smerf08365 Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 20 minut temu, zasada napisał: W miarę możliwości podgrzej filtrat do 85°C ale jak nie podgrzejesz też nic wielkiego nie będzie. Podgrzany był już do 93 i musiałem przerwać bo dzwonili z przedszkola. Dobrze, że nie zacząłem chmielić. Dzięki za pomoc? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 5 godzin temu, smerf08365 napisał: Podgrzany był już do 93 i musiałem przerwać bo dzwonili z przedszkola. Dobrze, że nie zacząłem chmielić. Dzięki za pomoc? Też nic złego by się nie stało no chyba, że byłoby ryzyko że coś wykipi. Chmiel, który wrzucasz na początek może gotować nawet dłużej niż 60min bo i tak bardziej się nie przetworzy. No chyba, że wrzuciłbyś porcje na aromat. To wtedy musiał być przez telefon wyjaśnić, że nie ma opcji bo właśnie chmielisz ? smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Zebrałem pierwszy raz gęstwę i zaraz będę ją zadawał. Jedno tylko pytanie, zadaję tylko tą pierwszą warstwę do kreski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 @smerf08365 Masz ładną gęstwę. To bez znaczenia skąd weźmiesz. Weź odpowiednią ilość objętościowo. To co masz na górze jest z powietrzem. Dałbym jej trochę więcej - jest mniej gęsta niż ta niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 21 minut temu, Kronelius napisał: @smerf08365 Masz ładną gęstwę. To bez znaczenia skąd weźmiesz. Weź odpowiednią ilość objętościowo. To co masz na górze jest z powietrzem. Dałbym jej trochę więcej - jest mniej gęsta niż ta niżej. Dzieki za pomoc. Ok czyli brać od góry tyle ile trzeba? Nie sugerować się tą ciemną warstwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 20 minut temu, smerf08365 napisał: Dzieki za pomoc. Ok czyli brać od góry tyle ile trzeba? Nie sugerować się tą ciemną warstwą? Ciemna warstwa (pomiędzy bąbelkami a jednolitym) to resztka piwa. Nie przejmuj się tym. Jakby było tego więcej to powiedziałbym, żebyś zlał stare piwo do zlewu. Tutaj masz tego pare ml. smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) Takie pytanie: robię IPA z browamatora, w instrukcji chmielenia pisze: gotować 40 min, 1. partia- w 30 min, 2. w 35 min, 3 - po zakończeniu gotowania - tą trzecią zostawić na fermentację (bez worka), czy wyciągnąć po schłodzeniu brzeczki? i pytanie nr 2: kolejną partię chmielu mam dodać 3-4 dni przed rozlewem, czyli w 4-5 dniu fermentacji - ten chmiel moge w wrzucić w skarpecie do chmielenia (sock hop) czy luzem i potem filtrować? Edytowane 8 Listopada 2022 przez ad2222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 48 minut temu, ad2222 napisał: Takie pytanie: robię IPA z browamatora, w instrukcji chmielenia pisze: gotować 40 min, 1. partia- w 30 min, 2. w 35 min, 3 - po zakończeniu gotowania - tą trzecią zostawić na fermentację (bez worka), czy wyciągnąć po schłodzeniu brzeczki? Nie zostawiać w brzeczce tylko przefiltrować/wyciągnąć woreczek po chłodzeniu. 49 minut temu, ad2222 napisał: i pytanie nr 2: kolejną partię chmielu mam dodać 3-4 dni przed rozlewem, czyli w 4-5 dniu fermentacji - ten chmiel moge w wrzucić w skarpecie do chmielenia (sock hop) czy luzem i potem filtrować? Najlepiej luzem i filtrować później - 3-4 dni przed rozlewem nie oznacza ze w 4-5 dniu fermentacji. Jak fermentacja się kończy lub skończyła wtedy wrzucasz chmiel. Jak Ci będzie fermentować 3 tygodnie bo niedofermentuje to co zrobisz z chmielem co wrzuciłeś w 4-5 dniu? ad2222 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Super, bardzo dziękuję za szybką i merytoryczną odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 Witajcie,Grzeję własnie wodę do zacierania NEIPy.Uzywam wody Primavera o profilu jak w załączniku. Dodawac do tego gipsu piwowarskiwgo? Jest sens? Jesli tak w jakiej ilości na litr?DziękiWysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 Do NEIPA daje się raczej wodę z przewagą chlorków nad siarczanami, więc gips nie ma sensu. Ja bym dodał trochę chlorku wapnia i kwasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Cześć, Mam pytanie. Na działce zostawiłem dwie butle nowe pełne z Co2. Stoją pod altaną, a dzisiaj zapowiadają -15c. Czy coś się może im stać? Nie wiem czy jechać i je chować bo kawałek drogi mam pozdro, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) @CyslavvNie chować, można zostawić. Byle sie nie nagrzały? Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 24 minuty temu, Koora napisał: @CyslavvNie chować, można zostawić. Byle sie nie nagrzały? no do lata to już ich nie będzie dzięki pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Cześć. Chciałbym zadać drożdże suche rozsypując je po powierzchni brzeczki. Po napowietrzeniu brzeczki mam jednak nad brzeczka piękna pianę. Czym sypać drożdże na pianę czy raczej czekać aż piana opadnie? Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) Akurat zacieram słód pszeniczny wędzony dębem z Viking Malt i już godzinę to leży w 68 stopnia (dogrzewam gdy spada do 62), ale ledwo mam 3,5blg z 4,5 kg słodu (4kg pszeniczny, reszta czekoladowy i jęczmień prażony) w ok 30l zacieru. Słód ześrutowany domyślnie przy zakupie, dopiero co otrzymałem. O ile coś się nie zmieniło to słody wędzone są aktywne enzymatycznie. Ktoś miał podobnie? [EDYTA]: jest 6blg, ale opornie to idzie jakoś. Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Wywal ten balingometr, czy czym tam mierzysz, to po prostu niemożliwe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Ewentualnie walnięty termometr, przez co zacierałeś w dziwnych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) Termometr raczej nie. Z całej tej paniki dodałem jeszcze 1,5kg słodu pszenicznego niewędzonego i starałem się zbledować trochę zacier blenderem ręcznym, słód jest wyraźnie teraz w mniejszych kawałkach. Póki co jeszcze stoi to i dogrzewam. Najdłuższe zacieranie w moim życiu Czekam aż próbka się wychłodzi i sprawdzę ostateczne BLG. Balingomierza bym nie podejrzewał, chociaż przyznam, że dałem go do normalnej wody z kranu i pokazywał poziom ponad 0, mniej więcej o 2 stopnie wyżej, tam gdzie zaczyna się czerwone pole. Drugi balingomierz to samo dokładnie. Balingomierze z Browinu. Kupowane w tym samym czasie. Zakładając, że oszukują o te 2 BLG, które mogę uwzględnić w pomiarze to samego balingomierza bym w momencie pisania pierwszego postu nie podejrzewał. Nawet jeśli tam było realnie 5bLG (zamiast 3) to po prostu brzeczka była ledwie słodkawa. Teraz już nie dojdę co było przyczyną. Trochę się wystraszyłem, że jakimś cudem warunki wędzenia słodu pozbawiły go enzymów - w panice przychodzą różne durnowate tłumaczenia sobie świata. Albo faktycznie był kiepsko ześrutowany albo domieszka "normalnego" słodu pomogł. [EDYTA] Schłodzona próbka pokazuje 11 BLG na balingomierzu. Czy jeśli brać poprawkę to realnie jest 13BLG. Chyba się uratowało. Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dargorad Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Witam, musze dokonać nagłego rozlewu z kega do butelek. Rodzaj piwa: amerykańska pszenica, regulator ustawiony na 0.7 bar w temp. 3 C. Problem w tym, ze nie nam trójnika do wężyka gazowego, za to mam drugi regulator i zapasową butle co 2. Czy da radę rozlać w taki sposób, że nalewarkę przeciwciśnieniową podłącze pod drugą butle co 2? Czy wstrzymać się aż trójnik nie dojdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Spokojnie da radę. Rozlałem bez trójnika kilka warek i są równo nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Da radę nawet na jednej butli na upartego, tylko trzeba co chwilę przełączać szybkozłączkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Nie pytajcie jak, ale przez przypadek do zacieru wpadło mi trochę rozpuszczonego w wodzie pirosiarczynu potasu. Ogólnie to z 10g w 0.5l roztworu , wpadło mi może z 50ml. W zacierze nie czuć nic za bardzo siary, ani w zapachu ni w smaku, zaciera się wyraźnie wolniej, ale idzie do przodu i chyba się uda. Pytanie czy w gotowaniu to ma szanse wyparować, zneutralizować się, cokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Raczej tak, chociaż ilość niemała. Ja natomiast sypię profilaktycznie szczyptę pirosiarczynu do wody przed zacieraniem, żeby zneutralizował ewentualny chlor (którego chyba swoją drogą nie powinienem mieć w wodzie, ale co mi tam). Osobiście bym się raczej nie przejmował, gorzej jeśli ktoś ma alergię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi