Skocz do zawartości

Pils - jaka prawidłowa temp. zadania drożdzy ?


joshua

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę doradźcie czy uwodnione drożdże (W34/70) powinno się dodać do brzeczki schłodzonej już do temp. w jakiej będzie przebiegała burzliwa - w moim przypadku na starcie 8ºC. Czy może lepiej dodać uwodnione drożdże do wstępnie schłodzonej brzeczki do temp. 16-18ºC (po gotowaniu) i dać im się ochłodzić już w fermentorze w chłodziarce do wspomnianych 8ºC.

W pierwszym przypadku trochę zastanawia mnie czy nie będzie to zbyt duża różnica temp. między uwodnionymi drożdżami a temp. mocno schłodzonej beczki (niepotrzebny stres dla drożdży).

W drugim, zbyt "wysoka" temp. brzeczki i ewentualny stres przy dość szybkim schładzaniu do temp. 8ºC

A może sypnąć suche i nie mieć problemu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat jutro będę nastawiał pierwszego swojego lagera fermentowanego w około 8 stopniach(zewnętrzna) I z tego co wyczytałem można spokojnie wsypać suche drożdże na brzeczkę. Jestem jednak zwolennikiem zadawania drożdży w podobnej temp. co fermentacja główna. Czyli zadam w około 11 max 12 stopniach i od razu do chłodziarki gdzie jest temp. 8 stopni. Oczywiście w tej sytuacji trzeba dać dwie paczki W34/70 tutaj nie ma dwóch zdań.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rok około czytam informacje o warzeniu piwa. Od jakiegoś czasu o dolnej fermentacji czy tutaj czy forum zagraniczne. 90% osób stosuje 2 paczki drożdży i zaszczepia brzeczkę w bliskiej temperaturze w jakiej chce fermentować piwo. Czy to ze startera, rehydratacji czy sypiąc po prostu suche na brzeczkę. Kalkulatory są w tym rozbieżne. Część podaje około 360mln komórek potrzebnych w temp. około 10 stopni pojemności 20 l i 12 plato.

 

Ale już np. kalkulator Lallemanda podaje np. przy drożdżach Novalager że potrzebne jest 16 gr. Więc ja dzisiaj zastosuje 2 paczki W34/70 i zobaczę jaki uzyskam efekt końcowy. W razie czego będę modyfikował. Tylko za 4 paczki z 80zł bym musiał zapłacić i mimo że za kasą się nie trzęsę, to tutaj już trochę jest😉

 

Screenshot 2023-11-19 at 10-34-22 Pitching rate calculator Lallemand Brewing.png

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Reters napisał(a):

Novalager że potrzebne jest 16 gr.

Ale one są zrobione do wyzszych temperatur przecież.

10 litrow, 10-11 BLG i dwie saszetki w34/70 a potem gęstwa i hulaj dusza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Reters napisał(a):

Rok około czytam informacje o warzeniu piwa. Od jakiegoś czasu o dolnej fermentacji czy tutaj czy forum zagraniczne. 90% osób stosuje 2 paczki drożdży i zaszczepia brzeczkę w bliskiej temperaturze w jakiej chce fermentować piwo. Czy to ze startera, rehydratacji czy sypiąc po prostu suche na brzeczkę. Kalkulatory są w tym rozbieżne. Część podaje około 360mln komórek potrzebnych w temp. około 10 stopni pojemności 20 l i 12 plato.

 

Ale już np. kalkulator Lallemanda podaje np. przy drożdżach Novalager że potrzebne jest 16 gr. Więc ja dzisiaj zastosuje 2 paczki W34/70 i zobaczę jaki uzyskam efekt końcowy. W razie czego będę modyfikował. Tylko za 4 paczki z 80zł bym musiał zapłacić i mimo że za kasą się nie trzęsę, to tutaj już trochę jest😉

 

Screenshot 2023-11-19 at 10-34-22 Pitching rate calculator Lallemand Brewing.png

 

Novalager to są drożdże hybrydowe.

Może sprarwdź dla Diamond

 

Cytat

Tylko za 4 paczki z 80zł bym musiał zapłacić i mimo że za kasą się nie trzęsę, to tutaj już trochę jest😉

 

Dlatego albo kupujesz dwie i robisz mniejszą warkę na rozruch (12l)

Albo kupujesz 4, ale zbierasz gęstwę robisz w sezonie cała serię dolniaków, rozpoczynając od pilsów, kończąc na porterze bałtyckim

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temp. zadania najlepiej lagerowa ok 10 st C - w domu ciężko wykonalne i dajemy nawet w 15 lub 17 st C. Zależy od temp. zimnej wody w kranie bo chlodnica przeciwbiezna chłodzi brzeczke do tej temp. W lecie ma ok 20 st C więc na lagera nie ma szans chyba że jakiś patent np dać fermentor do wody z lodem. Ja jeszcze myślę cały czas jak ten problem rozwiązać i np lodówka z kostkarka do lodu jest jakąś podpowiedzią - wiadro do wody z lodem 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Piotr Ba napisał(a):

Temp. zadania najlepiej lagerowa ok 10 st C - w domu ciężko wykonalne i dajemy nawet w 15 lub 17 st C. Zależy od temp. zimnej wody w kranie bo chlodnica przeciwbiezna chłodzi brzeczke do tej temp. W lecie ma ok 20 st C więc na lagera nie ma szans chyba że jakiś patent np dać fermentor do wody z lodem. 

 

A jaki problem po zlaniu brzeczki wrzucić fermentor do lodówki i poczekać te kilka h przed napowietrzeniem i zadaniem drożdży ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakieś szczepy Novalager to nie warto. Musiscie rozumieć że żaden szczep górnej fermentacji nie da Ci lagera w smaku i profilu i ja kolejnego wynalazku nie rekomenduje. Zresztą jest już ich tyle na rynku a producenci obiecują neutralny profil i nic z tego - za kazdym razem to jest różniące sie piwo od tego na 34/70. Trzeba konsumentom powiedzieć wprost że nie uzyskasz profilu lagerowego piwa i zawsze cos bedzie w nim innego. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe informacje. Więc dzisiejszy lager pójdzie dla testów, też jako że pierwszy. Jeśli radzicie 4 paczki w temp. zewnętrznej około 8-9 stopni to będę miał to na uwadze. Niestety mam tylko dwie paczki na teraz a też wyliczone składniki na 20l brzeczkę. Zaryzykuje i tak nie mam wyjścia.

 

Piotr Ba akurat u mnie z temp. zadania akurat większych problemów nie mam. Teraz nawet mam 20l wody ze studni głębinowej o temp około 3 stopni. Już z doświadczenia wiem, ile ma mieć temp. zalewa z parzonego słodu+chmielu i jaką ma mieć temp. zalewa z brewkitu oraz ekstratku słodowego jasnego sypkiego Bruntala. Żeby po wymieszaniu całości na około 20 l wyszła mi np. temperatura 11 stopni czy 12.

 

Gorzej z tymi drożdżami jak piszecie. A gęstwy nie potrafię zbierać🤨

 

I rzeczywiście dla Diamond takie wartości:

Screenshot 2023-11-19 at 12-32-53 Pitching rate calculator Lallemand Brewing.png

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Reters

Zawsz możesz odlać i zamrozić 5-6l brzeczki, albo zostawić część ekstraktu niechmielonego na kolejną warkę.

Po co robić piwo, które będzie miało mniej, lub bardziej wyczuwalne błędy ?

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie racja😉 Bo mnie zmyliły te częste informacje od ludzi o tych 2 paczkach lagerowych drożdży do fermentacji w około 10 stopniach. No nic. Człowiek się uczy całe życie. Chociaż akurat mam tak, że wolę kogoś mądrego posłuchać niż tylko na swoich błędach się uczyć. Ego w bok czasami😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a):

Jakieś szczepy Novalager to nie warto. Musiscie rozumieć że żaden szczep górnej fermentacji nie da Ci lagera w smaku i profilu i ja kolejnego wynalazku nie rekomenduje. Zresztą jest już ich tyle na rynku a producenci obiecują neutralny profil i nic z tego - za kazdym razem to jest różniące sie piwo od tego na 34/70. Trzeba konsumentom powiedzieć wprost że nie uzyskasz profilu lagerowego piwa i zawsze cos bedzie w nim innego. 

 

Ile warek zrobiłeś na tych drożdżach? Z dedykowanego wątku kojarzę, że 0. Krytykujesz je, a ich nigdy nie używałeś. Co więcej Novalager to drożdże dolnej fermentacji Saccharomyces pastorianus. Tak więc lagerowy profil jest spokojnie do uzyskania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego koledzy akurat moja osoba w dniu dzisiejszym nastawiła premierowego lagera tylko nie pseudo jakie dwa wykonałem przez rok. Teraz już jest konkret. Chłodziarka świetna, trzyma odpowiednio temperaturę i ustawiam na 8 stopni. Jest ogólnie spora rozbieżność zdań odnośnie czy 8 czy 11 czy podnosić temp. po 4-5 dniach odpowiednio do sytuacji fermentacji czy nie. Czy trzymać miesiąc cały czas w 8 stopniach czy nie. Jak zadawać drożdże, czy w wyższej i od razu do niskiej, czy w takiej samej jak start fermentacji. Czy starter, czy rehydratacja, czy po prostu sypać suche na brzeczkę. Ile osób tyle tutaj na forum zdań. Moim zdaniem podstawa nie robić rażących błędów a resztę samemu sobie doświadczać i wyciągać wnioski. Ja po roku już co nie co wiem o co w tym biega, jak reagują drożdże itd. Mam swoje przemyślenia i wiem, że tak ciemny w tym temacie już nie jestem jak wtedy gdy zaczynałem i mi doradzaliście na różne moje pytania🙂

 

Ten lager(chcę odwzorować starego Ciechana) z całego procesu technologicznego (od Staśka z forum, który kiedyś odwiedził ten browar) będzie mocno testowy. I da mi też sporo nowego doświadczenia. I tak mam w planach w przyszłości po kolei używać różnych szczepów drożdży S33, S189 itp. i oczywiście ciekawi mnie też ten Novalager. Wszystko po kolei.

 

Sporo mi pomógł ten temat:

 

 

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie;) Nie mówię w żadnym wypadku nie😉 Tylko jak tak jest, że trzeba robić starter itp. To ja odpadam. Za trudne dla mnie😆

 

Poza tym, jest taki super temat bodajże na browar. biz nazywa się Dębickie Lagery. Niestety teraz patrzę i wyskakuje jakiś duży błąd systemowy i nie mogę go otworzyć i podać link. Tam właśni ten człowiek co warzy lagery i jest specem od nich, przeszedł po jakimś czasie z S33 na z tego co pamiętam płynne Bohemian Lager i Munich lager. Jakoś tak.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Reters napisał(a):

Ten lager(chcę odwzorować starego Ciechana) z całego procesu technologicznego (od Staśka z forum, który kiedyś odwiedził ten browar) będzie mocno testowy. I da mi też sporo nowego doświadczenia. I tak mam w planach w przyszłości po kolei używać różnych szczepów drożdży S33, S189 itp. i oczywiście ciekawi mnie też ten Novalager. Wszystko po kolei.

Ooo napiłbym się starego Ciechana :) Daj znać jaki będzie efekt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj coś o nim wiem;) Lata temu jak jeszcze miał datę 28 dni miałem znajomego co pracował w Ciechanie jako dostawca do sklepów. Koncerny wtedy miały 99% rynku;) Z braciakiem skrzynkami zamawialiśmy Wyborne i Miodowe jeszcze Ciechan Mocny był świetny, już totalnie zapomniany. Dam znać, aczkolwiek na tyle dobrze pamiętam ten smak, że trudno mi to będzie osiągnąć nie warząc piwa od podstaw. Jeszcze mojego kolegę kiedyś poproszę to może z pełnego zacierania wykona całą recepturę. A fermentację przeprowadzę u siebie bo mam już do tego odpowiednie warunki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Reters napisał(a):

Tylko jak tak jest, że trzeba robić starter itp. To ja odpadam. Za trudne dla mnie😆

Nie wiem dlaczego ludzie tak boją się starterów. Banalne w porównaniu do niektórych rzeczy.

 

Kolbe kupujesz, wsypujesz 100g ekstraktu, dolewasz do 1l wody, gotujesz całość w kolbie przez 5 min, przykrywasz folią, wrzucasz do zlewu z lodem do chłodzenia, jak masz 25 stopni wrzucasz pylon magnetyczny oraz drożdże, stawiasz na mieszadło, zapominasz na 2 dni i masz swieże i zdrowe drożdże. I tyle. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Piotr Ba napisał(a):

Temp. zadania najlepiej lagerowa ok 10 st C - w domu ciężko wykonalne i dajemy nawet w 15 lub 17 st C. Zależy od temp. zimnej wody w kranie bo chlodnica przeciwbiezna chłodzi brzeczke do tej temp. W lecie ma ok 20 st C więc na lagera nie ma szans chyba że jakiś patent np dać fermentor do wody z lodem. Ja jeszcze myślę cały czas jak ten problem rozwiązać i np lodówka z kostkarka do lodu jest jakąś podpowiedzią - wiadro do wody z lodem 

Osobiścię zaczynam robić całą szufladę kostek lodu na tydzień przed gotowaniem. Brzeczkę uzupełniam lodowatą wodą żródlaną i cyk mam ok 12-14 stopni, parę godzin w styropianowej lodówce obłożonej petami i mam docelową 10 :) Tylko że ja gotuję 50% brzeczki - 13l i to chłodzę w zlewie z lodem ok godzinki, 23l może być cięzko albo więcej lodu 😁

 

21 godzin temu, Reters napisał(a):

W sumie racja😉 Bo mnie zmyliły te częste informacje od ludzi o tych 2 paczkach lagerowych drożdży do fermentacji w około 10 stopniach. No nic. Człowiek się uczy całe życie. Chociaż akurat mam tak, że wolę kogoś mądrego posłuchać niż tylko na swoich błędach się uczyć. Ego w bok czasami😉

 

Nic się nie bój. Zadałem 2 paki Diamondów, 12-16h laga o ile dobrze pamiętam a jak wystartowały, myślałem że górniaka robię. Po 2 tyg masz pozamiatane, kwestia cichej czy lagerowania to już indywidualnie 😉 Ja robię 2 tyg. w 4,5 stopnia bo niżej nie zbiję bez prądu.

Piwo wyszło rewelacyjnie jak na pierwszego dolniaka, opinia kolegów: stare, dobre, chmielone piwko "jak kiedys". Żadnych estrów i innych, klarownośc super jak na domowe warunki.

 

 

A dla kolegi, ja rehydratyzowałem 15-20 min w temp ok 20-25 po czym na 15 min wstawiłem do lodówki i zadane do ok 12 stopni, temp zbita do 10 po 2h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Suchejroo napisał(a):

Nie wiem dlaczego ludzie tak boją się starterów. Banalne w porównaniu do niektórych rzeczy.

Różnie bywa, ja unikam płynnych, bo decyzje o dniu warzenia z reguły podejmuję bardzo spontanicznie. Rzadko planuję konkretny dzień na warzenie, jak mam czas i ochotę danego dnia to rozstawiam sprzęt i lecę. Przy płynnych nie byłbym w stanie tego zrobić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Igor Gorelord napisał(a):

Nic się nie bój. Zadałem 2 paki Diamondów, 12-16h laga o ile dobrze pamiętam a jak wystartowały, myślałem że górniaka robię. Po 2 tyg masz pozamiatane, kwestia cichej czy lagerowania to już indywidualnie 😉 Ja robię 2 tyg. w 4,5 stopnia bo niżej nie zbiję bez prądu.

Piwo wyszło rewelacyjnie jak na pierwszego dolniaka, opinia kolegów: stare, dobre, chmielone piwko "jak kiedys". Żadnych estrów i innych, klarownośc super jak na domowe warunki.

 

 

A dla kolegi, ja rehydratyzowałem 15-20 min w temp ok 20-25 po czym na 15 min wstawiłem do lodówki i zadane do ok 12 stopni, temp zbita do 10 po 2h.

Więc mnie trochę uspokoiłeś😉 Wczoraj zadałem je do brzeczki o temp. 11 stopni wsypane suche na powierzchnie i do chłodziarki w 8 stopniach. Dzisiaj już delikatna pianka taka rozwarstwiona i wygląda to na prawdę dobrze.

 

Rzeczywiście lagera fermentujesz w około 5 stopniach(zewnętrzna)? Czyli na burzliwej masz wtedy tak sądzę max 7stopni. Przypuszczałem, że nawet drożdże lagerowe nie wystartują np w 6 stopniach(zewnętrzna) a tutaj taka informacja😃

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.