Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.02.2021 o 23:38, x1d napisał:

Będzie spalenizna.

Zaspy 30% carafa II 70% pale ale. Wyszedł ciężki stout, ale pijalny. Jestem ciekaw czy z czasem zniknie paloność i wędzonka a wyjdzie więcej chmielu i słodowości. Puki co eksperyment całkiem udany. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Prośba o inspirację :)

Otrzymałem FM Irlandzkie Ciemności, w celu rozkręcenia ich uwarzyłem Bursztynowe APA i teraz zastanawiam się co począć z nimi dalej. Z ciemnych piw mam zapas Portera Bałtyckiego i RISa.

Wytrawne stouty nie cieszą się u mnie powodzeniem.

Cóż więc zrobić na tych drożdżach ?

Mam słody:  pilzneński, monachijski, wiedeński, pale ale, CaraRuby,  Special W, Carafa II, jeczmień palony i słód czekoladowy ciemny

Chmiele niemieckie, angielskie i nowofalowe

Chodzi mi po głowie Robust Porter - generalnie coś w co nie byłoby zbyt wytrawne, ale też nie jakiś karmelowy ulepek.

Może jakieś (irlandzkie :) ) propozycje ?

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie tak, stanęło więc na:
 

Rogue_Shakespeare_Stout_label_Liquorscan

 

ROGUE ALES SHAKESPEARE STOUT

(19 L, all-grain) OG = 1.060 FG = 1.016 IBU = 60 SRM = 48 ABV = 5.8%

 

Rogue’s Shakespeare Stout is a classic example of the American stout style. Rogue describes it as an ebony-colored beer with a rich, creamy head; earthy flavor; and a mellow, chocolaty finish.

 

INGREDIENTS:

  • (4 kg) Great Western pale malt (2 °L)
  • (0.61 kg) flaked oats (2 °L)
  • (0.66 kg) Briess chocolate malt (350 °L)
  • (0.61 kg) crystal malt (120 °L) 3.17 oz.
  • (90 g) black barley (500 °L) 12.8 AAU
  • Cascade hops (60 min.) (2 oz./57 g at 6.4% alpha acids) 7.2 AAU Cascade pellet hops (15 min.) (1.13 oz./32 g at 6.4% alpha acids)
  • Wyeast 1764 (Rogue Pacman) or Lallemand Nottingham Ale yeast 
  • (150 g) dextrose (if priming)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, w trakcie warzenia urwało mi się ucho od fermentora podczas przelewania do gara po filtracji i 15 litrów brzeczki wylało się na podłogę...
Nie poddaję się jednak i zastanawiam się co mógłbym uwarzyć (najlepiej 20 litrów) z:
1.4kg Pale ale
4.5kg monachijski Typ I
0.2kg Caramunich (R) typ III

Jeśli chodzi o chmiel to mam po 100g: Citra, Zeus, Amarillo, Simcoe.

Drożdże FM52 od czwartkowego wieczora na mieszadle.

Zastanawiam się nad SMASH monachijski + Citra. Ma to sens?

Edytowane przez ravb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.05.2021 o 12:56, ravb napisał:

w trakcie warzenia urwało mi się ucho od fermentora podczas przelewania do gara

Możesz podać więcej szczegółów jak do tego doszło? Koszmar 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urywa się właśnie ta rączka czyli miejsce na rękę też ostatnio pękł mi ten kawałek plastiku na szczęście nic nie rozlałem ale ostry pęknięty plastik pokaleczył mi dłoń. Fermentor 33l przezroczysty. Też w momencie przelewania czyli przechylania fermentora. Teraz służy już jak pojemnik na słód.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi też ostatnio nadpękł fermentor w tym miejscu. Ale to moja wina podniosłem wiadro z ponad 22 litrami wody trzymając za jedno ucho. Urwać się nie urwało ale następnej takiej akcji nie wytrzyma, pewnie też pójdzie do przechowywania słodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 hours ago, Jancewicz said:

Możesz podać więcej szczegółów jak do tego doszło? Koszmar 

Podniosłem fermentor za oba uchwyty i chciałem przechylić, żeby przelać bezpośrednio do gara. 23 litry brzeczki w przezroczystym, 33-litrowym fermentorze. 

 

1 hour ago, Koora said:

@ravb Urwał się Tobie pałąk, kabłąk? czy jak kto tam zwie?

Bo w tych wiadrach do fermentacji nie dają uchwytów bo nie sa w stanie zbyt długo wytrzymać.

To co widać na zdjęciu, było tak a jest tak :)

 

2021-05-09-1.jpeg.06796a6fb6209df239c2070b82aa8de2.jpeg2021-05-09.jpeg.82b78b4de976a8421086cb0cfe30af0a.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Mibor napisał:

Mi też ostatnio nadpękł fermentor w tym miejscu. Ale to moja wina podniosłem wiadro z ponad 22 litrami wody trzymając za jedno ucho. Urwać się nie urwało ale następnej takiej akcji nie wytrzyma, pewnie też pójdzie do przechowywania słodu.

 

Chciałbym to zobaczyć, jak podnosisz ponad 22kg jedną ręką i nie rozlewasz???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, kiwitom napisał:

 

Chciałbym to zobaczyć, jak podnosisz ponad 22kg jedną ręką i nie rozlewasz???

Wiadro było zamknięte, stała w nim przygotowana wcześniej woda do wysładzania, wiec nic się nie rozlewa nawet jak się przechyli trochę. Po za tym raczej duży jestem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

@primordialZ palonym jęczmieniem to prędzej Ci wyjdzie American Stout, niż Black IPA. Do BIPA używaj ciemnych, które raczej nie wnoszą dużo paloności, najlepiej bez łuski jak carafy special lub czekoladowy pszeniczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

 

Chciałbym zrobić Polish Pale Ale na 20litrów (moja 5 warka więc proszę o wyrozumiałość)   proszę o poradę czy dobrze to kombinuję:

 

3kg Pale Ale (viking malt)

1kg Karmelowy (viking malt)

0.5kg pszeniczny jasny (Bestmalz)

 

Chmiele: Lubelski 40g, Marynka 40g, Oktawia 30g

Drożdże Fermentis S-04

 

Pytania:

1. czy nie za dużo karmelowego słodu?

2. czy ilość gramów chmieli jest dobra czy nie za dużo?

3. W którym momencie dać Oktawie ?

4. Zacierać 63* przez 20min, 72* przez 40min, 78* przez 10 min ?

5. Chmielenie: Marynka 60min, Lubelski 20min, co z Oktawią ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, mirooosss napisał:

1. czy nie za dużo karmelowego słodu?

za dużo - zmniejsz do 5% zasypu, w to miejsce daj pale ale

 

8 minut temu, mirooosss napisał:

2. czy ilość gramów chmieli jest dobra czy nie za dużo?

chmielu nigdy na dużo :-)

 

9 minut temu, mirooosss napisał:

3. W którym momencie dać Oktawie ?

na aromat

 

10 minut temu, mirooosss napisał:

4. Zacierać 63* przez 20min, 72* przez 40min, 78* przez 10 min ?

ok, choć równie dobrze możesz 60 min w 67, 10 min w 78 stopniach

 

16 minut temu, mirooosss napisał:

5. Chmielenie: Marynka 60min, Lubelski 20min, co z Oktawią ?

lubisz mega goryczkę? Jak nie to zmniejsz Marynkę do 20g. Lubelski i Oktawia po 10g na ostatnie 15 min, reszta na 0 min lub whirlpool.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo karmelu - dałbym w przedziale 0,1-0,4kg.

Chmielu nie jest za dużo, ale przemyślałbym schemat chmielenia - na oko wyjdzie goryczka w okolicy 60 IBU, wysoka, jak na lekkie piwo. Wrzuć w jakiś kalkulator i celuj w okolice 30-40 IBU. Marynka na goryczkę jest ok, tylko pewnie nie w całości (resztę możesz dodać np. po wyłączeniu palnika). Lubelski przesunąłbym na 10-15 minut. Oktawia również może być po wyłaczeniu palnika.

Zacieranie może być w takim schemacie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, punix napisał:

Za dużo karmelu - dałbym w przedziale 0,1-0,4kg.

Chmielu nie jest za dużo, ale przemyślałbym schemat chmielenia - na oko wyjdzie goryczka w okolicy 60 IBU, wysoka, jak na lekkie piwo. Wrzuć w jakiś kalkulator i celuj w okolice 30-40 IBU. Marynka na goryczkę jest ok, tylko pewnie nie w całości (resztę możesz dodać np. po wyłączeniu palnika). Lubelski przesunąłbym na 10-15 minut. Oktawia również może być po wyłaczeniu palnika.

Zacieranie może być w takim schemacie.

Możesz jeszcze podpowiedzieć gdybym chciał zamienić drożdże na płynne (chce spróbować pierwszy raz ich użyć) z marki White Labs lub innej to polecisz coś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mirooosss napisał:

Możesz jeszcze podpowiedzieć gdybym chciał zamienić drożdże na płynne (chce spróbować pierwszy raz ich użyć) z marki White Labs lub innej to polecisz coś ?

 

Mogą być California Ale, jak napisał wyżej Łachim, albo San Diego Super (Whitelabs) czy np. Denny's Favourite (Wyeast).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
58 minut temu, LewySierpowy napisał:

chcę coś bez chmielenia na zimno - bardziej zależy mi na aromacie niż na goryczce.

Pochmiel trochę na goryczkę (albo nie), a resztę daj na hopstand. Sprawdź w kalkulatorze, bo topaz ma chyba wysoki % ak.

10% carapilsa będzie mocno słodkie, choć zależy też od drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, x1d napisał:

Pochmiel trochę na goryczkę (albo nie), a resztę daj na hopstand. Sprawdź w kalkulatorze, bo topaz ma chyba wysoki % ak.

10% carapilsa będzie mocno słodkie, choć zależy też od drożdży.

Wg mnie 10% jest praktycznie nieodczuwalne.

Ostatnio zrobiłem 20% carapils - 80% pilznenskiego, IBU 40, FM Bawarska Dolina i dopiero wówczas poczułem różnicę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.