Skocz do zawartości

Drugie piwo Real Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) warze swoje drugie piwo z brewkitu. I mam takie pytanko ponieważ w piwie typu lager które robiłem poprzednio użyłem słodu jęczmiennego i początkowy nastaw wyniósł 12 stopni blg natomiast w tym które robię teraz wynosi 10.5  i a jest to piwo Real ale . Dodam że mierzyłem i tu chyba popełniłem błąd ponieważ mierzyłem kiedy już dodałem drożdży do nastawu . I kolejne pytanie ?czy jeśli miałem w tamtym piwku poprzednim 12 blg początkowo to czy to piwo które ma teraz początkowo 10.5 czy będzie słabsze procentowo ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

100g cukru = 116g glukozy krystalicznej

 

= 150g suchego ekstraktu

 

= 188g ekstraktu w syropie

 

= 118g miodu

(przelicznik z forum, nie mam na to dokładnych wyliczeń)

 

Więc tak, w zależności od ilości tej glukozy mogło wyjść mniej BLG, równie dobrze ten brewkit mógł mieć mniej BLG od poprzedniego. Ogółem nie warto robić brewkitu z glukozą/cukrem, bo one nic od siebie nie wnoszą, podnoszą tylko ekstrakt i końcowy alkohol, a przy okazji piwo będzie zauważalnie gorsze niż na ekstrakcie słodowym. Mogą wystąpić aromaty bimbrowe, posmaki szampana czy taniego wina, będzie też bardziej wodniste. Nie warto oszczędzać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Panama_536 napisał(a):

piwo będzie pewnie słabsze ? Czy się mylę ?

Niższe blg początkowe skutkuje niższą zawartością alkoholu. Chociaż wpływ na to ma jeszcze chociażby temp. zacierania (nie w Twoim przypadku) i osiągnięte blg końcowe.

Może to wiesz, ale przypomnę, że w przybliżeniu zawartość alko to (blg poczatkowe - blg końcowe)/2

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Panama_536 napisał(a):

A cha czyli teoretycznie mógłbym dodać do tego jeszcze 300 gram miodu i wtedy wyszło by mocniejsze piwo ?;)

Miód nie jest sterylny, a gotowanie pozbawia go smaku i składników odżywczych. Dodając go na zimno do piwa ryzykujesz zakażeniem. Jak już uparłeś się na mocniejsze piwo (ostrzegam, przy takiej ilości glukozy i zapewne wysokiej temperaturze fermentacji, poranki na kacu mogą być mało przyjemne), to od biedy mógłbyś zagotować trochę wody, rozpuścić w niej ekstrakt suchy/płynny i dolać to do fermentora. Oczywiście po takim zabiegu trzeba poczekać aż drożdże odfermentują dodany cukier przed butelkowaniem. 

 

Godzinę temu, Panama_536 napisał(a):

dnośnie słodu który użyłem Gozdawa do pierwszego piwa które robiłem aromaty winne też były wyczuwalne

Zbyt wysoka temperatura fermentacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) Brewkitu nie warzysz, bo już jest uwarzony, nachmielony, zagęszczony i zapuszkowany.
2) Dodanie drożdży nie zmienia BLG (chyba, że już coś zjadły).
3) Na to ile będziesz mieć BLG poza zawartością słodu wpływa również ilość wody w fermentorze.
4) Piwo robi się ze słodu, zastępowanie go cukrem to ogólnie słaby pomysł => piwo płytkie w smaku.
5) Winne posmaki; drożdże spod wieczka? temperatura fermentacji?

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze . Czyli jeśli wleje do fermentora mniej wody będę miał mocniejsze piwo i nie muszę niczego modyfikować ??

22 godziny temu, dzejkej napisał(a):

Niższe blg początkowe skutkuje niższą zawartością alkoholu. Chociaż wpływ na to ma jeszcze chociażby temp. zacierania (nie w Twoim przypadku) i osiągnięte blg końcowe.

Może to wiesz, ale przypomnę, że w przybliżeniu zawartość alko to (blg poczatkowe - blg końcowe)/2

Czyli jak będę miał na końcowym blg o wartości 1 to mogę mieć te 5 procent w piwie ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Panama_536 napisał(a):

No dobrze . Czyli jeśli wleje do fermentora mniej wody będę miał mocniejsze piwo i nie muszę niczego modyfikować ??

 

Czyli jak będę miał na końcowym blg o wartości 1 to mogę mieć te 5 procent w piwie ??

Zgadza się i zgadza się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.04.2024 o 09:15, ciezkicoswybrac napisał(a):

Miód nie jest sterylny, a gotowanie pozbawia go smaku i składników odżywczych. Dodając go na zimno do piwa ryzykujesz zakażeniem. Jak już uparłeś się na mocniejsze piwo (ostrzegam, przy takiej ilości glukozy i zapewne wysokiej temperaturze fermentacji, poranki na kacu mogą być mało przyjemne), to od biedy mógłbyś zagotować trochę wody, rozpuścić w niej ekstrakt suchy/płynny i dolać to do fermentora. Oczywiście po takim zabiegu trzeba poczekać aż drożdże odfermentują dodany cukier przed butelkowaniem. 

 

Zbyt wysoka temperatura fermentacji. 

No dobrze ale w jakim momencie mogę przeprowadzić ten zabieg ?? Piwo już jest po fermentacji burzliwej to temperatura 18 stopni cały czas :)

Teraz, Panama_536 napisał(a):

No dobrze ale w jakim momencie mogę przeprowadzić ten zabieg ?? Piwo już jest po fermentacji burzliwej to temperatura 18 stopni cały czas :)

I ile tego ekstraktu ??;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich ponownie . Chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami odnośnie piwa które już przefermoentowało i ma w tej chwili 1 blg . Piwo jak już wcześniej wspomniałem było robione z brewkitu real ale początkowy nastaw wyniósł 10.5 blg końcowy 1 . Piwo już jest w tej chwili delikatnie nagazowane nie wiem z czego to wynika ale są bąbelki we wcześniejszym nie zauważyłem takich se w smaku jest zdecydowanie lepsze niż na słodzie Gozdowa i kolor ma jaśniejszy od lagera z coopersa heh nie czuć nut cytrusowych wcale. Jutro już będę butelkował, puki co według mnie jest dużo lepsze ale temperatura była 18 do 19 cały czas . No nic to tyle ;) pozdrawiam wszystkich 

Dokładnie minęło 3 tygodnie W którym piwo skończyło na poziomie blg 1

Edytowane przez Panama_536
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Panama_536 napisał(a):

W sklepie browin powiedzieli że każde ich piwo z coopersa schodzi do 1 blg przy użyciu glukozy lub cukru a że słodu do 3 blg

Zaprawdę powiadam Ci: nie dowierzaj handlowcom - ufaj współbraciom piwowarom (Księga Papaziana rozdział 2, werset 15).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Panama_536 napisał(a):

W sklepie browin powiedzieli że każde ich piwo z coopersa schodzi do 1 blg przy użyciu glukozy lub cukru a że słodu do 3 blg

To tak nie działa;) To nie jest zero-jedynkowe. Poza tym na samej glukozie lub cukrze do brewkitu zamiast ekstraktu słodowego(płynnego czy sypkiego) piwo wyjdzie wyczuwalnie słabsze nawet jak wzorowo przeprowadzimy fermentację i damy odpowiednią ilość drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, zasada napisał(a):

Zaprawdę powiadam Ci: nie dowierzaj handlowcom - ufaj współbraciom piwowarom (Księga Papaziana rozdział 2, werset 15).

Albo

"Nie dowierzaj handlarzom - ufaj braciom co piwo warzą"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Panama_536 napisał(a):

następne napewno nie będzie już z Coopersa tylko spróbuję podnieść poprzeczkę wyżej .

Polecam następne zrobić na ekstraktach z samodzielnym chmieleniem (wtedy masz już pewien wpływ na parametry i smak piwa), a kolejne - jeżeli masz duży garnek i trochę wolnego czasu - już z zacieraniem. Możesz zmówić ześrutowane słody w sklepie, a nawet gotowe zestawy ze słodów wraz z chmielem, choć radziłbym ci raczej samemu konstruować receptury. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.

Powodzenia w domowym piwowarstwie życzę 😀

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.