Izbor Mściwy Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zabutelkowane niech się dzieje wola nieba. Może mnie nie zabije. A tymczasem zarządzam poważną dezynfekcje browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Sprawdzaj co 2-3 dni. Trzymaj w chłodzie będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 21 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 Zdarzyło się komuś z was spotkać na piwie po fermentacji coś co przypomina cieniutką wartwę tłuszczu? Próbująć zebrać łyżką jakby taka tłusta błonka pod którą zostają bąbelki co2/ Zastanawiam się czy początek błony i infekcji czy coś innego może być? Pacjent a la grodziskie na słodzie od weyermanna, i drożdżach fm52 z banku drożdżowego(2-3ml gliceryny trafiło do piwa pewnie) Bardzo możliwe że infekcja, bo pierwsza próba wykorzystania mrożonych drożdży, ale zastanawia mnie czy może być to też coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 Mogą to być bakterie, dzikie drożdże, twarda woda, pozostałość po środku do dezynfekcji (?) lub tak jak piszesz jakiś rodzaj tłuszczu. Poczekaj i popatrz czy się rozwija. Jeżeli "błona" będzie narastać to jest to robota jakiś mikroorganizmów. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 21 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego. Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 15 godzin temu, Fradio napisał: Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego. Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. Albo złapałeś zakażenie robiąc bank drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Koledzy brzeczke zrobiłem 14.05.22 i do dnia dzisiejszego siedziało nie ruszane. Czy to zakażenie?? https://photos.app.goo.gl/6x4HuNSphWnBYWpk7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Zdrowo to, to nie wygląda. Zdjęcie robiłeś przez pokrywe? Bo tam jakieś brudy widzę? Otwórz powąchaj, posmakuj. Jak będzie ok to w butelki. Tylko bez kry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Tak zrobiłem zdjęcie przez pokrywę. Pachnie normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 2 godziny temu, pablo_ns napisał: Czy to zakażenie? tak, jeżeli zapach smak ok to butelkuj i raczej szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Ja mam wątpliwości, czy to zakażenie, skoro to zdjęcie przez pokrywę. Z ostrożności bym jednak założył, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Przecież widać jak byk, że błona się tworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 A ta pokrywa nie jest czasem lekko mleczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 (edytowane) Cześć, Berliner Weisse kwaszony probiotykiem. Wygląda jak na zdjęciu, zapach wina. Miałem w planach dodać do niego różne owoce, ale ten pomysł odpada. Infekcja do kanału czy można zaryzykować z butelkowaniem? Edytowane 7 Października 2022 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Szczur Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Cześć, trzy tygodnie temu wstawiłem po dłuższej przerwie belgijskie pale ale (zestaw z browamatora) chwilę czasu tego nie robiłem, po 2 tygodniach zobaczyłem w jakim to jest stanie i oto co zastałem: 20221005_030916.mp4 nie byłem pewien czy to infekcja jest, czy jednak nie, zostawiłem w sumie z braku czasu jeszcze na tydzień, trochę się zaziębiłem to i ze smakiem i węchem lekkie problemy mam, po następnym tygodniu wygląda to tak: ak 20221008_131135.mp4 i szczerze w tej chwili zgłupiałem, nie czuję nic odrzucającego w smaku, węchu prawie nie mam, odfermentowało do 3 blg z około 12-13 co o tym myślicie? dodam, że przez następny tydzień nie chłodziłem tego w żaden sposób to i temperatura wzrosła kilka stopni, planowałem to wylać, ale sam nie wiem teraz Edytowane 8 Października 2022 przez Pan Szczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Zależy od temperatury fermentacji, belgijskie szczepy potrafią często dofermentować w cieple, jeśli fermentacja była zbyt chłodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Szczur Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) znaczy głównie chodzi mi o to jak to wyglądało te 2 tygodnie temu, może znajdę jeszcze jakieś inne foto ta warstewka wyglądała mi jak zaczątki pleśni, ale jak widać chyba się pomyliłem, a to, że dofermentuje to spoko, trzymałem to w 20 stopniach teraz tak zmieniło kolor to zgaduję, że znów po prostu drożdże ruszyły teraz kurczę podskoczyło do 24 stopni bez chłodzenia Edit moderatorski: @Pan Szczurnie pisz jednego postu nad drugim. Do uzupełnień korzystaj z funkcji Edytuj, ukrytej w prawym górnym rogu (trzy kropki). (przepraszam, trochę mną emocje szarpały ) Edytowane 8 Października 2022 przez Pan Szczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Wygląda zupełnie normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Szczur Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Rozumiem, poleży do poniedziałku/ wtorku, sprawdzę czy jeszcze coś dojadło i w butelki Dziękuję! Edytowane 8 Października 2022 przez Pan Szczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Kiepsko tak warzyć z covidem. Covid wykorzystaj do wypijania nieudanych piw a warzenie pozostaw do momentu jak masz smak i węch ? Edytowane 8 Października 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Szczur Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Warzone było wcześniej, węch straciłem kilka dni temu (już wraca ) smak miałem mniej więcej cały czas ale tak, gdybym wiedział, że coś się stanie po drodze to bym odłożył na później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Czesc wszystkim. Moja pierwsza warka - brewkit (Single Hopped Nelson Sauvin IPA -Mangrove Jacks, drozdze M44 US West Coast, cukier), temperatura w pokoju to 19 stopni. Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa? Pic w spoilerze Spoiler Edytowane 13 Października 2022 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 14 minut temu, javalemcgee napisał: Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 14 minut temu, javalemcgee napisał: Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa? Tak. Poza otwieraniem wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 1 minute ago, zasada said: Tak. Poza otwieraniem wiadra hah no, przejrzalem wiele roznych topicow gdzie temat byl poruszany i rabini sa podzieleni. Zalozmy ze napowietrzam drozdze (tak naprawde to nie mam pojecia co atm sie dzieje, na poczatku myslalem ze drozdze nie rusza, teraz wygladaly tak jak widac, wiec stresik tez, ale plan jest nie otwierac juz) Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się