Skocz do zawartości

Ile czasu brzeczka może być w fermentatorze?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

1) w Pierwszym fermentatorze mam brzeczkę zlaną do fermentatora 30 dni temu (Belgian Pale Ale)

  * Co z tym teraz zrobić? można zlać na cichą? czy od razu do butelek?

 

2) w drugim start burzliwej (35 dni temu) zlana na cicha (22 dni temu)  (Sweet Stout)

     * Chce zlać dziś do butelek, ale czy nie stało się coś nieporządanego przez wydłużony czas we wiadrze?

 

3) Mam 2 zestawy słodów kupionych ok. 2 miesiące temu. (termin na opakowaniu minął 25 listopada, nie podali co się dokładnie przeterminowało) nie spodziewałem się że jest taki któtki termin.

   * Słody leżą w temperaturze pokojowej, drożdże w lodówce a chmiel w zamrażarce. Czy można robić piwko czy jakiś składnik trzeba wymienić?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Ja bym butelkował.

2. Zmierzyłbym BLG i wtedy decydował.

3. Warzyłbym bez obaw. Data jest najpewniej na słody śrutowane, sklepy zabezpieczają się w ten sposób. Może wyjść Ci mniejsza wydajność, więc niższe niż deklarowane w zestawie BLG. Ale to małe miki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za tipsy.

 

dopytam jeszcze do punktu 2.

Sweet Scout 14,6 BLG. kupiłem ten zestaw

https://homebrewing.pl/sweet-stout-milk-stout-14-6blg-zestaw-surowcow-20l-p-704.html

drożdże Safale S04 (jedna paczka) 

 

Kupowałem kilka zestawów słodów i coś mi się kojarzy że gdzieś miałem dać 2 paczki drożdży ale nie pamiętam do jakiego zestawu

 

Po schłodzenu brzeczki do 20 st. wyszło mi 13 BLG

Zlewając na Cichą miałem 8 BLG i po 22 dniach dalej jest 8 BLG

Butelkować czy jakieś inne porady macie?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli dziwna sprawa. Bo po 13 dniach dużo bardziej powinny zejść. Jedna paczka przy 13 blg i około 20-21l brzeczki na luzie sobie radzi w temp. około 20 stopni. Tylko podstawa odpowiednio zadać drożdże i odpowiednio natlenić brzeczkę. Ja akurat do swoich piw drożdże wsypuję suche na brzeczkę. Do dzisiaj nie miałem problemów z fermentacją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, wluczykij napisał(a):

W pierwszym wpisie punkt 2

 

po 13 dniach burzliwej zlana na cicha.

dzis jest 22 dzien na tej cichej

(35 dni od gotowania brzeczki)

 

wiem ze 8 BLG to duzo. i niewiem co ma zrobic? Poza tym nie uzyskalem 14,6 BLG na starcie tylko 13

 

Czy przypadkiem nie mierzysz refraktometrem? Wtedy po przeliczeniu wynik byłby dość normalny.

Druga sprawa - po co przelewałeś na cichą? Szczególnie, jeśli miałeś wątpliwości co do dofermentowania.

Niższe początkowe blg to kwestia słabszej wydajności niż sklep założył.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, przejrzałem moje notatki i znalazłem zapiski o błędach,

W sumie nie mam pojęcia jakie będą konsekwencje ale może moje objay mają coś wspólnego z błędami.

 

1) W 40 minucie zamiast utrzymywać temp. 70* (miało być 60 min) to omyłkow podgrzałem do 84* Odczekałem aż spadnie do 70 i kontynuowałem jak by od 40tej minuty.

2) moje drugie warzenie z BIAB a podszedłem do tematu jak ważenie z zacieraniem. Zacząłem z 15 litrami wody w garze (a powinno być ok 30l) i dopiero tuż przed wyciąganiem wora dolałem kolejne 16l. 

 

Pomiar robie takim narzędziem na którym pisze ATC, po środchu chyba mam właśnie BLG

image.thumb.png.0af3f59365f20771172cf94fe3ffdef2.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli mierzysz refraktometrem. Środkowa skala to stopnie Brix, można założyć, że tożsame z blg.

Natomiast po fermentacji pomiar musisz przeliczyć w odpowiednim kalkulatorze, np. https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction. Przy początkowym pomiarze 13 i obecnym 8 wychodzi około 4,7°Blg w fermentorze, czyli wszystko ok.

Przy omyłkowym podgrzaniu do powyżej 80°C lepiej od razu dolać zimnej wody, żeby zbić temperaturę - powyżej 80°C dezaktywują się enzymy.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I wyjaśniona przyczyna. I zgodzę się z kolegą wyżej. Tak szybki zlewanie na cichą jest nie poprawne jak klasycznie w domu warzymy piwo i klasycznie je gazujemy. Nie wiem z kąd u części osób tutaj takie przeświadczenia. Cichą uważają za przymus a to jest nie prawda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, wluczykij napisał(a):

 

Pytanie z innego fermentatora :)

- piwo po otworzeniu buteli zaczyna się pienić i wycieka pomału, dzieje się tak z co drugą butelką. 

coś mu dolega?

 

Cześć,

Tutaj odpowiedź:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.blog.homebrewing.pl/gushing-piwne-wulkany-gejzery-i-granaty/&ved=2ahUKEwismYSD2vuCAxXSAxAIHVXgDRcQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw339PLN8yErwluB04ADcZzX

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, wluczykij napisał(a):

Paweł76

dzięki za link.

Zakładam że w moim przypadku chodzi o glushing pierwotny.

I w artykule juz nie wyjasnili... 

Co z takim piwem zrobic? do kufla czy kibla?

bo jesli  "Takie ziarno jest często porażone pleśniami z gatunku Fusarium" to chyba niezbyt pozytywne dla zdrowia?

 

Bardzo mało prawdopodobne obecnie, w Twoim przypadku niemożliwe - piszesz, że tylko część butelek ma gushing.

Obstawiałbym raczej niedokładnie umyte i zdezynfekowane butelki albo nierównomiernie dodany cukier do refermentacji - w jaki sposób go dodawałeś?

Piwo otwierasz dobrze schłodzone?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, wluczykij napisał(a):

Zakładam że w moim przypadku chodzi o glushing pierwotny.

Mała prawdopodobne. Miałbyś go w każdej butelce, a nie w co drugiej.

 

11 minut temu, wluczykij napisał(a):

Co z takim piwem zrobic? do kufla czy kibla?

Porządnie schładzaj w lodówce, otwieraj nad zlewem i szybko wypij całą warkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - czy piwo "tylko" wychodzi z butelki, czy przy okazji jest kwaśne/zepsute w porównaniu do tych, które ni wychodzą.

Jeśli tak jest, to może być infekcja od niedomytych butelek, a jeśli to tylko przegazowanie, to nierównomierne podanie surowca do refermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ok.

Ogólnie to problem dotyczył ok. 70% butelek.

 

Była to moja pierwsza warka z BIAB i też pierwsza kiedy nie przelewałem na cichą.

po miesiącu we fermentatorze butelkowałem

131 g glukozy wymieszanej z 300 ml wody wlane do fermentatora nr 2 i wlałem poźniej tam wczesne piwo, starając się aby ruch wirowy z weżyka rozmieszał całość.

Eksperymentalnie do kilku butelek dodałem pół łyżeczki cukru (ale te butelki były kapke za mocno nagazowane - tam chyba faktycznie piana szybciej wyciekała)

W smaku wszystkie były OK. 

Została ostatnia butelka... ale pytam bo byłem ciekaw czy coś zrobiłem źle że takie fajerwerki z butelki leciały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, wluczykij napisał(a):

ale pytam bo byłem ciekaw czy coś zrobiłem źle że takie fajerwerki z butelki leciały.

Odpowiedź jest tutaj:

4 godziny temu, wluczykij napisał(a):

131 g glukozy wymieszanej z 300 ml wody wlane do fermentatora nr 2 i wlałem poźniej tam wczesne piwo, starając się aby ruch wirowy z weżyka rozmieszał całość.

Ekstrakt 30Blg. Mogło się słabo rozmieszać. Zresztą pewnie tak było, bo:

4 godziny temu, wluczykij napisał(a):

Ogólnie to problem dotyczył ok. 70% butelek.

Następnym razem zrób roztwór o niższym ekstrakcie, zbliżonym do Blg początkowego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

draker --| Już pisałem, eksperymentalnie.

jakaś wcześniejsza warka była mało nagazowana więc zwiększyłem 10g glukozy i też chciałem wypróbować smak przy większym nagazowaniu.

 

wizi --| masz na mysli że do glukozy dałem za mało wody? (robiłem zgodnie z instrukcją) 

czyli powinno być 600 ml wody na 130 g glukozy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wluczykij napisał(a):

wizi --| masz na mysli że do glukozy dałem za mało wody? (robiłem zgodnie z instrukcją) 

czyli powinno być 600 ml wody na 130 g glukozy?

Dokładnie mam to na myśli. Zrobiłeś zbyt gęsty roztwór i sam ruch wirowy niedokładnie to rozmieszał. Ja w zależności od stylu rozpuszczam 40-70g cukru w 0,5l wody na 10l piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja gdy jeszcze robiłem refermentację lałem syrop do fermentora (na łyżkę) w trakcie przelewania, wtedy przelewał się wraz z piwem przez wężyk i nie było szans na nierozmieszanie, co mi się zdarzało przy "tradycyjnej" metodzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.