Krzywonos Jerzy Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Dzięki za rady. Narazie będę się trzymał instrukcji. Zobaczymy co wyjdzie. To mój pierwszy "kwas" choć nie wiem czy to nie nadużycie. Ale od czegoś trzeba zacząć 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Jakie ilości wody dajecie do zacierania i wysładzania robiąc piwo ze 3kg słodu? Chcę zrobić 20l piwa. Słód pale ale i trochę pszenicy. Wysładzam w fermentorze 33l z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Potrzebujesz około 26 l wody łącznie - 20 l na piwo, przynajmniej litr na straty, z 2 l odparowania i 3 l zostanie w młócie. Przy mniejszych zasypach celuję w stosunek wody do słodu bliższy 4:1, łatwiej utrzymać stałą temperaturę podczas zacierania, a później mniej wody trzeba grzać do wysładzania. W tym przypadku potrzebowałbyś 12 l do zacierania i 14 do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Dostałem raport z moich wodociągów, okazało się że PH wody to aż 7,8, co mogłoby wskazywać na jedną z przyczyn mojej niskiej wydajności. Nie mam PH-metru ani pasków, czy istnieje jakiś kalkulator, który np. byłby w stanie podać mi wartości +/- kwasu na konkretną ilość wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 13 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Dostałem raport z moich wodociągów, okazało się że PH wody to aż 7,8, co mogłoby wskazywać na jedną z przyczyn mojej niskiej wydajności. Nie mam PH-metru ani pasków, czy istnieje jakiś kalkulator, który np. byłby w stanie podać mi wartości +/- kwasu na konkretną ilość wody? Są kalkulatory. Paski i tak musisz kupić. Bez tego i tak nie trafisz w punkt. Pamiętaj że słody też zmieniają Ph. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 BeerSmith ma wbudowany dobry kalkulator, który pokrywa się z pomiarem rzeczywistym u mnie. Podeślij zasyp na pw oraz parametry wody, to wrzucę i zobaczymy co wyliczy. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Dostałem raport z moich wodociągów, okazało się że PH wody to aż 7,8, co mogłoby wskazywać na jedną z przyczyn mojej niskiej wydajności. Nie mam PH-metru ani pasków, czy istnieje jakiś kalkulator, który np. byłby w stanie podać mi wartości +/- kwasu na konkretną ilość wody? Sam śrutujesz? ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 16 godzin temu, INTseed napisał(a): Sam śrutujesz? Nie, sklepy mi śrutują. Używam kociołka Cobra CB5, próbowałem już klasycznego śrutowania, grubszego pod kociołek i niewiele to zmienia. Zawsze wychodzę w okolicach 60% wydajności, mimo włączonej pompy i mieszania zacieru 4-5 razy w ciągu godziny. Jak robiłem jeszcze próby jodowe to wychodziły negatywnie, więc tu nie szukałbym problemu. Temperatura się zgadza, góra zacieru zgodnie z odczytami czujnika na dnie. 17 godzin temu, monodem napisał(a): Paski i tak musisz kupić. Bez tego i tak nie trafisz w punkt. Pamiętaj że słody też zmieniają Ph. Paski będą na tyle dokładne, żeby opłacało się ich używać? 16 godzin temu, smola napisał(a): Podeślij zasyp na pw oraz parametry wody, Zaraz napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Zaraz napiszę. Z tego co pamiętam to na kociołku jest gorsza wydajność.Mnie ostatnio o 10% poleciała wydajność. Jak popatrzyłem na słód to dużo było całych ziaren. Zawsze miałem ponad 80%. Zwykły garnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 2 minuty temu, INTseed napisał(a): Z tego co pamiętam to na kociołku jest gorsza wydajność. Jest, bo kociołek jest wysoki i wąski. Mimo wszystko starałem się używać różnych porad co do usprawnienia procesu, jak widać nieskutecznie. W książce Palmera była informacja, że PH powinno być w okolicach 5,2-5,4, w innych wypadkach może pogorszyć wydajność o 5-15%, co by wyjaśniało mój problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Jest, bo kociołek jest wysoki i wąski. Mimo wszystko starałem się używać różnych porad co do usprawnienia procesu, jak widać nieskutecznie. W książce Palmera była informacja, że PH powinno być w okolicach 5,2-5,4, w innych wypadkach może pogorszyć wydajność o 5-15%, co by wyjaśniało mój problem. Kup ph meter na aliexpresie. Musisz go skalibrować.Możesz też wlać na czuja np. małą łyżeczkę i zobaczyć. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 18 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Dostałem raport z moich wodociągów, okazało się że PH wody to aż 7,8, co mogłoby wskazywać na jedną z przyczyn mojej niskiej wydajności. Nie mam PH-metru ani pasków, czy istnieje jakiś kalkulator, który np. byłby w stanie podać mi wartości +/- kwasu na konkretną ilość wody? https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ do tego paski o zakresie 4.5-6.5 ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Z tego co pamiętam to na kociołku jest gorsza wydajność.Mnie ostatnio o 10% poleciała wydajność. Jak popatrzyłem na słód to dużo było całych ziaren. Zawsze miałem ponad 80%. Zwykły garnek.Sorki że wtrące pytanie Czyli lepszy keg przerobiony na kadź zacierną? czy wydajność jest taka sama jak w kociołku ( automacie ) i różnica jest tylko między zwykłym garem a kadzią z kega/kociołku takim kupnymWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Sorki że wtrące pytanie Czyli lepszy keg przerobiony na kadź zacierną? czy wydajność jest taka sama jak w kociołku ( automacie ) i różnica jest tylko między zwykłym garem a kadzią z kega/kociołku takim kupnymWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu TapatalkaNie mam pojęcia. Ja liczę wydajność u siebie na zwykłym garnku.Masz małą wydajność dosyp słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 (edytowane) Rozwodniłem dolniaki saflager S-189 w temperaturze 27 stopni, a teraz przeczytałem, że woda powinna mieć temperaturę 21-25 stopni. Myślicie, że zdechły? Zadałem je z pożywką do brzeczki o temperaturze 17 stopni o północy. Na razie żadnych oznak fermentacji. Nie panikować? Z dolniakami mam mizerne doświadczenie... Dodam, że teraz temperatura jest 12 stopni. Edytowane 6 Listopada 2023 przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 @Rheged Bez paniki. W niektórych poradnikach piszą o uwadnianiu w temp. 30°C Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 (edytowane) 23 minuty temu, Kronelius napisał(a): @Rheged Bez paniki. W niektórych poradnikach piszą o uwadnianiu w temp. 30°C Fermentis robił doświadczenie na kilku szczepach dolnej i górnej fermentacji, aby sprawdzić witalność drożdży w przypadku uwadniania w 20 st.C, 30 st.C oraz bez uwadniania. Wyszło. że różnice są pomijalne. Edytowane 6 Listopada 2023 przez wizi Łachim i Rheged 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Przeniosłem do 13-14 stopni i ruszyło, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Chcialem zadac drozdze (1 paczka W-34/70) do brzeczki (15L, 11.8 Plato) na international pilsa, ale jeszcze sprawdzilem dla pewnosci proporcje i wychodzi na to ze mam paczke za malo. Co z tym fantem zrobic? Rzucac w34 i liczyc ze jakos bedzie? Ma sens zrobic jakis ministarter do tych drozdzy? czy moze uzyc paczki s33 (albo dwoch) i fermentowac w 15-16 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 25 minut temu, javalemcgee napisał(a): mam paczke za malo PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Cześć, chce uwarzyć pierwszego RISA mam kilka dylematów. 1. Uparłem się że na początek będzie to warka 20-23 litrowa myślicie ze głupotą jest pierwszego RISA robić w takiej ilości? Boję się że coś mogę zepsuć 2.Mam kociołek automatyczny i zacierać chciałem na dwa razy ale przy mniejszej warce zrezygnował bym z podwójnego zacierania i dodał bym ekstraktu ale czy dodanie 1.7 kg ekstraktu na 12 litrów brzeczki tak bardzo osłabi jakość gotowego piwa? 3.Podczas refermentacji butelki muszą stać w zimnym? Czy wystarczy temperatura 19-21stopnie dotychczas warzyłem IPY i Weizeny nic co wymagało długiego leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Lodówkę masz do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 6 minut temu, INTseed napisał(a): Lodówkę masz do fermentacji? Tak z kontrolą temperatury nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 No to rób Możesz dodać puszkę ekstraktu tylko odlicz go jak dodasz słód do zacierania. Wybierz jakąś puszkę pilzneńskiego.Gęstwę oczywiście użyj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 36 minut temu, Alanl napisał(a): Cześć, chce uwarzyć pierwszego RISA mam kilka dylematów. 1. Uparłem się że na początek będzie to warka 20-23 litrowa myślicie ze głupotą jest pierwszego RISA robić w takiej ilości? Boję się że coś mogę zepsuć 2.Mam kociołek automatyczny i zacierać chciałem na dwa razy ale przy mniejszej warce zrezygnował bym z podwójnego zacierania i dodał bym ekstraktu ale czy dodanie 1.7 kg ekstraktu na 12 litrów brzeczki tak bardzo osłabi jakość gotowego piwa? 3.Podczas refermentacji butelki muszą stać w zimnym? Czy wystarczy temperatura 19-21stopnie dotychczas warzyłem IPY i Weizeny nic co wymagało długiego leżakowania. Ostatnio miałem podobne dylematy przy pierwszym RISie i koniec końców porwałem się na podwójne zacieranie w kociołku automatycznym. Wszystko było świetnie, aż do momentu gdy dodałem pod koniec drugiego zacierania słody palone. Podwójna siatka na dnie kosza tak się zakleiła, że praktycznie nie leciało nic. Kosz był full, więc nie byłem w stanie go podnieść do góry. Musiałem małym rondlem wszystko przetransportować z kosza do drugiego gara. Koniec końców ekstrakt końcowy i ilość na tragicznym poziomie. Dziś na pierwszy raz nie porywałbym się na podwójne zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi