anteks Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 W piwowarstwie używa się beczek świeżych, jeszcze mokrych aby wniosły coś do piwa. Stara beczka i to po piwie to raczej rak. Beczek nie uzywa się w nieskończoność tylko 1-3 razy. Żaden browar też nie bawi sie w "renowacje" i nie leżakuje ponownie w nich piwa Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Taka beczka to na "wystawkę" do ogródka zamiast krasnala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Jestem w trakcie fermentowania belgian blonde'a, po paru dniach fermentacji piana opadła i zostały takie "płatki" na powierzchni? Drożdże użyte to Lallemand Abbaye Belgian Style Ale. Czy doszło do zakażenia piwa, czy to pozostałości po drożdżach? Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Pawelw3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Wygląda na nieskończoną fermentację, albo tuż po zakończeniu. Poczekaj co najmniej kilka dni. Na przyszłość, od pytań o infekcje jest oddzielny temat. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 @Mibor, @anteks w najgorszym razie skończy jako stolik kawowy. Szkoda bo myślałem że na winko się nada, a jak już przejdzie tym winem po paru latach będzie można jej użyć do piwa. Poszukam jeszcze jakiś wskazówek w necie. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 @Pawelw3 u mnie Lallemand Belle Saison też zostawiały taki pływający "gruz" na powierzchni. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 W dniu 21.08.2022 o 19:24, Pawelw3 napisał: Jestem w trakcie fermentowania belgian blonde'a, po paru dniach fermentacji piana opadła i zostały takie "płatki" na powierzchni? Drożdże użyte to Lallemand Abbaye Belgian Style Ale. Czy doszło do zakażenia piwa, czy to pozostałości po drożdżach? Sporo drożdży zostawia po sobie osady na powierzchni piwa, wszystko zależy od stopnia flokuacji drożdży. Dlatego producent podaje zawsze jaki jest jego stopień. W przypadku w/w drożdży jest to poziom średni/wysoki czyli zanim opadną na dno mogą się zbijać w mniejsze skupiska. Więc zostawić w spokoju - pięknie fermentujące piwo, otwieranie pokrywy może Ci zakazić je! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Witam, rozlałem już belgian blond'a z poprzednich postów, właśnie otworzyłem pierwszą butelkę i smakuje na prawdę bardzo dobrze Jednak lekko mnie martwi jednak rzecz, piwa zabutelkowałem w poniedziałek, a dzisiaj (3 doby później) już są dobrze nagazowane (jednak nie są przegazowane), dodałem tyle cukru co w instrukcji 4g na butelkę. Przed rozlewem stałe 2 BLG przez 3 dni, drożdże Lallemand Abbaye Belgian Style Ale. Krata z piwami stoi w szafie, temp. 25 st.C, i nie wiem czy znosić do piwnicy, w której temperatura jest niższa. Dodatkowe pytanie, czy jest jakiś sposób, żeby przy rozlewie ostatnich butelek, nie leciało dużo drożdży? Był to mój drugi rozlew i dwie/trzy ostatnie butelki mają zdecydowanie większą ilość osadu drożdżowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Znieś do piwnicy, 4g to sporo. Przy chłodnym przechowywaniu i dobrym odfermentowaniu będzie ok. Co do osadu - nie lać tych 3 ostatnich butelek Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 (edytowane) Witam ponownie W związku z tym, że w niedługim czasie będę rozlewał moją 3cią warkę (milk stout) i przymierzam się do czwartej, chciałbym zadać kilka nurtujących mnie pytań: 1. co sądzicie o woreczkach nylonowych do chmielenia podczas gotowania brzeczki? Zastanawia mnie, ponieważ gdy ostatnio przelewałem brzeczkę do fermentora (zastosowałem whirpool), to zostało mi trochę brzeczki na dnie gara (pewnie coś ok. 1-2l) i zastanawiam się, czy gdybym chmieliny zamknął w woreczku to czy nie miałbym mniejszych strat. 2. jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie jest nagatywna, to czy polecacie sposób, aby zminimalizować straty podczas przelewania brzeczki z gara? 3. Czy jest jakaś darmowa strona, ze sprawdzonymi przepisami? Do tej pory stosowałem zestawy słodów, jednak chciałbym zabrać się za piwo IPA, a w większości zestawów dobór chmieli, proporcje oraz objętość nastawu średnio mi odpowiadają. Edytowane 19 Września 2022 przez Pawelw3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 23 minuty temu, Pawelw3 napisał: Witam ponownie W związku z tym, że w niedługim czasie będę rozlewał moją 3cią warkę (milk stout) i przymierzam się do czwartej, chciałbym zadać kilka nurtujących mnie pytań: 1. co sądzicie o woreczkach nylonowych do chmielenia podczas gotowania brzeczki? Zastanawia mnie, ponieważ gdy ostatnio przelewałem brzeczkę do fermentora (zastosowałem whirpool), to zostało mi trochę brzeczki na dnie gara (pewnie coś ok. 1-2l) i zastanawiam się, czy gdybym chmieliny zamknął w woreczku to czy nie miałbym mniejszych strat. 2. jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie jest nagatywna, to czy polecacie sposób, aby zminimalizować straty podczas przelewania brzeczki z gara? 3. Czy jest jakaś darmowa strona, ze sprawdzonymi przepisami? Do tej pory stosowałem zestawy słodów, jednak chciałbym zabrać się za piwo IPA, a w większości zestawów dobór chmieli, proporcje oraz objętość nastawu średnio mi odpowiadają. 1. Straty zawsze będą, nie tylko z chmielinami lecz z osadem białkowym. Chmiel wsiąknie swoją część tak czy siak. Ja używam ciągle hopspider 300um. 3. Ogólnie co do przepisów do przeglądaj YT, możesz w google wpisywać sobie IPA recipe czy coś takiego i jest tego mnóstwo. Na początek możesz również przejrzeć rceptury na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 2. Ja kiedyś bawiłem się w dekantację. Czyli resztę co zostało z osadami, odlewasz do wysokiego naczynia. Chłodzisz i jak to wszystko odpadnie to zlewasz. Zagotowujesz i dolewasz do fermentora. O ile jest taka potrzeba do tej pory to robię -> mrożę na przyszłe startery. Jak mam wystarczający zapas w zamrażalniku to odpuszczam sobie. Gra nie warta czasu i babrania się za ten 1L lub 0,5 L piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 3 godziny temu, Kronelius napisał: Gra nie warta czasu i babrania się za ten 1L lub 0,5 L piwa. 3 godziny temu, Pawelw3 napisał: to zostało mi trochę brzeczki na dnie gara (pewnie coś ok. 1-2l) Dolicz tyle sobie do strat, niewielki to koszt, a oszczędność czasu i pracy duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 (edytowane) Cześć wszystkim. Dostałem od sąsiada zestaw na APA ale bez chmieli. Dokupiłem 150g Calypso 14%aa. Chciał bym uzyskać piwo z wyraźną goryczką. W ile IBU celować i którą metodą liczyć? Z kalkulatora IBU wynika że wystarczy brzeczkę gotować 40min żeby uzyskać piwo ok 30 IBU. Czy jest jakis powód dla którego w większości przepisów brzeczkę gotuj się 60min? Edytowane 23 Września 2022 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Brzeczkę zwyczajowo gotuje się 60 minut m. in. dla pozbycia się prekursorów DMSu. Natomiast chmielenie na 60 minut pozwala na lepszą utylizację alfakwasów (możliwość użycia mniejszej ilości chmielu - co daje pewną oszczędność zarówno w klepie, jak i w stratach po gotowaniu). Co do goryczki - jeśli chcesz wyraźnej, możesz celować w okolice 40 IBU (zakładam, że APA ma mieć około 12°Blg). Metoda liczenia - warto wybrać jedną i się jej trzymać, a po kilku warkach będzie wiadomo, jak dostosować poziom pod siebie. W tym stylu wypadałoby jeszcze sypnąć coś więcej na aromat, po wyłączeniu palnika albo nawet na hopstand (chmielenie po schłodzeniu poniżej 80°C). Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Dzień dobry, jest taka sytuacja że gęstwa w34/70 nie ruszyła chociaż miałem nadzieję że ruszy, a nie ruszyła bo była stara xD. I teraz: doczytałem na tutejszym forum że można bezpiecznie przetrzymać brzeczkę w fermentorze tak ze 3 - 4 dni ale moja będzie stała dłużej, jakiś tydzień zanim dotrą do mnie zamówione drożdże. Doczytałem też że przed zadaniem drożdży dobrze by było brzeczkę pasteryzować. Pytanie jak to zrobić? Wsadzić wiadro do jakiegoś gara i dogrzać do tych 80 st? Czy jak bo jakoś sobie nie wyobrażam tej pasteryzacji. Jeszcze jakby nie było kranika to może by wlazło jedno w drugie ale z kranem brak szans. Poradzicie coś? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 29 minut temu, g_berger napisał: Poradzicie coś? Zrobić nową brzeczkę? Tydzień to imo nawet przegotowana ponownie brzeczka nie da rady wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 @punix wielkie dzięki zaodpowiedź. Zgadza sie, celuję w 12BLG. Resztę z tych 150g które mi zostanie po chmieleniu na goryczkę chciałem dodać do chmielenia na zimno. Wg Ciebie warto dodac coś na hopstand? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 @zasada słusznie i naukowo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Możesz cześć lub całość nalać do słoików, zapasteryzować i mieć na startery. Pelasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 o dobra myśl dzięki ... a miał być kellerbier eh ... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Dlatego zawsze mam paczkę sucharów, a nawet 3 paczki w lodóweczce. Dupochron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 9 godzin temu, Krzywonos Jerzy napisał: @punix wielkie dzięki zaodpowiedź. Zgadza sie, celuję w 12BLG. Resztę z tych 150g które mi zostanie po chmieleniu na goryczkę chciałem dodać do chmielenia na zimno. Wg Ciebie warto dodac coś na hopstand? Można i całość na zimno, można podzielić. Po chmieleniu na zimno pamiętaj tylko o dobrym odfiltrowaniu chmielin przed butelkowaniem. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekpiwosz Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 witam dodałem drożdże SafeAle s-33 do brewkitu Gozdawa Amber Lager. Czy coś z tego wyjdzie? Fermentuje od 6 godzin około. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 (edytowane) No cóż, lager nie, raczej jasne ale. Jaką masz temp otocznia ? Edytowane 24 Września 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się