punix Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Niestety - zdecydowanie infekcja. Sposób postępowania pod koniec artykułu: https://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik007 Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Witam. Uwarzyłem ostatnio American Ale. Po burzliwej fermentacji piwko smakowało i wyglądało normalnie. Następnie zlałem piwo na cicha i dodałem 3 puszki pulpy z mango (Alphonso). Po tygodniu zerknąłem do fermentora i zastałem poniższy widok. W zapachu jest ok (jeszcze fermentuje), ale niepokoją mnie te banki na wierzchu piwa. Czy to infekcja? Wylewać to od razu czy zaryzykować i butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Wow, bardzo ładnie to wygląda. Infekcja jak się patrzy. Wiadomość wyżej masz link do bogatego w informacje bloga, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Wygląda, jak grafika 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Co nie znaczy, że nie można spróbować, ale najpierw musiałoby poczekać kilka tygodni, czy nic dziwnego się nie wydarzy. Wcześniej nie ma do zaglądać, bo jeśli to bretty, to przy obecności tlenu mogą naprodukować octu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) W dniu 13.03.2022 o 13:48, bercik007 napisał: Witam. Uwarzyłem ostatnio American Ale. Po burzliwej fermentacji piwko smakowało i wyglądało normalnie. Następnie zlałem piwo na cicha i dodałem 3 puszki pulpy z mango (Alphonso). Po tygodniu zerknąłem do fermentora i zastałem poniższy widok. W zapachu jest ok (jeszcze fermentuje), ale niepokoją mnie te banki na wierzchu piwa. Czy to infekcja? Wylewać to od razu czy zaryzykować i butelkować? Najpiękniejsza infekcja jaką widziałem w życiu. Nie trzeba było przelewać na cichą. Zdrowe drożdże w dużej ilości, szybciej poradziły by sobie z cukrami z mango. Albo nie zdezynfekowana puszka przed otwarciem. Edytowane 14 Marca 2022 przez Koora Edycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Piwa, różne, robione różnymi drożdżami, ale nie belgijskimi, smakują trochę jak belgijskie. Posiadają posmaku fenolowe, a nie powinno tak być. To jakieś dzikusy panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Mogą być dzikie drożdże, mogą być bakterie, a może po prostu kiepska kondycja drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Co o tym sądzicie? Wlp566 po miesiącu w fermentorze. W smaku wydaje się ok , ale ten wygląd jakoś niepokoi. Zastanawia mnie czy to resztki piany i drożdży z słabej flokulacji czy cos nowego sie tworzy. Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Na telefonie że zdjęć wygląda jak lekka błona - czasem pojawia się taka przy twardej wodzie. Jeśli w smaku i aromacie nie ma nic podejrzanego, to nie denerwowałbym się przedwcześnie. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Ogólnie smakowo, zapachowo nic się nie do szukałem. Miało iść do butelkowania a gęstwa do ponownego użycia w podwójnej warce w wersji czystej i z brettami, ale chyba zabutelkuje i zrobię tylko wersję z brettami. Woda twarda 20 stopni niemieckich ale to 8 warka na tej wodzie a pierwszy raz tak wygląda. To co się zmieniło w porównaniu do poprzednich to drożdże saisonowe których uzywam po raz pierwszy, ale nie chyba nie mają tendencji do tworzenia niczego takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Raczej nie powinny. Na wszelki wypadek zastanowiłbym się nad innymi drożdżami do kolejnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 W sumie racja nie ma co ryzykować. Piwo zabutelkowane, a gęstwa odpłyneła. Spróbuje do nich podejść kolejny raz za jakiś czas, może w kolejnym sezonie. Obserwowałem to z 15min i w tym co widać na zdjęciu na pewno jest dużo pozostałości po drożdżach. Drożdże słabo flokuluja, będąc dość luźne na dnie, pozostawiając spory osad na ściankach, pływając także w toni i na górze. Jednak było coś co mnie lekko zaniepokoiło, możliwe że dopiero początek. Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek.Ogarek Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Witam, czy to jest już pewna infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 100%. To nawet nie jest zwykła infekcja z biofilmem, ale nawet pleśń. Pleśń dyskwalifikuje 100%, bo jej metabolity są toksyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 10 minut temu, Jarek.Ogarek napisał: Witam, czy to jest już pewna infekcja? https://www.piwo.org/forums/topic/32895-infekcje/ to jest wątek wydzielony do zadawania takich pytań. Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Witam. Pacjent : Flanders red ale na roeselare blend. 1 rok stal na fermentacji w temperaturze pokojowej -+22 stopni (ze skokami do 35 w lecie). Po roku dostal platki macerowane przez miesiac w whiskey. 2 tygodnie temu zabutelkowany byl i byl czysty i krystalicznie przezroczysty. Dzis wszystkie butelki wygladaja tak jak na zalaczonych zdjeciach Rozumiem ze to moze byc przez refermentacje szczegolnie z tym typem drozdzy ale jako ze jest to moje pierwsze podejscie do dzikusow wole sie zapytac. Wsmaku brak octu i generalnie charakter bretowy jest dosc lekki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Jak smakuje ok,to te farfocle w końcu opadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Nie będę zakładał nowego wątku na forum i zadam pytanie tutaj. Czy istnieją jakieś mikroby, powodujące infekcje piwa, których metabolity lub one same są szkodliwe dla naszego zdrowia lub życia? Pleśń, wiem, omijamy pleśń w odpowiedziach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Tutaj trochę opisane, aczkolwiek nie w kwestii Europy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Kiedyś o tym czytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Pacjent stout z dodatkiem wiśni, o którym zapomniałem, a warzony był 150 dni temu. 26 marca dodałem mrożone wiśnie i całkiem o nim zapomniałem. Dziś go odkopałem w piwnicy i moim oczom ukazał się taki widok jak na zdjęciu. Smaku nie próbowałem, a w zapachu taki winny. Kibel czy spróbować i do kega? Pleśni nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Wg mnie na owocach z pierwszego planu jednak widać pleśń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Przyjrzę się dokładnie, ale nie widziałem niczego włochatego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Raczej błona, nie widzę tu pleśni, do kega zawsze można zlać, nie pęknie smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się