Piotr Piotr Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Panowie wytłumaczcie jak krowie na rowie Robię tak po uważeniu Warki myję fermentor węże ogólnie sprzęt gąbeczka pod ciepłą wadą, płynem do mycia naczyń, suszę i chowam do piwnicy. Następnie przy ponownym ważeniu piwa wyciągam sprzęt z piwnicy i nie wystarczy go znów przemyć gąbeczka ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń poczym zdezynfekować oxi i jazda ? Powinienem przed ponownym ważeniem umyć NaOH zneutralizować kwaskiem cytrynowym lub starsanem i wtedy jazda ? Czy NaOH można zneutralizować Oxi ? Samo Oxi nie wystarczy ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) NaOH najlepiej zastosować od razu po myciu. Nie wiem, jakie masz warunki w piwnicy, jeśli nie masz specjalnych grzybów/pleśni, nie powinno nic się dziać - po wyjęciu powinna wystarczyć dezynfekcja starsanem/oxi. Oxi nie zneutralizuje NaOH, po porządnym wypłukaniu ciepłą wodą nie powinno być problemów nawet bez kwaśnego odczynnika. Czy samo oxi wystarczy? pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale większość po pewnym czasie zaczyna stosować NaOH. Ja żałuję, że nie zacząłem wcześniej Edytowane 8 Stycznia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 8 godzin temu, punix napisał: Oxi nie zneutralizuje starsanu, po porządnym wypłukaniu ciepłą wodą nie powinno być problemów nawet bez kwaśnego odczynnika. Czy samo oxi wystarczy? pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale większość po pewnym czasie zaczyna stosować NaOH. Ja żałuję, że nie zacząłem wcześniej Nie ma potrzeby neutralizowania Starsanu, podobnie, jak nie ma potrzeby plukania po Starsanie - nie po to dezynfekujemy, zeby potem plukać wodą w której coś może żyć. Samo oxi w piwowarstwie wystarcza... do pierwszej infekcji Ja uzywam oxi i starsan - oxi do wstepnej dezynfekcji po myciu, starsan do dezynfekcji przed fermentacją. Pomocniczo jeszcze Desprej w trakcie warzenia, przelewania, butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 2 godziny temu, fotohobby napisał: Nie ma potrzeby neutralizowania Starsanu, podobnie, jak nie ma potrzeby plukania po Starsanie - nie po to dezynfekujemy, zeby potem plukać wodą w której coś może żyć. Samo oxi w piwowarstwie wystarcza... do pierwszej infekcji Ja uzywam oxi i starsan - oxi do wstepnej dezynfekcji po myciu, starsan do dezynfekcji przed fermentacją. Pomocniczo jeszcze Desprej w trakcie warzenia, przelewania, butelkowania. Za późna pora - miało być "Oxi nie zneutralizuje NaOH" Dzięki za poprawkę. Edytuję pierwszy post, żeby nie wprowadzać w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Czy mogę umyć keg Kornelius NaOH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nawet musisz, od czasu do czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaopatrzyłem się w StarSan i tak się zastanawiam czy mogę w nim przechowywać(dłuższy okres czasu) różny sprzęt do warzenia? Wszędzie piszą żeby nie stosować na miękkich metalach ale o jakie chodzi i czy można stosować na każde rodzaju tworzywo sztuczne? Mam na myśli wężyki silikonowe, igelitowe, kraniki, bulgatory i uszczelki do nich. Wiadomo że każdy rodzaj tworzywa zachowuje się inaczej i nie wiem czy np. po dłuższym kontakcie materiał nie zacznie się kruszyć czy np. się odbarwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 14 minut temu, mario87 napisał: igelitowe Odpadają, SS rozpuszcza je jakby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 czy uszczelki od kraników (uszczelka) można moczyć w ługu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Moim uszczelkom od moczenia w sodzie nic się nie stało, a przynajmniej nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Silikonowe tak, ale też nie za długi kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Cześć, Czy wodorowęglan sodu ma jakieś zastosowanie w piwowarstwie domowym> Nie wiem czy sklep dać ciała czy ja przy zamówieniu, ale mam 4kg wodorowęglanu zamiast wodorotlenku sodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) To możesz dużo ciasta upiec Na pewno do dezynfekcji bym nie użył, bo jest dosyć słaby środek odkażający. Za to do mycia lub podwyższenia pH zapewne się może nadać podobno sodę można jeszcze sypać w zatkane rury. Później zalewasz octem Edytowane 11 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 10 minut temu, BuDeX napisał: Cześć, Czy wodorowęglan sodu ma jakieś zastosowanie w piwowarstwie domowym> Nie wiem czy sklep dać ciała czy ja przy zamówieniu, ale mam 4kg wodorowęglanu zamiast wodorotlenku sodu Soda oczyszczona średnio się nadaje do mycia. Rób zwrot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Sodą wiele zabrudzeń kuchennych schodzi. Do czyszczenia zlewów z kamienia też się nadaje Jak byś dysponował CaCl2, to możesz jeszcze czyste CaCO3 strącić Edytowane 11 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Panowie szybkie pytania mycie butelek dezynfekcja przed rozlewem. 1 NaOH ? + Starsan ? 2 Tylko Starsan ? 3 Tylko Oxi ? Takie środki posiadam. Butelki po dwóch warkach, butelki są od razu płukane po wypiciu zawartości, brak osadu, filmu na szkle wewnątrz. Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Ja tylko starsan. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Ja NaOH + Starsan ale wynika to z kilku zakarzonych butelek. Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Ja NAOH i neutralizacja roztworem kwasku cytrynowego i czekają na swoją kolej ,a przed samym użyciem OXY. Edytowane 12 Lutego 2019 przez tkaczu Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Panowie czy przewód od wyszynku piwa z kega trzeba jakoś specjalnie sterylizować, czy wystarczy przepłukać od czasu do czasu wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Polecam ten patent, woda na pewno nie wystarczy na dłuższą metę, bo wszystko się będzie kleiło, zarazki też lubią piwo Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Czy 2 tygodnie w NaOH zaszkodzą kolbom ze szkla boro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 W dniu 16.03.2019 o 22:24, leonzn napisał: Czy 2 tygodnie w NaOH zaszkodzą kolbom ze szkla boro ? Mogą zaszkodzić. Szkło może zmatowieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 W dniu 16.03.2019 o 22:24, leonzn napisał: Czy 2 tygodnie w NaOH zaszkodzą kolbom ze szkla boro ? Wyciągnąłem kolby po 2 tyg w NaOH i nie ma zmętnienia. Słoiki trzymane ok miesiąca również nie wykazały żadnych negatywnych cech. Zauważyłem ze po wyciągnięciu / przepłukaniu StarSanem czegokolwiek pojawia sie białawy śliski nalot. Nie wiem czy mam to od samego początku bo nie zwróciłem na to uwagi, od kilku warek uzywam kranówki. SS po ożyciu nie jest wykorzystywany ponownie. Czy jest to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi