Eselchen Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Cześć, szukam receptury na jasny z angielskimi chmielami Pale Ale. Chciałbym, żeby nie było wiadra chmielu, więc celuje w ibu 25. Czy moglibyście podać prostą, sprawdzoną recepturę? Najlepiej jakby piwo nie było karmelowe. Piwo nie musi być zgodne ze stylem, a ma po prostu smakować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Na wiki masz pełno receptur. Jak nie dodasz karmelu to nie będzie.Zrób z pilzneńskiego i trochę pszenicy plus płatki. Chmiel sazz. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Można zrobić brytyjskie Golden Ale na Maris Otter, do tego chmiel EKG, jeśli ma być brytyjsko. Drożdże według wyboru. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Na 20l Zasyp: 5kg pale ale Chmielenie: Marynka 20g 60min a-k 9-10% Fuggles 30g 60min hopstand 80C Drożdże: Us-05 Fermentacja 16C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 5kg Marris Otter, EKG na 60 minut, Fuggles na 10 minut. Dopasuj ilość chmieli, żeby EKG dało 17-20 IBU, Fuggles 5-10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Jako, że mam kupiony worek Pale Ale od Vikinga to jego użyje. Mam nadzieje, że nie będzie dużej różnicy pomiędzy nim a Marris Otter. Planuje taki schemat na 27l, 11.5 BLG -Pale Ale 5.4 kg (93.1%) -Carabody 0.3 kg (5.2%) -zakwaszający 0.1 kg (1.7%) Zacieranie: -66 stopni 60 min -78 stopni 10 min Chmielenie: -EKG 50g na 40 min (17 IBU) -EKG 70g na hopstand (80 stopni) 15 min (7 IBU) Drożdże S-04 1 paczka (wystarczy?) Czy taki schemat będzie dobry? Edytowane 6 Marca 2023 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Dla mnie plan ok. Na 11,5 blg jedna paczka wystarczy. Zebrał bym gęstwe pod EIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) Zasyp słód pale ale 90% i płatki owsiane 10% do 12 Plato ekstraktu początkowego, zacieranie infuzyjne w 65 st C. Chmielenie marynka 15 gramów na goryczkę, po 2 tygodniach tak między 40 a 50 gramów EKG na 4 dni przed rozlewem na tzw cichą. A i tylko szczep us05. Warka 20 litrowa, odebrać 1 litr brzeczki do zamrożenia do refermentacji. EKG jest drogim chmielem, nie wiem czy ameryka citra cascade nie taniej wyjdzie, inne nuty ale pale ale dobre z tego wyjdzie. Stawiam zdecydowanie na us05 nad s04. Edytowane 11 Marca 2023 przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Akurat karmelowość w IPA jest mile widziana i bardzo pięknie kontruje chmielowosc. Robiłem warianty z dosypka pszenicy, płatków owsianych i słodu karmelowego i ta ostatnia wersja miała to coś co ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: EKG jest drogim chmielem, nie wiem czy ameryka citra cascade nie taniej wyjdzie Drogim jak cholera. Normalnie tylko najbogatsi piwowarzy w Anglii mają do niego dostęp. Weź się zastanów zanim cokolwiek napiszesz. EKG jest jakieś 2x tańszy niż Citra. 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Akurat karmelowość w IPA jest mile widziana i Kolejna złota rada. Autor wątku szuka receptury na angielski Pale Ale a nie IPA. Zresztą w obu stylach karmelowość powinna być na poziomie niskim do brak. Zresztą w pierwszym poście jest jasno napisane, że piwo ma nie być karmelowe. 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: A i tylko szczep us05. Serio? Amerykańskie neutralne drożdże do angielskiego Pale Ale? @Eselchens Najprościej to 100% pale ale, zacierane 1h w 67 °C. Drożdże S-04 Chmielenie jak chcesz. 100g angielskiego chmielu aromatycznego rozłożonego po równo na ostatnie 15 min gotowania i po wyłączeniu palnika. Uzupełnij jakimś goryczkowym do oczekiwanego IBU. Na rynku jest sporo fajnych chmieli angielskich. Nieśmiertelna klasyka to Fuggle i East Kent Goldings. Polecam jeszcze Pilgrim Edytowane 11 Marca 2023 przez wizi Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Ta chłopie rób se co chcesz i czym chcesz Twoja sprawa. Wyraziłem swoje zdanie na ten temat i swoje obserwacje. Na tym polega coś takiego jak forum. Głupie komentarze to sobie zostaw do domu, bo tu nic nie wnoszą do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Wyraziłem swoje zdanie na ten temat Raczej zdanie nie na temat Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Na tym polega coś takiego jak forum. Głupie komentarze to sobie zostaw do domu, bo tu nic nie wnoszą do tematu. Nie jestem pierwszy, który koryguje głupoty wypisywane przez Ciebie na forum. Polecam najpierw przeczytać wątek a potem odpisywać na temat. Oczywiście zgodnie z prawdą. skazi i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Na tym polega coś takiego jak forum że się Godzinę temu, wizi napisał: koryguje głupoty wypisywane przez innych ps sorry za offtop Edytowane 12 Marca 2023 przez x1d zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: zdanie na ten temat i swoje obserwacje. Cena chmielu jest latwa do zweryfikowania i pyk. A OT: kolejny raz w ostatnich miesiacach pojawia sie wątek z którego nie wprost wynika pytanie o sens forum internetowego. Ciekawe. Jest na sali jakiś antropolog? Czy kto tam się zajmuje komunikacją zapośredniczonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) @elroy@zasada może warto pomyśleć o opcji na forum by przy awatarze wprowadzić taką "L" uczę się jeździć to i tu niektórym przydałoby się "ciągle uczę się warzyć" albo cos w tym stylu Przychodzą nowi piwowarzy, czytają niektóre rady niektórych osób i później powielają to. Edytowane 12 Marca 2023 przez Suchejroo zasada i smola 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Godzinę temu, Suchejroo napisał: @elroy@zasada może warto pomyśleć o opcji na forum by przy awatarze wprowadzić taką "L" uczę się jeździć to i tu niektórym przydałoby się "ciągle uczę się warzyć" albo cos w tym stylu Przychodzą nowi piwowarzy, czytają niektóre rady niektórych osób i później powielają to. Świetny pomysł. Jestem za.Nie każdy potrafi oddzielić ziarno od plew. Dla osób które dopiero startują, mają wątpliwości lub po prostu szukają wiedzy, informacja o stopniu wtajemniczenia w piwną alchemię byłaby w niektórych przypadkach zbawienna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) Popieram. Ważne, aby ranga była widoczna zarówno przy przeglądaniu na komputerze jak i na urządzeniach mobilnych. Edytowane 12 Marca 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Można by coś takiego wprowadzić Pytanie jakie kryteria musiałby być spełnione, żeby się coś takiego pojawiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 53 minuty temu, elroy napisał: Można by coś takiego wprowadzić Pytanie jakie kryteria musiałby być spełnione, żeby się coś takiego pojawiło Te przyznane punkty już trochę tak działają, choć możnaby pomyśleć o czymś w stylu rang jak np na elektrodzie tam kryteria są bardziej rozbudowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 W dniu 6.03.2023 o 14:25, Eselchen napisał: Drożdże S-04 1 paczka (wystarczy?) Nie. Do 20 litrów warki do 12 Plato to na styk 1 paczka. Będą estry i nawet opiszę Ci jakie - miks cukierków, gumy balonowej i jabłka plus owoce pestkowe ale nachalne i nieprzyjemne, plus ryzyko przegazowania - długo będą dofermentowywać brzeczkę tzn męczyć się. Użyj US05 bo mają lepszy czystszy - wyższej jakości profil i najlepiej gęstwę z nich. Jeśli już musisz to zaszczep 13 litrów s04 a drugie 13 US05 i daj znać za 4 tygodnie które piwo jest lepsze (a najlepiej za 8 tygodni). To już wtedy sam będziesz miał odpowiedź który profil jest lepszy - zobaczysz że wyjdzie na moje. Eksperymentuj i szukaj swojej drogi - jak widzisz każdy z nas inaczej by się za to piwo zabrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) No właśnie... Ciężki temat, podpieranie konkursami jest bez sensu, bo dużo osób ma stosunek do PSPD jakie ma, nie biorą udziału w konkursach i to nie odzwierciedla wiedzy piwowara. Myślałem o zrobieniu jakiegoś quizu dla każdego (bardzo rozległego) co by mogło definiować wiedzę i poziom, jednak to też można oszukać jak ktoś chce. Punkty reputacji są, jednak to też nie mówi za dużo, ponieważ nowi piwowarzy "plusują" kogoś za odpowiedź, ale nie wiedzą czy to była rzetelna informacja. Każdy z nas powinien rzucić jakieś pomysły i może by coś się z tego urodziło. EDIT: a może coś na zasadzie drugiej, ujemnej reputacji? Jeśli doświadczeni piwowarzy zobaczą informację udzieloną przez inną osobę i uznają ją za wprowadzenie w błąd, mogą zaznaczyć dodatkową ikonkę która spowoduje dodanie punktów negatywnej reputacji? Oczywiście wiele osób może na złość klikać, ale wtedy po zgłoszeniu się do moderatorów byłoby cofane, a osoba robiąca na złość jakiś "shadow ban" albo coś w tym stylu? EDIT2: i na przykład jeśli ktoś daje ujemną reputację, musi od razu naprostować błąd osoby którą "oskarża" Edytowane 13 Marca 2023 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Proponuję wydzielić wątek do odpowiedniego działu, będzie jaśniej i klarowniej. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 W dniu 13.03.2023 o 13:29, Suchejroo napisał: No właśnie... Ciężki temat, podpieranie konkursami jest bez sensu, bo dużo osób ma stosunek do PSPD jakie ma, nie biorą udziału w konkursach i to nie odzwierciedla wiedzy piwowara. Myślałem o zrobieniu jakiegoś quizu dla każdego (bardzo rozległego) co by mogło definiować wiedzę i poziom, jednak to też można oszukać jak ktoś chce. Punkty reputacji są, jednak to też nie mówi za dużo, ponieważ nowi piwowarzy "plusują" kogoś za odpowiedź, ale nie wiedzą czy to była rzetelna informacja. Każdy z nas powinien rzucić jakieś pomysły i może by coś się z tego urodziło. EDIT: a może coś na zasadzie drugiej, ujemnej reputacji? Jeśli doświadczeni piwowarzy zobaczą informację udzieloną przez inną osobę i uznają ją za wprowadzenie w błąd, mogą zaznaczyć dodatkową ikonkę która spowoduje dodanie punktów negatywnej reputacji? Oczywiście wiele osób może na złość klikać, ale wtedy po zgłoszeniu się do moderatorów byłoby cofane, a osoba robiąca na złość jakiś "shadow ban" albo coś w tym stylu? EDIT2: i na przykład jeśli ktoś daje ujemną reputację, musi od razu naprostować błąd osoby którą "oskarża" Taki egzamin na czeladnika-forumowego doradcę. Przeprowadzany przez wybraną komisję z egzaminem teoretycznym i praktycznym oraz trzeba koniecznie przynieść swoje piwo. Tak naprawdę to taka selekcja jest bardzo trudna. Sam nie mam dużego doświadczenia z warkami i wciąż się uczę. Niemniej jednak z racji wykształcenia pewną tam wiedzę mam z pogranicza. Poza tym ja uważam, że i tak będę się cały czas uczyć. Bo po prostu lubię poznawać nowe rzeczy, nawet jeżeli wpadnie mi więcej warek to chcę wciąż się rozwijać i nigdy nie będę wystarczająco nasycony wiedzą, żeby powiedzieć o sobie, że już jestem ekspertem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się