fotohobby Opublikowano 7 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 Tak, choć jak masz piwnicę, może być w temp piwnicznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 7 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 (edytowane) Mam problem i szukam przyczyny. Moje drugie z kolei piwo wpływa z butelek po otwarciu. Pierwszym był braggot, drugie to świerkowe. Inne drożdże, inny sprzęt do warzenia. Butelki myte i po dezynfekcji (chociaż dezynfekcja Oxi, zastanawiam się, czy następne nie dezynfekować coobra vwp, bo mam do mycia kotła). Nagazowanie było z refermentacji syropem cukrowym. Jedno do poziomu 2,2, drugie 2,5. Po tygodniu, dwóch wszystko było w porządku, potem nagle wylatuje. Trzymam butelki w komórce lokatorskiej, na piętrze. Na pewno jest tam temperatura niższa niż w domu, ale i tak dosyć spora, aby ciepło z upałów się tam dostało. Zakładam, że infekcji brak, piwa smakują tak jak miały smakować. Czy jest to możliwe, że przechowywanie w takim cieple to powoduje? Czy jeśli nagazuję sztucznie i przeleję do butelek to efekt będzie inny? Edytowane 7 Lipca 2024 przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 (edytowane) Źródło gazu (butla lub refermentacja) nie ma znaczenia, o ile wyliczenia są prawidłowe. Najbardziej prawdopodobne moim zdaniem jest to, że piwo dofermentowuje w butelkach, co może być skutkiem zbyt szybkiego butelkowania lub infekcji. Postawiłbym na lepszą dezynfekcję. Osobiście polecam Star San. Nie używałbym w browarze domowym środków opartych o chlor/wybielacze. Niby się da, ale jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak, a są prostsze metody. Edytowane 7 Lipca 2024 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 Wysoka temperatura sprzyja wzrostowi ciśnienia - więcej gazu wytrąca się z cieczy. Schładzaj przed otwarciem, a najlepiej przechowuj w lodówce. Albo mniej gazuj. Oczywiście po wyeliminowaniu tego o czym pisał przedmówca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 Mam problem i szukam przyczyny. Moje drugie z kolei piwo wpływa z butelek po otwarciu. Pierwszym był braggot, drugie to świerkowe. Inne drożdże, inny sprzęt do warzenia. Butelki myte i po dezynfekcji (chociaż dezynfekcja Oxi, zastanawiam się, czy następne nie dezynfekować coobra vwp, bo mam do mycia kotła). Nagazowanie było z refermentacji syropem cukrowym. Jedno do poziomu 2,2, drugie 2,5. Po tygodniu, dwóch wszystko było w porządku, potem nagle wylatuje. Trzymam butelki w komórce lokatorskiej, na piętrze. Na pewno jest tam temperatura niższa niż w domu, ale i tak dosyć spora, aby ciepło z upałów się tam dostało. Zakładam, że infekcji brak, piwa smakują tak jak miały smakować. Czy jest to możliwe, że przechowywanie w takim cieple to powoduje? Czy jeśli nagazuję sztucznie i przeleję do butelek to efekt będzie inny?Następnym razem zrób nagazowanie 1.5 i 1.8Wywal oxi i kup starsan.Chmieliłeś na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 8 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 6 godzin temu, INTseed napisał(a): Chmieliłeś na zimno? Nie, pogadałem wczoraj ze znajomymi i mam dwie opcje - albo nie zakończona fermentacja (w obu przypadkach nie spadało już ekstrakt, ale może drożdże po prostu miały pauzę), albo infekcja (mało prawdopodobne, ale kupię sanipro dla pewności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 10 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2024 W dniu 6.07.2024 o 22:37, kuba929 napisał(a): Niestety dopadł mnie hop creep w swojej neipe, nie wiem czy to wina jednego z chmieli (vic secret) którego nigdy wcześniej nie używałem czy poprostu zbyt dużego chmielenia na zimno. Istnieje możliwość, że to zniknie w butelkach za 2-3 tygodnie? Jednak pomyliłem określenia, mam hop burn, a nie hop creep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 Hejo. Miałem plan zrobienia prostego piwa z brewkitu w piwnicy (porter), ale niestety była tam jakaś awaria i zalało nas lekko wodą, i temperatura teraz wynosi tam lekko poniżej 22 stopni. Czy jest sens/możliwość nastawienia czegoś w takiej temperaturze? Pytam tutaj zamiast szukać po ofertach na allegro, bo zakładam, że sprzedawca będzie zawyżać temperatury żeby sprzedać więcej puszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 @socioljakikolwiek zasyp/puszke weźmiesz dobierz drożdże dające dobre rezultaty w ponad 20°C. Jesli schłodzić brzeczkę dobrze poniżej 20 (16°C) to moze być sporo takich szczepów (tak różnych w efekcie jak Nottingham i Farmhouse - oba lalbrew). Jeśli ciepla brzeczka i cieple otoczenie to lepiej Kwejki. Vossy sa najbardziej dostępne. sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 @zasadaDzięki. Mógłbym ją bez problemu schłodzić, problem byłby z utrzymaniem tak niskiej temperatury, bo nie mam niczego żeby ją schładzać. Widziałem tutaj post, że można zrobić prowizoryczną chłodziarkę ze steropianu i butelki zmrożonej wody, ale to nie na pierwszą próbę. Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie drożdży. Warto korzystać z tych z brewkitu czy kupić osobne, te które poleciłeś? Bo widzę, że np. w stoutach podają wyższą temperaturę, to może mógłbym skorzystać z tych dołączonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 Na pierwszy raz to skorzystaj z tych dołączonych. Można zrobić na nich dobre piwo, tylko trzeba poprawnie prowadzić fermentację. Pierwsze i tak zawsze smakuje. P.S. to co piszą na brewkitach to i tak nieprawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 4 minutes ago, wizi said: Na pierwszy raz to skorzystaj z tych dołączonych. Można zrobić na nich dobre piwo, tylko trzeba poprawnie prowadzić fermentację. Pierwsze i tak zawsze smakuje. P.S. to co piszą na brewkitach to i tak nieprawda. @wizi Czyli ryzykować i spróbować zrobić tego 'portera' w lekko wyższej temperaturze? i mógłbyś rozwinąć co tam piszą nieprawdziwego? co prawda drugie piwko (o ile będę je robił) planuję robić już na ziarnach, ale zawsze dobrze wiedzieć coś więcej o tych brewkitach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 [mention=6746]wizi[/mention] Czyli ryzykować i spróbować zrobić tego 'portera' w lekko wyższej temperaturze? i mógłbyś rozwinąć co tam piszą nieprawdziwego? co prawda drugie piwko (o ile będę je robił) planuję robić już na ziarnach, ale zawsze dobrze wiedzieć coś więcej o tych brewkitachKup sobie jakieś kveiki. Np. Lutra. Ma w miarę czysty profil. Do tego wsyp gips. I jedziesz z temperaturą 22+. Nawet nie musisz wynosić fermentora do piwnicy.Na Facebooku kanał kveik polska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 A czemu gips? 1 minutę temu, INTseed napisał(a): Kup sobie jakieś kveiki. Np. Lutra. Ma w miarę czysty profil. Do tego wsyp gips. A czemu gips? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 A czemu gips? A czemu gips?Mniej zakwaszają piwo wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 4 godziny temu, sociol napisał(a): mógłbyś rozwinąć co tam piszą nieprawdziwego? Zawyżają temperaturę fermentacji, zalecają przelewanie na cichą lub butelkowanie po 7 dniach. 4 godziny temu, sociol napisał(a): Czyli ryzykować i spróbować zrobić tego 'portera' w lekko wyższej temperaturze? i Zrób lodówkę styropianową. Albo schłódź brzeczkę ile dasz radę, najlepiej do 15-16 stopni, dobrze napowietrz i zadaj drożdże. Pierwsze kilka dni jest najważniejsze. Możesz też wstawić wiadro do miski z wodą i dorzucać lodu. Jest sporo chałupniczych sposobów chłodzenia. Ja swoje pierwsze 4 piwa zrobiłem z drożdży z brewkitu. Byłem zadowolony. Nie pamiętam od którego zmajstrowałem lodówkę. Kontrola temperatury fermentacji jest kluczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 (edytowane) 4 godziny temu, INTseed napisał(a): 4 godziny temu, Łachim napisał(a): A czemu gips? A czemu gips? Mniej zakwaszają piwo wtedy. Gips o ile mi wiadomo raczej delikatnie obniża pH, przynajmniej na etapie zacierania. Żeby zbuforować obniżenie można pójść bardziej w kierunku węglanu wapnia (kredy). Edytowane 20 Lipca 2024 przez Łachim INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2024 Gips o ile mi wiadomo raczej delikatnie obniża pH, przynajmniej na etapie zacierania. Żeby zbuforować obniżenie można pójść bardziej w kierunku węglanu wapnia (kredy).A no fakt. Dobrze że sypałem gips do ipek Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 Mam pytanie na rok 2024 Bo zaopatruję się hurtowo. Który ekstrakt daje lepsze odfermentowanie: jasny wes, czy jasny bruntal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 Ja bym poszedł w bruntala. Ale tylko dlatego że to czeski produkt. Odfermentowania nie znam. Może podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2024 9 godzin temu, INTseed napisał(a): Ja bym poszedł w bruntala. Ale tylko dlatego że to czeski produkt. A ja w WES, bo to polski produkt. Trzeba wspierać polski biznes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 30 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Brewkit i nieszczelne wiadro. W instrukcji nie ma polecenia zlewania na cichą, ale zastanawiam się czy tego i tak nie zrobić właśnie ze względu na ten nieszczelny pojemnik fermentacyjny (fermentacja idzie dobrze, zrobiła się fajna piana ale w rurce jest niestety cicho). Co myślicie? Robię portera bałtyckiego z gozdawy. Pewnie panikuję bo powinna się i tak zrobić poduszka, ale wolę zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 (edytowane) Jak nie masz nieszczelności, przez którą wleci muszka, to zostaw tak jak jest. Edytowane 30 Lipca 2024 przez wizi sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Jak wybrać "ten jeden" przepis na piwo? Zrobiłem swojego piewszego portera z gotowych puszek i teraz chciałbym się zabrać za coś bardziej wymagającego, ale jest tyle tych przepisów, że nie wiem za który się zabrać. Jest gdzieś jakiś spis najbardziej podstawowych receptur? Znowu myślę nad porterem albo stoutem, bo te drugie mogą (chyba?) fermentować w wyższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 (edytowane) Zacznij od prostych zasypów. Stout jest niezły na początek. Źródła warte polecenia: 1. Receptury z wiki.piwo.org 2. Receptury Jamila Zainascheffa z Brewing Classic Styles (co najmniej część była też w BYO) No i oczywiście forum Przy tych temperaturach bez lodówki możesz się też zainteresować kveikami. Z technik na początek zdecydowanie BIAB. Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez Łachim sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się