Reters Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Ha,ha klasyczne spięcia na forum. Fotohobby bo mam taką mentalność, że nie lubię ludzi prześmiewczych i tyle. Mam swoje powody. Poza tym nie raz czytałem tutaj spięcia różnych osób z Anteksem tylko oni odpuszczali a ja nie odpuszczę. I tutaj chodzi o zasady o nic innego. Zresztą najlepiej oczy w oczy się spotkać bo w internecie nie jeden jest napompowany kozak. Jak coś takiego się 3 raz powtórzy pewnie że zrobię to co proponujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 1 godzinę temu, Reters napisał(a): Ha,ha klasyczne spięcia na forum. Fotohobby bo mam taką mentalność, że nie lubię ludzi prześmiewczych i tyle. Mam swoje powody. Poza tym nie raz czytałem tutaj spięcia różnych osób z Anteksem tylko oni odpuszczali a ja nie odpuszczę. I tutaj chodzi o zasady o nic innego. Zresztą najlepiej oczy w oczy się spotkać bo w internecie nie jeden jest napompowany kozak. Jak coś takiego się 3 raz powtórzy pewnie że zrobię to co proponujesz. Prosiłem Cię o nie ciągnięcie tematu? I co? W d... to masz rozumiem? Pasek postępu mojej cierpliwości się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Słuchaj odpowiadam tylko na pytania. Jak chcesz to mnie zablokuj. Tylko będziesz stronniczy. I nie mam w dupie Ciebie. Mam w dupie osoby które prowokują kłótnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Będę robił co uważam za słuszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Dobrze, słuchaj człowiek prowokuje ludzi Ty tego nie widzisz. Więc nie jest to za ciekawe. Tyle Ci powiem i weź pod uwagę też moje inne konwersacje z ludźmi jak były w porządku. Tylko tego nie widzisz. Więc obiektywność na forum jest słaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Jeju, odpuść chłopie trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Do Ciebie nic nie mam🙂 W życiu jestem bardziej za pokojem😋 Spokojnego wieczoru Elroy🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 No i tego się trzymajmy. Miłego wieczoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 2 godziny temu, Reters napisał(a): Słuchaj odpowiadam tylko na pytania. Ale ja nie zadałem Ci żadnego pytania. Odpuść już ten wątek, skup się na pomaganiu tam, gdzie możesz pomóc, jak ci ktoś nie pasuje, wrzuć do ignorowanych. EOT x1d i elroy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Fotohobby to była odpowiedź do elroya😋 Oczywiście że definitywny koniec tego wątku. Na ten moment nie mam nikogo w ignorowanych i wierzę, że długo się to nie zmieni🙂 Mimo to dzięki za chociaż troszkę zrozumienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) Dobra to ja zmieniając temat na prawidłowy dodam, że moje pierwsze piwo już od tygodnia pięknie fermentuje Drugiego dnia normalnie rurka fermentacyjna cały czas dawała o sobie znać Jak próbowałem brzeczkę to była baaardzo smaczna, czyć było zarówno gorycz jak i słodycz. Nie mogę się już doczekać A no i zastanawiam się czy i kiedy przelewać na cichą, chciałbym tego spróbowac dlatego chętnie wysłucham waszych rad kiedy to zrobić no i jak zrobić to jak najlepiej. Pozdrawiam Edytowane 22 Lipca 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 30 minut temu, Mateoo napisał(a): Dobra to ja zmieniając temat na prawidłowy dodam, że moje pierwsze piwo już od tygodnia pięknie fermentuje Drugiego dnia normalnie rurka fermentacyjna cały czas dawała o sobie znać Jak próbowałem brzeczkę to była baaardzo smaczna, czyć było zarówno gorycz jak i słodycz. Nie mogę się już doczekać A no i zastanawiam się czy i kiedy przelewać na cichą, chciałbym tego spróbowac dlatego chętnie wysłucham waszych rad kiedy to zrobić no i jak zrobić to jak najlepiej. Pozdrawiam Jeśli nie zbierasz drożdzy to bym nie zlewał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Ale mimo wszystko chciałbym, żeby piwko było bardziej klarowne. Zawsze staram się we wszystkim co robie wycisnąć 100% więc leżeli piwo może wyglądać lepiej, to chciałbym to osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Problem jest taki, że możesz piwo przez to utlenić lub rzadziej zakazić i lepsze nie będzie. Inaczej - "cichą" możesz robić w tym samym fermentorze. Jeśli masz lodówkę, to najlepiej polagerować kilka dni, a nawet tygodni, zależnie od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 @Łachim ładne piwko w profilowym, Twoje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) Zrobione w Midjourney. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 Godzinę temu, Mateoo napisał(a): żeby piwko było bardziej klarowne. Ani jednej warki nie zlewałem na cichą. Co nie przeszkodziło mi zrobić kristal weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) Nie zlewaj na cichą. Posłuchaj rad kolegów. Oni wiedzą co mówią z doświadczenia. Sugestia ode mnie. Około miesiąca fermentowanie w jednym wiadrze z kranikiem. Jak nie spada blg butelkujesz. Po około miesiącu w butelkach Ci się tak wyklaruje że będzie piękne przejrzyste. Nie używam syropu cukrowego do nagazowania tylko dropsy coopersa, dzięki temu 6 warek uwarzonych i wszystkie z jednego fermentora. Zero problemów z nagazowaniem i zero problemów z mętnością piwa. To już lepiej CC. Zrobisz oczywiście jak uważasz. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Klarownosc zalezy glownie od drozdzy. Jak chcesz bardziej klarowne to wrzuc wiadro do lodowki na kilka dni przed butelkowaniem ( po zakonczeniu fermentacji). Ale metne jest ladne. Jest takie farmhouse ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 2 godziny temu, Ununul napisał(a): Ale metne jest ladne. Jest takie farmhouse ;). Teraz też jestem tego samego zdania. Wcześniej pałowałem się, by moje lagery były klarowne, obecnie jak fermentuję w wiadrze to zlewam do kegów w temp. otoczenia i dopiero schładzam do nagazowania. Powiem szczerze, że takie nawet lepiej mi smakują, mają to coś (pełnię, nie wiem jak to dokładnie określić) i nawet jak końcowe blg jest w okolicach 2,3 do 2,6 z początkowego 12 do 12,5, są treściwe. Po prostu smakują lepiej jak krystale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 I też odróżnia je to od mikrofiltracji😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Jak chcesz klarowne piwo to cold crash i/lub dodatek żelatyny. Nie ma sensu nic przelewać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 No dobra jak mam dodać glukoze do refermentacji? Przecież jak dam do fermentora to przecież wszystko bede musiał wymieszać i osad z dna też się będzie mieszać... dobrze mówię? Cukierki odpadają bo ja będę przelewać do butelek 0.25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Przelewanie na cichą to co innego niż przelewanie do pojemnika pośredniczącego w rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Jest kilka opcji: -sypanie miarką bezpośrednio do każdej butelki -zrobienie syropu cukrowego, wlanie go do drugiego fermentora i przepuszczenie wężykiem piwa używając ruchu wirowego -zrobienie syropu cukrowego i dodawanie odpowiedniej ilości do każdej butelki strzykawką Każda z tych metod ma swoje wady, ja najczęściej używam opcji nr1. Pamiętaj, że wszystko co ma kontakt z brzeczką (a później piwem) powinno być umyte i zdezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się