożdże S-04 (jedna paczka spokojne wystarczy). 2 kg słodu, zacierane "na lenia" w 68 st.C. 20 g Amarillo na 60 minut gotowania, 10 g na 5 minut, 100 g Centenniala na whirpool (ewentualnie podziel - 50 g na whirpool i 50 g na zimno na 3 dni). Schłodź brzeczkę do 16 st. C i zadaj drożdże. Pierwszy tydzień fermentuj w możliwie niskiej temperaturze (te 18 st.C to trochę dużo, ale ujdzie). Później przenieś w okolice 20 stopni. Teoretycznie po 2 tygodniach będzie gotowe, ale zmierz Blg. To taka moja propozycja, zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam, Paweł. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Kupiłem i mam do dyspozycji: Słody : Słód pszeniczny Viking Malt Strzegom - 5 kg Słód Pilzneński Viking Malt - 2 kg Słód Pale Ale Viking Malt - 10 kg Chmiele: Chmiel Simcoe Chmiel Citra Chmiel Wai-Iti Chmiel Mosaic Chmiel Galaxy Będę wdzięczny za jakiś sprawdzone przepisy co mogę z tego uwarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Jakie masz drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Lallemand BRY-97 American West Coast x 2 paczki Lallemand Munich Classic Wheat x 1 paczka S 04 - 3 paczki US-05 - 3 paczki WB-06 1 paczka i płynne FM 41, gwoździe i banany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 To przekrój dość spory - na BRY-97 jakaś APA czy IPA (west coast ), zresztą US-05 też się do tego nadadzą. Zasyp pale lub pilzneński, ewentualnie można dodać z 10% pszenicznego. Chmielenie na goryczkę wg kalkulatora i upodobań, na aromat - można poeksperymentować. FM41, ewentualnie WB-06 czy Classiw Wheat - hefeweizen. Zasyp 50/50 pszeniczny/pale (albo pilzneński). Chmielenie tylko na goryczkę, choć tymi chmielami nieco szkoda. Ale to i tak niewielka ilość. Ewentualnie American hefeweizen i dochmielić na aromat, osobiście fanem nie jestem. Na US-05 można jeszcze np. jakiegoś american wheata zrobić - 50/50 pszeniczny/pale, delikatna goryczka i ładnie dochmielić na aromat. Ogólnie - masz płynne drożdże, które zazwyczaj mają krótszy termin ważności i sporo amerykańskich chmieli - więc uderzałbym w te kierunki. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 (edytowane) On 11/30/2022 at 10:28 AM, Paweł76 said: Cześć, Na Twoim miejscu zrobiłbym z tego 10 litrów Bittera na amerykańskich chmielach, drożdże S-04 (jedna paczka spokojne wystarczy). 2 kg słodu, zacierane "na lenia" w 68 st.C. 20 g Amarillo na 60 minut gotowania, 10 g na 5 minut, 100 g Centenniala na whirpool (ewentualnie podziel - 50 g na whirpool i 50 g na zimno na 3 dni). Schłodź brzeczkę do 16 st. C i zadaj drożdże. Pierwszy tydzień fermentuj w możliwie niskiej temperaturze (te 18 st.C to trochę dużo, ale ujdzie). Później przenieś w okolice 20 stopni. Teoretycznie po 2 tygodniach będzie gotowe, ale zmierz Blg. To taka moja propozycja, zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam, Paweł. zabieram się dziś za warzenie z tego przepisu. bardzo dziękuję. zobaczyłem, że mam 50g nelson sauvin, w jakim momencie najlepiej byloby go dodać? Na zimno i wtedy całe 100g Centenniala na whirpool? Edytowane 28 Grudnia 2022 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Nie dawaj aż tyle chmielu na 10l bitera. Oszczędź sobie Nelson na coś innego. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Kupiłem: 4,0kg słód pale ale VIKING MALT 0,25kg słód karmelowy 30 VIKING MALT 30g chmiel Colubus 25g chmiel Simco 50g chmiel Citra na na 10l imperial ipy 20 blg, i tak sobie mysle ze nikt nie bedzie chcial tego potwora pic i sie zastanawiam nad zrobieniem z tego 12.5l ipy 15blg, ktora bym jednak bardziej dochmielil. Mam dodatkowo 100g citry, 50g nelsona, 20g drozdzy us-westcoast gozdawy, 10g s04 i 10g m15. jakies pomysly co tu wyczarowac mozna? Edytowane 12 Stycznia 2023 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Ja bym zrobił klasycznego West Coasta, chociaż wolę do tego słód pilzneński. Dałbym z 10% cukru i wszystkie te cytrusowe chmiele. Do tego możesz zrobić jakieś lekkie hazy ale z pale ale i płatkami pszenicznymi lub owsianymi, to można zrobić na brytyjskich drożdżach i dać samego Nelsona na whirlpool (ewentualnie uszczknąć z 10g Citry na wcześniejsze chmielenie na gorąco), ale może być go za mało. Ja do IPA daję 200-250g chmielu na 10l, do APA bym dał 100-150g. To nie znaczy, że nie można mniej lub więcej. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 13 hours ago, Łachim said: Ja bym zrobił klasycznego West Coasta, chociaż wolę do tego słód pilzneński. Dałbym z 10% cukru i wszystkie te cytrusowe chmiele. Do tego możesz zrobić jakieś lekkie hazy ale z pale ale i płatkami pszenicznymi lub owsianymi, to można zrobić na brytyjskich drożdżach i dać samego Nelsona na whirlpool (ewentualnie uszczknąć z 10g Citry na wcześniejsze chmielenie na gorąco), ale może być go za mało. Ja do IPA daję 200-250g chmielu na 10l, do APA bym dał 100-150g. To nie znaczy, że nie można mniej lub więcej. Dzieki za odpowiedz! Nie wszystko rozumiem - co masz na mysli mowiac "Dalbym z 10% cukru"? Slody juz mam zmieszane ze sklepu wiec nie mam kontroli tutaj za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Cukier dodany do gotowania aby zwiększyć odfermentowanie i wytrawność piwa. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Pamiętaj aby cukier dodać na koniec. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Z takiej ilości słodu, jeśli dodasz do jednego piwa nieco cukru (w West Coastach typowe), a do drugiego łatwo dostępnych płatków, jesteś w stanie zrobić 2 warki po 10 l, jedną o średnim ekstrakcie, a drugą o niskim. Ja lubię West Coast IPA ok. 15-16 blg, a takie Hazy Ale (bardziej w rodzaju APA niż IPA) może mieć i 10-12 blg. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Brzmi bardzo ciekawie. jak do tego chmiel podzielic najlepiej? pewnie troche dokupic trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Do West Coasta bym dał na początku gotowania tak na 40 IBU, potem reszta w dawkach na 20 min, 10 min i na hop stand koło 75 stopni. Do tego dałbym na kilka dni chmiel na zimno. Do tego hazy ale jakaś mała dawka na goryczkę na 60 min (ja bym dał na ok. 20 IBU), a potem reszta na hop stand. Żeby było hazy, to przydałoby się dość solidnie nachmielić na zimno, ja bym spróbował koło czwartego, piątego dnia fermentacji, gdy będzie jeszcze trwać, ale już wyraźnie zwalniać. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 No nie wiem czy west z 40IBU to dobry pomysł...nie wiem jakie BLG ale ja bym celował znacznie wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) @BoltPrzecież 40 IBU miałoby być z samej dawki na 60 min, reszta później. Sumarycznie ja bym celował w jakieś 90-100, rozsądniej może koło 70, zwłaszcza przy niższym ekstrakcie. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Cześć,niedawno zacząłem przygodę z warzeniem, do tej pory korzystałem z gotowych zestawów ale chciałem zrobić własną recepturę, pytanko czy idę w dobrym kierunku czy coś zmienić? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Ipa 2 kg słodu pale ale 0.5 słód Pszeniczny 0.1 słód Karmelowy 30 0.2 płatki owsiane Black ipa 2 kg słód pale ale 0.5 słód Pszeniczny 0.2 słód Karmelowy 0.2 płatki owsiane 0.2 carafa special 2 White ipa 1 kg słód pilznejski 1kg słód Pszeniczny 0.5 słód pale ale 0.2 płatki owsiane Pszeniczne 1.5 słód Pszeniczny 1 słód pilznejski 0.25 Monachijski Pszeniczne ciemne 1.5 Pszeniczny słód 0.5 słód pale ale 0. 25 Monachijski 0.2 słód Karmelowy 0.1 carafa special 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się