smerf08365 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Godzinę temu, buk0 napisał: Ja z reguły po NaOH stosuje Starsan. Można też zneutralizować kwaskiem cytrynowym, nie zostawi zapachów jak ocet Ja z reguły po NaOH stosuje Starsan. Można też zneutralizować kwaskiem cytrynowym, nie zostawi zapachów jak ocet Jakie proporcje kwasku i wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Jeśli dobrze wypłuczesz wodą, to nie ma potrzeby neutralizacji kwaskiem. Kwasem neutralizujesz zasadę jeśli nie możesz jej rozcieńczyć. I na odwrót. smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 27 minut temu, smola napisał: Jeśli dobrze wypłuczesz wodą, to nie ma potrzeby neutralizacji kwaskiem. Kwasem neutralizujesz zasadę jeśli nie możesz jej rozcieńczyć. I na odwrót. Super, takiej odpowiedzi oczekiwałem bo nudne już to mycie na okrągło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Dla własnego bezpieczeństwa wypłucz kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, smerf08365 napisał: Super, takiej odpowiedzi oczekiwałem bo nudne już to mycie na okrągło ? Zacznij wypłukiwać powoli, byś się nie ochlapał. To są środki żrące. 3 godziny temu, smerf08365 napisał: bo nudne już to mycie na okrągło ? To piwowar z Ciebie... będzie marny. 90% pracy piwowara, to mycie Edytowane 23 Czerwca 2022 przez smola smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Na stronie jednego z magazynów (który dawno mi się nie wyświetlał) opublikowano zestawienie PBW z Oxiclean: https://draftmag.com/pbw-vs-oxiclean Ku pamięci wklejam tutaj. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Czy preparat AlcoCid A może być alternatywą dla desprey? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 W internetach piszą, że może być używany do powierzchni mających kontakt z żywnością, więc spokojnie można używać zamiast desprey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 (edytowane) @przegalin To jest etanol 80% w karcie produktu napisane. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Koora napisał: @przegalin To jest etanol 80% w karcie produktu napisane. Czyli to zwykły spiryt ;/ Edytowane 26 Stycznia 2023 przez przegalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Czy preparat AlcoCid A może być alternatywą dla desprey? Dezynfekowałem tym sondy termometrów do żywności w pracy. Będzie gitara! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Mam osad ze słodu w butelkach. Czy roztwór naoh 3% sobie z tym poradzi? Jeśli bym przelewał 0.5l roztworu z jednej butelki do drugiej to po ilu butelkach nie będzie działał ( tak około )? Czy można stosować zimną wodę z kranu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Roztwór jest do użytku kiedy jest śliski w palcach. Ja już mam w wiadrze od chyba 1,5-2lat. I tylko uzupełniam ubytek. Mam zrobione 11 litrow i zalewam kratę butelek na raz, do pełna każdą butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Roztwór jest do użytku kiedy jest śliski w palcach. Ja już mam w wiadrze od chyba 1,5-2lat. I tylko uzupełniam ubytek. Mam zrobione 11 litrow i zalewam kratę butelek na raz, do pełna każdą butelkę.Wiesz może ile minut trzeba aby osad wygryzło? Czy jak by się troche rozlało to będzie ślad na gumolicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 @INTseed trudno powiedzieć ile czasu, wszystko zależy czy osad jest suchy czy namoczony, trzeba sprawdzać. Nawet wykwity z pleśni czysci, tylko wtedy na pewno trzymałem ponad godzinę. Ja to robię w wannie, a na wykładzinie pcv nie powinno zrobić to większego wrażenia. Jak wysycha to zostawia biały nalot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 W dniu 5.02.2023 o 21:33, INTseed napisał: W dniu 5.02.2023 o 21:27, Koora napisał: Roztwór jest do użytku kiedy jest śliski w palcach. Ja już mam w wiadrze od chyba 1,5-2lat. I tylko uzupełniam ubytek. Mam zrobione 11 litrow i zalewam kratę butelek na raz, do pełna każdą butelkę. Wiesz może ile minut trzeba aby osad wygryzło? Czy jak by się troche rozlało to będzie ślad na gumolicie? W każdym bądź razie też nie za długo. Butelki są z szkła sodowego - które NaOH rozwala. Kilka godzin to taki maks. dla butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 3 godziny temu, Undeath napisał: Butelki są z szkła sodowego - które NaOH rozwala. Kilka godzin to taki maks. dla butelek. A coś więcej na ten temat ? bo ja trzymam i po pare tygodni, co się może porobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Takie coś znalazłem NaOH i KOH nie przewchowuje się w szklanych pojemnikach, ponieważ zaszłaby reakcja miedzy nimi a składnikami szkła, w wyniku czego szkło utraciłoby swoją pierwotną strukturę i powstałyby sole---Na2SiO3 (krzemian sodu) oraz K2SiO3 (krzemian potasu) W skłąd szkła wchodzi przede wszystkim SiO2 czyli tlenek krzemu, jest on tlenkiem kwasowym, w związku z tym wejdzie w reakcję z zasadami. 2NaOH + SiO2 ----> Na2SiO3 + H2O 2KOH + SiO2 -----> K2SiO3 + H2O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał: A coś więcej na ten temat ? bo ja trzymam i po pare tygodni, co się może porobić ? Ja się pozbyłem tak kilku balonów do wina i kilku słoików. Butelki mi też strzelały od sody jak wrzucałem je w kąt i zapominałem. Osłabia strukturę szkła i pod ciśnieniem może je rozwalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Hmm, ja tak robię od paru lat, czasem długo kisną w tym ługi (miesiące nawet w lecie) i nic jak dotąd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 W dniu 5.02.2023 o 21:33, INTseed napisał: Wiesz może ile minut trzeba aby osad wygryzło? Czy jak by się troche rozlało to będzie ślad na gumolicie? Ja bym powiedział, że raczej godzin, a miałem kiedyś uciążliwy osad po jakimś kwasie, to trwało to kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Wymyśliłem sobie że wszystkie butelki zaleję naoh. Napiszcie czy to ma sens. Biorę 5 butelek. Każdą zalewam roztworem. Trzymam to 2 dni. Przekewam do następnych 5 butelek itd. Butelki daję na choinkę aby odkapało wszystko. Zamykam w folię i trzymam tak do rozlewu. Przez rozlewem płukam wszystkie butelki. Potem leci myjka z starsanem. Na choinkę i tak na następny dzień butelkuję piwo. Czy taka procedura ma sens? Ile gram naoh byście dali na jedną butelkę 0.5l? Czy taki roztwór wytrzymie mycie czterech butelek czy więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 36 minut temu, INTseed napisał(a): Czy taki roztwór wytrzymie mycie czterech butelek czy więcej? To zależy jak duży syf jest w butelkach. Ja się bawiłem częściej chlorem, efekty były widoczne po paru minutach. Jak się okazuje wybielacz ace jest jeszcze skuteczniejszy od domestosa. Ale prawdę mówiąc łatwość pozyskania butelek zniechęca do takich działań, no chyba że masz hurtowe ilości do rozlania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 To zależy jak duży syf jest w butelkach. Ja się bawiłem częściej chlorem, efekty były widoczne po paru minutach. Jak się okazuje wybielacz ace jest jeszcze skuteczniejszy od domestosa. Ale prawdę mówiąc łatwość pozyskania butelek zniechęca do takich działań, no chyba że masz hurtowe ilości do rozlania. Butelki z osadem słodowym. Jeśli tak można napisać. Z porterów i risów. Pod światło widać od razu. Trochę z chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 A szczotką nie idzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi