Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Zdarzyło się komuś z was spotkać na piwie po fermentacji coś co przypomina cieniutką wartwę tłuszczu? Próbująć zebrać łyżką jakby taka tłusta błonka pod którą zostają bąbelki co2/ Zastanawiam się czy początek błony i infekcji czy coś innego może być? Pacjent a la grodziskie na słodzie od weyermanna, i drożdżach fm52 z banku drożdżowego(2-3ml gliceryny trafiło do piwa pewnie)

Bardzo możliwe że infekcja, bo pierwsza próba wykorzystania mrożonych drożdży, ale zastanawia mnie czy może być to też coś innego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogą to być bakterie, dzikie drożdże, twarda woda, pozostałość po środku do dezynfekcji (?) lub tak jak piszesz jakiś rodzaj tłuszczu. Poczekaj i popatrz czy się rozwija. Jeżeli "błona" będzie narastać to jest to robota jakiś mikroorganizmów.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. 

Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego.

Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Fradio napisał:

Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. 

Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego.

Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. 

 

 

 

 

Albo złapałeś zakażenie robiąc bank drożdży

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć, Berliner Weisse kwaszony probiotykiem. Wygląda jak na zdjęciu, zapach wina. Miałem w planach dodać do niego różne owoce, ale ten pomysł odpada. Infekcja do kanału czy można zaryzykować z butelkowaniem?

20221007_141320.jpg

Edytowane przez tortoise
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

trzy tygodnie temu wstawiłem po dłuższej przerwie belgijskie pale ale (zestaw z browamatora) chwilę czasu tego nie robiłem, po 2 tygodniach zobaczyłem w jakim to jest stanie i oto co zastałem:

nie byłem pewien czy to infekcja jest, czy jednak nie, zostawiłem w sumie z braku czasu jeszcze na tydzień, trochę się zaziębiłem to i  ze smakiem i węchem lekkie problemy mam, po następnym tygodniu wygląda to tak:

image.thumb.jpeg.cd31c42a566e34046ecd475b1e189a15.jpegak

 

 

 

 

i szczerze w tej chwili zgłupiałem, nie czuję nic odrzucającego w smaku, węchu prawie nie mam, odfermentowało do 3 blg z około 12-13
co o tym myślicie?

dodam, że przez następny tydzień nie chłodziłem tego w żaden sposób to i temperatura wzrosła kilka stopni, planowałem to wylać, ale sam nie wiem teraz :/

 

Edytowane przez Pan Szczur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znaczy głównie chodzi mi o to jak to wyglądało te 2 tygodnie temu, może znajdę jeszcze jakieś inne foto

 

image.thumb.jpeg.9e082fee02abf178865a1c0e403cf2b9.jpeg

ta warstewka wyglądała mi jak zaczątki pleśni, ale jak widać chyba się pomyliłem, a to, że dofermentuje to spoko, trzymałem to w 20 stopniach

teraz tak zmieniło kolor to zgaduję, że znów po prostu drożdże ruszyły

 

teraz kurczę podskoczyło do 24 stopni bez chłodzenia

 

Edit moderatorski: @Pan Szczurnie pisz jednego postu nad drugim. Do uzupełnień korzystaj z funkcji Edytuj, ukrytej w prawym górnym rogu (trzy kropki).

(przepraszam, trochę mną emocje szarpały :D )

Edytowane przez Pan Szczur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czesc wszystkim. Moja pierwsza warka - brewkit (Single Hopped Nelson Sauvin IPA -Mangrove Jacks, drozdze M44 US West Coast, cukier), temperatura w pokoju to 19 stopni. Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa?

Pic w spoilerze

 

Spoiler

No description available.

 

 

Edytowane przez javalemcgee
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minute ago, zasada said:

Tak. Poza otwieraniem wiadra ;)

hah no, przejrzalem wiele roznych topicow gdzie temat byl poruszany i rabini sa podzieleni. Zalozmy ze napowietrzam drozdze :) (tak naprawde to nie mam pojecia co atm sie dzieje, na poczatku myslalem ze drozdze nie rusza, teraz wygladaly tak jak widac, wiec stresik tez, ale plan jest nie otwierac juz)

 

 

Dzieki! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.