Panama_536 Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Witam warze swoje drugie piwo z brewkitu. I mam takie pytanko ponieważ w piwie typu lager które robiłem poprzednio użyłem słodu jęczmiennego i początkowy nastaw wyniósł 12 stopni blg natomiast w tym które robię teraz wynosi 10.5 i a jest to piwo Real ale . Dodam że mierzyłem i tu chyba popełniłem błąd ponieważ mierzyłem kiedy już dodałem drożdży do nastawu . I kolejne pytanie ?czy jeśli miałem w tamtym piwku poprzednim 12 blg początkowo to czy to piwo które ma teraz początkowo 10.5 czy będzie słabsze procentowo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 16 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Zapomnialem dodać że w tamtym był słód dodany a w tym glukoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu (przelicznik z forum, nie mam na to dokładnych wyliczeń) Więc tak, w zależności od ilości tej glukozy mogło wyjść mniej BLG, równie dobrze ten brewkit mógł mieć mniej BLG od poprzedniego. Ogółem nie warto robić brewkitu z glukozą/cukrem, bo one nic od siebie nie wnoszą, podnoszą tylko ekstrakt i końcowy alkohol, a przy okazji piwo będzie zauważalnie gorsze niż na ekstrakcie słodowym. Mogą wystąpić aromaty bimbrowe, posmaki szampana czy taniego wina, będzie też bardziej wodniste. Nie warto oszczędzać. Reters i Szumidło 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia A cha czyli teoretycznie mógłbym dodać do tego jeszcze 300 gram miodu i wtedy wyszło by mocniejsze piwo ?;) ponieważ w tej chwili przy 10.5 % blg piwo będzie pewnie słabsze ? Czy się mylę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Odnośnie słodu który użyłem Gozdawa do pierwszego piwa które robiłem aromaty winne też były wyczuwalne dlatego postanowiłem spróbować na tej glukozie heh żeby wiedzieć czy jest tak faktycznie jak piszą na forach 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 19 minut temu, Panama_536 napisał(a): piwo będzie pewnie słabsze ? Czy się mylę ? Niższe blg początkowe skutkuje niższą zawartością alkoholu. Chociaż wpływ na to ma jeszcze chociażby temp. zacierania (nie w Twoim przypadku) i osiągnięte blg końcowe. Może to wiesz, ale przypomnę, że w przybliżeniu zawartość alko to (blg poczatkowe - blg końcowe)/2 Edytowane 18 Kwietnia przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Godzinę temu, Panama_536 napisał(a): A cha czyli teoretycznie mógłbym dodać do tego jeszcze 300 gram miodu i wtedy wyszło by mocniejsze piwo ?;) Miód nie jest sterylny, a gotowanie pozbawia go smaku i składników odżywczych. Dodając go na zimno do piwa ryzykujesz zakażeniem. Jak już uparłeś się na mocniejsze piwo (ostrzegam, przy takiej ilości glukozy i zapewne wysokiej temperaturze fermentacji, poranki na kacu mogą być mało przyjemne), to od biedy mógłbyś zagotować trochę wody, rozpuścić w niej ekstrakt suchy/płynny i dolać to do fermentora. Oczywiście po takim zabiegu trzeba poczekać aż drożdże odfermentują dodany cukier przed butelkowaniem. Godzinę temu, Panama_536 napisał(a): dnośnie słodu który użyłem Gozdawa do pierwszego piwa które robiłem aromaty winne też były wyczuwalne Zbyt wysoka temperatura fermentacji. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 1) Brewkitu nie warzysz, bo już jest uwarzony, nachmielony, zagęszczony i zapuszkowany. 2) Dodanie drożdży nie zmienia BLG (chyba, że już coś zjadły). 3) Na to ile będziesz mieć BLG poza zawartością słodu wpływa również ilość wody w fermentorze. 4) Piwo robi się ze słodu, zastępowanie go cukrem to ogólnie słaby pomysł => piwo płytkie w smaku. 5) Winne posmaki; drożdże spod wieczka? temperatura fermentacji? Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia No dobrze . Czyli jeśli wleje do fermentora mniej wody będę miał mocniejsze piwo i nie muszę niczego modyfikować ?? 22 godziny temu, dzejkej napisał(a): Niższe blg początkowe skutkuje niższą zawartością alkoholu. Chociaż wpływ na to ma jeszcze chociażby temp. zacierania (nie w Twoim przypadku) i osiągnięte blg końcowe. Może to wiesz, ale przypomnę, że w przybliżeniu zawartość alko to (blg poczatkowe - blg końcowe)/2 Czyli jak będę miał na końcowym blg o wartości 1 to mogę mieć te 5 procent w piwie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 13 godzin temu, Panama_536 napisał(a): No dobrze . Czyli jeśli wleje do fermentora mniej wody będę miał mocniejsze piwo i nie muszę niczego modyfikować ?? Czyli jak będę miał na końcowym blg o wartości 1 to mogę mieć te 5 procent w piwie ?? Zgadza się i zgadza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 24 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia W dniu 18.04.2024 o 09:15, ciezkicoswybrac napisał(a): Miód nie jest sterylny, a gotowanie pozbawia go smaku i składników odżywczych. Dodając go na zimno do piwa ryzykujesz zakażeniem. Jak już uparłeś się na mocniejsze piwo (ostrzegam, przy takiej ilości glukozy i zapewne wysokiej temperaturze fermentacji, poranki na kacu mogą być mało przyjemne), to od biedy mógłbyś zagotować trochę wody, rozpuścić w niej ekstrakt suchy/płynny i dolać to do fermentora. Oczywiście po takim zabiegu trzeba poczekać aż drożdże odfermentują dodany cukier przed butelkowaniem. Zbyt wysoka temperatura fermentacji. No dobrze ale w jakim momencie mogę przeprowadzić ten zabieg ?? Piwo już jest po fermentacji burzliwej to temperatura 18 stopni cały czas Teraz, Panama_536 napisał(a): No dobrze ale w jakim momencie mogę przeprowadzić ten zabieg ?? Piwo już jest po fermentacji burzliwej to temperatura 18 stopni cały czas I ile tego ekstraktu ??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 5 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja (edytowane) Witam wszystkich ponownie . Chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami odnośnie piwa które już przefermoentowało i ma w tej chwili 1 blg . Piwo jak już wcześniej wspomniałem było robione z brewkitu real ale początkowy nastaw wyniósł 10.5 blg końcowy 1 . Piwo już jest w tej chwili delikatnie nagazowane nie wiem z czego to wynika ale są bąbelki we wcześniejszym nie zauważyłem takich se w smaku jest zdecydowanie lepsze niż na słodzie Gozdowa i kolor ma jaśniejszy od lagera z coopersa heh nie czuć nut cytrusowych wcale. Jutro już będę butelkował, puki co według mnie jest dużo lepsze ale temperatura była 18 do 19 cały czas . No nic to tyle pozdrawiam wszystkich Dokładnie minęło 3 tygodnie W którym piwo skończyło na poziomie blg 1 Edytowane 5 Maja przez Panama_536 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja Odfermentowanie pozorne, jeśli pomiary są prawidłowe, na poziomie ponad 90% jest bardzo wysokie. Jest ryzyko, że to może wynikać z infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 7 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja W sklepie browin powiedzieli że każde ich piwo z coopersa schodzi do 1 blg przy użyciu glukozy lub cukru a że słodu do 3 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja Godzinę temu, Panama_536 napisał(a): W sklepie browin powiedzieli że każde ich piwo z coopersa schodzi do 1 blg przy użyciu glukozy lub cukru a że słodu do 3 blg Zaprawdę powiadam Ci: nie dowierzaj handlowcom - ufaj współbraciom piwowarom (Księga Papaziana rozdział 2, werset 15). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja Godzinę temu, Panama_536 napisał(a): W sklepie browin powiedzieli że każde ich piwo z coopersa schodzi do 1 blg przy użyciu glukozy lub cukru a że słodu do 3 blg To tak nie działa;) To nie jest zero-jedynkowe. Poza tym na samej glukozie lub cukrze do brewkitu zamiast ekstraktu słodowego(płynnego czy sypkiego) piwo wyjdzie wyczuwalnie słabsze nawet jak wzorowo przeprowadzimy fermentację i damy odpowiednią ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 1 godzinę temu, zasada napisał(a): Zaprawdę powiadam Ci: nie dowierzaj handlowcom - ufaj współbraciom piwowarom (Księga Papaziana rozdział 2, werset 15). Albo "Nie dowierzaj handlarzom - ufaj braciom co piwo warzą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja 12 minut temu, x1d napisał(a): "Nie dowierzaj handlarzom - ufaj braciom co piwo warzą" No tak, w zależności od tłumaczenia, to jest bardziej poetyckie zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonixis Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja Woda chmielowa na samym cukrze/ glukozie zejdzie do -4 blg więc to 1 blg całkiem mozliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 11 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja Dzięki bracia browarnicy piwo zabutelkowane zobaczymy co będzie jak będzie i czy będzie następne napewno nie będzie już z Coopersa tylko spróbuję podnieść poprzeczkę wyżej . Pozdrawiam życzę miłego ciepłego chmielnego weekendu 🤗 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 22 godziny temu, Panama_536 napisał(a): następne napewno nie będzie już z Coopersa tylko spróbuję podnieść poprzeczkę wyżej . Polecam następne zrobić na ekstraktach z samodzielnym chmieleniem (wtedy masz już pewien wpływ na parametry i smak piwa), a kolejne - jeżeli masz duży garnek i trochę wolnego czasu - już z zacieraniem. Możesz zmówić ześrutowane słody w sklepie, a nawet gotowe zestawy ze słodów wraz z chmielem, choć radziłbym ci raczej samemu konstruować receptury. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Powodzenia w domowym piwowarstwie życzę 😀 Panama_536 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja (edytowane) Dobry wieczór bracia broawarnicy;) jestem własnie po degustacji piwa real ale od coopersa, które przez użycie glukozy zamiast slodu było skazane od razu na porażkę . Muszę wam powiedzieć moi drodzy ze piwo wyszło o niebo lepsze od poprzedniego - brak winnych aromatòw brak jakichlolwiek posmakow bimbrowych . Wyczuwalna mega goryczka, gdzies w tle smak słodu w dodatku megsklarowne niewiele zostało w butelce na dnie osadu co tez uważam za duzy plus swietnie nagazowane no i jeśniejesze od poprzednika jestem bardzo zadowolony . I czy ktos mi może wytłumaczyć czemu wyszlo lepsze na glukozie niz na ekstrakcie gozdawy??;) moze te ekstrakty to tez nie wiadomo z czego sa robione i z czym skopane a czysta glukoza neutralna ;)nie mam pojęcia ... może jedynie pozostaje zacierac aby smak był wybitny a gotowe słody omijać;) pozdrawiam Edytowane 22 Maja przez Panama_536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja (edytowane) 10 godzin temu, Panama_536 napisał(a): I czy ktos mi może wytłumaczyć czemu wyszlo lepsze na glukozie niz na ekstrakcie gozdawy??;) Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś : W dniu 5.05.2024 o 19:17, Panama_536 napisał(a): Jutro już będę butelkował, puki co według mnie jest dużo lepsze ale temperatura była 18 do 19 cały czas . W pierwszym pewnie tak jej nie pilnowałeś. Stąd posmaki winne i bimbrowe 10 godzin temu, Panama_536 napisał(a): moze te ekstrakty to tez nie wiadomo z czego sa robione i z czym skopane a czysta glukoza neutralna Ekstrakty to zagęszczona brzeczka. Z glukozy dostałeś sam alkohol i CO2. Nie tutaj leży przyczyna. Patrz wyżej 🙂 Edytowane 23 Maja przez wizi Panama_536 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 28 Maja Udostępnij Opublikowano 28 Maja Bardzo się cieszę że wyszło i smakuje. Wg. mnie Real Ale to z tych co próbowałem to najlepszy zestaw Osiów. Smakuje jak to co dostaniesz w pubie prosząc "Bitter please". A w celu podbicia ekstraktu zamiast glukozy zastosuj cukier trzcinowy nierafinowany. W końcu mieć kaca po bimbrze a po rumie to jednak różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 29 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja heh ok dzieki za info moze kiedys wypróbuje ten patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się