Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Zastanawia mnie jedna rzecz. Zauważyłem ostatnio dwa trendy podczas zacierania. Jedni ludzie bardzo starają się odfiltrować białka po gotowaniu piwa, inni się tym nie przejmują i leją poprostu kranem czy co tam mają. Ile się przeleje to opadnie na dno i kij z tym. Więc jak to to jest ma to wpływ na gotowe piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Piwo klarowne jest bardziej trwałe, mniej podatne na rozwój mikroorganizmów znajdujących się w nim. Piwo klarowne zachowa dłużej taki sam smak, zmiana w czasie będzie postępowała wolniej. Klarowna brzeczka pozwoli uzyskać czystszą gęstwę. Pomijam walory estetyczne, które mogą być nieistotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Tylko, że przelewanie osadów białkowych ma się nijak do finalnej klarowności piwa. I tak wszystko opada po fermentacji. stach i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 13 minut temu, Oskaliber napisał: Tylko, że przelewanie osadów białkowych ma się nijak do finalnej klarowności piwa. I tak wszystko opada po fermentacji. No fakt i tak wszystko spadnie a piwo będzie klarowne więc jako tako do piwa samego z siebie to nic nie zmienia. Jedynie gestwa będzie taka sobie. Ale ja i tak najczęściej się plucze. A gdyby prosto po zlaniu piwa znad gestwy i odrazu wlania nowego piwa w to miejsce to i tak za wiele to nie z zmieni. stach 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 No moim zdaniem to ma nikły wpływ na cokolwiek. Teoria wspomina o jakichś niuansach, ale w praktyce nie zauważyłem większej różnicy. Kiedyś jak robiłem rye wine to brzeczka była tak lepka, że nic nie opadało i zassałem całość osadów. Piwo wyszło bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Jak się gdzieś wchodzi to należy się przywitać : Dzień Dobry wszystkim. Raczej całe swoje życie unikałem wypowiadania się na takich forach z jednej prostej przyczyny: to nie ma najmniejszego sensu. Robiłem już w swoim życiu parę rzeczy i te fora są dokładnie wszystkie takie same. Bardzo rzadko można się czegoś dowiedzieć a ilość głupiomadrych "fachowców" przekracza moje możliwości. Po co robię cokolwiek ? np. wino, wędzę swoje wyroby, robię wódkę czy nalewki , po co mam pasiekę ? A no po to aby mieć coś swojego , dobrego, zrobionego własnymi rękami. Co mnie interesuje ? By to co zrobiłem było dobre, zdrowe, bez chemii i by smakowało większości rodziny i moim znajomym. Wszystkim nigdy nie dogodzisz. Czy dogłębna wiedza o szczepach winogron które mogą być sadzone na południowo zachodnich zboczach górskich o nasłonecznieniu 76,4 % w dalekiej Hiszpani może i powinna być mi wiadoma ? Kiedyś zrobiłem wino ze starych kompotów na jakiś winnych drożdżach i co ? Było na tyle dobre ze smakowało nawet ludziom którzy się na winie znają. Kiedyś dałem poczytać takie wypociny człowiekowi który całe swoje długie życie robił wódkę . Z czego się dało . Poczytał chwilę, popatrzył na mnie i rzekł : a powiedz mi Jacek kiedy ci wszyscy ludzie tę swoją wódkę piją ? bo oni chyba wymyślają te pierdoły a potem to już ani czasu ani chęci nie maja . I dokładnie tak samo jest i tutaj. . Większość z Was powinna się zatrudnić w laboratoriach badawczych przynajmniej uniwersyteckich. 95 % ludzi -łącznie ze mną - nie rozróżni ani tych wszystkich smaków,posmaków, i lekkiej goryczki w skali ........czy nuty chmielowej. Czy wydajność na poziomie 54,234 % zniszczy piwo bo powinno być 55,0003 % ? Gówno prawda. Piwo dla większości to napój który powinien być pijalny i w towarzystwie którego ma się ochotę posiedzieć. I aby je zrobić nie potrzeba kosmicznej wiedzy ani nie wiadomo jakiego laboratorium. Smacznego. Łachim, Mibor, stach i 1 inny 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 21 minut temu, jc1234 napisał: Jak się gdzieś wchodzi to należy się przywitać : Dzień Dobry wszystkim. Raczej całe swoje życie unikałem wypowiadania się na takich forach z jednej prostej przyczyny: to nie ma najmniejszego sensu. Robiłem już w swoim życiu parę rzeczy i te fora są dokładnie wszystkie takie same. Bardzo rzadko można się czegoś dowiedzieć a ilość głupiomadrych "fachowców" przekracza moje możliwości. Po co robię cokolwiek ? np. wino, wędzę swoje wyroby, robię wódkę czy nalewki , po co mam pasiekę ? A no po to aby mieć coś swojego , dobrego, zrobionego własnymi rękami. Co mnie interesuje ? By to co zrobiłem było dobre, zdrowe, bez chemii i by smakowało większości rodziny i moim znajomym. Wszystkim nigdy nie dogodzisz. Czy dogłębna wiedza o szczepach winogron które mogą być sadzone na południowo zachodnich zboczach górskich o nasłonecznieniu 76,4 % w dalekiej Hiszpani może i powinna być mi wiadoma ? Kiedyś zrobiłem wino ze starych kompotów na jakiś winnych drożdżach i co ? Było na tyle dobre ze smakowało nawet ludziom którzy się na winie znają. Kiedyś dałem poczytać takie wypociny człowiekowi który całe swoje długie życie robił wódkę . Z czego się dało . Poczytał chwilę, popatrzył na mnie i rzekł : a powiedz mi Jacek kiedy ci wszyscy ludzie tę swoją wódkę piją ? bo oni chyba wymyślają te pierdoły a potem to już ani czasu ani chęci nie maja . I dokładnie tak samo jest i tutaj. . Większość z Was powinna się zatrudnić w laboratoriach badawczych przynajmniej uniwersyteckich. 95 % ludzi -łącznie ze mną - nie rozróżni ani tych wszystkich smaków,posmaków, i lekkiej goryczki w skali ........czy nuty chmielowej. Czy wydajność na poziomie 54,234 % zniszczy piwo bo powinno być 55,0003 % ? Gówno prawda. Piwo dla większości to napój który powinien być pijalny i w towarzystwie którego ma się ochotę posiedzieć. I aby je zrobić nie potrzeba kosmicznej wiedzy ani nie wiadomo jakiego laboratorium. Smacznego. I trzeba było przy tej zasadzie pozostać ps witaj na forum punix, skazi, leonzn i 5 innych 2 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Jak się gdzieś wchodzi to należy się przywitać : Dzień Dobry wszystkim. Raczej całe swoje życie unikałem wypowiadania się na takich forach z jednej prostej przyczyny: to nie ma najmniejszego sensu. Robiłem już w swoim życiu parę rzeczy i te fora są dokładnie wszystkie takie same. Bardzo rzadko można się czegoś dowiedzieć a ilość głupiomadrych "fachowców" przekracza moje możliwości. Po co robię cokolwiek ? np. wino, wędzę swoje wyroby, robię wódkę czy nalewki , po co mam pasiekę ? A no po to aby mieć coś swojego , dobrego, zrobionego własnymi rękami. Co mnie interesuje ? By to co zrobiłem było dobre, zdrowe, bez chemii i by smakowało większości rodziny i moim znajomym. Wszystkim nigdy nie dogodzisz. Czy dogłębna wiedza o szczepach winogron które mogą być sadzone na południowo zachodnich zboczach górskich o nasłonecznieniu 76,4 % w dalekiej Hiszpani może i powinna być mi wiadoma ? Kiedyś zrobiłem wino ze starych kompotów na jakiś winnych drożdżach i co ? Było na tyle dobre ze smakowało nawet ludziom którzy się na winie znają. Kiedyś dałem poczytać takie wypociny człowiekowi który całe swoje długie życie robił wódkę . Z czego się dało . Poczytał chwilę, popatrzył na mnie i rzekł : a powiedz mi Jacek kiedy ci wszyscy ludzie tę swoją wódkę piją ? bo oni chyba wymyślają te pierdoły a potem to już ani czasu ani chęci nie maja . I dokładnie tak samo jest i tutaj. . Większość z Was powinna się zatrudnić w laboratoriach badawczych przynajmniej uniwersyteckich. 95 % ludzi -łącznie ze mną - nie rozróżni ani tych wszystkich smaków,posmaków, i lekkiej goryczki w skali ........czy nuty chmielowej. Czy wydajność na poziomie 54,234 % zniszczy piwo bo powinno być 55,0003 % ? Gówno prawda. Piwo dla większości to napój który powinien być pijalny i w towarzystwie którego ma się ochotę posiedzieć. I aby je zrobić nie potrzeba kosmicznej wiedzy ani nie wiadomo jakiego laboratorium. Smacznego.Nie byłeś jeszcze na spotkaniu piwowarów domowych Jeśli będziesz miał okazję to idź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Zawsze ceniłem sobie tych, co otwierają drzwi kopniakiem zamiast zapukać. Jeszcze bardziej tych, którzy to przeżyli. Witaj na forum, a teraz powiedz nam, po co się ujawniles, bo nie do końca zrozumiałem?. @jc1234 Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Kaniutek Mir As, Mibor i sihox 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 2 godziny temu, INTseed napisał: Nie byłeś jeszcze na spotkaniu piwowarów domowych Jeśli będziesz miał okazję to idź. Jeszcze pewnie nie startowałeś w konkursach Cześć JC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 4 minuty temu, elroy napisał: Jeszcze pewnie nie startowałeś w konkursach Cześć JC ? Pewnie nie pójdę. Warzenie piwa nie traktuje jako hobby. Raczej jako konkretna umiejętność. Parę miesięcy czytałem i szukałem. Opanowałem podstawy i technologie. Uwarzenie klasycznego dobrego i smacznego piwa to raczej wszystko czego oczekiwałem. I takie informacje tez znalazłem na forum. anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 3 godziny temu, jc1234 napisał: Jak się gdzieś wchodzi to należy się przywitać : Dzień Dobry wszystkim. Raczej całe swoje życie unikałem wypowiadania się na takich forach z jednej prostej przyczyny: to nie ma najmniejszego sensu. Robiłem już w swoim życiu parę rzeczy i te fora są dokładnie wszystkie takie same. Bardzo rzadko można się czegoś dowiedzieć a ilość głupiomadrych "fachowców" przekracza moje możliwości. Po co robię cokolwiek ? np. wino, wędzę swoje wyroby, robię wódkę czy nalewki , po co mam pasiekę ? A no po to aby mieć coś swojego , dobrego, zrobionego własnymi rękami. Co mnie interesuje ? By to co zrobiłem było dobre, zdrowe, bez chemii i by smakowało większości rodziny i moim znajomym. Wszystkim nigdy nie dogodzisz. Czy dogłębna wiedza o szczepach winogron które mogą być sadzone na południowo zachodnich zboczach górskich o nasłonecznieniu 76,4 % w dalekiej Hiszpani może i powinna być mi wiadoma ? Kiedyś zrobiłem wino ze starych kompotów na jakiś winnych drożdżach i co ? Było na tyle dobre ze smakowało nawet ludziom którzy się na winie znają. Kiedyś dałem poczytać takie wypociny człowiekowi który całe swoje długie życie robił wódkę . Z czego się dało . Poczytał chwilę, popatrzył na mnie i rzekł : a powiedz mi Jacek kiedy ci wszyscy ludzie tę swoją wódkę piją ? bo oni chyba wymyślają te pierdoły a potem to już ani czasu ani chęci nie maja . I dokładnie tak samo jest i tutaj. . Większość z Was powinna się zatrudnić w laboratoriach badawczych przynajmniej uniwersyteckich. 95 % ludzi -łącznie ze mną - nie rozróżni ani tych wszystkich smaków,posmaków, i lekkiej goryczki w skali ........czy nuty chmielowej. Czy wydajność na poziomie 54,234 % zniszczy piwo bo powinno być 55,0003 % ? Gówno prawda. Piwo dla większości to napój który powinien być pijalny i w towarzystwie którego ma się ochotę posiedzieć. I aby je zrobić nie potrzeba kosmicznej wiedzy ani nie wiadomo jakiego laboratorium. Smacznego. Dzień dobry Jacku, Jeśli wg Ciebie pogłębianie wiedzy w zakresie hobby jakim jest piwowarstwo domowe i nauka rozpoznawania smaków i aromatów składających się na bukiet piwa to jest "gówno prawda" to masz racje Twoje pisanie na tym forum "nie ma najmniejszego sensu". Nie wiem skąd wywnioskowałeś, piwo aromatyczne i smaczne nie jest pijalne. A to że większość nie rozpoznaje nic po za tym, że piwo jest ciepłe lub zimne o niczym nie świadczy. To tak jak z muchami- miliony z nich jedzą kupę więc musi być dobra, przecież miliony nie mogą się mylić. Zapewne karmimy trola, bo nie widzę innej opcji żeby ktoś normalny w pierwszym poście na forum tematycznym próbował obrazić większość jego użytkowników. Gawron, Kaniutek i WojtekGaaD 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zabrałem głos w poście pt. moje przemyślenia. Przepraszam jeśli ktoś poczuł sie urażony. Nie to było moim zamiarem. PRZEPRASZAM i już znikam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Cytat Zabrałem głos w poście pt. moje przemyślenia. Przepraszam jeśli ktoś poczuł sie urażony. Nie to było moim zamiarem. PRZEPRASZAM i już znikam. Bardzo dobrze, że napisałeś, to co napisałeś. Po to chyba powstał ten wątek. Każdy może podchodzić do warzenia piwa na swój sposób. Dla większości tutaj to hobby (czasami pewnie jedyne), dla części to już RELIGIA, a Ty obrazoburczo piszesz o umiejętności;) Ja nie czuje się obrażony, ani nikogo nie uważam za trola. Witaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Oczywiście! Dajmy każdemu możliwość wypowiedzenie swojego zdania. Kolega na pewno nie jest żadnym trollem. Cytat Zabrałem głos w poście pt. moje przemyślenia. Przepraszam jeśli ktoś poczuł sie urażony. Nie to było moim zamiarem. PRZEPRASZAM i już znikam. Sądzę, że nikt nie jest urażony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 W dniu 8.01.2021 o 21:16, jc1234 napisał: Zabrałem głos w poście pt. moje przemyślenia. Przepraszam jeśli ktoś poczuł sie urażony. Nie to było moim zamiarem. PRZEPRASZAM i już znikam. dobry wieczór.. przeczytałem Twoje wypowiedzi i w dużej części podzielam Twoje zdanie.. warzymy takie piwa jakie nam i naszym przyjaciołom odpowiadają.. a ze one trochę sie różnia od tych "wzorcowych" no to co z tego??? najważniejsze że nam odpowiadają.. Faktem jest że na forum jest dość dużo przydatnej wiedzy i korzystam z niej , nie jestem wszystko wiedzącym a i takim nie dowierzam(bo WSZYSTKO WIEDZA) .. jutro butelkuje swoja 230ta warkę.. i jak do tej pory nie zmarnowałem żadnej . Porównywałem swoje piwa do kilku innych piwowarów w świecie rzeczywistym.. no i nie kombinowałem - Jaki to ryt ? i jaki to posmak? abo mi smakowały albo nie i było dla mnie to najważniejsze kryterium.. . Każdy z nas po kilku próbach nabiera swoich przyzwyczajeń co do zacierania i chmielenia.. no i z tego wychodzi cała paleta różnych piw tak różnych jak ich wykonawców.. i niechaj tak zostanie.. Pozdrowienia.. i zdrówka życzę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 6 minut temu, stach napisał: Jaki to ryt Piworyt! anteks, x1d i Mir As 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 29.03.2021 o 22:41, stach napisał: dobry wieczór.. przeczytałem Twoje wypowiedzi i w dużej części podzielam Twoje zdanie.. warzymy takie piwa jakie nam i naszym przyjaciołom odpowiadają.. a ze one trochę sie różnia od tych "wzorcowych" no to co z tego??? najważniejsze że nam odpowiadają.. Faktem jest że na forum jest dość dużo przydatnej wiedzy i korzystam z niej , nie jestem wszystko wiedzącym a i takim nie dowierzam(bo WSZYSTKO WIEDZA) .. jutro butelkuje swoja 230ta warkę.. i jak do tej pory nie zmarnowałem żadnej . Porównywałem swoje piwa do kilku innych piwowarów w świecie rzeczywistym.. no i nie kombinowałem - Jaki to ryt ? i jaki to posmak? abo mi smakowały albo nie i było dla mnie to najważniejsze kryterium.. . Każdy z nas po kilku próbach nabiera swoich przyzwyczajeń co do zacierania i chmielenia.. no i z tego wychodzi cała paleta różnych piw tak różnych jak ich wykonawców.. i niechaj tak zostanie.. Pozdrowienia.. i zdrówka życzę.. A mam jedno pytanie : ja warzę warki 10 litrowe. Drugi rok robie to zimą. Wiadomo temperatura. 10 warek po 10 litrów to 200 butelek piwa. Piłem cały rok no nie sam. W tym roku zrobiłem już 15 warek. Zrobie jeszcze może ze 3. Co jakis post czytam że ktoś zrobił 200,230,280 warek po 20 litrów. To co wy z tym piwem robicie ? Wylewacie po zrobieniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 200 warek chyba nikt w domu nie zrobił w rok Wypijasz rocznie mniej niż 100 l, skoro nie wypijasz całości sam, więc ktoś inny musi wyrabiać na średnią krajową. A są jeszcze abstynenci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Potrafiłem w sezonie zrobić 600 litrów piwa. Duża część rozdana. Cześć wypita na imprezach wyjazdowych, nieraz spore ilości, bo ludzie jak dostają za darmo to nie mają hamulców. Dużo rozdane po rodzinie. No i jesteś urobiony po pachy, a wieczorem nie masz się czego napić. Poza tym kwestie ilości wypijanego piwa już kiedyś dyskutowaliśmy... Każdy z nas musi tu sam postawić sobie granicę.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 On 2/3/2022 at 5:20 PM, jc1234 said: A mam jedno pytanie : ja warzę warki 10 litrowe. Drugi rok robie to zimą. Wiadomo temperatura. 10 warek po 10 litrów to 200 butelek piwa. Piłem cały rok no nie sam. W tym roku zrobiłem już 15 warek. Zrobie jeszcze może ze 3. Co jakis post czytam że ktoś zrobił 200,230,280 warek po 20 litrów. To co wy z tym piwem robicie ? Wylewacie po zrobieniu ? Po pierwsze nikt nie pisze że zrobił 280 warek w ciągu roku. Ok. 250 jest dni roboczych w całym roku, więc to powyżej pracy na pełen etat. To tyczy się raczej urobku w całej karierze piwowarskiej. Od listopada do grudnia zrobiłem 7 warek 20-litrowych. 14 skrzynek. Jedna była prezentem. Dwie poszły na leżak, pewnie ze 2-3 lata. Jak zapraszam znajomych do siebie na piwo to pijemy moje. Zrobienie skrzynki w 4-5 osób wieczorem to żaden problem, tym bardziej że raczej robię piwa bliżej 4% niż 8% alk. I tak to sobie leci. Skrzynka witbiera czy weizena w lato to znika w oczach. Część piw wysyłam na konkursy, część wymieniam / rozdaję na spotkaniach oddziału PSPD. Co do Twojego pierwszego posta - bije z Ciebie niesamowita nietolerancja do podejść odmiennych do Twojego, czyli to o co - o ironia - oskarżasz forum. To, że Ty sobie robisz od iluś lat piwo i "znajomym smakuje" to nie oznacza, że jesteś wybitnym piwowarem. Wybacz, ale większości Polakom smakuje Żuberek i Harnaś. Duża część forum nie robi piwa, żeby mieć się czym nabzdryngolić w weekend, tylko po to żeby doskonalić swoje umiejętności, zdobywać nagrody w konkursach i odkrywać świat piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 22 minuty temu, Pingwinho napisał: Duża część forum nie robi piwa, żeby mieć się czym nabzdryngolić w weekend, tylko po to żeby doskonalić swoje umiejętności, zdobywać nagrody w konkursach i odkrywać świat piwa. Jasne i później wylewaja piwa i robią kolejne ?. Ja to akurat lubię sie nabzdryngolic swoim piwem lolo, Pellcior, Muchor i 1 inny 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Czarna owca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 W dniu 9.03.2022 o 15:07, anteks napisał: Jasne i później wylewaja piwa i robią kolejne ?. Ja to akurat lubię sie nabzdryngolic swoim piwem Anteks jak my Ciebie rozumiemy, toż nie ma większej przyjemności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Jasne i później wylewaja piwa i robią kolejne . Ja to akurat lubię sie nabzdryngolic swoim piwemJa to ogólnie lubię się od czasu do czasu nabzdryngolić - a jeżeli swoim piwem to przyjemność podwójna. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się