Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Faktycznie widać, że jest trochę za mało drożdży od optymalnej ilości, ale nie sądzę żeby to wpłynęło tak mocno na odfermentowanie zaledwie 7 blg od wartości początkowej.

Jedyny błąd jaki widzę to faktycznie dodałem drożdże o temperaturze 24-25 stopni do brzeczki 18-19, ale również nie sądzę żeby to miało aż tak ogromny wpływ na odfermentowanie. Ludzie czasami sypią prosto do brzeczki i jest wszystko ok.

 

Mam jeszcze jedną teorię, że podczas mierzenia blg od góry po wysłodzeniu, brzeczka mogła być gęstsza na dole, ale nie wiem jaką teoretycznie wartość mógł osiągnąć ten zasyp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Jutro będę ważył FES'a 16,8 blg. Aby uniknąć podobnych błędów jak ostatnio mam 2 pytania:

- dodać 2 czy 3 paczki S-04 ? 16.8 blg, 20 litrów

- w instrukcji mam 40 min - 65 stopni i 20 minut - 72 stopnie (czy nie lepiej trzymać się 64 stopni w pierwszej przerwie ?

 

Po jakim czasie przenieść fermentor z 16 do 21-22 stopni (temp otoczenia) ?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 paczki będzie minimalny underpitching ale dadzą radę. Myślę że mimo wszystko lepiej byłoby zrobić małą warkę słabego dry stouta i potem wykorzystać gęstwę. Robienie mocnych piw na suchych drożdżach jest ekonomicznie nieopłacalne ... 2 czy 3 paczki to tyle co drożdże płynne.
Jeśli chodzi o zacieranie to jeśli chcesz mocniej odfermentowane to zacieraj w 62°C i 72°C.
Z temperaturą niestety nie wiem o co Ci chodzi, musiałbyś wytłumaczyć.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

Nie chcę się pchać w drożdże płynne na drugą warkę. Nie mam też gęstwy na daną chwilę.

Mam zamiar zebrać gęstwę z tego FES'a.

Co do temperatury fermentacji, mam możliwość fermentować w 16 stopniach (piwnica) lub mieszkanie (21-22 stopnie).

I moje pytanie dotyczyło tego po jakim czasie przenieść z piwnicy do mieszkania fermentor.

62 stopnie fermentacji - nie wyjdzie zbyt wytrawnie ? Chociaż przy takim ballingu i tak coś zostanie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Sebastian K napisał:

moje pytanie dotyczyło tego po jakim czasie przenieść z piwnicy do mieszkania fermentor.

Ja bym poczekał 3-4 dni od pierwszych oznak fermentacji.

 

Godzinę temu, Sebastian K napisał:

62 stopnie fermentacji

Chyba zacierania? Wytrawnie jak wytrawnie,  bardziej bym się martwił o wydajność, bo warto zadbać, żeby słód się skleikował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Sebastian K napisał:

Hej,

 

Jutro będę ważył FES'a 16,8 blg. Aby uniknąć podobnych błędów jak ostatnio mam 2 pytania:

- dodać 2 czy 3 paczki S-04 ? 16.8 blg, 20 litrów

- w instrukcji mam 40 min - 65 stopni i 20 minut - 72 stopnie (czy nie lepiej trzymać się 64 stopni w pierwszej przerwie ?

 

Po jakim czasie przenieść fermentor z 16 do 21-22 stopni (temp otoczenia) ?

 

Pozdrawiam

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W czwartek o 14 zadałem prosto do brzeczki 28l, 12,5 BLG dwa opakowania drożdży Wyeast Munich Lager, natleniałem poprzez kamień. Data przydatności to 30.03.2022. Do tej pory brak oznak fermentacji. W zapasie mam jeszcze suche W34/70. Zadawać dzisiaj, czy jednak czekać? Jeśli zadawać to czy ponownie natlenić brzeczkę? Jutro nie będę miał jak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Jest sprawa ? zacząłem warzyć session IPKę i okazało się że nie mam w domu drożdży... miałem to sprawdzić przed warzeniem ale się zawiesiłem. Czy brzeczka może poczekać do poniedziałku w pudle ze styropianu na zadanie drożdży? Dziś już nic nie kupię w Krk. Marxam w weekendy jest zamkniety. Mam drożdże winiarskie ale to chyba odpada. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Panowie, podczas chłodzenia brzeczki miałem awarie, żeby uniknąć zakażenia zagotowałem chmielona brzeczkę i schlodzilem ponownie. Jest w tym sens czy darować sobie tą Warkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, dwa tygodnie temu nastawilem lagera wiedeńskiwgo 12 blg. Drożdze M84.
Fermentacja pod ciśnieniem 10 PSI w fermentorze stożkowym, zacząlem od 9 ⁰C kończę na 13⁰C.
Dziś mialem plan odebrać drożdże, zmierzyłem ekstrakt i zeszło do 6blg(areometr).Refraktometr wskazuje 6,7 blg ale po przeliczeniu to 3,4 blg.
Teraz się zastanawiam czy zostawić to jeszcze na tydzień z drożdżami czy czy odebrać te drożdże. W ogole mam podejrzenia, że drożdże po zadaniu opadaja na dno pojemnika w fermentorze i później nie pracują tak efektywnie jak w wiadrze.
Co robić?

Pozdrawiam
Marcin
e35e38d11e0377dfca5aab007124dccc.jpg

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.