Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba potrzebuję pomocy. 

Warka z soboty, zaszczepiona Nottinghamami nie wystartowała.

Po 2 dobach spasteryzowalem ją i zaszczepiłem US-05.

Mijają 24 godziny i absolutna, kompletna cisza w wiadrze.

Napowietrzone było kamieniem więc to nie to.

 

Czy ktoś z Warszawy, tej bliższej Raszynowi, byłby w stanie poratować mnie jakąkolwiek gęstwą górnej fermentacji?

 

Miał być Bitter, ale teraz to nie ma co wybrzydzać.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa?
Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie.
25L 11Blg
Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Jakie drożdże konkretnie. U mnie np. W34/70 zawsze mają laga, natomiast FM30 startowały w miarę szybko.

Ile tej gęstwy dałeś i ile dni ona miała?

Podnoszenie temperatury na samym początku fermentacji to nie najlepszy pomysł.

Pytanie poboczne - dlaczego przemywałeś gęstwę? I jak to robiłeś?

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, kazeper napisał(a):

Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa?
Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie.
25L 11Blg
Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?

Możesz dodać więcej drożdży. Ale jak zaczyna się piana, to może wystartują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa?
Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie.
25L 11Blg
Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?
Daj pożywkę to ci szybciej ruszą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ej ale wiecie, że drożdże lagerowe nie muszą nawet piany zbudować? Potrafią przefermentować piwo bez wizualnych efektów. Lagi po 48 h to też norma, ale to nie znaczy, że drożdże nie fermentują ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak jeszcze nie miałem kontroli temperatury, to puściłem W34/70 w 8'C, a w przez warunki pogodowe temperatura w pomieszczeniu spadła do 5,5-6'C. Lag trwał jakieś 80h, fermentacja trwała 5 tygodni, ale piwo przefermentowało i było jednym z lepszym jakie zrobiłem :) Był to czeski pils, więc nawet brak przerwy diacetylowej nie był wielkim problemem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć,

 

Mam dziwnie fermentujące piwo z US05. Wygląda jak takie duże bańki z drożdzy i co2, część baniek jest biała. Jeszczce nigdy tak nie miałem, zawsze była taka "standardowa" warstwa w pianie. Piwo 13BLg, fermentuje w 18 stopniach, fermentacja ruszyła normalnie. Mam nadzieje że to nie zakażenie. z rurki pachnie normalnie tak piwno/co2.

 


Co do pytań kolegów wcześniej ja najczęściej używam US05 i częśto zdarzały mi się lagi po 24h, natomiast gęstwa ruszała w 1h, niemal natychmiast.  

drozdze.jpg

drozdz2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, sloniu_1 napisał(a):

Cześć,

 

Mam dziwnie fermentujące piwo z US05. Wygląda jak takie duże bańki z drożdzy i co2, część baniek jest biała. Jeszczce nigdy tak nie miałem, zawsze była taka "standardowa" warstwa w pianie. Piwo 13BLg, fermentuje w 18 stopniach, fermentacja ruszyła normalnie. Mam nadzieje że to nie zakażenie. z rurki pachnie normalnie tak piwno/co2.

 


Co do pytań kolegów wcześniej ja najczęściej używam US05 i częśto zdarzały mi się lagi po 24h, natomiast gęstwa ruszała w 1h, niemal natychmiast.  

 

 

Gęstwa w większości przypadków rusza znacznie szybciej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam, robię starter 3 stopniowy.

Dodałem 3 l i do tego suchary lallemand verdant ipa na 48 h mieszadło i było wszystko dobrze, zapach drożdżowy brak jakichś zapachów aptecznych czy coś i ślad po fermentacjiIMG_20240403_130525560.thumb.jpg.79311d33967dc9b5d1c87149c378927c.jpg

Potem po tych 48h dodałem kolejne ok 3 l i włączyłem mieszadło na 24 h żeby drożdże trochę zmagazynowały składników odżywczych i coś takiegoIMG_20240405_105149951.thumb.jpg.2493037e71f48ac02a08b539418102fe.jpg

Zero śladów fermentacji zapach jest ok, i pytanie wlewać kolejną dawkę?

A na jutro potrzebuje tych drożdży😁

Edytowane przez Piotr2142
Dopisanie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Piotr2142 napisał(a):

Może nie mocne ale dużo 😁 13,5 blg 90l 

Zeszło do 2.5 blg z 9

Duża ilość komórek drożdżowych a mało pokarmu. Drożdże szybko fermentują w takich warunkach. Wg mnie wszystko w porządku.Staraj się tylko utrzymać stałą temperaturę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kurka, tydz temu zlewałem piwo z nad osadu, nie miałem czasu butelkować wiec dałem mu postać w słoiku fermentacyjnym.  Dziś patrzę a tu taki osad butelkować /wylewać/ratować ??? Piwo z słodu. słodowane samodzielnie.  drożdże us04

IMG_20240522_095201.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tej jakości zdjęcia ciężko coś jednoznacznie powiedzieć, może to resztki drożdży, może jakaś infekcja.

Sugestia na przyszłość - w większości przypadków przelewanie do kolejnego pojemnika nie ma specjalnego sensu, a niesie ryzyko utlenienia i infekcji.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy winie/cydrze to norma kilka razy zlewam z nad osadu,  Piwa nie filtruje specjalnie tyle ile odcedzę, tym samym zawsze mam kilka centymetrów osadu.  Film był cienki biało przeźroczysty coś jak na herbacie na drugi dzień ale białe. to co widać to efekt zamieszania rozbił się,  przelałem do gara dałem cukier do fermentacji drożdże(niestety nie miałem tych samych). I zabutelkowałem . Zlewanie przeprowadzam tak przez sitko zlewam do garnka(bez tego co na dnie.  i z niego powrotem do słoika fermentacyjnego.  Piwo smakowało dobrze jak na młode i bez gazu, nawet za mało goryczki bym powiedział. Brak smaku octu, zapach miodowo piwny.   Raczej sie nie zatruje ?

Edytowane przez Sebsn122
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Sebsn122 napisał(a):

przy winie/cydrze to norma kilka razy zlewam z nad osadu,  Piwa nie filtruje specjalnie tyle ile odcedzę, tym samym zawsze mam kilka centymetrów osadu.  Film był cienki biało przeźroczysty coś jak na herbacie na drugi dzień ale białe. to co widać to efekt zamieszania rozbił się,  przelałem do gara dałem cukier do fermentacji drożdże(niestety nie miałem tych samych). I zabutelkowałem . Zlewanie przeprowadzam tak przez sitko zlewam do garnka(bez tego co na dnie.  i z niego powrotem do słoika fermentacyjnego.  Piwo smakowało dobrze jak na młode i bez gazu, nawet za mało goryczki bym powiedział. Brak smaku octu, zapach miodowo piwny.   Raczej sie nie zatruje ?

Chyba musisz jeszcze poczytać o piwowarstwie. Dlaczego dodawałeś kolejne drożdże? Dlaczego zlewasz przez sitko? Co to za słoik fermentacyjny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, Sebsn122 napisał(a):

Zlewanie przeprowadzam tak przez sitko zlewam do garnka(bez tego co na dnie.  i z niego powrotem do słoika fermentacyjnego. 

Piękny przepis na infekcje i utlenienie. 2w1 jak w reklamie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.05.2024 o 20:47, anteks napisał(a):

Chyba musisz jeszcze poczytać o piwowarstwie. Dlaczego dodawałeś kolejne drożdże? Dlaczego zlewasz przez sitko? Co to za słoik fermentacyjny?

zlewałem przez sitko bo nie mam czym filtrować, robiłem już tak 2 warki i były miodzik.  słoik fermentacyjny to coś ala balon do wina tylko z szerokim otworem i kapturkiem fermentacyjnym łatwo to myć, i nie jest z plastiku ;).  Drożdże zostały polecone przy innych postach z podobnymi infekcjami, podejrzenie tlenowca.   

W dniu 22.05.2024 o 21:05, wizi napisał(a):

Piękny przepis na infekcje i utlenienie. 2w1 jak w reklamie.

dlatego normalnie po zlaniu do garna dodaje cukier mieszam i do butelek.  Ale tu nagłe sprawy zlałem i zostawiłem w fermentorze. 

 

 

Generalnie, robię na tym co mam z wina i cydru.  Plastiku się brzydzę po to robię swoje aby go nie pić, a na stalowy jeszcze za wcześnie. 

 

PS:  stan butelek te nalane wysoko (brak objawów lub minimalna pianka/fragment błonki.  Im niżej tym większa błonka/pianka. 

Edytowane przez Sebsn122
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.