Suchejroo Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 1 godzinę temu, Roman1988 napisał: OK, dzięki za info. A nowe wiadra też ługowalibyście prewencyjnie przed pierwszym użyciem? I jeszcze pytanie, czym najlepiej spłukać sodę kaustyczną? Wystarczy dużo wody, czy lepiej użyć do neutralizacji jakiegoś kwasu, np. kwasku cytrynowego? Woda i kwasek. Ja dwa razy ciepłą płuczę, raz zimną i na koniec roztwór z kwaskiem cytrynowym Roman1988 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 2 godziny temu, josephson napisał: Ług możesz przechowywać długo i stosować wiele razy. Wymieniać go dopiero jak przestanie być "śliski", albo jak niektórzy radzą zmieni kolor na ciemniejszy. ja mierze ph i tylko tym sie sugeruje. jesli myjesz duzo syfu to kolor zmieni szybko co nie znaczy ze nie jest skuteczny 2 godziny temu, Roman1988 napisał: Gdzieś czytałem, że stałe stosowanie ługu, to jak strzelanie do komara z armaty, ale jestem w stanie oczywiscie to robić byleby nie było tej wady ja lug stosuje zawsze (od ostatniej infekcji) i nie miałem infekcji od ponad 20 warek wydaje mi sie ze tez zalezy gdzie i jak przechowujesz sprzet wg mnie woda+plyn + lug + starsan to niezastąpione połączenie 2 godziny temu, Roman1988 napisał: OK, dzięki za info. A nowe wiadra też ługowalibyście prewencyjnie przed pierwszym użyciem? I jeszcze pytanie, czym najlepiej spłukać sodę kaustyczną? Wystarczy dużo wody, czy lepiej użyć do neutralizacji jakiegoś kwasu, np. kwasku cytrynowego? zawsze luguje przed 1 uzyciem ja stosuje 2x woda + starsan na koniec Roman1988 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Ile kwasku cytrynowego na 1l wody?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Ile kwasku cytrynowego na 1l wody?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu TapatalkaWszystkie inf macie tutaj.https://www.piwo.org/forums/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/#comment-298567Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Robert87 i Roman1988 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 3 godziny temu, leonzn napisał: ja stosuje 2x woda + starsan na koniec Tylko jeśli ktoś się nie zaopatrzył wcześniej w StarSan to teraz może być problem chyba, że zamiennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman1988 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zrobiłem piwo w nowych fermentorach odkażając je wcześniej sodą kaustyczną. Jak się uda, to znaczy, że najpewniej problem leżał w zainfekowanym sprzęcie. Spróbuję wtedy "odzyskać" pozostałe wiadra długotrwałym ługowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butters91 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Myślicie, że coś z tą warka nie tam? Przelałem kilka dni temu na cichą Żytnie z ekstraktów, drożdże Us-05. Widać małe kawałki piany i delikatna mgiełke na powierzchni. W smaku i zapachu raczej normalne. Czy to może być błonka od twardej wody? Używałem kranówki. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez butters91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 1 godzinę temu, butters91 napisał: Myślicie, że coś z tą warka nie tam? Przelałem kilka dni temu na cichą Żytnie z ekstraktów, drożdże Us-05. Widać małe kawałki piany i delikatna mgiełke na powierzchni. W smaku i zapachu raczej normalne. Czy to może być błonka od twardej wody? Używałem kranówki. Powiedziałbym, że musiałbyś mieć bardzo twardą wodę... Według mnie to niestety może być infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 W dniu 8.12.2019 o 14:32, butters91 napisał: Myślicie, że coś z tą warka nie tam? Przelałem kilka dni temu na cichą Żytnie z ekstraktów, drożdże Us-05. Widać małe kawałki piany i delikatna mgiełke na powierzchni. W smaku i zapachu raczej normalne. Czy to może być błonka od twardej wody? Używałem kranówki. Infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ejjo Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Witam Was drodzy piwowarzy. Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam. Tym razem mam jednak problem. Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły. Po 2 tygodniach bez przelewania wygląda to tak: https://naforum.zapodaj.net/576b9f9aa3c9.jpg.html Pomiędzy pecherzykami jest jakiś nalot, który tworzy "korzuch"? To infekcja? Wylać to? Zasady higieny takie jak do tej pory, chemia ta sama. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Infekcja. Czy wylać? - musisz sam zdecydować, część osób na forum uważa, że jeżeli w smaku i aromacie OK to butelkować i kontrolować co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 45 minut temu, ejjo napisał: https://naforum.zapodaj.net/576b9f9aa3c9.jpg.html Pomiędzy pecherzykami jest jakiś nalot, który tworzy "korzuch"? To infekcja? Wylać to? Zasady higieny takie jak do tej pory, chemia ta sama. Infekcja. Schemat postępowania na końcu tego wpisu: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Tak wygląda moje pierwsze piwo po trzech tyg fermentacji. Jest ok czy niepokoić się czymś? Korzuszek wygląda na drożdże oblepione chmielem (chmielilem na zimno bez przelewania na cichą) ale martwi mnie ta błonka. Podobna ktoś tu kiedyś pokazywał i stwierdziliscie że infekcja. Pachnie i smakuje ładnie. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 4 minuty temu, rs.juszczak napisał: Tak wygląda moje pierwsze piwo po trzech tyg fermentacji. Jest ok czy niepokoić się czymś? Korzuszek wygląda na drożdże oblepione chmielem (chmielilem na zimno bez przelewania na cichą) ale martwi mnie ta błonka. Podobna ktoś tu kiedyś pokazywał i stwierdziliscie że infekcja. Pachnie i smakuje ładnie. Taka błonka może być też od twardej wody, bardziej niepokojące te bomble po prawej o góry. Ale skoro smak i aromat bez zarzutu to nie panikowałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 To infekcja panie, ale taka spokojna. Zabutelkuj jeżeli w smaku i zapachu piwko jest bez zarzutu i spijaj szybko. Po 1-2 miesiącach od butelkowania może zacząć kwaśnieć. Wiem, bo ostatnio miałem coś podobnego w moim APA. Jest jeszcze jedno wyjście i można wylać w kanał :) Jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Safale us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Cześć chciałbym się jeszcze upewnić czy widzicie infekcje? Drożdże US-05 odfermentowały z 12 do 3. Spróbowałem i wyszło dobre, więc raczej zabutelkuję. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Wg mnie to infekcja. Jak póki co nic nie wyczuwasz to butelkuj i obserwuj. Licz się z tym, że może być do szybkiego spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Ja nie miałem jeszcze u siebie infekcji, więc trudno mi coś rozpoznać na podstawie zdjęcia. Dodam jednak, że takie białe plamki, które mogą wyglądać jak pleśń to u mnie były po prostu grudkami piany. Dlatego na podstawie tego zdjęcia ja nie widzę niczego niepokojącego. Ale tak jak koledzy napisali - obserwuj, butelkuj i pij. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 No właśnie,też tak myślałem, ale na powiększeniu nie wygląda to na piane, najprościej wyłowić jeden i sprawdzi co to, pleśń się nie rozmyje w dotyku tak jak piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Jak dla mnie to piana i resztki drożdży.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Pewnie tak, ta góra zdjęcia nie wygląda za dobrze, jakiś taki film tam jest na tym wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 16 godzin temu, dziedzicpruski napisał: No właśnie,też tak myślałem, ale na powiększeniu nie wygląda to na piane, najprościej wyłowić jeden i sprawdzi co to, pleśń się nie rozmyje w dotyku tak jak piana. Już wrzuciłem chmiele na cichą, więc nie sprawdzę, ale zapamiętam uwagę na przyszłość. Rzeczywiście może to piana, jakoś nigdy nie zwracałem na nią uwagi;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Piana i błona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Po ostatniej Warce wszystkie wężyki i rurki, wraz z drewnianą łyżką i filtratorem z oplotu wrzuciłem do jednego z fermentorow. Miały tam doschnac dlatego nie nakladalem pokrywy. Następnego dnia przykryłem pokrywką ale zostawiłem uchylone. Przed chwilą, po jakichś 10 dniach zauwazylem plamki pleśni na łyżce, średnicy ok 0,5 cm. Łyżka już dogorywa w kominku, a wężyki i resztę gadżetów zamierzam odkazić. Pytanie czy wystarczy im nocka w pirosiarczynie sodu czy muszę już zastosowac coś mocniejszego. Chce mieć pewność że nie będę miał jakiegoś zakażenia w nastepnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się