x1d Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 11 minut temu, Adamiko napisał: Dzieki Panowie ile jeszcze poczekać przed przelaniem na cichą? A po co chcesz przelewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 6 minut temu, x1d napisał: A po co chcesz przelewać? Odzyskanie gęstwy i dochmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Jeżeli ejlowe drożdże, to możesz przelewać, z lagerem bym się z tydzień wstrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 10 minut temu, x1d napisał: Jeżeli ejlowe drożdże, to możesz przelewać, z lagerem bym się z tydzień wstrzymał. Drozdze us05 tak wiec gorniaki. To jutro przelewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Potrzebuję konsultacji. Czy Waszym zdaniem to objawy infekcji? Minął 2 tydzień fermentacji brzeczki z dodatkiem gkukoamylazy. Zeszło z 12 do 4 brix, wiec odfermentowanie spoko. Do poniedziałku na powierzchni utrzymywała się czapa drożdży, choc nie było postepow fermentacji i zaryzykowałem zamieszanie. Drozdze opadły w ciagu jednego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Jest dobrze ale w przyszłości nie mieszaj fermentującej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 2 godziny temu, yoshko napisał: Jest dobrze ale w przyszłości nie mieszaj fermentującej brzeczki. Dzieki wiem, normalnie tego nie robię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Niewiele napisałeś o piwe. Ja dodałem raz glukoamylazy do Brut Ipa i zgodnie z tym co piszą odfermetowało do 1 blg. Zakładam, że o blg Ci chodziło, nie o brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 9 minut temu, Tommi napisał: Chciałbym się upewnić czy nalot na powierzchni piwa to biofilm. W Zdecydowanie biofilm, zakażenie, ale czy pleśń na zdjęciu nie widzę. Jeśli zapach i smak piwa nieciekawy, to raczej do wylania. Bąble pojawiają się, gdy uwalniane co2 (praca drożdży lub rozpuszczony w piwie) zatrzymuje się na błonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Przepraszam za zamieszanie, popsułem wątek, mam nadzieję, że chwilowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Flandrysjkie. Fermentacja mieszana, dzikie drożdże zadane do przefermentowanej brzeczki na początku marca. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zadane dzikie drożdże, czy blend z bakteriami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Blend. Wyeast 3763 roeselare ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Jak dla mnie wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Wrzuce jeszcze dwie fotki, przy innym świetle. Trochę mnie niepokoją te białe bable. Może wypowie się ktoś z doświadczeniem z dzikusami? @Oskaliber, @dziedzicpruski??? dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Moim zdaniem wszystko ok. eresjot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 W dniu 6.06.2021 o 10:52, eresjot napisał: Wrzuce jeszcze dwie fotki, przy innym świetle. Trochę mnie niepokoją te białe bable. Może wypowie się ktoś z doświadczeniem z dzikusami? @Oskaliber, @dziedzicpruski??? Właśnie mam na fermentacji flandersa na tym samym blendzie i mam dokładnie taką samą pianę. eresjot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuwiktor Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Oj, coś mi się stało z dwiema warkami robionymi w odstępie tygodniowym, hefe-weizen i proste ale. Dzieliły ze sobą wyłącznie miejsce warzenia i naczynia do zacierania i warzenia (fermentory inne, inne drożdże, w przypadku ale było nawet z braku czasu nochill - przelany wrzątek do docelowego fermentora). W fermentorach brak oznak infekcji, ale już przy rozlewie piwa smakowały dziwnie. Po 2 i 3 tygodniach w butelkach osad w formie zawiesiny ciemnych bardzo drobnych cząstek, nie opadają. W niektórych butelkach formują się w przyklejone do ścianek butelki kłaczki, twarde i trudne w umyciu. W hefeweizen widać osad na szyjce. Co to jest - pleśnie? Edytowane 4 Lipca 2021 przez abuwiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Wygląda na drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Letnie miesiące wtedy dużo drożdżaków w powietrzu lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuwiktor Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 16 godzin temu, wizi napisał: Wygląda na drożdże Hmmmm, w poprzednich warkach drożdże nie miały koloru czarnego, nie lepiły się do ścianek, a na szyjce nie zostawał kołnierzyk.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Może w razie wątpliwości dobrym pomysłem byłby rozlew do PET-ów, mniej bym się obawiał i łatwiej odpuścić nadmiar gazu. Następnym razem doczytaj zawczasu, bo rozlew to IMHO najmniej interesujący etap, ale skutki błędu mogą być poważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 22 godziny temu, abuwiktor napisał: piwa smakowały dziwnie 19 godzin temu, Koora napisał: dużo drożdżaków w powietrzu lata Może dzikusy? Nie ma typowych wskazań dla pleśni, ale nikt na 100% nie potwierdzi na podstawie zdjęcia. Jeżeli nie smakuje, to podstawowe kryterium do anihilacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 4 godziny temu, abuwiktor napisał: Hmmmm, w poprzednich warkach drożdże nie miały koloru czarnego, nie lepiły się do ścianek, a na szyjce nie zostawał kołnierzyk.... Czasami się lepią a czasami nie. Ciężko znaleźć przyczynę. Jak piwo wyłazi z butelki podczas nalewania to do drożdży może dołożyć drobinki chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqymon Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Witam Dziś zamierzałem butelkować Czeskiego Lagera z ekstraktów, chmiale Saaz i Saaz Late. Użyłem drożdży Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series 10g. Piwo stało ok 2 tygyodnie na burzliwej i następne 2 tygodnie na cichej. Temperatura niestety nie była idealna, był momenty że przekraczało 16C. Dziś przygotowuje do rozlewania, otwieram wieklo i widze coś takiego - patrz foto Czy to infekcja? Czy może to jakaś pozostałość po chmielu i dorżdżach? Po wyciągnięciu jest taka jakby kłaczkowata maź... Ogólnie to moja 9 warka, ale dopiero 2 lager i pierwszy na tych drożdżach? Rozlewać czy wylewać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się