kris2682 Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Zabrałem się za warkę nr 2. Z braku gara kupiłem warnik 30l o mocy 3 kw. Już widzę że to chyba niezbyt szczęśliwy wybór. Grzeje to pięknie tylko jest problem przy chmieleniu. Czy w czasie tego procesu brzeczka musi widocznie bulbać przez cały czas? Czy wystarczy jak tem. Oscyluje miedzy 97 a 100. Z racji mocy mam problem z utrzymaniem gotowania. Jak termostat załączy to w garze fontanna bulbajaca na 5 cm od lustra wody. Jak wyłączy to zero ruchu w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Poszukaj na forum, jest sporo o metodach "zhakowania" takiego urządzenia. Chyba ponad 20 na warniku "lidlowym" 2 kW zrobiłem z powodzeniem, z podkręconym termostatem. Pokazywaną temperaturą się nie przejmuj, ważne żeby porządnie bulgotało i nie odcinało grzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 22 godziny temu, kris2682 napisał: Zabrałem się za warkę nr 2. Z braku gara kupiłem warnik 30l o mocy 3 kw. Już widzę że to chyba niezbyt szczęśliwy wybór. Grzeje to pięknie tylko jest problem przy chmieleniu. Czy w czasie tego procesu brzeczka musi widocznie bulbać przez cały czas? Czy wystarczy jak tem. Oscyluje miedzy 97 a 100. Z racji mocy mam problem z utrzymaniem gotowania. Jak termostat załączy to w garze fontanna bulbajaca na 5 cm od lustra wody. Jak wyłączy to zero ruchu w brzeczce. Rozwiązaniem jest "regulator mocy grzałki". Ja za swój dałem 25zl i działa jak trzeba. Mój warnik również ma 3kw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Czy ColdCrash ma sens przy stoucie albo weizenie bez chmielu na cichą i z drożdżami opadającymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 7 minut temu, ads napisał: Czy ColdCrash ma sens przy stoucie albo weizenie bez chmielu na cichą i z drożdżami opadającymi? Ja wita klarowałem, bo takie mi lepiej podchodzi. Co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Potrzebuje podpowiedzi, jaki regulator obrotów PWM zastosować do mieszadła 12v z silnika od wycieraczek? Kupielm 12v 2A i za słaby. Podpowiedzcie :-)Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 5 godzin temu, george1255 napisał: Potrzebuje podpowiedzi, jaki regulator obrotów PWM zastosować do mieszadła 12v z silnika od wycieraczek? Kupielm 12v 2A i za słaby. Podpowiedzcie ? Ja używam takiego i radzi sobie dobrze: https://www.aliexpress.com/item/33016631282.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Panowie zastanawiam się czy jest możliwość uwarzyć NEIPA czy Hazy z ekstraktów? Czy w ogóle jest taka możliwość uwarzyć coś "soczkowego" nie zacierając? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Nigdy tak nie robiłem to się wypowiem? Oczywiście że tak. Soczkowatość i mętność robią głównie drożdże i chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 20 minut temu, anatom napisał: Soczkowatość i mętność robią głównie drożdże i chmiel. i płatki anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Kto mi powie pod jakim hasłem szukać tego typu szybkozłączki? Wypadło mi z głowy jak to się nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Kto mi powie pod jakim hasłem szukać tego typu szybkozłączki? Wypadło mi z głowy jak to się nazywa. Złącze QD Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Pacjent to Mango Milk Shake IPA z ekstraktów z glukozą. Miesiąc w butelkach, zostało ich kilka. Dziś otwieram i fontanna, całe piwo ucieka z butelki. Jest to druga warka z mango i w poprzedniej tak nie miałem, z tym że w poprzedniej 1,8kg pulpy, a w tej 2,7kg + 100g ksylitolu + 500g laktozy (użytej również w poprzedniej). Wydaje mi się, że słabo odfiltrowałem, choć proces taki sam jak we wcześniejszej. Już po tygodniu, po otwarciu, powoli zaczynało wychodzić z butelki. Czy z gushingu mogą się zrobić granaty? Z 12,6BLG bez dodatków zeszło do 4,5 BLG z dodatkami. Edit: ewidentnie źle odfiltrowane lub za krótki cold crash, jak na taką ilość pulpy; choć może to też być wynik sknerstwa, za dużo chciałem odzyskać, bo przy powolnym otwieraniu widać jak z pianą wypływa pulpa (co jakiś czas piana zmienia kolor na żółty); Edytowane 22 Października 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Mnie strzeliły dwie butelki. Wszystkie rozgazowywałem po 5x i tak wychodzi. Źle odfiltrowałem żyto. Moja wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 mi milkshake ipa z mango wystrzelił jak szampan, fart że sufit nie pochlapany. póki co 2,5 miesiąca w piwnicy i nie wybuchają, ale przed piciem trzeba butelkę rozgazowywać dobre kilkanaście minut. ciekawe czy przy piwach z pulpą pomogą coś siateczki nylonowe, które po skończonej fermentacji by się wyciągało z pojemnika razem z resztkami pulpy, drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 30 minut temu, tommy napisał: mi milkshake ipa z mango wystrzelił jak szampan, fart że sufit nie pochlapany. póki co 2,5 miesiąca w piwnicy i nie wybuchają, ale przed piciem trzeba butelkę rozgazowywać dobre kilkanaście minut. ciekawe czy przy piwach z pulpą pomogą coś siateczki nylonowe, które po skończonej fermentacji by się wyciągało z pojemnika razem z resztkami pulpy, drożdży. Ja tak robie, później przy rozlewie to wyciągam i jeszcze uzywam jeden woreczek do którego wrzucam hop spider i przez to przelewam. I praktycznie znikoma ilosc się przedostaje. tommy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) Cześć wszystkim. Właśnie skończyłem warzyć Stouta, a raczej coś, co miało być Stoutem. Zasyp na docelowe 11,5 l brzeczki nastawnej 12°Blg był następujący: - Pale Ale 2,1 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,25 kg - jęczmień prażony Viking Malt - 0,2 kg - Carafa 2 Special - 0,025 kg (dla wzmocnienia barwy). Ostatecznie miałem niższą wydajność od zakładanej i do fermentacji poszło 10 l brzeczki 12 Blg. Problem polega na tym, że mimo zacierania prażonego jęczmienia i Carafy przez 45 minut paloność oraz nuty czekoladowo-kawowe w brzeczce są właściwie niewyczuwalne. Czy zapachy i smaki palone mogą pojawić się jeszcze po fermentacji i w trakcie leżakowania? Ma szansę wyjść z tego coś podobnego do Stouta? Wiem, że nie powinno się wyciągać wniosków ze smaku i zapachu brzeczki nastawnej, ale jestem zaniepokojony. Edytowane 24 Października 2020 przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Dziwne, bo takie ilości jęczmienia prażonego dają paloność nawet w 20l warkach. Może pomyłka sklepu, w którym zamawiałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Jancewicz napisał: Może pomyłka sklepu Nie ześrutowany wysłali? Edytowane 25 Października 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Może musisz iść na wymaz COVID? fotohobby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) 18 godzin temu, Jancewicz napisał: Dziwne, bo takie ilości jęczmienia prażonego dają paloność nawet w 20l warkach. Może pomyłka sklepu, w którym zamawiałeś? I mnie też to zastanawia. Jęczmień prażony był kupiony śrutowany w czerwcu, przechowywany w oryginalnej torebce sklepu. Może po prostu zwietrzał, bo śrutowane słody powinno się zużyć w ciągu 3 miesięcy. O pomyłce sklepu raczej nie może być mowy, bo z wyglądu był ok. Następnym razem kupię jęczmień prażony z innej słodowni i dodam od początku zacierania. Piwo już fermentuje, zobaczymy jak będzie smakować i pachnieć po fermentacji. Edytowane 25 Października 2020 przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 1 godzinę temu, Adi_86 napisał: I mnie też to zastanawia. Jęczmień prażony był kupiony śrutowany w czerwcu, przechowywany w oryginalnej torebce sklepu. Może po prostu zwietrzał, bo śrutowane słody powinno się zużyć w ciągu 3 miesięcy. Właśnie to zmotywowało mnie do zakupu śrutownika - bo o ile nie miałem zastrzeżeń do stopnia śrutowania, a warzę z reguły tuż po nadejściu paczki i słody podstawowe zużywam na bieżąco, to miałem wrażenie, że słody dodatkowe (jeśli nie zużyłem ich bezposrednio po zamówieniu) sporo tracą na jakości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Binek Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Witam. Ostatnio zacząłem ważyć moje pierwsze piwo. Zacząłem od brewkitu, zamówiłem wszystko na Amazonie, obejrzałem filmy instruktażowe pana Tomasza Kopyta i niby wszystko szlo ok, ale... 1.Pierwsza rzecz. Nie miałem odpowietrznik a (bulbulatora) tylko szczelna pokrywę do wiadra, nie wiem czy ma to jakiś wplyw. Wszystko oczywiście oczyściłem proszkiem dołączonym w zestawie. (Tak jak pan Tomasz radził), po przelaniu na dolną fermentację chciałem dochmielic moje piwo, ale zamiast szyszek chmielu przyszedł mi granulat... 2. Z barku cierpliwosci, czasu i wiedzy dodałem to c mi przyszło. Zamówiłem amerykańska citre. Niechlubnie się przyznam, że nie wytrzymałem presji czekania i nalałem sobie malutka szklaneczkę z kraniku po niecałym tygodniu leżakowania na dolnej i po oględzinach zauważyłem że z brązowego, przejrzystego koloru otrzymałem przejrzystość i barwę soku pomarańczowego. Smakuje nieźle, ale kolejno.... 3. Nie wiem czy ma procenty? 4. Czy tak powinno być, lub czy da się odratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 9 godzin temu, Binek napisał: Witam. Ostatnio zacząłem ważyć moje pierwsze piwo. Zacząłem od brewkitu, zamówiłem wszystko na Amazonie, obejrzałem filmy instruktażowe pana Tomasza Kopyta i niby wszystko szlo ok, ale... 1.Pierwsza rzecz. Nie miałem odpowietrznik a (bulbulatora) tylko szczelna pokrywę do wiadra, nie wiem czy ma to jakiś wplyw. Wszystko oczywiście oczyściłem proszkiem dołączonym w zestawie. (Tak jak pan Tomasz radził), po przelaniu na dolną fermentację chciałem dochmielic moje piwo, ale zamiast szyszek chmielu przyszedł mi granulat... 2. Z barku cierpliwosci, czasu i wiedzy dodałem to c mi przyszło. Zamówiłem amerykańska citre. Niechlubnie się przyznam, że nie wytrzymałem presji czekania i nalałem sobie malutka szklaneczkę z kraniku po niecałym tygodniu leżakowania na dolnej i po oględzinach zauważyłem że z brązowego, przejrzystego koloru otrzymałem przejrzystość i barwę soku pomarańczowego. Smakuje nieźle, ale kolejno.... 3. Nie wiem czy ma procenty? 4. Czy tak powinno być, lub czy da się odratować? 1. Można fermentować w wiadrze z rurką, można w wiadrze z pokrywą bez rurki, trzeba wtedy ją rozszczelnić oczywiście. Można by też w ogóle nie przykrywać, czapa drożdży u góry jest warstwą ochronną dla piwa. Ale tego w domu się raczej nie praktykuje, takiej fermentacji bez pokrywy. - nie ma czegoś takiego jak przelanie na dolną fermentację. - w piwowarstwie domowym zazwyczaj używa się właśnie granulatu chmielowego, więc ok. 2 -3. Poczytaj o pomiarach blg i o urządzeniu ,,cukromierz, ballingomierz" . W skrócie sprawdzasz blg na początku i na końcu fermentacji. Im większ różnica tym więcej alkoholu. 4. Z tego co piszesz to chyba jest ok. PS. WaRZyć, Kopyra a nie Kopyta :-) . Tak jak pisali Ci wcześniej w tym osobnym temacie. Czytaj wiki, oglądaj filmy tak żebyś miał jakieś pojęcie o procesie, pojęciach i wiedział o co w ogóle zapytać. Bo na razie jest chaos. Powodzenia. Binek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Planuję zacierać na 20L i po wysładzaniu podzielić brzeczkę na pół żeby testować chmiele na małych warkach. Co najlepiej zrobić z tą drugą połową, która będzie musiała poczekać pewnie z 2 godziny? Dać jej po prostu ostygnąć czy utrzymywać temperaturę wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się