Kaniutek Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Chyba potrzebuję pomocy. Warka z soboty, zaszczepiona Nottinghamami nie wystartowała. Po 2 dobach spasteryzowalem ją i zaszczepiłem US-05. Mijają 24 godziny i absolutna, kompletna cisza w wiadrze. Napowietrzone było kamieniem więc to nie to. Czy ktoś z Warszawy, tej bliższej Raszynowi, byłby w stanie poratować mnie jakąkolwiek gęstwą górnej fermentacji? Miał być Bitter, ale teraz to nie ma co wybrzydzać. Edytowane 23 Stycznia przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia No ale w niskiej temperaturze po dwoch dobach to notthinghamy zarowno jak i us-05 z paczki maja prawo nie ruszyc. Wiec nie ma sie czym niepokoic tylko czekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazeper Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa? Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie. 25L 11Blg Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Cześć, Jakie drożdże konkretnie. U mnie np. W34/70 zawsze mają laga, natomiast FM30 startowały w miarę szybko. Ile tej gęstwy dałeś i ile dni ona miała? Podnoszenie temperatury na samym początku fermentacji to nie najlepszy pomysł. Pytanie poboczne - dlaczego przemywałeś gęstwę? I jak to robiłeś? Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 8 godzin temu, kazeper napisał(a): Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa? Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie. 25L 11Blg Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów? Możesz dodać więcej drożdży. Ale jak zaczyna się piana, to może wystartują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa? Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie. 25L 11Blg Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?Daj pożywkę to ci szybciej ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Ej ale wiecie, że drożdże lagerowe nie muszą nawet piany zbudować? Potrafią przefermentować piwo bez wizualnych efektów. Lagi po 48 h to też norma, ale to nie znaczy, że drożdże nie fermentują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Jak jeszcze nie miałem kontroli temperatury, to puściłem W34/70 w 8'C, a w przez warunki pogodowe temperatura w pomieszczeniu spadła do 5,5-6'C. Lag trwał jakieś 80h, fermentacja trwała 5 tygodni, ale piwo przefermentowało i było jednym z lepszym jakie zrobiłem Był to czeski pils, więc nawet brak przerwy diacetylowej nie był wielkim problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu_1 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Cześć, Mam dziwnie fermentujące piwo z US05. Wygląda jak takie duże bańki z drożdzy i co2, część baniek jest biała. Jeszczce nigdy tak nie miałem, zawsze była taka "standardowa" warstwa w pianie. Piwo 13BLg, fermentuje w 18 stopniach, fermentacja ruszyła normalnie. Mam nadzieje że to nie zakażenie. z rurki pachnie normalnie tak piwno/co2. Co do pytań kolegów wcześniej ja najczęściej używam US05 i częśto zdarzały mi się lagi po 24h, natomiast gęstwa ruszała w 1h, niemal natychmiast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Wszystko jest ok Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 1 godzinę temu, sloniu_1 napisał(a): Cześć, Mam dziwnie fermentujące piwo z US05. Wygląda jak takie duże bańki z drożdzy i co2, część baniek jest biała. Jeszczce nigdy tak nie miałem, zawsze była taka "standardowa" warstwa w pianie. Piwo 13BLg, fermentuje w 18 stopniach, fermentacja ruszyła normalnie. Mam nadzieje że to nie zakażenie. z rurki pachnie normalnie tak piwno/co2. Co do pytań kolegów wcześniej ja najczęściej używam US05 i częśto zdarzały mi się lagi po 24h, natomiast gęstwa ruszała w 1h, niemal natychmiast. Gęstwa w większości przypadków rusza znacznie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu_1 Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Dzięki za pomoc, trochę warek mam już na koncie, zdziwiła mnie jedynie wielkość tych bąbli zawsze były drobno pęcherzykowate. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Witam, robię starter 3 stopniowy. Dodałem 3 l i do tego suchary lallemand verdant ipa na 48 h mieszadło i było wszystko dobrze, zapach drożdżowy brak jakichś zapachów aptecznych czy coś i ślad po fermentacji Potem po tych 48h dodałem kolejne ok 3 l i włączyłem mieszadło na 24 h żeby drożdże trochę zmagazynowały składników odżywczych i coś takiego Zero śladów fermentacji zapach jest ok, i pytanie wlewać kolejną dawkę? A na jutro potrzebuje tych drożdży😁 Edytowane 5 Kwietnia przez Piotr2142 Dopisanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Zrób pomiar czy zeszło. Jak mocne piwo robisz?Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) 7 minut temu, INTseed napisał(a): Zrób pomiar czy zeszło. Jak mocne piwo robisz? Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Może nie mocne ale dużo 😁 13,5 blg 90l Zeszło do 2.5 blg z 9 Edytowane 5 Kwietnia przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Godzinę temu, Piotr2142 napisał(a): Może nie mocne ale dużo 😁 13,5 blg 90l Zeszło do 2.5 blg z 9 Duża ilość komórek drożdżowych a mało pokarmu. Drożdże szybko fermentują w takich warunkach. Wg mnie wszystko w porządku.Staraj się tylko utrzymać stałą temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Może nie mocne ale dużo 13,5 blg 90l Zeszło do 2.5 blg z 9Pożywkę dodaj do fermentora.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Ok, dzięki za pomoc, z temperaturą, trochę ciężko, stoi na strychu ok 23 jest chyba, że trochę słońce przygrzeje ☺️, Właśnie wygląda, że ładnie się namnożyły 😁, jeszcze raz dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Kurka, tydz temu zlewałem piwo z nad osadu, nie miałem czasu butelkować wiec dałem mu postać w słoiku fermentacyjnym. Dziś patrzę a tu taki osad butelkować /wylewać/ratować ??? Piwo z słodu. słodowane samodzielnie. drożdże us04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Przy tej jakości zdjęcia ciężko coś jednoznacznie powiedzieć, może to resztki drożdży, może jakaś infekcja. Sugestia na przyszłość - w większości przypadków przelewanie do kolejnego pojemnika nie ma specjalnego sensu, a niesie ryzyko utlenienia i infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja (edytowane) przy winie/cydrze to norma kilka razy zlewam z nad osadu, Piwa nie filtruje specjalnie tyle ile odcedzę, tym samym zawsze mam kilka centymetrów osadu. Film był cienki biało przeźroczysty coś jak na herbacie na drugi dzień ale białe. to co widać to efekt zamieszania rozbił się, przelałem do gara dałem cukier do fermentacji drożdże(niestety nie miałem tych samych). I zabutelkowałem . Zlewanie przeprowadzam tak przez sitko zlewam do garnka(bez tego co na dnie. i z niego powrotem do słoika fermentacyjnego. Piwo smakowało dobrze jak na młode i bez gazu, nawet za mało goryczki bym powiedział. Brak smaku octu, zapach miodowo piwny. Raczej sie nie zatruje ? Edytowane 22 Maja przez Sebsn122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja 7 minut temu, Sebsn122 napisał(a): przy winie/cydrze to norma kilka razy zlewam z nad osadu, Piwa nie filtruje specjalnie tyle ile odcedzę, tym samym zawsze mam kilka centymetrów osadu. Film był cienki biało przeźroczysty coś jak na herbacie na drugi dzień ale białe. to co widać to efekt zamieszania rozbił się, przelałem do gara dałem cukier do fermentacji drożdże(niestety nie miałem tych samych). I zabutelkowałem . Zlewanie przeprowadzam tak przez sitko zlewam do garnka(bez tego co na dnie. i z niego powrotem do słoika fermentacyjnego. Piwo smakowało dobrze jak na młode i bez gazu, nawet za mało goryczki bym powiedział. Brak smaku octu, zapach miodowo piwny. Raczej sie nie zatruje ? Chyba musisz jeszcze poczytać o piwowarstwie. Dlaczego dodawałeś kolejne drożdże? Dlaczego zlewasz przez sitko? Co to za słoik fermentacyjny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja 23 minuty temu, Sebsn122 napisał(a): Zlewanie przeprowadzam tak przez sitko zlewam do garnka(bez tego co na dnie. i z niego powrotem do słoika fermentacyjnego. Piękny przepis na infekcje i utlenienie. 2w1 jak w reklamie. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) W dniu 22.05.2024 o 20:47, anteks napisał(a): Chyba musisz jeszcze poczytać o piwowarstwie. Dlaczego dodawałeś kolejne drożdże? Dlaczego zlewasz przez sitko? Co to za słoik fermentacyjny? zlewałem przez sitko bo nie mam czym filtrować, robiłem już tak 2 warki i były miodzik. słoik fermentacyjny to coś ala balon do wina tylko z szerokim otworem i kapturkiem fermentacyjnym łatwo to myć, i nie jest z plastiku ;). Drożdże zostały polecone przy innych postach z podobnymi infekcjami, podejrzenie tlenowca. W dniu 22.05.2024 o 21:05, wizi napisał(a): Piękny przepis na infekcje i utlenienie. 2w1 jak w reklamie. dlatego normalnie po zlaniu do garna dodaje cukier mieszam i do butelek. Ale tu nagłe sprawy zlałem i zostawiłem w fermentorze. Generalnie, robię na tym co mam z wina i cydru. Plastiku się brzydzę po to robię swoje aby go nie pić, a na stalowy jeszcze za wcześnie. PS: stan butelek te nalane wysoko (brak objawów lub minimalna pianka/fragment błonki. Im niżej tym większa błonka/pianka. Edytowane 24 Maja przez Sebsn122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi