Skocz do zawartości

Prosty jasny Pale Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

szukam receptury na jasny z angielskimi chmielami Pale Ale. Chciałbym, żeby nie było wiadra chmielu, więc celuje w ibu 25. Czy moglibyście podać prostą, sprawdzoną recepturę? Najlepiej jakby piwo nie było karmelowe. Piwo nie musi być zgodne ze stylem, a ma po prostu smakować .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że mam kupiony worek Pale Ale od Vikinga to jego użyje. Mam nadzieje, że nie będzie dużej różnicy pomiędzy nim a Marris Otter.

 

Planuje taki schemat na 27l, 11.5 BLG

-Pale Ale 5.4 kg (93.1%)

-Carabody 0.3 kg (5.2%)

-zakwaszający 0.1 kg (1.7%)

 

Zacieranie:

-66 stopni 60 min

-78 stopni 10 min 

 

Chmielenie:

-EKG 50g na 40 min (17 IBU)

-EKG 70g na hopstand (80 stopni) 15 min (7 IBU)

 

Drożdże S-04 1 paczka (wystarczy?)


Czy taki schemat będzie dobry?

Edytowane przez Eselchen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp słód pale ale 90% i płatki owsiane 10% do 12 Plato ekstraktu początkowego, zacieranie infuzyjne w 65 st C. Chmielenie marynka 15 gramów na goryczkę, po 2 tygodniach tak między 40 a 50 gramów EKG na 4 dni przed rozlewem na tzw cichą. A i tylko szczep us05. Warka 20 litrowa, odebrać 1 litr brzeczki do zamrożenia do refermentacji. EKG jest drogim chmielem, nie wiem czy ameryka citra cascade nie taniej wyjdzie, inne nuty ale pale ale dobre z tego wyjdzie. Stawiam zdecydowanie na us05 nad s04. 

Edytowane przez Piotr Ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat karmelowość w IPA jest mile widziana i bardzo pięknie kontruje chmielowosc. Robiłem warianty z dosypka pszenicy, płatków owsianych i słodu karmelowego i ta ostatnia wersja miała to coś co ma być. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Piotr Ba napisał:

EKG jest drogim chmielem, nie wiem czy ameryka citra cascade nie taniej wyjdzie

Drogim jak cholera. Normalnie tylko najbogatsi piwowarzy w Anglii mają do niego dostęp. Weź się zastanów zanim cokolwiek napiszesz. EKG jest jakieś 2x tańszy niż Citra.

 

3 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Akurat karmelowość w IPA jest mile widziana i

Kolejna złota rada. Autor wątku szuka receptury na angielski Pale Ale a nie IPA. Zresztą w obu stylach karmelowość powinna być na poziomie niskim do brak. Zresztą w pierwszym poście jest jasno napisane, że piwo ma nie być karmelowe.

 

3 godziny temu, Piotr Ba napisał:

A i tylko szczep us05.

Serio? Amerykańskie neutralne drożdże do angielskiego Pale Ale?

 

@Eselchens

Najprościej to 100% pale ale, zacierane 1h w 67 °C.

Drożdże S-04

Chmielenie jak chcesz. 100g angielskiego chmielu aromatycznego rozłożonego po równo na ostatnie 15 min gotowania i po wyłączeniu palnika. Uzupełnij jakimś goryczkowym do oczekiwanego IBU.

Na rynku jest sporo fajnych chmieli angielskich. Nieśmiertelna klasyka to Fuggle i East Kent Goldings. Polecam jeszcze Pilgrim

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta chłopie rób se co chcesz i czym chcesz Twoja sprawa. Wyraziłem swoje zdanie na ten temat i swoje obserwacje. Na tym polega coś takiego jak forum. Głupie komentarze to sobie zostaw do domu, bo tu nic nie wnoszą do tematu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Wyraziłem swoje zdanie na ten temat

Raczej zdanie nie na temat

 

Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Na tym polega coś takiego jak forum. Głupie komentarze to sobie zostaw do domu, bo tu nic nie wnoszą do tematu. 

Nie jestem pierwszy, który koryguje głupoty wypisywane przez Ciebie na forum. Polecam najpierw przeczytać wątek a potem odpisywać na temat. Oczywiście zgodnie z prawdą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Piotr Ba napisał:

zdanie na ten temat i swoje obserwacje.

Cena chmielu jest latwa do zweryfikowania i pyk.

 

A OT: kolejny raz w ostatnich miesiacach pojawia sie wątek z którego nie wprost wynika pytanie o sens forum internetowego.

Ciekawe. Jest na sali jakiś antropolog? Czy kto tam się zajmuje komunikacją zapośredniczonej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@elroy@zasada może warto pomyśleć o opcji  na forum by przy awatarze wprowadzić taką "L" uczę się jeździć to i tu niektórym przydałoby się "ciągle uczę się warzyć" albo cos w tym stylu  :D Przychodzą nowi piwowarzy, czytają niektóre rady niektórych osób i później powielają to. 

Edytowane przez Suchejroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Suchejroo napisał:

@elroy@zasada może warto pomyśleć o opcji  na forum by przy awatarze wprowadzić taką "L" uczę się jeździć to i tu niektórym przydałoby się "ciągle uczę się warzyć" albo cos w tym stylu  :D Przychodzą nowi piwowarzy, czytają niektóre rady niektórych osób i później powielają to. 

Świetny pomysł. Jestem za.Nie każdy potrafi oddzielić ziarno od plew. Dla osób które dopiero startują, mają wątpliwości lub po prostu szukają wiedzy, informacja o stopniu wtajemniczenia w piwną alchemię byłaby w niektórych przypadkach zbawienna. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, elroy napisał:

Można by coś takiego wprowadzić :) Pytanie jakie kryteria musiałby być spełnione, żeby się coś takiego pojawiło :)

 

Te przyznane punkty już trochę tak działają, choć możnaby pomyśleć o czymś w stylu rang jak np na elektrodzie  tam kryteria są bardziej rozbudowane. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.03.2023 o 14:25, Eselchen napisał:

 

Drożdże S-04 1 paczka (wystarczy?)

Nie. Do 20 litrów warki do 12 Plato to na styk 1 paczka. Będą estry i nawet opiszę Ci jakie - miks cukierków, gumy balonowej i jabłka plus owoce pestkowe ale nachalne i nieprzyjemne, plus ryzyko przegazowania - długo będą dofermentowywać brzeczkę tzn męczyć się. Użyj US05 bo mają lepszy czystszy - wyższej jakości profil  i najlepiej gęstwę z nich. Jeśli już musisz to zaszczep 13 litrów s04 a drugie 13 US05 i daj znać za 4 tygodnie które piwo jest lepsze (a najlepiej za 8 tygodni). To już wtedy sam będziesz miał odpowiedź który profil jest lepszy - zobaczysz że wyjdzie na moje. Eksperymentuj i szukaj swojej drogi - jak widzisz każdy z nas inaczej by się za to piwo zabrał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie...

 

Ciężki temat, podpieranie konkursami jest bez sensu, bo dużo osób ma stosunek do PSPD jakie ma, nie biorą udziału w konkursach i to nie odzwierciedla wiedzy piwowara. Myślałem o zrobieniu jakiegoś quizu dla każdego (bardzo rozległego) co by mogło definiować wiedzę i poziom, jednak to też można oszukać jak ktoś chce. Punkty reputacji są, jednak to też nie mówi za dużo, ponieważ nowi piwowarzy "plusują" kogoś za odpowiedź, ale nie wiedzą czy to była rzetelna informacja. Każdy z nas powinien rzucić jakieś pomysły i może by coś się z tego urodziło. 

 

EDIT: a może coś na zasadzie drugiej, ujemnej reputacji? Jeśli doświadczeni piwowarzy zobaczą informację udzieloną przez inną osobę i uznają ją za wprowadzenie w błąd, mogą zaznaczyć dodatkową ikonkę która spowoduje dodanie punktów negatywnej reputacji? Oczywiście wiele osób może na złość klikać, ale wtedy po zgłoszeniu się do moderatorów byłoby cofane, a osoba robiąca na złość jakiś "shadow ban" albo coś w tym stylu?

 

EDIT2: i na przykład jeśli ktoś daje ujemną reputację, musi od razu naprostować błąd osoby którą "oskarża"

Edytowane przez Suchejroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.03.2023 o 13:29, Suchejroo napisał:

No właśnie...

 

Ciężki temat, podpieranie konkursami jest bez sensu, bo dużo osób ma stosunek do PSPD jakie ma, nie biorą udziału w konkursach i to nie odzwierciedla wiedzy piwowara. Myślałem o zrobieniu jakiegoś quizu dla każdego (bardzo rozległego) co by mogło definiować wiedzę i poziom, jednak to też można oszukać jak ktoś chce. Punkty reputacji są, jednak to też nie mówi za dużo, ponieważ nowi piwowarzy "plusują" kogoś za odpowiedź, ale nie wiedzą czy to była rzetelna informacja. Każdy z nas powinien rzucić jakieś pomysły i może by coś się z tego urodziło. 

 

EDIT: a może coś na zasadzie drugiej, ujemnej reputacji? Jeśli doświadczeni piwowarzy zobaczą informację udzieloną przez inną osobę i uznają ją za wprowadzenie w błąd, mogą zaznaczyć dodatkową ikonkę która spowoduje dodanie punktów negatywnej reputacji? Oczywiście wiele osób może na złość klikać, ale wtedy po zgłoszeniu się do moderatorów byłoby cofane, a osoba robiąca na złość jakiś "shadow ban" albo coś w tym stylu?

 

EDIT2: i na przykład jeśli ktoś daje ujemną reputację, musi od razu naprostować błąd osoby którą "oskarża"

Taki egzamin na czeladnika-forumowego doradcę. Przeprowadzany przez wybraną komisję z egzaminem teoretycznym i praktycznym oraz trzeba koniecznie przynieść swoje piwo.

Tak naprawdę to taka selekcja jest bardzo trudna. Sam nie mam dużego doświadczenia z warkami i wciąż się uczę. Niemniej jednak z racji wykształcenia pewną tam wiedzę mam z pogranicza.

Poza tym ja uważam, że i tak będę się cały czas uczyć. Bo po prostu lubię poznawać nowe rzeczy, nawet jeżeli wpadnie mi więcej warek to chcę wciąż się rozwijać i nigdy nie będę wystarczająco nasycony wiedzą, żeby powiedzieć o sobie, że już jestem ekspertem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.