Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Szybkie pytanie. Właśnie robię pszeniczniaka i dodalem slody na przerwę ferukilowa w temp. 49-50c. Spadła tylko do 48c. Myślałem ze zejdzie na jakieś 44. Robię na nowy sprzęcie i taki psikus. Temperatura utrzymuje się cały czas rzędu. 47-48c. Jakieś wskazówki co do dalszej pracy ? Czy nic z tego nie będzie? Nie wiem jakie są zagrożenia po przekroczeniu temp. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Aż wstyd się przyznawać ze na coś takiego nie wpadłem w pierwszej kolejności :). Dolałem i jest ok :) niestety pierwsze 10min siedziało w temp 48-49. Mam nadzieje ze będzie wszystko ok. 

Edytowane przez Cyslavv
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, INTseed napisał:
4 godziny temu, Cyslavv napisał:
Dzięki. Aż wstyd się przyznawać ze na coś takiego nie wpadłem w pierwszej kolejności :). Dolałem i jest ok emoji4.png niestety pierwsze 10min siedziało w temp 48-49. Mam nadzieje ze będzie wszystko ok. 

Lepiej wsypać niżej trochę i podgrzać.


nowy sprzęt i tak to wyszło. Następnym razem będzie lepiej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

PROSZĘ O PILNĄ POMOC. 

CZY JEST KTOŚ W POZNANIU OKOLICE +-15KM KTO MÓGŁBY MI OD RĘKI ODSPRZEDAĆ DROŻDŻE SAFALE 05, LUB SAFALE 04 ??

ZA DWIE GODZINY ODJEŻDŻAM  DO TEŚCIÓW NA DWA DNI A PO ZADANIU MOICH DROŻDŻY WCZORAJ O 20 CISZA W NASTAWIE .

PROŚBA O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Panie i Panowie ?

w zeszły czwartek uważyłem swoją pierwszą warke, piwo wg. Receptury Polskie Jasne 12bgl z TB, drozdze LIBERTY BELL ALE M36 Mangrove Jack's zadałem w temperaturze brzeczki 24st. 
 

obecnie jestem na etapie fermentacji ( dzisiaj czwarta doba, piwo przeniesione z temp. Pomieszczenia 18° do 22°) w celach edukacyjnych zajrzałem dzisiaj do wewnątrz aby zobaczyć co tam się dzieje, niestety nie ma juz piany, która utworzyła się wcześniej na górze, ukazał mi się widok jak na zdj. Pytanie do doświadczonych piwowarów, czy wszystko jest ok ? Nie wyglada to na zakażenie ? Sprawdziłem rownież bgl piwa- załączam obrazek, w smaku piwo wydaje się być w porządku, zapach mocno alkoholowy ?

 

z góry dziękuje za odpowiedz :)

93D5E4B0-6D02-471C-BE3D-938414157B05.jpeg

AF506916-872A-451E-9DE8-2C27A576FD89.jpeg

3D4AC62E-796C-46C1-A205-40BDDBA899C3.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś w jakiej temperaturze stało piwo przez te pierwsze trzy dni, ale patrząc na samą temperaturę zadania, można śmiało przyjąć że już po fermentacji. Zakażenia żadnego nie ma, to co widzisz to pozostałość po pianie drożdżowej, ale jak będziesz tam jeszcze zaglądał to i zakażenia możesz się doczekać... Zostaw je jeszcze na kilka dni, ale na to że zapach alkoholowy zniknie, raczej nie masz co liczyć. Co do spławika to ja nie jestem w stanie nic z niego wyczytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz :)

 

tak jak pisałem, piwo pierwsze trzy dni stało w temp. Pomieszczenia 18° natomiast dzisiaj przeniosłem do ok. 21°C

 

robić cichą czy zostawić na dłużej jak stoi ?

ps. Dlaczego zapach alkoholowy zostanie ? Czyżby za fermentacja postępowała zbyt szybko ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, WojTek91 napisał:

Dzięki za odpowiedz :)

 

tak jak pisałem, piwo pierwsze trzy dni stało w temp. Pomieszczenia 18° natomiast dzisiaj przeniosłem do ok. 21°C

 

robić cichą czy zostawić na dłużej jak stoi ?

ps. Dlaczego zapach alkoholowy zostanie ? Czyżby za fermentacja postępowała zbyt szybko ?

Zapach może zostać, bo piwo pewnie fermentowało w zbyt wysokiej temperaturze. Posty można edytować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, WojTek91 napisał:

Dzięki za odpowiedz :)

 

tak jak pisałem, piwo pierwsze trzy dni stało w temp. Pomieszczenia 18° natomiast dzisiaj przeniosłem do ok. 21°C

 

robić cichą czy zostawić na dłużej jak stoi ?

ps. Dlaczego zapach alkoholowy zostanie ? Czyżby za fermentacja postępowała zbyt szybko ?

Źle przeczytałem i wyszło mi że w pomieszczeniu w którym teraz będzie piwo są temperatury 18-22. Nie zmienia to niestety faktu, że zadałeś drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Brzeczka powinna być schłodzona do temperatury w jakiej będzie prowadzona fermentacja, ponieważ samemu procesowi towarzyszy wydzielanie się ciepła i może się okazać, że piwo przez długi czas nie zejdzie do temperatury jakiej byśmy sobie życzyli. Natomiast zbyt wysoka temperatura fermentacji spowoduje, że w piwie oprócz estrów odpowiedzialnych za zapachy kwiatowe/owocowe pojawią się też tzw. fuzle czyli alkohole wyższe, które dają zapach i posmak spirytusowy/bimbrowy. Cichą sobie daruj tak długo jak nie będziesz miał 100% pewności czemu służy ;) 

 

Co do samego spławika to nigdy się z takim nie spotkałem i nie mam pojęcia co oznaczają poszczególne przedziały. Jeśli masz inny ze zwykłą skalą BLG to zmierz nim i wstaw zdjęcie.

Edytowane przez Hary86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, WojTek91 napisał:

A co do spławika(cukromierz), kupiłem już drugi i różni się on nieco od tego który miałem w zestawie ? 

 

 

Po prostu jest wyskalowany w SG (specific gravity), a nie °blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, sihox napisał:

Przy umiarkowanych ekstraktach wystarczy podzielić liczbę po 1.0 przez 4. Ale to nie jest zależność liniowa więc można też posłużyć się tabelą: https://www.brewersfriend.com/plato-to-sg-conversion-chart/#

Dziękuje wszystkim za pomoc  :)


jak wg. Was powinien wyglądać dalszy proces ? Zostawić jeszcze ok 2dni w temp. 21° i pózniej butelkować ? Ile cukru dodać do każdej butli ? Trzymać się przepisu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się zatrzymała fermentacja...

 

We środę robiłem altbiera, wyszło mi 22 litry zacieru 12.5 blg (wręcz ksiązkowo), zestaw słodów z marxam.pl. Użyłem sucharów Gozdawy OGA9, bo akurat takie miałem - termin przydatności mijał im we wrześniu 2020. Drożdże - tak jak zawsze - wsypałem do wody o temperaturze 27 stopni, uwodniłem (15 minut na powierzchni, potem zamieszałem i jeszcze 15 minut - zgodnie z poradami Doroty Chrapek) i zadałem do brzeczki. Następnego dnia, po około 12-16 godzinach (fermentor stoi w piwnicy) zaczęła się piana, rurka zaczęła bulkać, może nie bardzo energicznie, ale wyraźnie (co parę sekund, nie było to typowe "gotowanie" jak często na początku burzliwej fermentacji). Zszedłem dzisiaj przy okazji i widzę, że przestało bulkać. Pomyślałem, że może fermentor się rozszczelnił ale chyba nie - przestało w ogóle bulkać. Piana opadła, ale widać na ściankach ślady po czapie drożdżowej. Temperatura w piwnicy - 19.5 stopnia, naklejony termometr pokazuje 22 stopnie. Raczej nie mogło się przefermentować - nie wierzę w takie turbo-drożdże. Naciskałem pokrywę fermentora - jest wypukła na zewnątrz, chyba jest szczelna (naciskanie powoduje bulkanie). Albo fermentacja się zatrzymała (dlaczego? nigdy tego nie miałem, to moja 26 warka w karierze domowego piwowara) - albo jednak mam niedużą nieszczelność.

 

Mam w lodówce zapasowe suchary S-04, ale nie wiem czy je teraz dosypać. Co sądzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie mogło przefermentowac, nie znam tych drożdży, ale niektóre potrafią w 24 godziny zrobić główną robotę, zwłaszcza w wyższej temperaturze. Zanim wsypiesz zmierz blg.
Jasne, to oczywiście dobry pomysł - na razie spekuluję co to może być. Nie chcę otwierać fermentora dopóki nie będę miał kilku pomysłów co zrobić w razie czego.

Przydałby się ispindel... Można by poznać blg bez otwierania fermentora.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.