Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dla mnie OK. Im mniej grzebania przy fermentującym piwie tym lepiej.

"Brązowa wyspa" wygląda na jakieś skupisko drożdży, bądź pozostałości chmielin z białkami. Przynajmniej ja tak to widzę.

Kup przejrzysty fermentor i nie otwieraj do końca fermentacji. To dobra metoda przeciwdziałająca zakażeniom piwa. ;)

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Paweł76 napisał(a):

 

"Brązowa wyspa" wygląda na jakieś skupisko drożdży, bądź pozostałości chmielin z białkami. Przynajmniej ja tak to widzę.

Kup przejrzysty fermentor i nie otwieraj do końca fermentacji. To dobra metoda przeciwdziałająca zakażeniom piwa. ;)

Pozdrawiam, Paweł.

Dzięki wielkie. Nie było grzebania tylko przelewanie na cichą. Byłem pewien, że coś będzie, bo dolałem kranowy do wystudzonej brzeczki. Za bardzo odparowała, a potem mnie olsniło, że to średni pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, igg napisał(a):

Za bardzo odparowała, a potem mnie olsniło, że to średni pomysł.

Nie raz nie dwa dodawałem wody z kranu.

Czy do brzeczki lub fermentującego piwa wrzucałeś jakieś dodatki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej... Ja tak ze wstydem w oczach... Piwo z brewkita, złożone z dwóch chmielonych coopersów english bitter.. blisko rok w fermentorze w piwnicy w chłodzie, z wielu niezależnych względów nie butelkowane. Dzisiaj zajrzałem do wiadra, wygląda tak jak na zdjęciach. Piana to to chyba raczej nie jest. Wygląda jak początki kry, z tego co szukałem na forum... ale zanim wyleje chce poznać Wasze zdanie. Spróbowałem, w smaku dobre, klarowne, nie kwaśne, nie octowe, kartonu czy masła etc brak. Gorzkie, ale takie miało być... Kibel? 

IMG_20240221_182750.jpg

IMG_20240221_182758.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na jakieś zakażenie. Pleśni nie widzę, także jeśli smakuje, to można butelkować - trzeba tylko stale monitorować nagazowanie, żeby się granaty nie porobiły, gdyby cośtam jeszcze dojadało trochę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, Pasquallo napisał(a):

Wygląda jak początki kry, z tego co szukałem na forum.

Zawsze możesz spróbować. Możliwe, że to drożdże. Miałem podobny widok na S-04. Drożdże wyglądały jak kawałki tłuszczu, ale po dotknięciu opadały na dno. Piwo było w porządku. Zebrana gęstwa również.

 

Zdjęcie tutaj:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre pytanie. S-04 raczej nie, ale ich odpowiednik innej firmy może być. Źródłem może być ten sam szczep w banku drożdży. Tym bardziej, że to brewkit English Bitter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Pasquallo napisał(a):

Możliwe, ze s-04 są w brewkitach?

 

27 minut temu, wizi napisał(a):

Dobre pytanie. S-04 raczej nie, ale ich odpowiednik innej firmy może być. Źródłem może być ten sam szczep w banku drożdży. Tym bardziej, że to brewkit English Bitter

Pytani, których brewkitach. Z tego co pamiętam popularne drożdże dwóch firm potentatów na rynku kitów (Coopers i Muntons) to podobnie jak S-04 grzyby z jakiegoś brytyjskiego browaru (Whitbread*?). Musiałbym przypomnieć sobie źródła i źródełka tego przekonania.

edit 1: pochodzenie S-04 z Whitbread zostało zakwestionowane pierwsze:

Cytat

Safale S-04 – Closely related to WLP006 Bedford (“Charles Wells”) and WLP013 London, even though internet tradition always called it a dry version of Whitbread B. It’s nowhere close to the Whitbread strains.

O Coopersie i jego pochodzeniu jest trochę w komentarzu pod wpisem https://beer.suregork.com/?p=4030#comment-700798

i we wpisach na forum Homebrewtalk: https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-yeasts-origin.710833/ czy https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-ale-or-lager-yeast.623566/post-7950047

Nadal nie znajduję tabelki w której były odpowiedniki. W sumie tylko pierwszy z powyższych wpisów ma jakieś umocowanie w korespondencji z browarem/ producentem.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, zasada napisał(a):

Z tego co pamiętam popularne drożdże dwóch firm potentatów na rynku kitów (Coopers i Muntons) to podobnie jak S-04 grzyby z jakiegoś brytyjskiego browaru (Whitbread*?). Musiałbym przypomnieć sobie źródła i źródełka tego przekonania.

Oni się nie przyznają, skąd biorą szczepy. Coopers pisze, że sam propaguje, ale nigdy nie poda źródła szczepu. Zresztą nie musi to być dokładnie ten sam szczep. Wystarczy, że jest zbliżony

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, nie wiem czy to ma znaczenie. Wiadro wczoraj przyniosłem do domu. Nie mieszałem nim, starałem się delikatnie, jak to tylko możliwe. Wczoraj Wam wysłałem zdjęcie, a dzisiaj zajrzałem i jest prawie czysto na powierzchni, wszystko utonęło. Kra tonie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Moja 6 warka z zacieraniem, pierwszy post na forum, a prawdopodobnie i pierwsza infekcja ;). 

Saison 13,5 blg (finalne 1-1,5 blg), z niesłodowanych dodatków: świeża skórka pomarańczy i grejpfruta do gotowania, drożdże BE-134. Co do samych drożdży, wyjątkowo trudno było umyć fermentor z osadów. Na zdjęciu piwo po 3 tygodniach w jednym wiadrze, proszę o opinię czy moja diagnoza jest słuszna, czy to jednak mogą być pozostałości po drożdżach lub skórkach. Smak i zapach dobry (piwo na ten moment ponad tydzień w butelce) - kierowałem się radami w wątku, że jak nie ma płaśni i smak OK to do butelki. Cały sprzęt już po kąpieli na NaOH.

Szybko spijać, czy się nie spinać? ;)

IMG_6177.jpg

IMG_6176.jpg

Edytowane przez fozo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
10 godzin temu, fotohobby napisał(a):

Jeśli rozrosło się tak od rana, to raczej tak

 Jeśli to rzeczywiście tlenowiec, to czy może miałoby sens aby podgrzać to do wyższej temperatury . Po wystudzeniu zaszczepić drożdżami gorzelniczymi i po ponownej fermentacji puścić w rury?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Nazwa użytkownika napisał(a):

Co to znaczy puścić w rury? Jaki jest cel stosowania drożdży gorzelniczych? Skąd wiesz że tlenowiec ?

Najlepiej wylej i zrób kolejne.

Miałem na myśli żeby to przedestylować. Dodanie drożdży o większej odporności na alkohol miałoby zwiększyć wydajność i niestety nie mam pewności , że to tlenowiec. 

Edytowane przez zokol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, zostawiłęm mojego stouta na 3 miesiące w fermentorze (domyślam się że było to trochę za długo). Jakis czas temu okazało się że woda w rurce wyschła i wdało się zakażenie. W smaku różnicy nie czuć, pleśni nie widać. Da się odratować czy kiblel?

ec813756-4756-4cca-9701-a61a353becfc.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, osmoluch napisał(a):

Cześć, zostawiłęm mojego stouta na 3 miesiące w fermentorze (domyślam się że było to trochę za długo). Jakis czas temu okazało się że woda w rurce wyschła i wdało się zakażenie. W smaku różnicy nie czuć, pleśni nie widać. Da się odratować czy kiblel?

 

Artykuł w temacie, pod koniec szybki schemat co można zrobić.

https://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/

 

Jeśli w smaku jest ok to możesz zabutelkować, ale pamiętaj o regularnym sprawdzaniu nagazowania, bo może się okazać, że coś jeszcze dojada resztki cukrów w butelkach.

I cały sprzęt do solidnego mycia, np. NaOH.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo Low Alco na słodzie Pale Ale, zacierane w 79 stopniach przez 40 minut, początkowe Blg to 6. Drożdże Fermentum Mobile F56 Wozem jestem. Czwarty dzień fermentacji i pojawiły się takie bąble powietrzne bez błony biofilmu. Nie otwieram pokrywy a zdjęcie z przezroczystego fermentora. Zapach w porządku. Nie znam tych drożdży ale te bąble powietrzne mnie zaniepokoiły. Na początku burzliwej praktycznie nie było piany i objawów fermentacji ale to podobno normalne przy FM56. Prośba o opinię czy to jednak nie infekcja. IMG20240414213011.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.