Łachim Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Napowietrzać to można przez pierwsze kilkanaście godzin, potem to już się szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 23 minuty temu, Łachim napisał: Napowietrzać to można przez pierwsze kilkanaście godzin, potem to już się szkodzi. Gdzieś czytałem, że to kwestia postępu fermentacji. Nie pamiętam do ilu %. I przy piwach ciężkich albo lagerach wręcz zalecane jest podwójne napowietrzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Otwieranie wiadra jest ryzykowne głównie ze względu na kurz i mikroby w powietrzu. CO2 jest cięższy od powietrza więc zalega ponad czapą drożdży. Niemniej trochę powietrza też tam się dostanie chociaż przy fermentujacym piwie szybko wyjdzie przez rurkę. W końcu na cichą jak przelewamy to powietrza jest znacznie więcej. Jak dodajemy chmielu na zimno to też nie przez zamknięte wieko ? ale to są uzasadnione dzialania a otwieranie wiader dla fotki już nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 witam to jakaś infekcja czy osad z drożdży, rozlane 36h temu IMG_4887.HEIC IMG_4888.HEIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 @lubo111mmało widać, malo danych. Obstawialbym zwykły osad ale ja podasz zasyp, drożdże czy coś o procesie to będzie łatwiej coś powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 2 minuty temu, zasada napisał: @lubo111mmało widać, malo danych. Obstawialbym zwykły osad ale ja podasz zasyp, drożdże czy coś o procesie to będzie łatwiej coś powiedzieć. Dzieki za info, juz znalazlem odpowiedzi, to osad, typowy do domowej produkcji nie filtrowany, wiec sie nie martwie, w sumie moje pierwsze piwko, wiec czekamy pare tygodni i sie okaze jaki smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Hejka. Czy to groźna infekcja? Piwko dzisiaj zabutelkowane ale nie wiem czy jednak nie wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Widać biofilm. To mogą być bretty, a wtedy jest ryzyko dofermentowania w butelkach - a to już może być groźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 16 hours ago, Dorota said: Hejka. Czy to groźna infekcja? Piwko dzisiaj zabutelkowane ale nie wiem czy jednak nie wylać Infekcja na pewni, ale jaka to ciężko powiedzieć. Na pewno będą granaty, odstaw butelki w skrzynce gdzieś w bezpieczne miejsce i najlepiej otulone kocem albo płachtą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Pingwinho napisał: Na pewno będą granaty... To nigdy nie jest pewne. Jeżeli masz piwo w butelkach to uchylaj co jakiś czas kapsle płaskim otwieraczem i monitoruj nagazowanie. Może być też tak, że nie nadążysz z odgazowaniem butelek i będziesz musiał wylać, bo wysadzi w powietrze wszystkie butelki. Może będzie tylko kwaśne Edytowane 18 Października 2022 przez Nazwa użytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 (edytowane) Cześć, Jestem na 90% przekonany że to w moim fermentorze to zakażenie, ale czy mógłby ktoś potwierdzić? Właśnie planowałem wrzucić chmiele na zimno (i to sporo, w tym chmiele Cryo) ale jak to zakażenie to nie chcę ich marnować. Edytowane 22 Października 2022 przez Mijnheer zdjęcie się nie załączyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Niestety - błona i te duże bąble nie świadczą o niczym dobrym... Mijnheer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ytawozsym Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Czy to infekcja? To dopiero moja piąta warka, jeszcze się nie spotkałem z takim widokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Biofilm, więc tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ytawozsym Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 12 godzin temu, Łachim napisał: Biofilm, więc tak. Czyli ewidentnie do wylania, tak? Czy spróbować i jeśli będzie dobrze smakować to butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Jeśli w smaku ok, to pewnie można butelkować, ale musisz sprawdzać nagazowanie, bo mogą długo dofermentowywać. ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Witam, Chyba moja pierwsza (przynajmniej widoczna) infekcja. Ale proszę o ocenę. Piwo: Flanders. Brzeczka zakwaszona Lactobacillus plantarum z kapsułek (probiotyk) 2 dni w temp. 30-32 st. Następnie gotowana około 15 minut (przed zakwaszeniem gotowano 90 minut). Schłodzona do około 18 stopni i zadana gęstwa z poprzedniego Flandersa (Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend). Poprzednie piwo bez zastrzeżeń - wszystko ok. Piwo wstawione 10 dni temu. Stoi w szklanym balonie. Chodzi mi o te białe place - czy to pleśń? Źle mi to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Jedne placki to piana, pozostałe wyglądają jak pleśń. Ciężko stwierdzić w 100%, bo załamania światła robią swoje. Zerknij przez otwór w balonie i będziesz widział lepiej niż przez ściankę naczynia. Obstawiam jednak, że piwo jest do wlania, a balon do czyszczenia NaOH. Paweł76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Na moje oko to widać włókniste wykwity pleśni. Współczuję. Paweł76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Ja bym stwierdził, że może to być początek bardzo ładnej fermentacji dzikiej - jeśli nie ma zielonych włochatych części to raczej może być poprawna fermentacja dzika. Ludzie mają często bardzo ładne "kożuchy", zobacz stronkę na FB - Gnarly Pellicle and Fermentation Photos. Póki nie widać w 100% pleśni to daj temu pracować i daj znać co z tego wyjdzie Paweł76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Dziękuję za odpowiedzi i uwagi. Będę obserwować. Ten balon i tak mam teraz wolny, niech się dzieje. Przed fermentacją balon zalany NaOH na 24h, przepłukany i zalany Starsanem na godzinę. Korek wygotowany. A i tak prawdopodobie, tak jak piszecie, pleśń. Coś musiało z powietrza wpaść. Dzięki @Suchejroo, zobaczę tą stronę na FB. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Białe wyspy z włoskami i zielonym centrum. Pleśn jak ta lala. Do kibla i NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Dzisiaj chciałem zabrać się za butelkowanie lagera ryżowego i zauważyłem na powierzchni kurzych jak po zaparzeniu herbaty. Piwo w smaku wydaje się być w porządku, choć na początku języka czuć lekką kwasotę. Używałem chmielu Lomik i może on dał taki aromat. Czy to wygląda jak infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jeśli masz twardą wodę, to czasem taka lekka błona zdarza się. Zdjęcie nie jest idealne, więc ciężko powiedzieć coś więcej. Na wszelki wypadek potraktowałbym NaOH albo inną solidną chemią wszystko, co z tym piwem miało i będzie miało kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Wody używałem butelkowanej z makro (Aleksandria). Drożdże WLP800. Zasyp 5 kg Heidelberg 1 kg płatków ryżowych 0.5 kg płatków owsianych W rzeczywistości wyglada dokładnie na błona na herbacie. Czy w przypadku piwa może być to tlenowiec? Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się