Fidel Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 To wychodzi z brewersfriends po wprowadzeniu 18 l o gęstości 14°Blg.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian K Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie widać, że jest trochę za mało drożdży od optymalnej ilości, ale nie sądzę żeby to wpłynęło tak mocno na odfermentowanie zaledwie 7 blg od wartości początkowej. Jedyny błąd jaki widzę to faktycznie dodałem drożdże o temperaturze 24-25 stopni do brzeczki 18-19, ale również nie sądzę żeby to miało aż tak ogromny wpływ na odfermentowanie. Ludzie czasami sypią prosto do brzeczki i jest wszystko ok. Mam jeszcze jedną teorię, że podczas mierzenia blg od góry po wysłodzeniu, brzeczka mogła być gęstsza na dole, ale nie wiem jaką teoretycznie wartość mógł osiągnąć ten zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Drobne elementy zawsze zbierają się na obraz całości.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian K Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Hej, Jutro będę ważył FES'a 16,8 blg. Aby uniknąć podobnych błędów jak ostatnio mam 2 pytania: - dodać 2 czy 3 paczki S-04 ? 16.8 blg, 20 litrów - w instrukcji mam 40 min - 65 stopni i 20 minut - 72 stopnie (czy nie lepiej trzymać się 64 stopni w pierwszej przerwie ? Po jakim czasie przenieść fermentor z 16 do 21-22 stopni (temp otoczenia) ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 2 paczki będzie minimalny underpitching ale dadzą radę. Myślę że mimo wszystko lepiej byłoby zrobić małą warkę słabego dry stouta i potem wykorzystać gęstwę. Robienie mocnych piw na suchych drożdżach jest ekonomicznie nieopłacalne ... 2 czy 3 paczki to tyle co drożdże płynne.Jeśli chodzi o zacieranie to jeśli chcesz mocniej odfermentowane to zacieraj w 62°C i 72°C. Z temperaturą niestety nie wiem o co Ci chodzi, musiałbyś wytłumaczyć.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian K Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedź. Nie chcę się pchać w drożdże płynne na drugą warkę. Nie mam też gęstwy na daną chwilę. Mam zamiar zebrać gęstwę z tego FES'a. Co do temperatury fermentacji, mam możliwość fermentować w 16 stopniach (piwnica) lub mieszkanie (21-22 stopnie). I moje pytanie dotyczyło tego po jakim czasie przenieść z piwnicy do mieszkania fermentor. 62 stopnie fermentacji - nie wyjdzie zbyt wytrawnie ? Chociaż przy takim ballingu i tak coś zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Godzinę temu, Sebastian K napisał: moje pytanie dotyczyło tego po jakim czasie przenieść z piwnicy do mieszkania fermentor. Ja bym poczekał 3-4 dni od pierwszych oznak fermentacji. Godzinę temu, Sebastian K napisał: 62 stopnie fermentacji Chyba zacierania? Wytrawnie jak wytrawnie, bardziej bym się martwił o wydajność, bo warto zadbać, żeby słód się skleikował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 5 godzin temu, Sebastian K napisał: Hej, Jutro będę ważył FES'a 16,8 blg. Aby uniknąć podobnych błędów jak ostatnio mam 2 pytania: - dodać 2 czy 3 paczki S-04 ? 16.8 blg, 20 litrów - w instrukcji mam 40 min - 65 stopni i 20 minut - 72 stopnie (czy nie lepiej trzymać się 64 stopni w pierwszej przerwie ? Po jakim czasie przenieść fermentor z 16 do 21-22 stopni (temp otoczenia) ? Pozdrawiam OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Pierwszy raz koryguje ph wody i gdzieś mi umyka, a jestem w trakcie zacierania Jakie ph wody do wysładzania? Jasny pils, ph w kadzi 5,6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Literatura podaje, że optymalnie 5,2 - 5,6 ogur_ek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 W czwartek o 14 zadałem prosto do brzeczki 28l, 12,5 BLG dwa opakowania drożdży Wyeast Munich Lager, natleniałem poprzez kamień. Data przydatności to 30.03.2022. Do tej pory brak oznak fermentacji. W zapasie mam jeszcze suche W34/70. Zadawać dzisiaj, czy jednak czekać? Jeśli zadawać to czy ponownie natlenić brzeczkę? Jutro nie będę miał jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Miałem ostatnio 48h lag na płynnnych zadawanych bezpośrednio i natlenianiu kamieniem. Jak już ruszyło to też bez szaleństw, ale piwo wyszło zacne. Ja bym odczekał mimo wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Najwcześniej zadać nowe mogę dopiero w poniedziałek, czekać tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Cześć. Jest sprawa ? zacząłem warzyć session IPKę i okazało się że nie mam w domu drożdży... miałem to sprawdzić przed warzeniem ale się zawiesiłem. Czy brzeczka może poczekać do poniedziałku w pudle ze styropianu na zadanie drożdży? Dziś już nic nie kupię w Krk. Marxam w weekendy jest zamkniety. Mam drożdże winiarskie ale to chyba odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Może ktoś się odezwie? Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Jeżeli zadasz dopiero w poniedziałek, przegotuj ją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 @x1d niestety chyba nie mam innego wyjścia jak kupić drożdże dopiero w poniedziałek. Narazie ją schłodziłem i dałem na balkon, szczelnie zamkniętą, z rurką fermentacyjną. Mimo wszystko warto przegotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Warto, bo przez ten czas może się coś rozwinąć, po przegotowaniu jest szansa, że to wyeliminujesz. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Brzeczka zagotowana i schłodzona. Drożdże zadane? Były jaja po drodze bo nie chcieli mi sprzedać drożdży bo nie złożyłem zamówienia przez Internet tylko pojechałem bezpośrednio do magazynu sklepu internetowego ale koniec końców dali się przekonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 13 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał: Były jaja po drodze bo nie chcieli mi sprzedać drożdży bo nie złożyłem zamówienia przez Internet tylko pojechałem bezpośrednio do magazynu sklepu internetowego Zupełnie jak TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Witam, Panowie, podczas chłodzenia brzeczki miałem awarie, żeby uniknąć zakażenia zagotowałem chmielona brzeczkę i schlodzilem ponownie. Jest w tym sens czy darować sobie tą Warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Jest sens, lepiej tak niż wylać w kanał. Będzie dobrzeWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Witajcie, dwa tygodnie temu nastawilem lagera wiedeńskiwgo 12 blg. Drożdze M84.Fermentacja pod ciśnieniem 10 PSI w fermentorze stożkowym, zacząlem od 9 ⁰C kończę na 13⁰C. Dziś mialem plan odebrać drożdże, zmierzyłem ekstrakt i zeszło do 6blg(areometr).Refraktometr wskazuje 6,7 blg ale po przeliczeniu to 3,4 blg.Teraz się zastanawiam czy zostawić to jeszcze na tydzień z drożdżami czy czy odebrać te drożdże. W ogole mam podejrzenia, że drożdże po zadaniu opadaja na dno pojemnika w fermentorze i później nie pracują tak efektywnie jak w wiadrze.Co robić?PozdrawiamMarcinWysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Wypić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi