kuba929 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Witam, Jestem w trakcie fermentacji session Ipki, wyszło mi jakieś 11 blg początkowe (20 l wody, 1,7 kg ekstraktu jasnego i 1,7 kg pale ale) Brzeczki wyszło około 20,5 l. Chmielenie odbyło się w ten sposób jak na zdjęciu. Zastanawiam się tylko nad chmieleniem na zimno, czy 85 g łącznie to nie za dużo. Proponujecie może jakieś inne proporcje i ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Ciężko przesadzić z ilością chmielu na zimno, 85g to nie jest szczególnie dużo. Najwięcej wrzucałem 200g na 20l. Postaraj się tylko o dobrą filtrację tych chmielin i będzie w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca 9 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Ciężko przesadzić z ilością chmielu na zimno, 85g to nie jest szczególnie dużo. Najwięcej wrzucałem 200g na 20l. Postaraj się tylko o dobrą filtrację tych chmielin i będzie w porządku Aktualnie piwo jest w fermentorze bez kranika. Zastanawiam się nad: 1. Przeczekaniem burzliwej i zlanie na cichą do fermentora z kranikiem i dopiero tam zadanie chmielu na zimno 5 dni przed rozlewem lub, 2. Wrzucenie chmieli na zimno do tego samego fermentora w którym aktualnie znajduje się piwo 5 dni przed butelkowaniem i ewentualne odfiltrowanie do drugiego fermentora z kranem dosłownie chwilę przed butelkowaniem Polecasz jakiś worek do chmielenia na zimno tak, aby nie pływało sporo chmielin na dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca (edytowane) Worek np taki (lub mniejszy): https://allegro.pl/oferta/300-mesh-nylonowy-worek-filtracyjny-wielokrotnego-13273071624 Obciążony szklanymi kulkami (ewentualnie łyżkami ), żeby poszedł na dno. Jeśli wrzucisz chmiel do worka możesz chmielić w fermentorze z kranikiem. Jeśłi nie zależy ci na gęstwie, możesz chmielić luzem w pierwszym fermentorze, a worek wykorzystać, jako filtr przy dekantowaniu do fermentora z kranikiem, Edytowane 9 Marca przez fotohobby kuba929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca 9 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Ciężko przesadzić z ilością chmielu na zimno, 85g to nie jest szczególnie dużo. Najwięcej wrzucałem 200g na 20l. Postaraj się tylko o dobrą filtrację tych chmielin i będzie w porządku No dokładnie, ja wrzucałem po 700g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca W sumie to czy jest możliwe, aby piwo nie odfermentowało przy overpitchingu gęstwy? US-05, szybko zaczęły pracę, wysoka piana, a po 10 dniach z 13,3 BLG zostało 5,2. Przelałem na cichą, aby jeszcze cokolwiek i będę chmielił na zimno, może coś jeszcze spadnie. Fermentowane w temperaturze 17 stopni 5 dni, potem stopniowo wzrost do 20 stopni i ostatni dzień 22 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Cześć, Wszystko jest możliwe. To biologia, nie matematyka. Opis drożdży określa średnie odfermentowanie na poziomie ok. 80 %. Zostaw na cichej w 20 stopniach, może coś dojedzą. Nauczka na przyszłość - trzymaj dłużej na burzliwej. Dwa, a nawet trzy tygodnie. Piwu na pewno to nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Jak oceniacie takie chmielenie? Piwo będzie na ekstraktach pale ale 3,4 kg plus 0,5 pszenicznego. Na drożdżach IPA Verdant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Na 20 minut imo niepotrzebne (10 też słabo), przesunąłbym wyraźnie bliżej końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca 1 godzinę temu, zasada napisał(a): Na 20 minut imo niepotrzebne (10 też słabo), przesunąłbym wyraźnie bliżej końca. Ok, dzieki, to z 20 przesunąłem na 5, a to z 10 na 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca 3 godziny temu, kuba929 napisał(a): Ok, dzieki, to z 20 przesunąłem na 5, a to z 10 na 0. Dałbym wszystko na 0 i przetrzymał w 80 st z 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Siema. Nada się to to do szybkiej dezynfekcji? Podobno bezzapachowy. https://srodki-czystosci.eu/pl/p/Velox-Spray-neutral-5l-do-mycia-i-dezynfekcji-powierzchni/1524? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca 23 minuty temu, Fall095 napisał(a): Siema. Nada się to to do szybkiej dezynfekcji? Podobno bezzapachowy. https://srodki-czystosci.eu/pl/p/Velox-Spray-neutral-5l-do-mycia-i-dezynfekcji-powierzchni/1524? Tak, jest napisane grubym drukiem, że do kontaktu z żywnością. Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Nie bylbym taki pewien. Ponizej pisze, ze powierzchnie majace kontakt z zywnoscia nalezy splukac woda. Wiec prawdopodobnie srodek wymaga plukania, czyli do szybkiej dezynfekcji tak jak sanipro raczej bym nie stosowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Cześć, Dziś w końcu będzie trochę czasu, żeby zbudować sobie thermo boxa, żeby upichcić lagera. Patrzę po składnikach i wszystko mam, patrzę na OXI i hmm mam 2 KG, problem w tym, że rok przeterminowane Jak myślicie, nada się jeszcze? Szkoda by mi było wyrzucać aż tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia Nada się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Pytanie do czego, bo do dezynfekcji są lepsze środki. Nadwęglan sodu nadaje się do mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 5 godzin temu, Łachim napisał(a): Pytanie do czego, bo do dezynfekcji są lepsze środki. Nadwęglan sodu nadaje się do mycia. Zanim zaczniesz udzielać "dobrych rad" to się dokształć co do czego stosować. Polecam lekturę: Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia @WojtekGaaDObstaję przy swoim. OXI nieźle doczyszcza i pozwala odrywać resztki w trudno dostępnych miejscach, oczywiście nie jako jedyna metoda mycia, ale uzupełnienie. Z drugiej strony, do dezynfekcji są lepsze środki. OXI to jest metoda na 10 lat temu. Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Cześć. Nigdy nie korzystałem z drożdży dolnej fermentacji, a chce spróbować zrobić laggera. Kilka pytań. 1. Po zadaniu drożdży powinny postać trochę w temperaturze pokojowej, czy od razu wynosić do piwnicy, gdzie mam około 13-15c? 2. Przez jakiś czas trzymać je w wyższej temperaturze (13-15c) czy od razu zjeżdżać bliżej 9-10c ? 3. Drożdże dolnej fermentacji powinno zadawać się do takiej samej temperatury co górnej, czy może tutaj jest jakaś różnica? Edytowane 18 Kwietnia przez BElluu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Najlepiej zadać w docelowej temperaturze ok 10st, same drożdże (starter czy gęstwa) powinny być podobnie schłodzone. Oczywiście jak zadasz w np.15 i od razu dasz do chłodu to też będzie ok. Trzeba pamiętać by nie dopuścić by ruszyły w wyższej niż docelowa temperatura fermentacji, bo wtedy obniżenie je zestresuje, a nawet może zatrzymać. Jeżeli robisz z suchych to uwodnione drożdże (będą cieplejsze) możesz stopniowo schładzać dolewając powoli zimną brzeczkę. Ponieważ dolniaki mają trudniej, powinny być w dobrej kondycji i lepiej dać za dużo niż za mało. Pod koniec fermentacji warto też zwiększać powoli temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Cześć. Nigdy nie korzystałem z drożdży dolnej fermentacji, a chce spróbować zrobić laggera. Kilka pytań. 1. Po zadaniu drożdży powinny postać trochę w temperaturze pokojowej, czy od razu wynosić do piwnicy, gdzie mam około 13-15c? 2. Przez jakiś czas trzymać je w wyższej temperaturze (13-15c) czy od razu zjeżdżać bliżej 9-10c ? 3. Drożdże dolnej fermentacji powinno zadawać się do takiej samej temperatury co górnej, czy może tutaj jest jakaś różnica?Zależy jakie dolne. W34/70 9C w 5dni potem dźwigaj 0.5C. Zakończ na 16C.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Po czterech warkach na ekstraktach i suchych drożdżach chciałbym trochę pójść na przód i podrasować recepture. Myślę o jakiś dwóch chmielach (może galaxy i lemondrop?). Zastanawiam się nad zrobieniem mini mash ale nie do końca wiem jak to się robi, możecie podpowiedzieć? Chaolybm też zebrać gestwe i użyć jej do kolejnej warki, wystarczy tylko ze raz drożdże z dna fermentora 100-150 ml i włożyć do zamrażalnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Gęstwę lepiej przechowywać w lodówce, mrożenie jest trochę bardziej skomplikowane. Pamiętaj o odpowiedniej dezynfekcji słoika i wszystkiego, co będzie miało kontakt z gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 26 minut temu, punix napisał(a): Gęstwę lepiej przechowywać w lodówce, mrożenie jest trochę bardziej skomplikowane. Pamiętaj o odpowiedniej dezynfekcji słoika i wszystkiego, co będzie miało kontakt z gęstwą. Dzięki za informację. Jak zrobić mini zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się