x1d Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego (edytowane) W piwowarstwie domowym +-1blg nie robi wielkiej różnicy, a co dopiero dziesiąte części. Ja mam wyskalowany w brix i nic nie przeliczam, stosuję po prostu tę jednostkę na wszystkich etapach. Ważne jest to co pisano wyżej - poprawność próbki, zwłaszcza gorącej, i przeliczenie po i podczas fermentacji. Edytowane 3 Lutego przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 7 godzin temu, Undeath napisał(a): Tu masz przeliczone wartości - wychodzą wręcz identycznie jak na spławiku Nie no stary, jak dla Ciebie czasem różnica powyżej 1 BLG to jest nic, to sorry. Ja rozumiem, że to nie laboratorium, ale według Twojego przelicznika żaden pomiar nie jest poprawny, a im niższe cukry, tym większa różnica. Tabela, którą wstawiłeś nie podaje żadnego BLG prawidłowo, a najbliżej jesteś około 0,3 BLG, zawsze zbyt nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 9 minut temu, Rheged napisał(a): Nie no stary, jak dla Ciebie czasem różnica powyżej 1 BLG to jest nic, to sorry. Ja rozumiem, że to nie laboratorium, ale według Twojego przelicznika żaden pomiar nie jest poprawny, a im niższe cukry, tym większa różnica. Tabela, którą wstawiłeś nie podaje żadnego BLG prawidłowo, a najbliżej jesteś około 0,3 BLG, zawsze zbyt nisko. Opie serio? powiedz jeszcze, że ważysz wszystko na wadze laboratoryjnej, a drożdże propagujesz w komorze laminacyjnej i sprawdzasz zagęszczenie komórek na 1 ml gęstwy. Spławik nie jest nieomylny - te wyniki musiałbyś sprawdzać w labie, bo może to spławik kłamie? XD Dobra nie będe przekonywał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Dla mnie to jest sporo. Jeśli spławik myli się 0,3 i jeszcze refraktometr dodatkowe 0,3, to błąd jest w moim mniemaniu duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2 godziny temu, Rheged napisał(a): Dla mnie to jest sporo. Jeśli spławik myli się 0,3 i jeszcze refraktometr dodatkowe 0,3, to błąd jest w moim mniemaniu duży. Browar to nie apteka im dalej w las tym człowiek bardziej luzacko podchodzi do całego procesu; zabrakło trochę słodu w stosunku do receptury, a co tam, nic złego się nie stanie; waga akurat padła przy odważaniu chmielu - półtora garści będzie na pewno dobrze.... itp. Kto by przejmował się błędem pomiaru brzeczki czy piwa +- 1°Blg, co to zmieni w gotowym piwo. sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 3 godziny temu, Rheged napisał(a): Dla mnie to jest sporo. Jeśli spławik myli się 0,3 i jeszcze refraktometr dodatkowe 0,3, to błąd jest w moim mniemaniu duży. 0,6blg to dużo? O tyle to nawet UKS w browarach sie nie czepia. W jaki sposób odczytujesz 0,3 blg na balingomierzu lub refraktromeetrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Standardowo gotuje ekstrakt zeby chmielic godzine na goryczke i ostatnie 10 min na aromat. A czy moge gotowac tylko pol godziny gdy planuje piwo mniej goryczkowe? Czy moze ta godzina gotowania jest jakos wymagana? Edytowane 14 Lutego przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Możesz gotować krócej. Możesz wsypać tylko na 0min.Możesz nie gotować wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Im dłużej trzymasz chmiel w gorącej brzeczce, tym więcej alfa-kwasów odda=większa goryczka. 60 min gotowania to taki ogólnie przyjęty schemat, który ma swoje podłoże teoretyczne przy warzeniu z zacieraniem (np. odparowanie DMS). Możesz gotować 60 min używając np. 10g chmielu, dzięki czemu uzyskasz 30 IBU, ale równie dobrze możesz użyć 20g+x chmielu gotując 30 min i również otrzymasz 30 IBU, bo x alfa-kwasów przejdzie do brzeczki. Dochodzi jeszcze sprawa rozpuszczalności tych alfa-kwasów w zależności od ekstraktu gotowanej cieczy, ale na tym etapie jest to w Twoim przypadku pomijalne. Pomocny link: https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu Ilość alfa-kwasów wyciągniesz z opakowania chmielu, lub ze strony sklepu w którym go kupujesz. Zbiory chmieli z różnych roczników mogą się różnić ich ilością, np. Marynka z 2021 może mieć więcej alfa-kwasów niż Marynka z 2022 roku. PS: W przypadku ekstraktów długie gotowanie może skutkować ciemniejszym piwem (a z ekstraktów piwa są w praktycznie zawsze ciemniejsze niż z zacierania, wynika to z procesu ich wytworzenia), odpowiedzialna jest za to reakcja Maillarda. Edytowane 14 Lutego przez ciezkicoswybrac amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 11 godzin temu, INTseed napisał(a): Możesz gotować krócej. Możesz wsypać tylko na 0min. Możesz nie gotować wcale. Myślę, że trzeba gotować z 15 minut chociażby dla pewności że garnek, ekstrakt, chmiel, czy worek do chmielenia nie mają nic co spowoduje infekcję. Dzięki za odpowiedzi. Nastawię ekstrakt na pół godziny gotowania, o tym, że może być jaśniejsze nie wiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Myślę, że trzeba gotować z 15 minut chociażby dla pewności że garnek, ekstrakt, chmiel, czy worek do chmielenia nie mają nic co spowoduje infekcję. Dzięki za odpowiedzi. Nastawię ekstrakt na pół godziny gotowania, o tym, że może być jaśniejsze nie wiedziałem Raz dostałem za darmo puszki z chmielem. A że to było 30C latem w cieniu to zagotowałem 20l wody. Wlałem do fermentora. Schłodziłem w 24h do 8C i wlałem ekstrakt. Rozmieszać to można tylko wiertarką Dodałem w34/70. Infekcji w dwa miesiące brak.Więc nie zawsze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Koledzy i koleżanki, Pytanie z innej beczki. Posiadam oxi oraz pirosiarczyn potasu. Środki używam przy produkcji wina. Teraz zaczynam z piwkiem, i nie wiem czy któryś z tych środków nada sie to odkażania przyrządów bezpośrednio przed kontaktem z brzęczka za pomoca spryskiwacza? Oczywiście przed ważeniem wszystko bedzie zdezynfekowane piro. Jeśli nie to co taniegovmozna użyć? Mam dostęp do czystego izopropanolu, ale obawiam sie wpływu jego używania na przyszly smak piwka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego https://piwo.org/forums/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie/#comment-298567 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Godzinę temu, Mikul napisał(a): Teraz zaczynam z piwkiem, i nie wiem czy któryś z tych środków nada sie to odkażania przyrządów bezpośrednio przed kontaktem z brzęczka za pomoca spryskiwacza? Żaden z nich nie nadaje się do spryskiwacza. Dlaczego masz podane w linku od dzejkeja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Rozumiem, jednak w linku znajduje sie izopropanol, ktoś praktykował:)? Mogę mieć litr czystego 99℅ na już bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 38 minut temu, Mikul napisał(a): Mogę mieć litr czystego 99℅ na już bez problemu. Lepszy będzie 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Mam pytanie, gdyż kontroluję już temp fermentacji, fermentuje w solidnej "lodówce" ze styropianu, nie dysponuję chłodzeniem a tylko matą grzewczą. Brzeczkę i upłynnione suche voss kveiki w momencie zapakowania do wiadra miały tę samą temperaturę - 29 stopni. Temp w wiadrze wzrastała ok. o stopień co 2-3 godziny i osiągnęła 34 stopnie w szczycie (po 12 godzinach), później zaczęła spadać. Jak ustawiać najlepiej mu temperaturę, czy powinienem nie patrzeć na wzrosty, przeczekac je az spadnie samo do 29, czy jeśli drożdze nagrzały się do 34 to nastawić na termostacie 34 i trzymach je ciągle w stałej temp, która jest maksymalną do jakiej drożdze nagrzały wiadro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Lutego Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Wszystko zależy od efektu, który chcesz uzyskać. Jednak spadek o 5 stopni (34->29) może, choć nie musi, uśpić drożdże, przez co będą powoli kończyły fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 17 godzin temu, Krzyżak napisał(a): Lepszy będzie 70% Spoko, rozrobi się destylowaną wodą:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Dowiedziałem się że podczas rozlewu portera bałtyckiego mam dodać witaminę C.Dodaje tylko do ipek. Ktoś testował jak to wpływa na ciemne piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego @INTseed a czym to było motywowanr ? Zastanawiam się po co, bo procesy starzenia są wręcz pożądane w tym piwie. Taki porter jest najczęściej po roku lepszy, niż po 6 miesiącach, a po dwóch latach lepszy, niż po roku. Nie wiem, po co spowalniać ten proces Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Zawsze tak myślałem. Tylko że osoba która to powiedziała to były piwowar alternatywy. Albo napisała bo kolega mi to napisał.Może przy leżajowaniu w 16-18C to coś daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 19 minut temu, INTseed napisał(a): Może przy leżajowaniu w 16-18C to coś daje. To może dodaj testowo do części butelek i będziesz mógł za jakiś czas porównać. To byłoby najlepsze porównanie - z tej samej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Dobra rada. Ciekawe tylko czy moja waga jubilerska to ogarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 15 minut temu, INTseed napisał(a): Ciekawe tylko czy moja waga jubilerska to ogarnie Możesz odważyć np. 2 razy więcej i dodać połowę roztworu Edytowane 18 Lutego przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się