Mijnheer Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 On 5/17/2023 at 8:06 PM, Nazwa użytkownika said: Widać biofim, infekcja. Czy wylewać? Jeśli pachnie normalnie, nie ma pleśni i smakuje ok to butelkuj. gdzie Twoim zdaniem widać biofilm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Na dole pod chmielem lekko z lewej strony nie widać biofilmu. Widzę go na całej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 W dniu 25.04.2023 o 20:05, punix napisał(a): Wylać zawsze zdążysz - rzadko, bo rzadko, ale infekcja potrafi pójść w ciekawym kierunku. Na pewno trzeba kontrolować stan nagazowania (czytaj wypijać jedno na jakiś czas), żeby nie mieć granatów. A przy okazji, jeśli w pewnym uznasz, że nie nadaje się już do picia - wtedy faktycznie wylać. I polecam porządnie zdezynfekować cały sprzęt - np. NaOH, z odpowiednim zabezpieczeniem oczu i skóry. Kontroluję tę infekcję, była okropna i jest ciut mniej okropna, natomiast bardzo wzrosło nagazowanie. Jak wlewam 100ml do szklanki, to nie widać od boku cieczy w szklance tylko samą pianę, która z czasem odpada, aby pojawiła się ciecz. Czy takie nagazowanie jest już niebezpieczne, czy jeszcze daleko do granatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Ciężko powiedzieć jednoznacznie - dużo zależy od tego, czy piwo jest schłodzone, w jaki sposób wlewasz itp. Aczkolwiek pomyślałbym o odgazowaniu butelek albo w ogóle szybkiej utylizacji warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Witam dzisiaj po 7 dniach fermentacji otworzyłem pokrywę do sprawdzenia piwka z 12 zeszło na 4 zapach chmielowy smak przyjemny ale na górze widać takie ala płatki. Za 2 dni będę sprawdzić czy spada blg czy zostaje na 4 i wtedy mogę dodać kolejne zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 4 minuty temu, Cobrex napisał(a): Witam dzisiaj po 7 dniach fermentacji otworzyłem pokrywę do sprawdzenia piwka z 12 zeszło na 4 zapach chmielowy smak przyjemny ale na górze widać takie ala płatki. Za 2 dni będę sprawdzić czy spada blg czy zostaje na 4 i wtedy mogę dodać kolejne zdjecie To drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Dzięki za info bo to moja 2 Warka i nie byłem pewien. Przed zlewaniem do 2 fermentora to odcedzić normalnie łyżka do wyciągania warzyw czy poprostu zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 40 minut temu, Cobrex napisał(a): zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami Tylko tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobrex Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 2 godziny temu, Cobrex napisał(a): Dzięki za info bo to moja 2 Warka i nie byłem pewien. Przed zlewaniem do 2 fermentora to odcedzić normalnie łyżka do wyciągania warzyw czy poprostu zlewać po między osadem dolnym a górnymi drożdżami Zostaw na bez otwierania w tym samym fermentorze na kolejny tydzień, chyba, że ewentualnie chcesz zbierać drożdże i chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 infekcja? pale ale w 20 stopniach, po 4 tygodniach 4blg, 19l z 2 puszek ekstraktu bruntal i godzinne chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Jeszcze nie ale prosisz sie o kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 (edytowane) 12 minut temu, anteks napisał(a): Jeszcze nie ale prosisz sie o kłopoty No to rozlewam. Przy 4blg, dla bezpieczenstwa ustawic nagazowanie na 2,2 ? Totalnie nie wiem czemu znów się przypałętało. Jedyna opcja to osłabiony starsan który dostałem w lutym już rozrobiony w wodzie destylowanej. Edytowane 3 Czerwca 2023 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 45 minutes ago, amator lagera said: Jedyna opcja to osłabiony starsan który dostałem w lutym już rozrobiony w wodzie destylowanej. Starsan da radę. Osad to kamień który wytrącił się z wody. O kłopoty się prosisz, bo to wiadro tak otwierasz bez potrzeby. Wypuszczasz CO2, wpuszczasz tlen i wszystko co w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 9 minut temu, Jankasper napisał(a): Starsan da radę. Osad to kamień który wytrącił się z wody. O kłopoty się prosisz, bo to wiadro tak otwierasz bez potrzeby. Wypuszczasz CO2, wpuszczasz tlen i wszystko co w powietrzu. Rozlewam ziomuś, zachowałem 4 tyg. wstrzemięźliwości od ruszania wiadra do tej pory Martwi troche to blg, więc dam mniejsze nagazowanie (tak zeby gdyby dofermentowalo sie nieco to nie wyszły granaty) 😀 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżonydżon Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, Chciałbym kogoś bardziej doświadczonego poprosić o pomoc. To moja 4 warka więc nie mam jeszcze zbyt dużo doświadczenia. Przeczytałem wszytkie możliwe strony o infekcjach i dalej nie jestem w 100% pewny czy to infekcja czy nie... Piwo 18BLG, zeszło do 5 w ciągu tygodnia, było gotowane z cynamonem (tłuszcz). Taki stan rzeczy utrzymuje się od około tygodnia, nie przybiera na sile (film który widać jest stałej wielkości), w smaku nie wydaje się zakażone... Będę wdzięczny za sugestie Edytowane 5 Czerwca 2023 przez dżonydżon Źle po liczone warki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Cześć. Jak dla mnie niestety infekcja. U dołu szczególnie widać biofilm. Opcje masz trzy: - wylać, - jeśli smakuje szybko spjać (choć ryzykowne), - zamknąć i zostawić na pół roku, może wyjdzie jakiś fajny kwasik (też ryzykowne). Po co otwierałeś po tygodniu? 18 Blg to na pewno nie tydzień fermentacji. Pewnie wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Jeżeli z tłuszczem to ten "biofilm" to może być tłuszcz. Niech się wypowiedzą mądrzejsi co robili piwa z takimi dodatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżonydżon Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 19 godzin temu, Paweł76 napisał(a): Cześć. Jak dla mnie niestety infekcja. U dołu szczególnie widać biofilm. Opcje masz trzy: - wylać, - jeśli smakuje szybko spjać (choć ryzykowne), - zamknąć i zostawić na pół roku, może wyjdzie jakiś fajny kwasik (też ryzykowne). Po co otwierałeś po tygodniu? 18 Blg to na pewno nie tydzień fermentacji. Pewnie wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni. Pozdrawiam, Paweł. Masz rację, po tygodniu to za wcześnie - z tym się pospieszyłem. Opadła cała piana z fermentacji burzliwej i ciekawość wzięła górę plus chciałem sprawdzić BLG bo do piwa mają też iść płatki dębowe (porter z cynamonem i płatkami) @Kronelius, właśnie dlatego poprosiłem o pomoc bo ciężko mi to odróżnić... Na razie zostawiam, zobaczę jak to się będzie rozwijać a może ktoś kto robił piwo z takimi dodatkami się w międzyczasie wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Ten tłuszcz to niby z cynamonu? Bardzo wątpię, przecież w cynamonie prawie nie ma tłuszczu. Dla mnie wygląda na biofilm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 dzikie drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 A ja mam taką ciekawostkę. Piwo generalnie bezalkoholowe, BLG 2 , fermentacja 20 stopni, drożdże piekarnicze Caputo, sypane po powierzchni, po utlenieniu. Białka po zacieraniu za wiele nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżonydżon Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 W dniu 6.06.2023 o 16:49, Łachim napisał(a): Ten tłuszcz to niby z cynamonu? Bardzo wątpię, przecież w cynamonie prawie nie ma tłuszczu. Dla mnie wygląda na biofilm. Ale jednak coś jest dlatego nie miałem pewności. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, potrzymam, poobserwuje i najwyżej wyleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Jakiś czas temu nastawiłem chyba portera i dostał czegoś takiego. Czy to infekcja??? Do tego pachnie jakby rozpuszczalnikiem...... Nie odważyłem się go próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Wygląda na pleśń. Kibel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się