Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Jestem w trakcie fermentacji session Ipki, wyszło mi jakieś 11 blg początkowe (20 l wody, 1,7 kg ekstraktu jasnego i 1,7 kg  pale ale) 

Brzeczki wyszło około 20,5 l. 

Chmielenie odbyło się w ten sposób jak na zdjęciu. Zastanawiam się tylko nad chmieleniem na zimno, czy 85 g łącznie to nie za dużo. Proponujecie może jakieś inne proporcje i ilości? 

 

PXL_20240309_113907669.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Ciężko przesadzić z ilością chmielu na zimno, 85g to nie jest szczególnie dużo. Najwięcej wrzucałem 200g na 20l. Postaraj się tylko o dobrą filtrację tych chmielin i będzie w porządku :) 

Aktualnie piwo jest w fermentorze bez kranika. Zastanawiam się nad:

1. Przeczekaniem burzliwej i zlanie na cichą do fermentora z kranikiem i dopiero tam zadanie chmielu na zimno 5 dni przed rozlewem lub,

2. Wrzucenie chmieli na zimno do tego samego fermentora w którym aktualnie znajduje się piwo 5 dni przed butelkowaniem i ewentualne odfiltrowanie do drugiego fermentora z kranem dosłownie chwilę przed butelkowaniem 

Polecasz jakiś worek do chmielenia na zimno tak, aby nie pływało sporo chmielin na dnie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Worek np taki (lub mniejszy):
https://allegro.pl/oferta/300-mesh-nylonowy-worek-filtracyjny-wielokrotnego-13273071624

 

Obciążony szklanymi kulkami (ewentualnie łyżkami :) ), żeby poszedł na dno.

Jeśli wrzucisz chmiel do worka możesz chmielić w fermentorze z kranikiem.

Jeśłi nie zależy ci na gęstwie, możesz chmielić luzem w pierwszym fermentorze, a worek wykorzystać, jako filtr przy dekantowaniu do fermentora z kranikiem,

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Ciężko przesadzić z ilością chmielu na zimno, 85g to nie jest szczególnie dużo. Najwięcej wrzucałem 200g na 20l. Postaraj się tylko o dobrą filtrację tych chmielin i będzie w porządku :) 

No dokładnie, ja wrzucałem po 700g :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to czy jest możliwe, aby piwo nie odfermentowało przy overpitchingu gęstwy? US-05, szybko zaczęły pracę, wysoka piana, a po 10 dniach z 13,3 BLG zostało 5,2. Przelałem na cichą, aby jeszcze cokolwiek i będę chmielił na zimno, może coś jeszcze spadnie. Fermentowane w temperaturze 17 stopni 5 dni, potem stopniowo wzrost do 20 stopni i ostatni dzień 22 stopnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Wszystko jest możliwe. To biologia, nie matematyka. 

Opis drożdży określa średnie odfermentowanie na poziomie ok. 80 %. 

Zostaw na cichej w 20 stopniach, może coś dojedzą. Nauczka na przyszłość - trzymaj dłużej na burzliwej. Dwa, a nawet trzy tygodnie. Piwu na pewno to nie zaszkodzi.

Pozdrawiam, Paweł 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, Fall095 napisał(a):

Siema. Nada się to to do szybkiej dezynfekcji? Podobno bezzapachowy.

 

https://srodki-czystosci.eu/pl/p/Velox-Spray-neutral-5l-do-mycia-i-dezynfekcji-powierzchni/1524?

Tak, jest napisane grubym drukiem, że do kontaktu z żywnością. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cześć,

Dziś w końcu będzie trochę czasu, żeby zbudować sobie thermo boxa, żeby upichcić lagera. Patrzę po składnikach i wszystko mam, patrzę na OXI i hmm  mam 2 KG, problem w tym, że rok przeterminowane :D Jak myślicie, nada się jeszcze? Szkoda by mi było wyrzucać aż tyle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Łachim napisał(a):

Pytanie do czego, bo do dezynfekcji są lepsze środki. Nadwęglan sodu nadaje się do mycia. 

Zanim zaczniesz udzielać  "dobrych rad" to się dokształć co do czego stosować.
Polecam lekturę:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@WojtekGaaDObstaję przy swoim. OXI nieźle doczyszcza i pozwala odrywać resztki w trudno dostępnych miejscach, oczywiście nie jako jedyna metoda mycia, ale uzupełnienie. Z drugiej strony, do dezynfekcji są lepsze środki. OXI to jest metoda na 10 lat temu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Nigdy nie korzystałem z drożdży dolnej fermentacji, a chce spróbować zrobić laggera. Kilka pytań.

1. Po zadaniu drożdży powinny postać trochę w temperaturze pokojowej, czy od razu wynosić do piwnicy, gdzie mam około 13-15c?

2. Przez jakiś czas trzymać je w wyższej temperaturze (13-15c) czy od razu zjeżdżać bliżej 9-10c ?

3. Drożdże dolnej fermentacji powinno zadawać się do takiej samej temperatury co górnej, czy może tutaj jest jakaś różnica?

Edytowane przez BElluu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zadać w docelowej temperaturze ok 10st, same drożdże (starter czy gęstwa) powinny być podobnie schłodzone. Oczywiście jak zadasz w np.15 i od razu dasz do chłodu to też będzie ok. Trzeba pamiętać by nie dopuścić by ruszyły w wyższej niż docelowa temperatura fermentacji, bo wtedy obniżenie je zestresuje, a nawet może zatrzymać.

Jeżeli robisz z suchych to uwodnione drożdże (będą cieplejsze) możesz stopniowo schładzać dolewając powoli  zimną brzeczkę.

Ponieważ dolniaki mają trudniej, powinny być w dobrej kondycji i lepiej dać za dużo niż za mało.

Pod koniec fermentacji warto też zwiększać powoli temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Nigdy nie korzystałem z drożdży dolnej fermentacji, a chce spróbować zrobić laggera. Kilka pytań.

1. Po zadaniu drożdży powinny postać trochę w temperaturze pokojowej, czy od razu wynosić do piwnicy, gdzie mam około 13-15c?
2. Przez jakiś czas trzymać je w wyższej temperaturze (13-15c) czy od razu zjeżdżać bliżej 9-10c ?
3. Drożdże dolnej fermentacji powinno zadawać się do takiej samej temperatury co górnej, czy może tutaj jest jakaś różnica?
Zależy jakie dolne. W34/70 9C w 5dni potem dźwigaj 0.5C. Zakończ na 16C.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po czterech warkach na ekstraktach i suchych drożdżach chciałbym trochę pójść na przód i podrasować recepture. Myślę o jakiś dwóch chmielach (może galaxy i lemondrop?). Zastanawiam się nad zrobieniem mini mash ale nie do końca wiem jak to się robi, możecie podpowiedzieć? Chaolybm też zebrać gestwe i użyć jej do kolejnej warki, wystarczy tylko ze raz drożdże z dna fermentora 100-150 ml i włożyć do zamrażalnika? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, punix napisał(a):

Gęstwę lepiej przechowywać w lodówce, mrożenie jest trochę bardziej skomplikowane. Pamiętaj o odpowiedniej dezynfekcji słoika i wszystkiego, co będzie miało kontakt z gęstwą.

Dzięki za informację. Jak zrobić mini zacieranie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.