BElluu Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 2 godziny temu, INTseed napisał(a): To lagera nie zrobisz. Przy burzliwej ci pójdzie wyżej. Co do chmielu to możesz sypnąć każdy. Ale pamiętaj że filtrowanie tego to niezła zabawa. Kup jakieś woreczki bawełniane, pończochę nie zabarwioną. I najlepiej jak wsypiesz chmiel to ustaw tak fermentor aby go nie przenosić. Bo chmiel ci się wzburzy. Najlepiej kup lodówkę lub zrób ze styropianu i daj dużo lodu. Ok to najpierw zbuduje taka lodówkę że styropianu. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 56 minut temu, BElluu napisał(a): Ok to najpierw zbuduje taka lodówkę że styropianu. Dzięki Zanim zaczniesz budować lodówkę i stosować się do rad, że temu brewkitiwi MUSISZ zapewnić fermentację w 8C-9C, to najpierw sprawdź, jakie tam dodano drożdże. Bo jeśli w instrukcji jest mowa o fermentacji w 20C, to raczej drożdże górnej fermentacji, które w 8C niespecjalnie sobie poradzą. Jak masz 14 C to na Twoim miejscu dokupiłbym drożdże Lalamand Koelsch, bo to dla nich idealna temperatura, a dają bardzo neutralny profil Chmielenie na zimno bym sobie odpuścił, na rzecz wsypania Saaza tuż po wyłączeniu palnika. Brewkitów raczej nie trzeba gotować (ewentualnie zagotować) wiec kupiłbym worek nylonowy, wygotował, wrzuciłbym chmiel i wrzuciłbym to do brzeczki na czas chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Cześć, O ile pi x drzwi wzrasta temperatura podczas fermentacji? Czy jest tu jakaś różnica wzrostu dla drożdży górnej i dolnej fermetnacji? Monitoruje od kilku dni temperaturę w garażu i mam 14.0 - 14.5 w zależności od pory dnia/nocy. Zastanawiam się, co mógłbym tam nastawić zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 11 minut temu, BElluu napisał(a): O ile pi x drzwi wzrasta temperatura podczas fermentacji? Za dużo zmiennych - kondycja drożdży, natlenienie, ekstrakt, a przede wszystkim konkretny szczep. W tej temperaturze możesz puścić US-05 albo Nottinghamy i będzie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) Czy do zrobienia startera koniecznie jest potrzebna brzeczka ? Czym zastąpić brzeczkę w sytuacji gdy się jej nie ma a trzeba starter przygotować. Edytowane 29 Maja 2023 przez Alien844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 22 minuty temu, Alien844 napisał(a): Czy do zrobienia startera koniecznie jest potrzebna brzeczka ? Czym zastąpić brzeczkę w sytuacji gdy się jej nie ma a trzeba starter przygotować. Niektóre źródła podają melasę buraczaną jako dobre źródło mikroelementów i cukrów do namnażania biomasy drożdżowej. Jedak ciężko ją dostać jak się nie ma wujka w cukrowni i w sumie nie jest taka tania Więc dobrze mieć po prostu albo ekstrakt słodowy suchy (1 kg za 30 zł starcza na kilkanaście starterów) lub ekstrakt płynny (1 l zużywałem prawie rok). Dobrym sposobem jest też odzysk brzeczki z chmielin lub po prostu zatarcie małej ilości słodu i następnie zamrożenie sobie tego. Najgorszy możliwy sposób to woda z cukrem - byli specjaliści co tak próbowali robić niestety drożdże po takich rewelacjach źle się zachowywały i szły zwiedzać oczyszczalnie ścieków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 24 minuty temu, Alien844 napisał(a): Czy do zrobienia startera koniecznie jest potrzebna brzeczka ? Czym zastąpić brzeczkę w sytuacji gdy się jej nie ma a trzeba starter przygotować. No nie ma mowy, żeby zrobić starter bez brzeczki. Samą brzeczkę już można różnymi sposobami uzyskać - ekstrakt słodowy w proszku, ekstrakt słodowy płynny, zacieranie małej ilości słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 10 minut temu, Undeath napisał(a): Niektóre źródła podają melasę buraczaną jako dobre źródło mikroelementów i cukrów do namnażania biomasy drożdżowej. Jedak ciężko ją dostać jak się nie ma wujka w cukrowni i w sumie nie jest taka tania Więc dobrze mieć po prostu albo ekstrakt słodowy suchy (1 kg za 30 zł starcza na kilkanaście starterów) lub ekstrakt płynny (1 l zużywałem prawie rok). Dobrym sposobem jest też odzysk brzeczki z chmielin lub po prostu zatarcie małej ilości słodu i następnie zamrożenie sobie tego. Najgorszy możliwy sposób to woda z cukrem - byli specjaliści co tak próbowali robić niestety drożdże po takich rewelacjach źle się zachowywały i szły zwiedzać oczyszczalnie ścieków. Ile ekstartu zużywasz na jeden starter ? 9 minut temu, zasada napisał(a): No nie ma mowy, żeby zrobić starter bez brzeczki. Samą brzeczkę już można różnymi sposobami uzyskać - ekstrakt słodowy w proszku, ekstrakt słodowy płynny, zacieranie małej ilości słodu. Czyli najlepsza brzeczka nic innego nie wchodzi w grę, właśnie pomyślałem iż zatarcie małej ilości słodu to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Zatrzeć trochę słodu, a przy następnym warzeniu odebrać trochę brzeczki na przyszłość i zamrozić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Mi najlepiej sprawdza się suchy ekstrakt. Długo leży, przygotowanie zajmuje tyle co gotowanie jajka na twardo. A w Ameryce taki mają wynalazek: https://www.atlanticbrewsupply.com/Propper-Starter-Canned-Wort-Single-Can_p_2991.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 39 minut temu, x1d napisał(a): Mi najlepiej sprawdza się suchy ekstrakt. Długo leży, przygotowanie zajmuje tyle co gotowanie jajka na twardo. A w Ameryce taki mają wynalazek: https://www.atlanticbrewsupply.com/Propper-Starter-Canned-Wort-Single-Can_p_2991.html Ile suchego używasz na starter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) Mi się zdarzało pasteryzować odzyskaną brzeczkę w słoikach i trzymać w lodówce, też było ok, ale jeszcze przegotowywałem w kolbie. Jako ciekawostka, na Brülosophy był test w ślad za jednym z odcinków Brü Lab, gdzie sprawdzano efekt startera na 1.008 OG (ok. 2 blg) w miejsce standardowego, istotna jest też zawartość azotu. Zamierzam to kiedyś przetestować, choć to wbrew utartemu schematowi. Standardowo startery najczęściej robi się na ok. 8-12 blg, warto użyć jakiegoś kalkulatora, np. Brewer's Friend. Żeby mieć litrowy starter 10 blg dajesz 100g suchego ekstraktu i dopełniasz wodą do 1 litra. Edytowane 29 Maja 2023 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 8 minut temu, Alien844 napisał(a): Ile suchego używasz na starter ? Nigdy nie pamiętam, bo rzadko robię startery Sypię i mierzę gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Dziękuję za informację. Ale może napiszę dlaczego pytam, zacząłem zbierać gęstwę ale iż jestem początkującym co warka inny przepis inne drożdże. Mam gęstwę, która ma już ponad miesiąc i chce zrobić starter żeby mieć pewność iż drożdże są ok. Czy robiąc starter z gęstwy idę w dobrym kierunku żeby sprawdzić starą gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) Jeżeli robisz pierwszą warkę ok. 10-11blg na rozruszanie drożdży to najlepiej zrobić starter o podobnym stopniu Plato czyli sypiesz 100 g suchego ekstraktu do ok. 1 litra wody. Nie zauważyłem, że Łachim już to napisał wyżej. Edytowane 29 Maja 2023 przez kowalczyka powtórzenie treści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 9 minut temu, Alien844 napisał(a): Dziękuję za informację. Ale może napiszę dlaczego pytam, zacząłem zbierać gęstwę ale iż jestem początkującym co warka inny przepis inne drożdże. Mam gęstwę, która ma już ponad miesiąc i chce zrobić starter żeby mieć pewność iż drożdże są ok. Czy robiąc starter z gęstwy idę w dobrym kierunku żeby sprawdzić starą gęstwę? Starej gęstwy po prostu daj więcej, do tego też są kalkulatory, np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 3 godziny temu, x1d napisał(a): Starej gęstwy po prostu daj więcej, do tego też są kalkulatory, np. Kalkulatora mam w apce do ilości gęstwy. Jeszcze jedno pytanie taka gęstwa ile może być trzymana w lodówce, głównie nie zalecają dłużej niż 3-4 tygodnie. Ma ktoś doświadczenie z długim przechowywaniem gęstwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Kalkulatora mam w apce do ilości gęstwy. Jeszcze jedno pytanie taka gęstwa ile może być trzymana w lodówce, głównie nie zalecają dłużej niż 3-4 tygodnie. Ma ktoś doświadczenie z długim przechowywaniem gęstwy ?Jak nie na konkurs to można dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 19 minut temu, INTseed napisał(a): 22 minuty temu, Alien844 napisał(a): Kalkulatora mam w apce do ilości gęstwy. Jeszcze jedno pytanie taka gęstwa ile może być trzymana w lodówce, głównie nie zalecają dłużej niż 3-4 tygodnie. Ma ktoś doświadczenie z długim przechowywaniem gęstwy ? Jak nie na konkurs to można dodać. Eeee o konkursie nawet nie myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Cześć, w planach miałem uwarzyc Black IPA tylko ze zbyt późno dodałem słody ciemne, teraz ciemna to ona nie jest,mogę wymoczyć w zimnej wodzie ciemne słody i dodać tą wodę przy butelkowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Jak już upierasz się przy Black IPA to namocz, oddziel słód, przegotuj wywar i dodaj w trakcie fermentacji. Łachim i Alanl 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Można też dodać trochę ekstraktu barwiącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Godzinę temu, Łachim napisał(a): Można też dodać trochę ekstraktu barwiącego. Też to brałem pod uwagę ale jutro będę wrzucał chmiel na zimno to jak bym zamówił ekstrakt to nie zdąży przyjść do butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 19 godzin temu, wizi napisał(a): Jak już upierasz się przy Black IPA to namocz, oddziel słód, przegotuj wywar i dodaj w trakcie fermentacji. Jak długo moczyć słód w wodzie? Gdzieś czytałem że dzień, tyle wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Wystarczy. Zalej słód wodą w słoiku i włóż do lodówki. Alanl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się