monodem Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 28 minut temu, Pasquallo napisał: Jakie macie zdanie o rozlewie do butelek bezpośrednio z pojemnika w którym była burzliwa? Reduktor osadu zadziała? To zależy jakie piwo i jakie drożdże. Jeżeli drożdże po fermentacji leżą zbite na dnie to da radę. Można też schłodzić piwo w wiadrze do temperatury jak najbliżej zerowej i przetrzymać kilka dni do wyklarowania. Reduktor osadów cudów nie zdziała ale w większości przypadków jest wystarczający. Najwyżej kilka butelek możesz mieć z większą ilością drożdży. Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 To zależy jakie piwo i jakie drożdże. Jeżeli drożdże po fermentacji leżą zbite na dnie to da radę. Można też schłodzić piwo w wiadrze do temperatury jak najbliżej zerowej i przetrzymać kilka dni do wyklarowania. Reduktor osadów cudów nie zdziała ale w większości przypadków jest wystarczający. Najwyżej kilka butelek możesz mieć z większą ilością drożdży.Używałeś go że tak piszesz? Reduktor tylko się sprawdza jak chmielisz na zimno od 300g do może 400g jak robisz CC. A tak to tracisz niepotrzebnie litr lub dwa piwa bo ci blokuje ostatnie butelki. Bez tego masz więcej drożdzy niż jak byś przelewał do drugiego fwrmentora gdyż musisz go przenieść, ale za to nie napowietrzasz piwa przelewając do drugiego fermentora. Pierwsze butelki mają osad który jest w kraniku. Ja nie polecam w ogóle tego. Przenoszę 1m i odczekuję aż opadnie co się wzbiło. Używam tylko przy chmieleniu na zimno. Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 9 minut temu, INTseed napisał: 48 minut temu, monodem napisał: To zależy jakie piwo i jakie drożdże. Jeżeli drożdże po fermentacji leżą zbite na dnie to da radę. Można też schłodzić piwo w wiadrze do temperatury jak najbliżej zerowej i przetrzymać kilka dni do wyklarowania. Reduktor osadów cudów nie zdziała ale w większości przypadków jest wystarczający. Najwyżej kilka butelek możesz mieć z większą ilością drożdży. Używałeś go że tak piszesz? Reduktor tylko się sprawdza jak chmielisz na zimno od 300g do może 400g jak robisz CC. A tak to tracisz niepotrzebnie litr lub dwa piwa bo ci blokuje ostatnie butelki. Bez tego masz więcej drożdzy niż jak byś przelewał do drugiego fwrmentora gdyż musisz go przenieść, ale za to nie napowietrzasz piwa przelewając do drugiego fermentora. Pierwsze butelki mają osad który jest w kraniku. Ja nie polecam w ogóle tego. Przenoszę 1m i odczekuję aż opadnie co się wzbiło. Używam tylko przy chmieleniu na zimno. Jasne że używałem. Do zlewania z nad osadów. Nigdy za to nie waliłem 300-400g chmielu do wiadra z kranikiem (bez kranika zresztą też). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) Czy do Rauchmarzena taki zasyp będzie ok? 48,6% Jasny monachijski Dingemans 42,9% Wędzony Steinbach 5,7% Caramunich 2 2,9% Carafa 1 Zacieranie w 66C Gotowanie 60min? a może dłużej? Jakieś 30ibu? Iunga na goryczkę i jakis saaz/lubelski na 5min z 0,5g/l Fermentacja cała gęstwa w34/70 po pilsie ile wyjdzie, kilka dni 7/8C, po czym podniose do temp piwnicy(10-12) Chiciałbym uzyskać wyraźną wędzonkę, piwo pełne, ale nie jakoś słodkie. Czy tryma się to kupy czy może coś do zmiany? Inspiracją jest Pinta Rauchmarzen która mi bardzo podpasowała. Edytowane 13 Marca 2023 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) W dniu 12.03.2023 o 16:56, INTseed napisał: W dniu 12.03.2023 o 16:17, monodem napisał: To zależy jakie piwo i jakie drożdże. Jeżeli drożdże po fermentacji leżą zbite na dnie to da radę. Można też schłodzić piwo w wiadrze do temperatury jak najbliżej zerowej i przetrzymać kilka dni do wyklarowania. Reduktor osadów cudów nie zdziała ale w większości przypadków jest wystarczający. Najwyżej kilka butelek możesz mieć z większą ilością drożdży. Używałeś go że tak piszesz? Reduktor tylko się sprawdza jak chmielisz na zimno od 300g do może 400g jak robisz CC. A tak to tracisz niepotrzebnie litr lub dwa piwa bo ci blokuje ostatnie butelki. Bez tego masz więcej drożdzy niż jak byś przelewał do drugiego fwrmentora gdyż musisz go przenieść, ale za to nie napowietrzasz piwa przelewając do drugiego fermentora. Pierwsze butelki mają osad który jest w kraniku. Ja nie polecam w ogóle tego. Przenoszę 1m i odczekuję aż opadnie co się wzbiło. Używam tylko przy chmieleniu na zimno. Dekantujesz piwo przed butelkowaniem? Edytowane 13 Marca 2023 przez Pasquallo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 6 godzin temu, Fradio napisał: Czy do Rauchmarzena taki zasyp będzie ok? 48,6% Jasny monachijski Dingemans 42,9% Wędzony Steinbach 5,7% Caramunich 2 2,9% Carafa 1 Zacieranie w 66C Gotowanie 60min? a może dłużej? Jakieś 30ibu? Iunga na goryczkę i jakis saaz/lubelski na 5min z 0,5g/l Fermentacja cała gęstwa w34/70 po pilsie ile wyjdzie, kilka dni 7/8C, po czym podniose do temp piwnicy(10-12) Chiciałbym uzyskać wyraźną wędzonkę, piwo pełne, ale nie jakoś słodkie. Czy tryma się to kupy czy może coś do zmiany? Inspiracją jest Pinta Rauchmarzen która mi bardzo podpasowała. Moim zdaniem dobry zasyp. Osobiście bym może nie dawał chmielu na aromat i użył Carafa Special, ale przy tej ilości raczej niewyczuwalna różnica. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 14 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Dzięki za odpowiedź, napisałem carafa, ale mam carafa special. Chmiel rozważę i możliwe że zrezygnuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Robię starter z ciekłych drożdzy. Na obecną chwile ma 15h. Jak będzie wyglądał, jak będzie gotowy do przelania do brzeczki? Jest ok. 1mm osadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 I czy osad też przelewam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Ten "osad" to drożdże. Raczej przydadzą się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Gotowy jest po ok 18h, może postać trochę dłużej. Opcje masz zasadniczo dwie: 1. Zadajesz całość. 2. Dajesz do lodówki na jakąś dobę (mogą tak postać dłużej), drożdże opadną i wylewasz starter znad drożdży, które potem zadajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Czyli gotowe? Instrukcja mowi 24-48, wiec wole dopytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Jak dla mnie to jeszcze nie gotowy. Szybciej byłoby na mieszadle. Lepiej potrzymaj 48h. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 19 godzin temu, wizi napisał: Jak dla mnie to jeszcze nie gotowy. Szybciej byłoby na mieszadle. Lepiej potrzymaj 48h. Jest 40h. Nada się? Niestety nie znalazłem niestety nigdzie zdjęcia jak wygląda gotowy starter i po czym poznam że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 3 godziny temu, amator lagera napisał: Jest 40h. Nada się? Niestety nie znalazłem niestety nigdzie zdjęcia jak wygląda gotowy starter i po czym poznam że jest. Ogólnie mieszasz to codziennie kilka razy? U Ciebie widać, ze aktywności drożdży juz nie ma, bo zaczyna się klarować, więc całość przerobiona. Myślę, że możesz używać bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Patrzac po tym ile jest na dnie i zawieszone oraz po objętości startera i biorąc poprawkę na brak mieszadła to pewnie więcej nie wyciągniesz. Zadaj całość. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Suchejroo napisał: Ogólnie mieszasz to codziennie kilka razy? U Ciebie widać, ze aktywności drożdży juz nie ma, bo zaczyna się klarować, więc całość przerobiona. Myślę, że możesz używać bez problemu Tak mieszam co 1,5h z przerwą na spanie.? Zdjęcie z przed momentu gdy miałem mieszać. No to dziś będę startował. Dzięki Edit pytanie: czy uzupelnic dodatkowy slod w brzeczce brewkita? Bo z przygotowanego na brewkit 1,7l slodu plynnego 120gram dalem drozdzom. Edytowane 17 Marca 2023 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Czy starter slabo wyszedl i nie namnozyłem nic ponad populacje w zakupionej fiolce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 3 godziny temu, amator lagera napisał: Edit pytanie: czy uzupelnic dodatkowy slod w brzeczce brewkita? Bo z przygotowanego na brewkit 1,7l slodu plynnego 120gram dalem drozdzom. Czytam 3 raz i dalej nie mogę dojść o co koledze chodzi. Po pierwsze chyba chodzi Ci o ekstrakt słodowy, a nie słód. Musisz być konketniejszy. Czyli rozumiem, że zaplanowałeś 1,7l ekstraktu słodowego , 120g dałeś do startera z tej "puli"? Oczywiście, że starter się do Twojego ekstraktu nie wlicza. 4 minuty temu, amator lagera napisał: Czy starter slabo wyszedl i nie namnozyłem nic ponad populacje w zakupionej fiolce? Niestety, nikt tego nie wywróży. Coś na pewno namnożyłeś, ale na pewno nie tyle co przy mieszadle. Z racji, że tutaj 3 godziny temu, amator lagera napisał: Tak mieszam co 1,5h z przerwą na spanie.? sobie żartowałeś, to juz nie wiem czy mieszałeś i z jaką intensywnością. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 57 minut temu, amator lagera napisał: Czy starter slabo wyszedl i nie namnozyłem nic ponad populacje w zakupionej fiolce? Ja leję w butelkę pet i w wolnych chwilach co jakiś czas sobie trzącham ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Jeśli zrobiłeś tak jak @Suchejroonapisał (z 1,7kg odlałeś część ekstraktu na starter), a do brzeczki zadasz pozostałe ~1,5kg, to nic wielkiego się nie stanie. Ekstrakt początkowy brzeczki będzie miał te 0,5-1blg mniej, co jest wręcz pomijalnym wynikiem przy brewkicie i ekstrakcie. Mógłbyś "nadrobić" ten brakujący ekstrakt przez dosypanie białego cukru, ale to się może wiązać z głębszym odfermentowaniem (bardziej wytrawne piwo) oraz niechcianymi aromatami. Jeśli nie masz kolejnego ekstraktu, to olej. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Cześć wszystkim. Czy używa ktoś tego produktu do dezynfekcji? Strasznie się to to pieni i po dezynfekcji wiadro było pełne piany. Płukanie nie ma sensu bo dezynfekcje szlag trafi. Chyba zostawię to do doraźnej dezynfekcji spryskiwaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Cześć, Był już taki temat: Pozdrawiam, Paweł. zasada i Krzywonos Jerzy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 5 hours ago, Krzywonos Jerzy said: Czy używa ktoś tego produktu do dezynfekcji? Strasznie się to to pieni i po dezynfekcji wiadro było pełne piany. O to właśnie chodzi żeby się pieniło, bo piana dezynfekuje. Potrzeba mniej wody i piana wejdzie w różne zakamarki. Jeśli tego nie chcesz to jest alternatywny produkt (taki sam skład aktywny, ale bez środka spieniającego) - Saniclean. Również produkcji FiveStar (podobnie jak starsan czy PBW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 To dobry produkt żeby zdezynfekować sprzęt po warzeniu, ale przed warzeniem muszę długo czekać aż piana zniknie. No nic wrócę do OXI, a tego będę używał po warzeniu i doraźnie w sprayu. Dzięki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się